vinxxx 08.07.05, 00:13 Witam Czy ktoś z was wie jaki wpływ mogą mieć zaburzenia hormonów płciowych na depr i lęk. poruszyłam ten wątek na forum nerwic ale bez odzewu tam wogole jakos biedniutko Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mskaiq Re: depresja,lęk a hormony 08.07.05, 08:38 Mysle ze hormony nie maja wplywu na strach ani depresje. Strach pojawia sie od pocztku naszego zycia. Zwroc uwage jak czesto nawet male dziecko sie boi. Z czasem udaje sie nam pozbyc czy pokonac niektore rodzaje strachu. Pozostaja te ktorych nie potrafimy pokonac. Beda z nami tak dlugo az przestaniemy sie bac. Strach wedlug mnie jest czysto psychologicznym tworem i tylko ignorowanie jego, rozumienie ze jestesmy w stanie go pokonac pozwala pozbyc sie go. Podobnie jest z depresja, sprawca jej sa nasze mysli, wedlug mnie strach ma bardzo wielki wplyw na to jak myslimy. Przynosi przygnebienie, beznadziejnosc, brak wiary w siebie itp. serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
vinxxx Re: depresja,lęk a hormony 08.07.05, 12:02 lucyna_n napisała: > to źle myslisz lucynko możesz rozwinąć proszę Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: depresja,lęk a hormony 08.07.05, 12:11 źle myśli że hormony nie mają wpływu na samopoczucie, no bo mają, tak jak Cassis napisała. Odpowiedz Link Zgłoś
cassis Re: depresja,lęk a hormony 08.07.05, 10:24 Powiem coś zupełnie przeciwnego niż Msq.... - zaburzenia hormonalne mogą mieć dośc istotny wpływ na lęki i depresje (np. zmieniające się samopoczucie kobiety w trakcie cyklu). Ja mam spore zaburzenia hormonów płciowych i wcale nie wykluczam że grają tu pierwsze skrzypce.... Odpowiedz Link Zgłoś
ansheila Re: depresja,lęk a hormony 10.07.05, 15:53 Oczywiście, że hormony płciowe wpływają na nastrój i całą psyche człowieka. W końcu nasz mózg to czysta chemia, sterowana chemią (wewnętrzną, a w czasie leczenia również zewnętrzną). To temat -rzeka. Np. - niski poziom estrogenów (choćby po porodzie) - skłonność do depresji, - wysoki poziom estrogenów i niedobór progesteronu (np. cykl bezowulacyjny) - drażliwość, nerwowość, - podwyższony poziom prolaktyny - skłonność do płaczliwości, i również do depresji, - wysoki poziom testosteronu (także podwyższony poziom u niektórych kobiet)- wybuchowość, agresywność, trudność w panowaniu nad emocjami. Itd, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ria2 Re: depresja,lęk a hormony 10.07.05, 18:01 Cześć, Ansheila, mam pytanie o prolaktynę. Czy możesz napisać coś więcej na temat jej wpływu na samopoczucie, albo polecić jakieś książki, strony internetowe na ten temat? Byłabym bardzo wdzięczna :). Pozdrawiam, Ria Odpowiedz Link Zgłoś
silva5 Re: depresja,lęk a hormony 11.07.05, 16:06 Ja tez widze ze w 2 fazie cyklu moja nerwica sie uaktywnia, niestety nie badalam sie pod katem hormonow plciowych ale wydaje mi sie ze cos w tym moze byc... Ale z drugiej strony wiadomo tez ze stres tez dziala na gospodarke hormonalna wiec dalej nie wiadomo co bylo pierwsze jajko czy kura... Moze warto sprobowac podwyzszyc sobie domowym sposobem poziom estrogenu i sprawdzic jaki bedzie to mialo skutek.... www.przychodnia.pl/ziola/index7.php3?t=7 Ja ide kupic sobie siemie lniane.... Odpowiedz Link Zgłoś
10_sekund Re: psychotropy zwiękrzają wydzielanie prolaktyny 09.11.05, 13:15 jeżeli chodzi o prolaktynę,to wiele psychotropow zwiękrza wydzielanie prolaktyny, przede wszystkim neuroleptykw,- bez zbędnych szczegółów wskutek nadmiaru prolaktyny kobiety mogą mieć z tym nieprzjemne kłopoty, faceci też -tracą potencję, a nawet im Cycki rosną- ha ha :( /ginekomastia/ Odpowiedz Link Zgłoś