Dodaj do ulubionych

Kto przytył po antydepresantach?

19.05.11, 12:14
I jeśli tak to po jakich?
Od czego to zależy- chyba na większości jest napisane że może się to zdarzyć. Jednak jedni tyją inni nie.
Obserwuj wątek
    • wieszczka_mroku Re: Kto przytył po antydepresantach? 20.05.11, 12:00
      W niektórych przypadkach po prostu wraca normalny apetyt :) Ad mnie samej - apetyt wrócił co śmieszne po bioxetinie choć wielu twierdzi, że akurat to hamuje apetyt :) Myślę, że to kwestia indywidualna :)
    • lucyna_n Re: Kto przytył po antydepresantach? 20.05.11, 17:59
      teoretycznie leki starszej generacji
      lerivon, doxepin, anafranil itp, a w praktyce niektórzy po nich nie tyją a tyją po SSRI,
      nie wiadomo od czego to zależy
      • kara.mija Re: Kto przytył po antydepresantach? 24.05.11, 10:02
        ja przytyłam na welefax-sie a jak jeszcze mi dołożyli do tego stabilizator (Depakine) to przytyłam drugie tyle - teraz na małej dawce samego stabilizatora muszę się bardzo pilnować - udało mi się tylko niewiele zrzucić po zmniejszeniu dawki a teraz jestem praktycznie cały czas na diecie i udaje mi się tylko nie tyć ale każde małe odstępsto niestety powoduje zwiększenie wagi :(
        • lucyna_n Re: Kto przytył po antydepresantach? 29.05.11, 21:23
          sprawdź hormony tarczycy, przy stabilizatorach się to czasem rozregulowuje, nie wiem czy przy depakinie, z pewnością przy licie trzeba sprawdzać.
    • evee1 Re: Kto przytył po antydepresantach? 25.05.11, 00:46
      U mnie SSRI nie maja wplywu, ale moja znajoma przytyla po SNRI. Z tym, ze ona apetyt ma ten sam, je tyle samo, ale chyba jest znacznie bardziej spokojna i chyba metabolizm jej dzieki temu zwolnil. Ale jej akurat przytycie sie przydalo :-).
    • annarchia Re: Kto przytył po antydepresantach? 26.05.11, 13:15
      Ja przytyłam, teraz. Na mirtazapinie. Z tym, że mnie to cieszy, bo wyglądałam jak śmierć. I biust mi urósł wreszcie ;) Ten lek nasila apetyt, ciąg do jedzenia, a poza tym chyba działa na tej zasadzie, że zatrzymuje wodę w organizmie. Obawiam się tylko tego, że na tej wadze (która teraz mnie zadowala, a przytyłam już z 8 kg) się nie skończy :/ I pewnie wtedy się zacznę martwić, pewnie będzie zamianka.
      • lucyna_n Re: Kto przytył po antydepresantach? 29.05.11, 21:25
        jesteś kolejną osobą co pisze o za dużym apetycie przy tym leku, o ile osobie wychudzonej i wycieńczonej to pomoże to komuś kto ma dobrą wagę lub za dużą to kolejny gwoździk do trumny.
        • annarchia Re: Kto przytył po antydepresantach? 02.06.11, 10:48
          No mirtazapina jako pierwszy skutek uboczny w ulotce ma zwiększenie masy ciała. Dla mnie ten lek był ratunkiem przed śmiercią z wygłodzenia, BMI 15,5 było, więc...

Brałam go od początku marca, przytyłam 9 kg. I to, uwaga, przy dawce 1/4 tabletki! Taka dawka przymulała mnie skutecznie od 22 do 9 rano. Gdy kiedyś psychiatra w szpitalu dowaliła mi przez pomyłkę całą tabletkę to trzeźwa się stałam dopiero za 2 dni. Spałam te dwa dni, a jak wstawałam do łazienki to się nieźle poobijałam.

Antydepresyjnie nie działał na mnie wcale, za to poprawił wagę i sen, łagodził wieczorny niepokój.

No a tak poza tym to go już nie biorę od paru tygodni. Może wrócę, gdy waga znów spadnie. Jakoś śpię, choć budzę się kilka razy (no ale to nie to samo co 100% bezsenne noce...).
          • lucyna_n Re: Kto przytył po antydepresantach? 22.06.11, 20:31
            ja mam podobnie z tymi starszymi lekami, wszystko na mnei działa strasznie mocno, w szpitalu bardzo bym się bała takiej pomyłki bo mam wrażenie że tzw terapeutyczna dawka dla innego pacjenta, mnie mogłaby uśpić na wieczność.
      • ambafatima84 Re: Kto przytył po antydepresantach? 08.07.11, 18:54
        Na mirtazapinie w połączeniu z walproinianem przytyłam 20 kg :). Napady wieczornego łakomstwa na standardzie, masakra. 14 kg już spadło, po jakimś czasie przyzwyczaiłam się trzymać w lodówce tylko owoce inaczej nie było siły, która by mnie powstrzymała od jedzenia. Dla pełnego obrazu sytuacji powiem, że przy tym biegałam ok 40 km tygodniowo.
    • canoine Re: Kto przytył po antydepresantach? 01.06.11, 14:08
      uważaj - napiszę coś odkrywczego - to zależy od indywidualnej reakcji organizmu.
      ha!

ale nigdy już nie zjem żadnego przeciwpsychotycznego. amen.
      • manga123 Re: Kto przytył po antydepresantach? 27.04.14, 09:41
        ja tez! swieta prawda
    • druginudziarz Re: Kto przytył po antydepresantach? 22.06.11, 17:14
      blackglass napisała:

> I jeśli tak to po jakich?
      > Od czego to zależy- chyba na większości jest napisane że może się to zdarzyć. J
      > ednak jedni tyją inni nie.

Proszę mnie źle nie zrozumieć ale generalnie tyję się od tego, że się je więcej niż się spala.
      Więc jeśli po czymś się utyło to trzeba przyjrzeć się jakie elementy trybu życia uległy też zmianie bo tu jest przyczyna. Nie bez znaczenia są też hormony, może ulec zmianie gospodarka hormonalna i spowolnić metabolizm. Ale to jest "mierzalne" (analityka krwi) poza tym to czuć, np. kończyny kiedyś były zawsze "gorące" i nigdy się nie marzło a teraz jest zimn o w stopy i uszy.
      pzdr.
      • lucyna_n Re: Kto przytył po antydepresantach? 22.06.11, 20:33
        czuć nie czuć, lekarze nei wdają się w takie niuanse jak zimne kończyny tylko klepią pieczątką po receptach , następny proszę.
        • wyjdeztego Re: Kto przytył po antydepresantach? 14.08.11, 01:56
          szkoda ze nie ma na forum takiego czegos przy postach 'lubie' albo 'nie lubie', bo przy Twoich postach Lucyna ja bym klikala 'lubie' caly czas :)) takie sprowadzajace na ziemie sa te komentarze i ja sie zawsze przy nich usmiecham:)
    • manka_85 Re: Kto przytył po antydepresantach? 22.06.11, 19:05
      Wydaje mi się, że ma to coś jednak związek z metabolizmem, a nie tylko powrót apetytu itd.
      Zawsze miałam bardzo dobry metabolizm, nie musiałam uważać co jem, przez 5 lat trzymałam tę samą wagę a przy mianserynie przytyłam 8 kg w 3 tygodnie, a jadłam tyle samo.
      • blackglass Re: Kto przytył po antydepresantach? 27.06.11, 11:42
        Ja mam tak samo. Jadłam tyle samo i nagle przytyłam. Teraz trzymam ścisła dietę i przestałam tyć ( ale dieta prawie głodowa), Bardzo mi to przeszkadza i źle się z tym czuje.
        Przy czym w ulotce w efektach ubocznych nie ma nic o zwiększeniu masy ciała.
        • lucyna_n Re: Kto przytył po antydepresantach? 27.06.11, 14:01
          a powinno, bo większość osób po tym tyje, nawet tych co przedtem nie mieli problemów z utrzymaniem normalnej wagi.
          • solaris_1971 Re: Kto przytył po antydepresantach? 27.06.11, 23:23
            Ja po citalopramie w 6 tygodni przytylam 18 kg. Czulam sie strasznie, nie mialam co na siebie wlozyc. Przy czym zasygnalizowalam panu doktorowi tycie juz po 10 kg, ale ten twierdzil, ze za duzo jem , ze z lekiem nie ma to nic wspolnego. Jak juz mialam 18 kg za duzo, to odstawila ten zasrany citalopram. Udalo mi sie zrzucic juz 8 kg, zostalo mi jeszcze 10, chudniecie bardzo wolno mi idzie. Pan doktor caly czas zaprzeczal, jakoby to mialo jakikolwiek zwiazek z citalopramem.
            • blackglass Re: Kto przytył po antydepresantach? 28.06.11, 08:41
              solaris_1971 napisała:

> Ja po citalopramie w 6 tygodni przytylam 18 kg. Czulam sie strasznie, nie miala
              > m co na siebie wlozyc. Przy czym zasygnalizowalam panu doktorowi tycie juz po 1
              > 0 kg, ale ten twierdzil, ze za duzo jem , ze z lekiem nie ma to nic wspolnego.
              > Jak juz mialam 18 kg za duzo, to odstawila ten zasrany citalopram. Udalo mi sie
              > zrzucic juz 8 kg, zostalo mi jeszcze 10, chudniecie bardzo wolno mi idzie. Pan
              > doktor caly czas zaprzeczal, jakoby to mialo jakikolwiek zwiazek z citaloprame
              > m.

U mnie też był zdziwiony, kurcze ale tak w ulotce nie ma o tym słowa.
              A na pewno po nich! Najpierw brałam inny lek nic a nic na wadze nie przybrałam ( jedyny minus tego leku brak orgazmu :P ) dlatego zmieniłam na cital . Ja przytyłam tylko 4 kg ale jem o połowę mniej niż wcześniej.
              • niutaki 17kg po mozarinie n/t 28.06.11, 15:55

• tarja35 8 kg na seroxacie 03.07.11, 17:49
                  biore 2 lata jakos
                  jem tyle samo a przytylam
              • tlustaklucha Re: Kto przytył po antydepresantach? 05.07.11, 23:48
                o kurczę, a ja chwalę ten lek, jako jeden z niewielu, po którym się nic nie tyje... ja nawet schudłam na początku. Tylko ja biorę cipramil a nie cital, może to sprawa generyka? Citronil podobno niezły, ale się boję zmienić jakoś.
                Po lerivonie, mirzatenie, tergetolu (podobno wyjątkowo u mnie), depakinie tycie u mnie na potęgę.
                Po trittco nie przytyłam też. Biorę oba od lat.
                Tyję jak więcej żrę, jak mnie chudnę - czyli normalnie raczej, nie wiążę z lekami.
                • tlustaklucha Re: Kto przytył po antydepresantach? 05.07.11, 23:50
                  to miala byc odpowiedź na post solaris, nie wiem, dlaczego się tam nie ustawiła. pisałam o citalopramie.
                  • czubata Re: Kto przytył po antydepresantach? 07.07.11, 12:59
                    Ja po fluo i venla chudnę w błyskawicznym tempie.
                    • martyna2525 Re: Kto przytył po antydepresantach? 09.07.11, 17:20
                      Lerivon 30 mg przez 6 mies i nic nie przytyłam.
    • hankam Re: Kto przytył po antydepresantach? 25.07.11, 18:21
      Tak, utyłam po mirtazapinie.
      Trzy lata temu brałam mirtazapinę i przytyłam niewiele (ze dwa kilo).
      W tym roku do niej wróciłam i tyłam błyskawicznie na minimalnej dawce (pół tabletki). Za to psychicznie czułam się świetnie, nawet te zwały tłuszczu na brzuchu odbierałam jakoś pozytywnie.
      Teraz biorę fluoksetynę, chudnę, ale wcale za dobrze mi nie jest, żżera mnie stres w pracy i ledwie wstaję z łóżka.
      Powinnam może zwiększyć dawkę, ale pani psychiatra na urlopie do końca sierpnia. : 9
    • keti3 Re: Kto przytył po antydepresantach? 29.07.11, 13:36
      Podczas mojej wizyty u psychiatry wyjawiłam swoje obawy dotyczacego tego, ze po "antydepresantach sie tyje" a tego chciałam uniknąc.. lekarz "zgasił" mnei jednnym tekstem: " Jesli tyło by sie po jakichkolwiek lekach to problem głodu w afryce byłby rozwiazany. Tyje sie od jedzenia a nie od tabletek". Ja biore trittico Cr i nie utyłam ani grama i z obserwacji wynika, iz okresy lekkiego wzrosu wagi zwiazane sa jedynei ze wzmozonym apetytem lub czestym podjadaniem.
      • blackglass Re: Kto przytył po antydepresantach? 29.07.11, 14:32
        Ja przytyłam mimo ze nie mam wzmożonego apetytu ani nie podjadam.
        W tej chwili wyliczam kalorie i jem jakbym eis odchudzała żeby nie przytyć więcej.
        To mnie dołuje.
      • hankam Re: Kto przytył po antydepresantach? 01.08.11, 20:07
        Po mirzatenie miałam ogromny apetyt, wystarczyło, że pomyślalam o jedzeniu i już musiałam coś jeść. Nie mogłam się skupić na pracy - mogłam caly dzień chrupać placki ryżowe, ale coś musiałam jeść. Talerz po obiedzie gotowa bylam wylizać i skończyć obiad za córkę niejadka (czego nigdy wcześniej nie robiłam). Ale nawet tyle jedząc, ile jadlam, nie tylabym w tempie 2,5kg na miesiąc - na pewno zbierałam wodę i być może zmienila się przemiana materii. Co ciekawe, ze trzy lata temu też brałam przez pewien czas mirzaten i nie obserwowałam nic podobnego.
        Po fluoksetynie jedzenie rośnie mi w ustach, z obrzydzeniem je przełykam, jem dlatego, że brzuch mnie boli z głodu.
        • prettyuglyiguess Re: Kto przytył po antydepresantach? 04.08.11, 23:52
          Czy ktoś się orientuje, po jakim okresie czasu, procesy metaboliczne powinny wrócić do normy, po odstawieniu antydepresantów? Co warto zbadać w ramach analizy by sprawdzić "uszkodzenia"? Hormon tarczycy, prolaktynę we krwi, coś jeszcze?
    • wyjdeztego 25 kg 14.08.11, 02:05
      w 2 lata!!
      mysle, ze to jest super rekord. Bardzo chcialabym schudnac, bo teraz mam nadwage :/ BMI 29. Bralam lexapro a potem cymbalte. Odstawilam niedawno, a przy okazji dodam, ze bardzo trudno sie odstawia cymbalte, wiec zastanowcie sie 2 razy zanim to wezmiecie do ust...
      Ja wiem, ze przytylam bo duzo jadlam w trakcie brania lekow, w zasadzie to ciagle bylam glodna, nawet jak przed chwila zjadlam obiad, to moglam smialo zjesc drugi...
      Stosowalam diety, ale bardzo powolo chudlam, a potem dopadalo mnie jo jo i tylam z nawiazka.
      Teraz probuje scislej diety 1500 kcal w malych posilkach co 3 godziny. Dopiero 3 tydzien, ale 3 kg juz za mna, wiec trzymajcie kciuki :)
      • manga123 Re: 25 kg 27.04.14, 09:38
        czesc, mam dla ciebie zla wiadomosc. bylam bardzo chuda popadlam w nerwice lekowa i depresje - zaczynam myslec ze jeden z lekow wpedzil mnie w depresje i nerwice. juz nie bede pisac co bralam przez 3 lata duzo tego bylo. przytylam ponad 30kg!!!! co gorsze jeszcze ponad 2 lata temu jak bylam na lekach i na scislej diecie --
    • druginudziarz z antydepresantów, które obniżają łaknienie 28.04.14, 16:01

Z forum nerwica.com
      www.nerwica.com/lek-hamuj-cy-nadmierny-apetyt-antydepresanty-t43110.html
      -----------------------------------------------------------------------------------
      W zasadzie to z antydepresantów, które obniżają łaknienie i powodują spadek masy ciała to tylko fluoksetyna, wenlafaksyna, duloksetyna (Cymbalta), reboksetyna (Edronax) i to z grubsza tyle. Fluoksetyna w dawce 60mg ma u bulimików zmniejszać częstotliwość napadów obżarstwa.

Większość leków z grupy SSRI jest neutralna na apetyt i masę ciała z niewielką tendencją do jego/jej obniżania (wyjątek: paroksetyna). Po trójpierścieniowcach można nieznacznie przytyć. Tianeptyna (Coaxil), agomelatyna (Valdoxan) i moklobemid (Mobemid) są neutralne na apetyt/masę. Mianeryna/mirtazapina zwiększa apetyt, może powodować tycie. Po lekach przeciwpsychotycznych (neuroleptyki) można sporo przytyć- mają negatywny wpływ na metabolizm i zwiększają apetyt (np. klozapina, olanzapina). Leki anksjolityczne- benzo, z-drugs, hydrokyzyna są neutralne na apetyt.
    • zakonna Re: Kto przytył po antydepresantach? 28.04.14, 19:29
      ja przytyłam 25 kg w 3 lata na mianserynce :D żarlam jak głupia, nie umiałam się powstrzymać. Dopiero po skończeniu leczenia udało mi się schudnąć jakieś 10 kg, ale to dlatego, że przeszłam na dietę.
    • czarna.aza 16 kg w rok bez zmiany diety 08.05.14, 15:49
      16 kg w rok, pomimo uważania na to, co jem.
      :(
      Przez ten czas brałam kilka różnych antydepresantów, bo wciąż nie trafiłam na ten odpowiedni.

(tylko biorąc Trittico schudłam nieco)
      • czarna.aza Re: 16 kg w rok bez zmiany diety 08.05.14, 15:55
        a najgorsza okazała się Amitryptylina - prócz całej masy uboków i masa ciała rekordowo szło w górę, każdego dnia!
    • gonia257 Re: Kto przytył po antydepresantach? 09.04.19, 12:33
      Ja mam strasznie duży apetyt po leku Mozarin, nie wiem, lekarz twierdzi, że widać wcześniej jadłam za mało, no ale ja jadłam sporo przed braniem tego leku, a po nim to chce mi się jeść za dwóch mężczyzn - po prostu nie stać mnie finansowo na takie skutki uboczne :/ już pomijając to, że za chwilę zrobi się ze mnie okrągły pączuś... i wtedy chyba sama siebie zjem :)
    • gonia257 Re: Kto przytył po antydepresantach? 09.04.19, 12:39
      a w ogóle to jak mówiłam lekarzowi, że działanie Mozarinu jest za słabe, że może trzeba zmienić lek albo zwiększyć dawkę, to mówił, że skoro czuję, że jest za słabe, to należy zwiększyć dawkę
      natomiast jak tylko cokolwiek powiedziałam, że Mozarin ma jakieś działania niepożądane - zaburzenia apetytu, zmęczenie i in. - to lekarz wszystko tłumaczył, że to jest właściwe działanie leku, a za apetyt nadmierny to obwinił nawet inny lek, który biorę od lat i nigdy takiej obsesji na punkcie jedzenia po nim nie miałam, ani w ogóle żadnych innych działań niepożądanych/ no nie wiem, co o tym wszystkim myśleć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka