Dodaj do ulubionych

DEPRESJA/TARCZYCA /HASHIMOTO

09.02.04, 03:15
To, że schorzenia tarczycy powodować mogą stany depresyjne to już wiemy.

Czy zaleczenie rozchwianych hormonów tarczycy powinno niejako automatycznie
jeśli nie wyleczyć, to choćby wyrażnie poprawić stan psychiki, czy walka z
depresją musi w takim wypadku iść niezależnie osobnym torem?

Konkretnie chodzi o chorobę Hashimoto, która ma niestety tendencję do
nawrotów.
Obserwuj wątek
    • awanturka Re: DEPRESJA/TARCZYCA /HASHIMOTO 09.02.04, 08:39
      Mimo tego, że przyczyna depresji jest choroba tarczycy, depresję leczy się antydepresantami, czekanie w tej sytuacji na poprawę "sama z siebie" może trwac na tyle dlugo, że zanim nadejdzie pojawi się już nawrót choroby Hasimoto.

Wspomniana w innym watku przeze mnie znajoma choruje własnie na chorobę Hasimoto i dopóki nie zaczęła jej leczyc leczenie antydepresantami nie przynosiło rezultatów.
      • sylwka25 Re: DEPRESJA/TARCZYCA /HASHIMOTO 09.02.04, 18:13
        awanturka napisała:

> Mimo tego, że przyczyna depresji jest choroba tarczycy, depresję leczy się
        anty
        > depresantami, czekanie w tej sytuacji na poprawę "sama z siebie" może trwac
        na
        > tyle dlugo, że zanim nadejdzie pojawi się już nawrót choroby Hasimoto.

A co to za choroba Hasimoto?
        Dzięki za informacje
        Sylwka
        >
      • abdon Re: DEPRESJA/TARCZYCA /HASHIMOTO 09.02.04, 18:20
        U mnie stosowanie litu spowodowało niedoczynność tarczycy. Dlatego już więcej u
        mnie litu nie stosowano.Zanim rozpoczęło się leczenie tarczycy, myślałem, że to
        płytka depresja. Chociaż endykronolog stale prowadzi tarczycę (niedoczyności
        nie da sie na trwałe wyleczyć), depresje NADAL SIĘ POJAWIAJĄ. NAWET PSYCHIATRA
        NIE UMIał POWIEDZIEĆ, CZ WTEDY BYŁA U mNIE DEPRESJA, CZY OBJAWY NIEDOCZNNOŚCI.
        DLATEGO TRZEBA PAMIĘTAĆ , ŻE TE SAME OBJAWY MOGĄ MIEĆ rÓżNą PRZYczynę. Czyli
        tarczyca swoją drogą, a leki antydepresyje swoją.

PS Przepraszam, nie zauważyłem, włączył się Caps.

abdon

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka