Dodaj do ulubionych

zamiast Depakiny...

12.04.11, 21:19
...właśnie.To najczęściej stosowany stabilizator ale ja już jestem bez połowy włosów. Biorę to od roku. Ostatni miesiąc brałam 1300,teraz biorę 1000. Czy jest jakiś bezpieczny lek o podobnym działaniu? Podzielcie się doświadczeniem. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • awanturka Re: zamiast Depakiny... 12.04.11, 22:55
      sole litu, tegretol i lamotrygina (ten ostatni ma najmniej skutków ubocznych)
    • tlenoterapia Re: zamiast Depakiny... 13.04.11, 00:49
      stabilizatorami sa tez przeciw psychotyczne leki - kwetiapina ,olanzapina, risperidon, klozapina, aripiprazol (abilify)
      • tlenoterapia Re: zamiast Depakiny... 13.04.11, 00:51
        PS.
        ...w każdym razie nie łysieje się po nich ale inne mogą kuku zrobić.
        • ania_i_ja Re: zamiast Depakiny... 13.04.11, 14:49
          dzięki!
          • ania_i_ja Re: zamiast Depakiny... 13.04.11, 14:52
            czytam trochę w necie.... Faktycznie,dość dużo skutków ubocznych w tych lekach,np w solach litu... :(
            • awanturka Re: zamiast Depakiny... 13.04.11, 15:49
              Pamiętaj, że nie przekonasz się jakie in skutki uboczne ma u Ciebie konkretnie dopóki nie spróbujesz.

Są ludzie, którzy bardzo dobrze znoszą lit (najstarszy z leków teoretycznie duzo skutków ubocznych) a zupełnie nie mogą brać lamotryginy (nowoczesny lek, znikome skutki uboczne).

Więc nie przejmuj się tym co piszą w ulotkach tylko powiedz lekarzowi jak jest, niech spróbuje innego leku. Musisz się sama przekonać czy wywoła on u Ciebie skutki uboczne i jakie. To co jest w ulotkach to pewne uśrednienie a rozbieżności w reakcjach konkretnych leków są duże (znany jest mi przypadek, że po jednym i tym samym eku jedna osoba tak drastycznie chudła tak, że trzeba było lek odstawić, a druga tyła na potęgę (w ulotce było ogólnie napisane - zmiany masy ciała)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka