Dodaj do ulubionych

mam depresję

21.09.12, 17:19
Od dłuższego czasu zaobserwowałam u siebie złe samopoczucie, jestem sama, życie ciężkie mnie dobija, mam bezsenność , ciężkie studia , potrafię nie spać miesiącami. Raz ucząc się do egzaminu,rano wstałam i chciałam sobie żyły podciąć, nie lubię siebie i mam za wszystko pretensje wyłącznie do siebie, uważam że nie zasługuję na nic dobrego;/ Nie potrafię tego opanować, bo zgubiłam już dawno optymizm , prawie wcale się nie uśmiecham, tak strasznie jest ciężko... Tak wiem pewnie będziecie mówić żeby udać się do specjalisty, powiem że chodziłam ale nic to nie dało podobno najlepszy w całym mieście brałam leki na fobię społeczną, ale oprócz tego że wydawałam na każdą wizytę i leki dużą kasę, to nic to nie dało po pół roku, zrezygnowałam. Znacie jakieś sposoby domowe na taką sytuację, jestem bardzo młoda i wydaje mi się że byłabym wstanie sama sobie pomóc, tylko nie wiem jak..
Obserwuj wątek
    • mifune85 Re: mam depresję 21.09.12, 18:39
      Skoro sama zrezygnowałaś z leczenia to trudno żeby ktokolwiek mógł ci coś doradzić. Na depresję nie ma "domowych" sposobów bo to nie katar ani gorączka
    • lucyna_n Re: mam depresję 21.09.12, 19:31
      stan jaki opisujesz nie predystynuje do samoleczenia, prędzej do pobytu na oddziale.
      Zapisz się do państwowego psychiatry i sprobuj leczenia, bo samo Ci nie minie. Nie warto wydawać kasy na prywatne wizyty, zwłaszcza jak ma się jej mało.
      nie wiem co Ci zapisywał poprzedni wracz na tę fobie społeczna, ale powinnaś skonsultować z lekarzem leczenie depresji, fobia to raczej temat dla psychoterapeuty.
    • a.g.g.a Re: mam depresję 21.09.12, 21:44
      Domowe sposoby na depresję i fobie społeczną?Nie ma czegoś takiego.Ewentualnie mask może ci doradzić jedzenie warzyw,bieganie,okłady z gęsiego tłuszczu + godzenie się z własnymi emocjami.Ja mogę ci doradzić szukanie lekarza psychiatry i leku aż do skutku.A na fobię najlepsza terapia,możliwa tez na NFZ.Sama sobie nie poradzisz.Nie wiem z jakiego jesteś miasta,ale na NFZ tez przyjmują dobrzy lekarze i terapeuci.Nie poddawaj się i szukaj pomocy
    • mskaiq Re: mam depresję 24.09.12, 11:18
      Optymizm można odzyskać kiedy ponownie uwierzysz że można życ inaczej,
      że można sie nim cieszyc, ze mozna poradzic sobie z lekiem.
      Fobia społeczna jest związana z lękiem który pojawił sie w wyniku złych
      doświadczeń zyciowych. Niepowodzenia w kontaktach z ludźmi,wiążą się z
      lękiem że każde inne spotkanie będzie niepowdzeniem.
      Wierzysz w to i tak długo jak bedziesz w to wierzyła tak bedzie się działo.
      Kiedy uwierzysz że wcale tak być nie musi, kiedy zaczniesz rozumieć że
      niepowodzenia w kontaktach dotycza tylko tych ludzi którzy się boją tak
      jak Ty to bedzie Ci łatwiej sobie z tym radzić.
      Osoby które się nie boją innych ludzi są bardzo miłe bo nie ma w nich lęku,
      one lubią kontakty z innymi ludźmi, kontakty przynoszą im radość.
      Pracując nad tym, kontakty z innymi mogą stać sie i dla Ciebie przyjemnością
      i wtedy tem problem zniknie.
      Napisałaś że nie potrafisz spać, ze masz cięzkie studia. Studia można polubić a
      kiedy tak sie stanie wtedy nawet najtrudniejsze studia zaczynaja sprawiać radość
      i przyjemność. Wtedy przestajesz sęe uczyć do egzaminu i znika stres przed
      egzaminem bo robisz to dla siebie.
      Mozesz bardzo wiele zmienić w swoim życiu, jeśli uwierzysz, że jest to możliwe.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • iso_1 Re: mam depresję 24.09.12, 16:31
        Nie przejmuj się tym co pisze mskaiq bo on wciąż pierd.li te same głodne kawałki.

Nie jestem lekarzem ale przeżyłem bardzo głęboką depresję więc mogę zaryzykować twierdzenie że na pewno masz depresję, którą powinnaś leczyć farmakologicznie.
        Zrobiłaś błąd który popełnia większość osób a mianowicie przerwałaś leczenie.
        Teoria mówi że leki powinno się brać nieprzerwanie przez minimum 6 miesięcy.
        Ja na przykład brałem 4 lata.
        Do tego równolegle potrzebna jest praca nad sobą. Niektórzy robią to poprzez psychoterapię.
        Mnie depresja nauczyła jednego - cierpliwości. Nie wolno oczekiwać szybkiej poprawy.
        To nie jest grypa która przejdzie po 2 tygodniach.
        Depresja w zależności od stanu leczona może być nawet kilka lat.
        Tak więc moja rada to idź do lekarza i rozpocznij DŁUGOTRWAŁE leczenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka