felisiti1 31.05.14, 22:02 Na czym polega terapia ISTDP? Czy komuś pomogła? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ekspert_terapiadialog Re: Terapia ISTDP 12.06.14, 18:40 Felisiti1, Intensywna Krótkoterminowa Psychoterapia Psychodynamiczna polega na zbliżeniu się, doświadczeniu prawdziwych uczuć, często do tej pory unikanych, związanych z historią naszego życia, w stosunkowo krótkim czasie. Jest ona silnie skoncentrowana na problemie, przez co wywołuje intensywne emocje. Proces terapeutyczny polega na rozpoznawaniu i nazywaniu tego, co się w danym momencie z nami dzieje, analizowaniu nieświadomych procesów, które się pojawiają na poziomie myśli, uczuć i fizycznych reakcji ciała. Wysoka skuteczność tej metody jest solidnie udokumentowana poprzez liczne badania naukowe z dziedziny psychologii, psychoterapii, medycyny i neurobiologii. Szczególnie jest polecana pacjentom z zaburzeniami osobowości, psychosomatycznymi, depresyjnymi i lękowymi. Pozdrawiam, Zuzanna Mechlińska, psycholog, psychoterapeuta psychodynamiczny NZOZ Centrum Terapii DIALOG www.terapiadialog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata Re: Terapia ISTDP 12.06.14, 21:32 Bardzo prosze nie opowiadac bzdur. W rzeczywistosci, o badaniach nad ISTDP mozna powiedziec, ze sa w toku. w rzeczywistosci jest ich stosunkowo niewiele w porownianiu z innymi formami pomocy psychterapeutycznymi. Czy naprawde nie rozumie Pani, ze tego typu bezpodstawne twierdzenia sa nie tylko nieetyczne (to, jak podejrzewam, Pani nie interesuje), ale obnizaja Pani i Pani kolegow wiarygodnosc. Zagladnalem tez na Pani profil w centrum dialog. Z jakiego powodu napisala Pani, ze ukonczyla Pani studia ze SPECJALIZACJA psychologii klinicznej? Co najwyzej szla Pani sciezka specjalnosci klinicznej a to kolosalna roznica. Specjalizacja z psychologii klinicznej to 5-letnie studia podyplomowe, po ktorych uzyskuje sie wlasnie SPECJALIZACJE, tak jak zreszta w wypadku lekarzy medycyny. Na jakiej podstawie pisze Pani, ze jest Pani psychoterapeuta psychodynamicznym? Nie posiada Pani certyfikatu zandego PTPu. Co to znaczy, ze jest Pani w trakcie 'szkolenia psychoterapeutycznego'. Czy to szkolenie wiedzie do certyfikatu? Czy odbywa Pani regularne superwizje i na jakiej podstawie? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Terapia ISTDP 13.06.14, 01:43 tak z ciekawości, polecałbyś tę metodę czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
xawery39 Re: Terapia ISTDP 13.06.14, 08:35 Psychoterapie , jakkolwiek by je nazywać to coś w rodzaju odczyniania uroków . Bo czymże innym jeśli nie rzucaniem czarów , klątw itp. jest proces wpajania , zadawania urazów psychicznych , zahamowań , praktyk woodoo ? Odpowiedz Link Zgłoś
xawery39 Re: Terapia ISTDP 13.06.14, 08:46 PRL pozostawił w spadku tabuny uczonych i profesorów, głównie od imaginologii stosowanej którzy brylują i mądrzą się w radio i TV a co poniektórzy na forach w internecie . Odpowiedz Link Zgłoś
zoliborski_goral Re: Terapia ISTDP 13.06.14, 12:19 Kierunki tzw. psychodynamiczne to dla mnie szkodliwa szarlataneria. Coś jak przesądy religijne praktykowane w ginekologii. Z drugiej strony różne formy kontaktu moga dawać wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Terapia ISTDP 13.06.14, 13:27 na nfz trudno uświadczyć innej psychoterapii niż psychodynamicznej czasami z elementami behawioralnej. Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata Re: Terapia ISTDP 13.06.14, 15:17 To akurat kompletna bzdura. nie dosc ze jest wiele badan potwierdzajacych skutecznosc psychoterapii (i to wyzsza niz skutecznosc farmakoterapii), to potwierdza sie tak skutecznosc rowniez systemow wywodzacych sie z psychoanalizy (co przyznaja nawet przedstawiciele CBT, prosze popatrzec na badania Keitha Dobsona z Calgary). Odpowiedz Link Zgłoś
zoliborski_goral Re: Terapia ISTDP 13.06.14, 15:39 Oczywiście że skuteczne bo podobno Goździkowej pomogło...Daj spokój z takimi bzdetami. Spojrzyj lepiej na stare dane Eysencka albo zobacz jak skuteczna jest psychoanaliza choćby na stronie curetogether.com . Czyli nie ma tego wcale a najwyżej stoi behawioralna. Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata Re: Terapia ISTDP 13.06.14, 15:42 No coz, moge ci jeszcze raz powiedziec: zagladnij do Dobsona, w ktorego pubikacjach znajdziesz wiele informacj nt skutecznosci psychoterapii, w tym rowniez terapii opartych na psychoanalizie. Jesli jednak ty wiesz lepiej i uwazasz, ze twoja racja jest nie tylko najtwojsza, ale na dodatek najprawdziwsza, to milego dnia i jak dla koniec tej wymiany. Odpowiedz Link Zgłoś
zoliborski_goral Re: Terapia ISTDP 13.06.14, 15:53 No, wstukałem tego Dobsona: "We did not find any indication that CBT was more or less effective than other psychotherapies or pharmacotherapy" jak już chcesz o efektywności farmakoterapii. Ale radzę spojrzeć na doniesienia pacjentów ze strony którą ci dałem. Tam nawet CBT jest daleko po zwykłych zdroworozsądkowych rzeczach. Bezpłatnych do tego. Kluczowy jest oczywiście efekt placebo. Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata Re: Terapia ISTDP 13.06.14, 16:01 No to juz zobaczyles, ze psychodynamiczna jest efektywna. Treaz poszukaj badan Kirscha na temat srodkow SSRI i sie dowiesz o ich skutecznosci. Dobson opieral sie na opublikowanych badaniach. Kirsch wzial pod uwage rowniez te nieuopublikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
zoliborski_goral Re: Terapia ISTDP 13.06.14, 17:10 Nic nie zobaczyłem. Zobaczyłem że cokolwiek by się nie robiło efekt jest podobny. Czy będzie to farmakoterapia czy psychoterapia. Eysenck podaje że nic nie robienie jest statystycznie skuteczniejsze . Świadczy to raczej o efekcie placebo. Jeśli uważasz że badania nieopoublikowane dodają wiarygodności analizom to jesteś w błędzie(no, chyba że na to też są badania ale wątpię). Natomiast sami pacjenci podają w przypadku lęku za najskuteczniejszą metodę w kolejności: 1. ćwiczenia fizyczne 2. xanax, 3. spędzanie czasu z psem 4. spędzanie czasu poza domem 5. jogę, 6. CBT itd. W depresji natomiast: 1. ćwiczenia fizyczne 2. przebywanie z psem 3. rozrywki poza domem 4. ćwiczenia przy muzyce.....9. CBT . Psychoanalizy nie uwzględniono przy prawie 200 metodach terapii. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Terapia ISTDP 13.06.14, 18:54 w sumie najwyższy procent poprawy notuje się po metodach Maska, czyli sport, zdrowe odżywianie i pozytywne parcie do przodu ignorując objawy somatyczne. Podejrzewam że chłostanie witkami w łaźni i kąpiel w przeręblu co ponoć powszechnie w dawnej Polsce stosowano też dawalo niezłe efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
dala.tata Re: Terapia ISTDP 13.06.14, 15:12 Nie mam zdania, szczerze powiedziawszy. Wedlug mnie to proba psychoterapii psychodynamicznej do stworzenia konkurencji dla CBT, ktora dziala w znacznie krotszych okresach czasu. Jak zlosliwie mowia zwolennicy CBT, psychoanalityk/dynamik moze pol zycia dobrze przezyc z kilku pacjentow. ISTDP jest przede wszystkim proba obnizenia kosztow dla klienta/podatnika i w tym jest na pewno dobra. Czy to dziala? Nie wiem, trudno sobie jeszcze wyrobic zdanie, poza tym, badania kliniczne (w tym RCTs) maja to do siebie, ze nie moga odpowiedziec na pytanie, czy dana interwencja bedzie skuteczna wobec mnie samego. Ogolnie, jestem zwolennikiem psychoterapii i polecam ja. Problem jest w tym, co wybrac i, niestety, bardzo trudno jest komus radzic. Znam ludzi, ktorzy daliby sie posiekac za CBT, znam ludzi, ktorzy uwazaja CBT za szczyt prymitywizmu. Znam takich ktorzy z klasycznej psychoanalizy przeszli do CBT i sobie chwala i na odwrot. Odezwalem sie w tym watku, bo po raz kolejny czytamy osobe, ktora ogolnie nie wie, co mowi, ale za to mowi bardzo pewnie. Na dodatek przedstawia sie jako ktos znacznie bardziej doswiadczony niz jest. Co, jak sie zdaje, w wypadku wspolpracujacego Centrum, zaczyna sie powtarzac. A to jest smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Terapia ISTDP 13.06.14, 18:52 Dzięki za odpowiedź, choć niestety nic mądrzejsza nie jestem:) a i tak w tej chwili nie jestem w stanie podjąć żadnej psychoterapii oprócz brania się w garść, co wbrew pozorom wcale nei jest do pogardzenia, ale tylko dla doświadczonego depresanta i pod warunkiem że sam sobie to umyśli . Odpowiedz Link Zgłoś