Dodaj do ulubionych

co to za lek Fluanxol?

07.10.10, 10:23
Czy brał ktoś ten lek? Jak on działa? Przeciw depresyjnie czy to uspokajacz?
Obserwuj wątek
    • awanturka Re: co to za lek Fluanxol? 07.10.10, 11:48
      To neuroleptyk czyli lek przeciwpsychotyczny starej generacji (co nie znaczy, ze nieskuteczny!) - stosowany oprócz leczenia psychoz do redukcji pobudzenia, napięcia lęków, jeden z nielicznych neuroleptyków mających też działanie antydepresyjne (inne to ze starszych chlorprotixen, z nowszych ketrel).
      • jaatoo Re: co to za lek Fluanxol? 07.10.10, 12:27
        awanturka napisała:

> To neuroleptyk czyli lek przeciwpsychotyczny

Boże troche sie wystraszyłam tego co napisałaś. Przeczytałam, że stosuje sie tego typu leki u osób z chorobą psychiczna np schizofrenią. Ja raczej takiej choroby nie mam. Jedyne co mi towazyszy to lęk (w sytuacjach stresujacych) i niskie poczucie wartości oraz często łapie doły.
        • lucyna_n Re: co to za lek Fluanxol? 07.10.10, 12:58
          Zapisano Ci go jako lek przeciwlękowy, o tyle dobry że niewywołujący uzależnienia.
          • awanturka Re: co to za lek Fluanxol? 07.10.10, 13:10
            Masz rację - to lepsza o niebo opcja od łykania wszystkich uspakajaczy (benzodiazepin), które lekką reką przepisują lekarze pierwszego kontaktu i niektórzy niezbyt rozgarnięci psychiatrzy .
            • lucyna_n Re: co to za lek Fluanxol? 07.10.10, 17:31
              zwlaszcza jak lęki mają charakter długotrwały, to co człowiekowi po dwóch tygodniach względnej ulgi? równei dobrze można się upijać codziennie, skutek ten sam, prawdopodobne uzależnienie, a jak się odstawi to jest gorzej niż było przed "leczeniem", czasem dramatycznie gorzej.
        • awanturka Re: co to za lek Fluanxol? 07.10.10, 13:15
          Robisz częsty błąd - słysząc, że coś jest stosowane w schizofrenii wpadasz w panikę. Niepotrzebnie zupełnie.

Nie przejmuj się tym, że to lek stosowany również w schizofrenii - u Ciebie ma mieć działanie przeciwlękowe i w tym celu Ci go zapisano. To dużo bezpieczniejszy lek niż popularne relanium, oxazepam i inne takie...

Jak tu juz lucyna_n pisała nie uzależnia więc jest lekiem bezpiecznym i można go przyjmować długo.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka