lucyna_n 13.04.16, 23:47 Mam pytanie, ponieważ wiem że biorąc Asentrę nie powinno się jeść grapefruitów, czy to dotyczy też innych leków przeciwdepresyjnych a zwłaszcza Citalopramu? Na ulotce nie znalazłam na ten temat żadnych informacji? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aa_propos Re: Grapefruit , pytanie do ekspertów 14.04.16, 12:37 Tak piszą na asentra.weebly.com/, www.gdziepolek.pl/produkty/7628/asentra-tabletki-powlekane i w kilku innych miejscach Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Grapefruit , pytanie do ekspertów 14.04.16, 12:50 tak jak napisałam, wiem o Asentrze, ale nie wiem czy to jest specyficzne tylko dla Asentry, czy np podobnie metabolizuje się citalopram? Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert.grupa_synapsis Re: Grapefruit , pytanie do ekspertów 14.04.16, 17:08 Odpowiem dziś wieczorem. Stanisław Porczyk Grupa Synapsis www.synapsis.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert.grupa_synapsis Re: Grapefruit , pytanie do ekspertów 15.04.16, 17:43 Leki przeciwdepresyjne z grupy SSRI znacznie różnią się pod względem metabolizmu. Metabolizm sertraliny jest odmienny niż citalopramu. Generalnie, nie powinno się lekceważyć wpływu soku grejpfrutowego na działanie leków absolutnie. Ocenia się, że jego spożywanie może w sposób istotny zwiększyć ryzyko leczenia (możliwość niebezpiecznych objawów ubocznych) w wypadku ponad 40 leków stosowanych w całej medycynie. Dlaczego sok grejpfrutowy może zaszkodzić? Jego działanie odbywa się za pośrednictwem enzymu CYP3A4, który znajduje się w jelitach (70%) i wątrobie (30%). Mogłoby się wydawać, że jest to tylko jeden z wielu enzymów wątrobowych uczestniczących we wchłanianiu i przemianach leków. Rzeczywiście jest kilka, a nawet kilkanaście enzymów rozkładających leki w organizmie, ale CYP3A4 jest niemiernie ważny. Uczestniczy on w metabolizmie 50-60% wszystkich leków. Sok grejpfrutowy hamuje działanie właśnie tego enzymu. Skutkiem zahamowania aktywności puli jelitowej enzymu CYP3A4 jest większe wchłanianie leku, pojawia się on więc w organizmie w większej ilości. Wiąże się to z ryzykiem przedawkowania leku i wystąpienia objawów ubocznych. A co z citalopramem? On też jest metabolizowany przez CYP3A4. Jednak sam fakt, że dany lek jest metabolizowany przez CYP3A4 nie przesądza o tym, że sok grejpfrutowy może zadziałać niekorzystnie. Leki są metabolizowane przez kilka enzymów. Problem ma miejsce w wypadku tych leków, w przemianie których CYP3A4 odgrywa rolę kluczową. Zarówno sertralina jak i citalopram są metabolizowane przez CYP3A4, ale zachodzą tu duże różnice. W wypadku sertraliny rola CYP3A4 jest kluczowa, wiodąca, a w wypadku citalopramu - znacznie mniej ważna. Znacząca interakcja miedzy sokiem grejpfrutowym a citalopramem jest więc mało prawdopodobna. Dlatego w oficjalnych informacjach o sertralinie znajduje się zalecenie, żeby nie spożywać tego leku z sokiem z grejpfrutów. W wypadku citalopramu - zalecenia takiego zaś zwykle się nie formułuje. Na przykład, w charakterystyce produktu leczniczego Citabax takiej przestrogi obecnie nie ma. Czy można więc całkowicie bezpiecznie spożywać sok grejpfrutowy z citalopramem? Nie powiedziałbym tego w tak kategoryczny sposób. Zalecenie dla konkretnej osoby powinien wydać lekarz prowadzący leczenie i mający dostęp do wszystkich informacji o zdrowiu tej osoby. Leczenie citalopramem wymaga pewnej czujności ze strony lekarza ze względu na możliwość niekorzystnego wpływu tego leku na układ bodźcoprzewodzący serca, na długość odcinka QT. Osobiście, w wypadku jakichkolwiek istotnych wątpliwości co do tolerancji citalopramu u danej osoby, uwzględniałbym fakt, że jakiegoś stopnia interakcja citalopramu z sokiem grejpfrutowym jest jednak możliwa. Uwzględniałbym ogólny stan zdrowia i ewentualne towarzyszące choroby. Istotne może być, czy leczenie prowadzone jest średnią dawką citalopramu czy maksymalną. Starałbym, się więc myśleć o całej sprawie szerzej i nie sprowadzać problemu do prostego stwierdzenia "można pić sok albo nie można". Warto mieć na uwadze, że istnieją badania, które wskazują, że na metabolizm leków silnej może wpływać sok z grejpfrutów białych niż czerwonych. Istnieje tez duża różnica w sile działania soku w zależności od dawki. I tak, możliwość niekorzystnej interakcji z przyjmowanym lekiem jest wyraźnie większa w wypadku gdy sok jest spożywany w dawce 3 szklanek dziennie, a mniejsza, gdy jest to 1 szklanka dziennie. Ponadto jest prosty sposób minimalizujący możliwość interakcji. Zaleca się odstęp 4 godzin między przyjęciem leku a wypiciem soku. Stanisław Porczyk, psychiatra Grupa Synapsis www.synapsis.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Grapefruit , pytanie do ekspertów 15.04.16, 21:58 Serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś