Dodaj do ulubionych

Samolot ...

20.05.15, 21:13
Wykupione wczasy. Za 2 tyg mamy z mezem leciec a ja mam juz straszny lek.
Nie boje sie samego lotu bo juz kilk razy lecialam, ale boje sie bardzo mojego leku i atakow paniki. Taki urlop to dla mnie przezycie i juz sie boje ze np. na lotnisku zemdleje, zlapie mnie atak i nie polece a pieniadze przepadna.
Jak sobie dac z tym rade? Jak na spokojnie poleciec? To moje wymarzone wakacje.
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: Samolot ... 20.05.15, 21:47
      NIE MYŚLEĆ,
      opracować kilka technik typu odliczanie co 7 od 100 w dół, czy inne matematyczne. Mózg zajęty liczeniem nie umie jednocześnie myśleć o czymś innym, a bez myśli nie ma emocji, (niektórzy chwalą sobie w takich sytuacjach sudoku).

audiobook lub ulubiona muzyka do słuchania w czasie podróży

myśl o docelowej przyjemności, jeżeli już musisz sobie coś wyobrazić to wyobrażaj sobie siebie w pełnym zdrowiu i zupełnie spokojną relaksującą się jak każdy inny normals.

nie pozwól sobie na snucie negatywnych scenariuszy.

zaopatrz się w leki, które przerwą atak paniki.

zabierz bluzę czy cieplejszy sweter, w razie ataku paniki pomaga otulenie się nim

ps
      Jeżeli dostaniesz ataku serca to na lotnisku będziesz o wiele bezpieczniejsza niż w domu :D
    • m-b Re: Samolot ... 20.05.15, 22:42
      doraźnie propranolol 1 lub 2 tabl. 10 mg - doraźnie lorafen w dzień wylotu
      • sepulkarium Re: Samolot ... 21.05.15, 01:27
        hmm ja tak nie na temat ale muszę napisać. Kocham latać samolotem faktycznie czuje się jak w niebie, od razu mi lepiej . Mało jest takich rzeczy które poprawiaja mi samopoczucie. Lot samolotem to dla mnie lekarstwo na depresje niesamowita atrakcja. Latanie na równie atrakcyjne z pobytem na wczasach. Też jazda konna jest super.
        • szarpnerv Re: Samolot ... 21.05.15, 10:37
          Nooo, to podniosleś Ewcię na duchu :-D A jak z bungee? Polecam bo to też daje fajne wrażenia, tudzież skok spadochronowy i widok z 4 km pod sobą...Natomiast z tych praktyczniejszych sposobów na pewno coś przeciwlękowego w dniu wylotu i trzymaj sobie w kieszeni w razie czego. Pewien znajomy łepek natomiast z lękami samolotowymi poradził sobie bawiąc się na komputerze symulatorem lotu, jako pilot myśliwca. Niedrogo a działa jak raportował.
          • lucyna_n Re: Samolot ... 21.05.15, 11:09
            Ciekawostką jest, że Ewcia nie boi się lotu, tylko całej eskapady jako takiej.
            • monika.libra36 Pasażerom cierpiącym... 21.05.15, 12:46
              Pasażerom cierpiącym na zaburzenia psychiatryczne wolno odbywać lot z zastrzeżeniem następujących warunków:
              Jeśli cierpicie Państwo na takie przypadłości jak fobie, niepokój lub depresja wolno Państwu odbywać lot. Jednak, musicie nas Państwo powiadomić o tym wcześniej oraz powiadomić załogę samolotu o Państwa przypadłości w chwili wejścia na pokład samolotu.
            • szarpnerv Re: Samolot ... 21.05.15, 17:53
              Faktycznie chodzi o lot.
              • lucyna_n Re: Samolot ... 21.05.15, 22:53
                "Nie boje sie samego lotu bo juz kilk razy lecialam,"
                • szarpnerv Re: Samolot ... 22.05.15, 01:19
                  Nie bądź naiwna. Widac jak wół o co chodzi.
    • ekspert_gabclinic Re: Samolot ... 21.05.15, 20:16
      Witam serdecznie,

W zaburzeniach lękowych bardzo skuteczne są leki serotoninergiczne, ale efekt przeciwlękowy pojawia się po 2-3 tygodniach, więc w tej sytuacji jest już za mało czasu, może warto przemyśleć rozpoczęcie ich przyjmowania po powrocie. Teraz najlepiej pójść do psychiatry lub lekarza rodzinnego i zaopatrzyć się w leki uspokajające, które można przyjmować doraźnie: benzodiazepiny (alprazolam, lorazepam, diazepam, klorazepat) albo inne- hydroksyzyna, chlorprothixen, kwetiapina. Najskuteczniejsze są benzodiazepiny, np. alprazolam (Xanax w dawce 0,5 mg). Radziłabym wypróbować kilka dni wcześniej jak lek działa na Panią (jaka dawka jest Pani potrzebna, kiedy jest początek działania, jak długo lek działa), a potem wziąć przed lotem, w trakcie lotu i podczas wyjazdu- jeżeli będzie taka potrzeba. Poza tym na drogę warto zabrać ze sobą rzeczy, dzięki którym będzie się Pani czuła bezpieczniej, np. ubranie, którym można się przykryć, słodycze, ulubioną książkę.
      Życzę miłego wyjazdu !

dr Anna Żebrowska
      specjalista psychiatra
      Gabclinic.com
      • ewcia74.pl Re: Samolot ... 22.05.15, 10:51
        Dziekuje wszystkim za dobre rady.
        Ja biore codziennie antydep. na co dzien czuje sie dobrze bez atakow paniki i wiekszych lekow, pracuje i funkcjonuje w miare dobrze.
        Jeszcze rok temu lecialam samolotem i nie bylo zadnych problemow, dalam rade.
        Teraz nie wiem co sie dzieje? Zamiast cieszyc sie urlopem i wyczekiwac wylotu to jest zupelnie odwrotnie. Martwie sie nie wiadomo czym? Stresuje sie bardzo czy dam rade? Caly czas o tym mysle i wcale sie nie ciesze.
        Nie jest to normalne bo nigdy tak nie mialam.
        • monika.libra36 Re: Samolot ... 23.05.15, 08:40
          Wierzymy w Ciebie ...dasz radę !!!
          • przszlyprezydent Re: Samolot ... 05.06.15, 10:14
            No i poleciała ;D
            • przszlyprezydent Re: Samolot ... 05.06.15, 10:14
              No i pleciała :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka