30.05.17, 07:57
Chyba powoli wychodzę na prosto, ale jest ciężko...

Może dziwne wyda się to pytanie, ale czy leki na depresję i stabilizatory można popijać kawą? Leki przyjmuję rano przy śniadaniu i najbardziej mi pasuje, żeby popić je kawą.
I czy w ogóle kawa wchodzi w jakieś interakcje z tymi lekami?

Na noc przyjmuję Ketrel, bo bez niego nie zasnę, ale widzę, że jakby przestaje na mnie działać. Tzn. muszę zwiększać dawkę, żeby zasnąć. Czy możliwe jest, żebym się uzależniła od niego i przestawał na mnie działać?
Na początku było fajnie, ale znowu wybudzam się nad ranem i trochę mnie strach ogarnia, czy to aby się depresja nasila, czy co? Na razie tłumaczę sobie pogodą i tym, że dzień jest dłuższy... Nie chciałabym ciągle zwiększać dawki, bo mam nadzieję, że kiedyś będę mogła odstawić leki...

Pozdrawiam wszystkich!
Natalka
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: pytanie 30.05.17, 10:28
      Teoretycznie pewnie można, ale leki ogólnie powinno się popijać wodą i dobrze jest wyrobić sobie taki nawyk.
      Cieszę się że jest lepiej, nie martw się chwilowymi spadkami, nawet zdrowy człowiek miewa gorsze dni, na lekach też nie zawsze będzie jednakowo, ale jak masz wątpliwości to koniecznie przedstaw je lekarzowi.
    • ekspert.grupa_synapsis Re: pytanie 01.06.17, 00:51
      Szanowna Pani,
      nie słyszałem o żadnej interakcji między kawą a lekami przeciwdepresyjnymi i stabilizatorami. Sądzę, że takich interakcji nie ma. Bywa jednak, że u niektórych osób z depresją, kawa zwiększa lęk albo powoduje niemiłe objawy fizyczne.
      z szacunkiem
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka