Dodaj do ulubionych

Jak odblokowac emocje

22.02.12, 21:29
No własnie. Podejrzewam u siebie pewien rodzaj depresji - umiarkowany, mysle autodestrukcyjnie, wiem, ze to kwestia zblokowania emocji. Prawdopodobnie jest to wynik zakonczenia terapii. Zostałam ze złością i rozpacza. tak tego tyle, ze jest blok, co zrobić? jak być?
Obserwuj wątek
    • zoliborski_goral Re: Jak odblokowac emocje 24.02.12, 07:15
      Nie wierzę w zablokowane emocje. To po prostu freudowskie wyznanie wiary. Chodzi o emocje których się wyuczyliśmy i które właśnie sie niezablokowane utrzymują.
    • mskaiq Re: Jak odblokowac emocje 24.02.12, 14:52
      Emocje można zwalniają ćwiczenia fizyczne, bieg, rower, siłownia, pompki,
      itp. Jest wiele sposobów rozładowywania siebie.
      Czesto blokuje się emocje nie chcąc przeżyc złosci, albo lęku. Lepiej to
      zrobić a jeszcze lepiej zrozumieć co wywoluje emocje.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • ninananu Re: Jak odblokowac emocje 06.03.12, 12:33
        ja wiem, ze to ma zwiazek ze zloscią i rozpacza ogolnie. cos we mnie siedzi, ale siedzi kolkiem i mimo, ze w sumie chcialabym przewyz, wyryczec, "powk..ać" sie, to jakos "nie mam głowy ani tym bardziej serca do tego. Byl moment, ze wywalalam, przezywalam na biezaco emocje co się dzieje, bylo o NIEBO lzej, szczesliwiej, pomimo,ze te emocje byly rozne. teraz... wlasnie na przezywanie blok.... wszystko tak intelektualnie rozkladam.
    • lucyna_n Re: Jak odblokowac emocje 25.02.12, 22:09
      może to nie kwestia "zblokowania" jakichś starych emocji tylko niemożność przeżywania właściwego emocji wogóle, nie tylko zaszłych ale i bieżących. Konwenanse, religia, wychowanie?
      Życie jest jedną ciągłą linią, nie zatrzymujemy się na jakimś etapie, co sugeruje "blokada", żyjesz dalej i dalej nie umiesz poradzić sobie z negatywnymi emocjami, bo ciągniesz je zamiast przeżyć w danym momencie i zostawić przeszłe wydarzenia za sobą, emocje związane z nimi powinny z czasem blednąć, ale jak człowiek ma błędne schematy to mu nie bledną tylko wciąż trwają i bywa że nawet wzmacniają się, przeżywa je gorzej niż w momencie wystąpienia danej traumy czy przeżycia. Nie wiem czy to co napisalam jest zrozumiałe, tak sobie tylko próbowałam uporządkować swoje myśli na ten temat. Ciekawe jest to że z pozytywnymi emocjami nikt nie ma takiego problemu, raczej w drugą stronę że nie umie ich odczuwać wcale.
      Nie wiem czy autodestrukcja jest związana z jakąś blokadą emocji, jeżeli za taką blokadę uznać nieuwolniony słuszny gniew, agresję, niewynagrodzone poczucie krzywdy to chyba można i tak to nazwać.
      • ninananu Re: Jak odblokowac emocje 06.03.12, 12:36
        ja mam trudnosci przezywac i pozytywne i negatywne emocje
        • lucyna_n Re: Jak odblokowac emocje 06.03.12, 21:25
          masz trudność w rzeżywaniu pozytywnych emocji czy problem w tym że ich nie odczuwasz, bo to różnica.
          • ninananu Re: Jak odblokowac emocje 06.03.12, 22:58
            i tak i tak. tzn, nie czuje żadnych zmian, ani specjalnie sie nie ciesze, ani nie smuce. czasem czuje bol glowy - stad wiem,z e jest jakies napiecie, albo jak się "zapowietrzam", łzy próbują napłynąc do oczu i wszystko. ale we wnętrzu jakby nic nie było. Na głowę, wiem, że dana sytuacja wprawiłaby mnie w radośc, albo przykrośc, a tak jest flauta. taki bezsens totalny
            • lucyna_n Re: Jak odblokowac emocje 06.03.12, 23:07
              no to tak typowo depresyjnie, zamrożenei pod kreską ale ani we lzach ania śmiechu nic z człowieka się nei uwalnia. Może po lekach tak, na niektórych np leki stabilizujące nastrój tak dzialają że im sie wszystko wypłaszcza i jest niby spokój ale nijako.
              • ninananu Re: Jak odblokowac emocje 06.03.12, 23:35
                no wiem :(. leków nie biorę i nie zamierzam. Własnie w takim stanie wyszłam z terapii :(. wiem,ze zawsze jest spadek, ale nie zamrozenie emocjonalne. Wrocilam na chwile do terapeutki, ale ... jakoś tak zostało. Wiem, ze to kwestia wypuszczenia emocji, wyrazania, ale ... no wlasnie jak sie nie wie co sie czuje, to niby co mozna wyrazac. Zdecydowanie po tej terapii nastapiło ... pogorszenie, bo szłam naprawde z duzym kontaktem siebie
                • lucyna_n Re: Jak odblokowac emocje 06.03.12, 23:44
                  może to jednak kwestia neuroprzekaźnikow i siłą woli nie da się więcej zdziałać. Ja bym chyba spróbowala leczenia gdybym się tak czuła, bo to nie jest normalne.
                  • czarna_wolga Re: Jak odblokowac emocje 06.03.12, 23:56
                    Być może ktos dostał nobla za takie odkrycie. Z resztą był juz taki watek z tym.
                  • ninananu Re: Jak odblokowac emocje 08.03.12, 23:19
                    Wiesz lucyna, ja cię znam. Znam cię z tego forum z ok 2005 roku - tak mi sie cos kojarzylo. Bo ja tu kiedys bylam - tyle, ze pod innym nickiem. Zmienilas sie, ale tak mysle, ze tak fajnie. Zupełnie inny komfort życia
                    • lucyna_n Re: Jak odblokowac emocje 09.03.12, 12:05
                      możliwe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka