07.09.16, 19:13
Mam pytanie do pana dr czy po Lamotriginum mogą być podniesione próby wątrobowe? mam ALAT 120.Czy to jest kwestia innych leków np Azatiopriny.
Trudno ulżyć obciążonym dziedzicznie.
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: lamptrix 07.09.16, 21:12
      Szanowna Pani,
      uszkodzenie wątroby w czasie leczenia lamotryginą jest rzadkością. Literatura mówi, że przypada to zaledwie na jedną spośród 10 000 osób leczonych. Nawet, gdyby faktycznie miało to miejsce częściej, to jest to, generalnie, sytuacja wyjątkowa. Natomiast uszkodzenia wątroby w czasie leczenia azatiopryną są częste stąd też wymóg częstych kontroli parametrów wątroby w czasie kuracji tym lekiem. Zdecydowanie podejrzewałbym, że to raczej azatiopryna (a nie lamotrygina) może być lekiem, który powoduje u Pani podwyższenie poziomu ALAT. O ile oczywiście nie ma jeszcze innych przyczyn podwyższenia tego enzymu.
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • martyna2525 Re: lamptrix 08.09.16, 20:54
        Dziekuje za odpowiedz. Raczej stawialam na azatriopryne bo zwiekszono mi dawke, ale tez w tym samtm czasie wlaczylam Lamotrix dlatego pytam.Inne przyczyny nie wchodza raczej w gre bo nie pije alkoholu nawet okazjonalnie , a lekow mam mnostwo niestety i w przeszlosci alaty byly i ponad 500
        • martyna2525 Re: lamptrix 13.09.16, 05:37
          Czy lamotrigina pomaga w samej depresji bez chad?
          • lucyna_n Re: lamptrix 13.09.16, 12:15
            Pan doktor na urlopie to ja Ci odpowiem według mojej wiedzy :)
            Stabilizator pomaga nie tyle w samej depresji, tylko ma sprawić ze nie będzie kolejnych nawrotów, i spłycić górki i dolinki, tak więc z powodzeniem stosuje się stabilizatory również w nawracających depresjach niekoniecznie zdiagnozowanych jako Chad.
            • martyna2525 Re: lamptrix 13.09.16, 16:20
              A jak nie dziala?w sensie jak nie dzialaja zadne normujace nastroj?
              Tak sobie gdybam rozmyslajac :) zeby nie bylo na mnie dziala jak na razie super.
              • lucyna_n Re: lamptrix 13.09.16, 16:37
                wystarczy, że na Ciebie działają, inni muszą się sami zatroszczyć o swoje leki :) taki lajf
                • martyna2525 Re: lamptrix 13.09.16, 16:47
                  Niby tak ale kolezanka z bordeline bierze Neurotop a rzuca nia masakrycznie. Tak sobie dumam nad tym wszystkim bo swego czasu wmawiala mi ta sama diagnoze. A teraz wg niej mam zab odrzywiania haha :)
                  • lucyna_n Re: lamptrix 13.09.16, 19:57
                    bo zaburzenia osobowości to trochę inna bajka, niestety niezbyt poddają się leczeniu farmakologicznemu.
                    ps. Zaburzenia odżywiania pewnie trochę masz, ale się nie bardzo chcesz przyznać :P
                    • martyna2525 Re: lamptrix 13.09.16, 20:23
                      Moja Droga mialam zab odzywiania teraz juz to wspomnienie i nigdy wiecej.
                      Mam pewna obserwacje co do dzialania Lamotriginy u mnie, zdarzylo sie ze w jednym czasie Znajomy i
                      • martyna2525 Re: lamptrix 13.09.16, 20:29
                        I Dziadek probowali odebrac sobie zycie. W kazdym razie do tej pory w takiej syt na bank bym poplynela myslami w tym kierunku , zwazajac na atmosfere i emocje jakie mam na codzien w zw z syt rodzina w szoku. A na mnie to nie dziala tak po prostu zwyczajnie do tego podchodze i to dla mnie jest szok pozytywny szok ;-)
                        • lucyna_n Re: lamptrix 13.09.16, 20:51
                          strasznie dużo masz takich negatywnych obciążających wydarzeń dookoła siebie. Trzeba przyznać że to nawet zdrowego by mogło podłamać. Dzielnie się trzymasz.
                          • martyna2525 Re: lamptrix 14.09.16, 08:13
                            Dla mnie najwazniejsze ze ja stoje w miare stabilne i nie place zbyt emocjonalnie za to co sie dzieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka