ewusia1974 13.11.10, 00:23 Czy ktos bral Efektin? Jakie bylo u Was samopoczucie w pierwszych dniach brania tego leku? Biore Spamilan na nerwice lekowa i lekarz dodal mi Efektin. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iso_1 Re: Efektin 75 14.11.10, 10:35 Ja brałem go bardzo długo i lek ten bardzo mi pomógł. Moja rada: poproś lekarza o ten sam lek ale innej firmy który jest dużo tańszy. Nazywa się ALVENTA 75. To jest dokładnie to samo co Efectin 75. Niestety najgorsze są pierwsze dni ze względu na różne skutki uboczne. Ja byłem bardzo pobudzony, miałem bardzo wysokie tętno i wrażenie że serce wyskoczy mi na zewnątrz. Najgorsze jednak to było myślenie o bezsensie życia i totalna rezygnacja oraz płacz. Praktycznie nie wstawałem z łóżka. Po kilku dniach zadzwoniłem do lekarza a on powiedział mi że takie mogą być skutki uboczne i poprosił mnie abym wytrzymał 2 tygodnie a wszystko powinno ustąpić. I tak się stało. Po 2 tygodniach skutki uboczne przeszły i było ok. Moja więc rada jest taka abyś zaplanowała sobie (jeśli tylko masz taką możliwość) 2 tygodnie siedzenia w domciu i nic nie robienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Efektin 75 14.11.10, 11:27 NIe musi prosić lekarza wystarczy poprosić w aptece o tańszy generyk. Odpowiedz Link Zgłoś
jael53 Re: Efektin 75 14.11.10, 16:28 Obserwuje się, że pojawiają się coraz częściej skutki uboczne, związane z dłuższym okresem brania wenlafaxyny w większych dawkach. Z zebranych na razie danych wynika, że zgłaszane przypadki to głównie mężczyźni, 28 - 34 lata, stosujący ten lek od co najmniej roku i niespecjalnie stosujący się do zalecenia całkowitej abstynencji. Najczęściej występujące problemy to: arytmia oraz zaburzenia snu. Informacje takie zaczęły zbierać 2 ośrodki kliniczne: w Lublinie i w Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Efektin 75 14.11.10, 16:41 "obserwuje się" ale konkretnie kto obserwuje? Odpowiedz Link Zgłoś