Dodaj do ulubionych

hipochondria a depresja

12.09.10, 10:46
Czy hipochondria może wywołać depresję? Przez pewien czas wmawiałam sobie masę chorób, robiłam przeróżne badania, które wychodziły dobrze, no i skończyło się na depresji...Teraz źle się czuję i nie wiem, czy sobie to wmawiam, czy naprawdę jestem na coś chora.
Obserwuj wątek
    • wyjdeztego Re: hipochondria a depresja 12.09.10, 12:59
      hipochondria jest objawem nerwicy na przyklad...
      a depresje stwierdzil lekarz, czy sama sie zdiagnozowalas?
      • wadeln Re: hipochondria a depresja 12.09.10, 13:16
        Stwierdził lekarz i biorę leki, ale dopiero od 2 tygodni. Rano wstaję i jest ok, a jak sobie przypomnę, że źle się czuję, to się nakręcam i faktyczne zaczynam się podle czuć. Fizycznie.
    • anecia1985 Re: hipochondria a depresja 14.09.10, 18:15
      wadeln napisała:

> Czy hipochondria może wywołać depresję? Przez pewien czas wmawiałam sobie masę
      > chorób, robiłam przeróżne badania, które wychodziły dobrze, no i skończyło się
      > na depresji...Teraz źle się czuję i nie wiem, czy sobie to wmawiam, czy naprawd
      > ę jestem na coś chora.

kochana ja ci powiem ze ja miałam tak samo dokladnie bo mialam depresje i leki i nerwice i bylam chora ze szok antybiotyk za antybiotykiem choroba za choroba! wreszcie sie okazalo ze to wszytsko z nerwow... faktycznie chorowalam ale bardziej sie balam ZE ZACHORUJE niz wszystkiego innego i chybz az ze strachu ze zachoruje chorowalam najbardziej! dlatego tak ciezko rozgraniczyc miedzy prwadziwa chorba a hipochondria - po prostu jedna moze wywolac druga i na odwrot!! mnie pomogl psycholog i psychiatra ja jestem z warszawy moge dac namiar - ale byl ciezko i wjeden dzien z tego nie wyszlam :( jescze zerwalam z chlopakiem i wszystko sie zwalilo na mnie. zycze zdrowia!!!
    • awanturka Re: hipochondria a depresja 15.09.10, 11:22
      hipochondria może być jednym z objawów depresji, są depresje w których hipochondria jest właściwie jedynym objawem. Może Twoja hipochondria to był poprostu początek depresji a nie jak przypuszczasz jej przyczyna. Hippochondria nie bierze się z nikąd - jest objawem jakichś ogólniejszych zaburzeń psychicznych (np. nerwicy, depresji ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka