Dodaj do ulubionych

osobowosc zalezna

26.05.04, 23:43
psycholog stwierdzila u mnie osobowosc zalezna.czy jest ktos po skutecznej
terapii??
Obserwuj wątek
    • premium.blend Re: osobowosc zalezna 27.05.04, 00:09
      co to jest osobowosc zalezna?
      mi kiedys tez to stwierdzono,na pytanie co to znaczy pani psychiatra
      powiedziala: widzi pan chce pan zebym panu leki przepisala czyli juz pan widzi
      ze jest pan zalezny np od lekow. rece mi opadly i dalej juz nie dyskutowalem
      • greta_30 nie znam sie tak do końca, ale wydaje mi się 27.05.04, 06:10
        że każda osobowość jest zależna... Od czegośtam itepe. Nie przejmuj się diagnozą
        - tylko postarajmy się zbuntować przeciwko (sama nie wiem jak, każdy inaczej...
        mówią Ci żeś lekoman - udowodnij im, że to nie prawda... Mówią Ci że Twoim najwi
        ększym problemem są rodzice - odetnij się od nich. itp.).
        greta - tak to rozumie, choć może się mylić
      • a.nn Re: osobowosc zalezna 27.05.04, 13:55
        Ja dostalam mniej wiecej takie wytlumaczenie od psychiatry: osobowosc zalezna
        objawia sie pewnymi predyspozycjami, ktore niekoniecznie musza byc zwiazane np.
        z alkoholem, ale takze z uzaleznieniem od innych osob (to niestety moj
        przypadek...). Faktycznie lubie np.ryzyko, hazard, ale wiedzialam o tym juz
        duzo wczesniej i jakos potrafilam nad tym zapanowac, wiec nie do konca rozumiem
        to pojecie.Szukalam troche w literaturze, ale niestety bezskutecznie
        • almadiuna Re: osobowosc zalezna 27.05.04, 14:57
          a.nn napisała:

> Szukalam troche w literaturze, ale niestety bezskutecznie

Spróbuj może poszukać książek Stephena M. Johnsona o stylach charakteru.
          Wsród nich była taka pozycja: "Osobowość symbiotyczna i jej leczenie".
          (chyba o. zależna i symbiotyczna są tym samym?)
    • a.nn Re: osobowosc zalezna 28.05.04, 11:45
      dzieki:) Tak,to to samo.pozdrawiam serdzecznie!
      • katara Re: osobowosc zalezna 28.05.04, 12:08
        wszyscy jesteśmy od czegoś zależni, tylko, że problem zaczyna się wtedy kiedy
        to coś od czego się uzależniliśmy przestaje być dla nas dobre, a my nie
        potrafimy się od tego uwolnić, to nam szkodzi a my... no cóż...wpadka.
      • almadiuna Re: osobowosc zalezna 28.05.04, 13:37
        Powodzenia! :)
        • vinja Re: osobowosc zalezna 28.05.04, 14:04
          Myślę , że osobowość zależna to taka , która nie potrafi sama podejmować
          decyzji , w życiu kieruje się wyłącznie zdaniem innych i podporządkowuje się im.
          Nie umie wyrażać siebie , nie daje sobie prawa do odrębności.
          Najczęsciej takie osoby postrzegane są jako "bluszcze" owijające się w życiu
          wokół innych osób.

Dużą pomocą może być psychoterapia , która pomoże odnaleźć się i zaakceptować
          siebie , oderwać się od uzależnienia i poczuć sie WOLNYM
          • grof Re: osobowosc zalezna 28.05.04, 14:26
            Zgadza się. Osoba zależna pozwala innym ludziom, aby wszystkie najważniejsze
            decyzje w Jej życiu podejmowali inni ludzie. Chce, aby inni podejmowali
            inicjatywę i brali odpowiedzialność za Nią. Swoje potrzeby podporządkowuje
            potrzebom tych, od których jest zależna, boi się postawić na swoim, bo to
            mogłoby zepsuć ich stosunki. Często, w obawie przed odrzuceniem, osoba ta znosi
            krzywdy psychiczne i fizyczne. Osoba taka, pozostawiona sama sobie, przeżywa
            bezradnośc i niepokój, więc za wszelką cenę szuka towarzystwa. Osoba zależna ma
            zazwyczaj niską samoocenę. Osobami zależnymi częściej są kobiety.
            Nie jest to bardzo poważne zaburzenie osobowości, więc myślę, że są duże szanse
            na skuteczną terapię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka