a.nn 26.05.04, 23:43 psycholog stwierdzila u mnie osobowosc zalezna.czy jest ktos po skutecznej terapii?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
premium.blend Re: osobowosc zalezna 27.05.04, 00:09 co to jest osobowosc zalezna? mi kiedys tez to stwierdzono,na pytanie co to znaczy pani psychiatra powiedziala: widzi pan chce pan zebym panu leki przepisala czyli juz pan widzi ze jest pan zalezny np od lekow. rece mi opadly i dalej juz nie dyskutowalem Odpowiedz Link Zgłoś
greta_30 nie znam sie tak do końca, ale wydaje mi się 27.05.04, 06:10 że każda osobowość jest zależna... Od czegośtam itepe. Nie przejmuj się diagnozą - tylko postarajmy się zbuntować przeciwko (sama nie wiem jak, każdy inaczej... mówią Ci żeś lekoman - udowodnij im, że to nie prawda... Mówią Ci że Twoim najwi ększym problemem są rodzice - odetnij się od nich. itp.). greta - tak to rozumie, choć może się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
a.nn Re: osobowosc zalezna 27.05.04, 13:55 Ja dostalam mniej wiecej takie wytlumaczenie od psychiatry: osobowosc zalezna objawia sie pewnymi predyspozycjami, ktore niekoniecznie musza byc zwiazane np. z alkoholem, ale takze z uzaleznieniem od innych osob (to niestety moj przypadek...). Faktycznie lubie np.ryzyko, hazard, ale wiedzialam o tym juz duzo wczesniej i jakos potrafilam nad tym zapanowac, wiec nie do konca rozumiem to pojecie.Szukalam troche w literaturze, ale niestety bezskutecznie Odpowiedz Link Zgłoś
almadiuna Re: osobowosc zalezna 27.05.04, 14:57 a.nn napisała: > Szukalam troche w literaturze, ale niestety bezskutecznie Spróbuj może poszukać książek Stephena M. Johnsona o stylach charakteru. Wsród nich była taka pozycja: "Osobowość symbiotyczna i jej leczenie". (chyba o. zależna i symbiotyczna są tym samym?) Odpowiedz Link Zgłoś
a.nn Re: osobowosc zalezna 28.05.04, 11:45 dzieki:) Tak,to to samo.pozdrawiam serdzecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
katara Re: osobowosc zalezna 28.05.04, 12:08 wszyscy jesteśmy od czegoś zależni, tylko, że problem zaczyna się wtedy kiedy to coś od czego się uzależniliśmy przestaje być dla nas dobre, a my nie potrafimy się od tego uwolnić, to nam szkodzi a my... no cóż...wpadka. Odpowiedz Link Zgłoś
vinja Re: osobowosc zalezna 28.05.04, 14:04 Myślę , że osobowość zależna to taka , która nie potrafi sama podejmować decyzji , w życiu kieruje się wyłącznie zdaniem innych i podporządkowuje się im. Nie umie wyrażać siebie , nie daje sobie prawa do odrębności. Najczęsciej takie osoby postrzegane są jako "bluszcze" owijające się w życiu wokół innych osób. Dużą pomocą może być psychoterapia , która pomoże odnaleźć się i zaakceptować siebie , oderwać się od uzależnienia i poczuć sie WOLNYM Odpowiedz Link Zgłoś
grof Re: osobowosc zalezna 28.05.04, 14:26 Zgadza się. Osoba zależna pozwala innym ludziom, aby wszystkie najważniejsze decyzje w Jej życiu podejmowali inni ludzie. Chce, aby inni podejmowali inicjatywę i brali odpowiedzialność za Nią. Swoje potrzeby podporządkowuje potrzebom tych, od których jest zależna, boi się postawić na swoim, bo to mogłoby zepsuć ich stosunki. Często, w obawie przed odrzuceniem, osoba ta znosi krzywdy psychiczne i fizyczne. Osoba taka, pozostawiona sama sobie, przeżywa bezradnośc i niepokój, więc za wszelką cenę szuka towarzystwa. Osoba zależna ma zazwyczaj niską samoocenę. Osobami zależnymi częściej są kobiety. Nie jest to bardzo poważne zaburzenie osobowości, więc myślę, że są duże szanse na skuteczną terapię. Odpowiedz Link Zgłoś