Dodaj do ulubionych

Depresja u nadtolatki

08.01.23, 20:47
Córka ma rocznikowo 16 lat, chodzimy do psychologa, który podejrzewa depresje u córki, niestety terminy i dostępność do psychiatry są tragiczne. Czy są tu osoby które mają doświadczenie z depresją u tak młodych osób ?
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Depresja u nadtolatki 10.01.23, 00:04
      To wcale nie jest taki młody wiek na depresję, to typowy wiek na pierwszy epizod, tylko mało kto do tej pory na to zważał.
      Terminy na nfz zawsze były tragiczne, ale zapisz ją na jakikolwiek jaki będzie dostępny, czas mija szybciej niż się wydaje, a do tego czasu pozostają wizyty odpłatne i te wizyty u psychologa, choć powinny to być raczej wizyty u psychoterapeuty, bo psycholog to trochę od czego innego jest.

Najważniejsze jednak to przyjrzeć się uczciwie, bez uników i wybielania, jak funkcjonujecie jako rodzina, gdzie są słabe punkty, co jest nie tak jak być powinno w relacjach dorosłych, to jest podstawa. Można a nawet dobrze by było to zrobić na własnej psychoterapii, w ramach zwiększenia samoświadomości, bo nie leczy się tylko dziecka, zawsze leczy się całą rodzinę.
    • sp9tcu Re: Depresja u nadtolatki 10.01.23, 00:23
      proszę wpisać w google
      sp9tcu depresja
      sp9tcu nerwica
    • ix15 Re: Depresja u nadtolatki 25.01.23, 13:41
      Byłyśmy u psychiatry, któey stwierdził, ze zapisze jej lek, zeby ją trochę rozruszać. Dostała setaloft i widzę że jest trochę gorzej... ale to dopiero 5 dzień na leku
      • mardaani.74 Re: Depresja u nadtolatki 26.01.23, 00:06
        To dość często przepisywany lek, z reguły dobrze tolerowany choć, początkowo mogą się nasilać stany lękowe, zwłaszcza u nastolatków, trzeba uważać i lepiej żeby na początku nie była sama, bo mogą się nasilić myśli samobójcze.
        Co on miał na myśli mówiąc "trochę rozruszać" brzmi to co najmniej dziwacznie.
    • sp9tcu Re: Depresja u nadtolatki 26.01.23, 05:36
      Tego leku nie miałem i bym nie pił
      Ale miałem przepisywane 3 lekarstwa

Doxepin - bardzo dobrze tolerowany ,jak zaczynałem co tydzień kontakt z lekarzem , według mnie najlepszy ,mało toksyczny ,nie ma objawów od stawniczych ,u mnie występowała silna senność na poczantku

Perazin - dobry na wszystko mały toksyczny , nie ma objawów od stawniczych , zaczynałem pic na oddziale ,teraz dobrze działa

Córka które przyjmuje tem lek
      Po 1 powinna być pod stała opieką lekarza
      I obserowana itd.
      Te leki daja na początku nie miłe objawy uboczne

Co do dexpein pije od 1986 bez przerwy
      Perazin od 2006
      Praktycznie bez przerwy dobrze po nim mi się spi
      Była jeszcze mieszanka ale powodowała silne bóle głowy
      • mardaani.74 Re: Depresja u nadtolatki 27.01.23, 12:15
        Pernazin to neuroleptyk, przeciwlękowy i przeciwpsychotyczny, toni e jest lek antydepresyjny, w leczeniu depresji stosuje się go pomocniczo.

Doxepin to stary lek, stosowany przed wynalezieniem SSRI, brałam go lata temu na początku leczenia, już bardzo mało jest stosowany, ale są osoby które sobie go chwalą. Doxepin niestety ma mnóstwo skutków ubocznych i jest kardiotoksyczny, można mieć po długotrwałym braniu kłopoty z krążeniem, nie mówiąc już o tym, że muli totalnie i ma niską skuteczność przeciwdepresyjną.
        Jest za to genialny na lęk i bezsenność, bo działa praktycznie od pierwszej tabletki.
    • milku90 Re: Depresja u nadtolatki 15.02.23, 13:07
      Wbrew pozorom, to nie jest młody wiek. Coraz więcej nastolatków boryka się z depresją. :(
      • ix15 Re: Depresja u nadtolatki 22.02.23, 21:26
        Niestety dawka 50 setaloftu brana przez 4 tyg niewiele pomogła, lekarz zalecił 100 setaloftu dziennie. Córka ma straszne wybuchy gorąca 😌 za 3 tyg wizyta kontrolna, boję się ze to tez nie pomoże, i będzie zmiana leku…
        • mardaani.74 Re: Depresja u nadtolatki 22.02.23, 23:01
          a psychoterapia? to powinna być podstawa leczenia tak młodej osoby, terapia powinna objąć całą rodzinę
          • ix15 Re: Depresja u nadtolatki 05.03.23, 00:52
            Chodzi, niestety na razie efektów brak
            • mardaani.74 Re: Depresja u nadtolatki 05.03.23, 01:29
              a rodzina chodzi czy tylko dzieciaka wypychacie?
              • ix15 Re: Depresja u nadtolatki 21.03.23, 09:11
                Chodzę z córką, najpierw omawiamy sprawy razem, następnie córka zostaje sama i na koniec ja wchodzę sama
                • mardaani.74 Re: Depresja u nadtolatki 22.03.23, 21:09
                  nie o to pytałam, pytałam czy rodzice też przechodzą własną terapię, czy tylko dziecko jest terapeutyzowane.
                  • ix15 Re: Depresja u nadtolatki 24.03.23, 12:31
                    Nie
                    • mardaani.74 Re: Depresja u nadtolatki 24.03.23, 13:13
                      warto rozważyć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka