gusia733 02.01.06, 12:39 prosze podajcie tytuly ksiazek ktore moga mi pomoc przezwyciezyc depresje lekowa i gdzie takie moge zamowic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sempena Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 12:59 Biblia i nie waż się czytać niczego więcej. Bo Cię pokarze depresją. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia733 Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 13:14 biblie tez czytam i wcale sie tego nie wstydze bo wiele razy pomagala mi w trudnych chwilach chcialam sie dowiedziec o tytyly jak pokonac i jak sobie radzic w lekach moze jakies psychologiczne Odpowiedz Link Zgłoś
sempena Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 13:16 psychologiczne w niczym nie pomogą co najwyżej przygrucha pani sobie następne choróbska Odpowiedz Link Zgłoś
bambomurzynzafryko Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 13:44 sempena napisała: > psychologiczne w niczym nie pomogą > co najwyżej przygrucha pani sobie następne choróbska Sempena ma sporo racji. To jest wiedza niebezpieczna, dla amatorów mocnych wrażeń. Ale jest kupa przeróżnych poradników z cyklu "uśmiechnięta twarz psychologii". Zapewne we wszystkich jest to samo, tzn. użyteczne wskazówki jak przetrwać stres, stawić czoła lękom. Książki poważniejsze są dla tych, którzy "decydują sie by chorzy". Jest to literatura dla ponuraków i masochistów, dla tych co lubią nocne wędrówki po cmentarzach, słowem jeśli człowiek nie czuje w sobie ducha perwersji, nie warto. Jeśli nie lubisz swojej depresji, traktuj tę chorobę jak anginę. Bierz pastyle, relaksuj się itd. Ale nie czytaj książki to szatan! Należałoby wyku..ć je wszystkie albo w cholere spalić. Słoneczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam11 Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 13:36 Biblia - popieram jak najbardziej :-). Może też "Jak zwyciężyć depresję" Serafino Falvo, Wydawnictwo Ośrodek Odnowy w Duchu Świętym Łódź. Z wieloma tezami tam się nie zgadzam, ale książka ogólnie jest mądra i myślę, że może być pomocna. Odpowiedz Link Zgłoś
insignificant Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 17:19 książki w tym wypadku nie Odpowiedz Link Zgłoś
ona7777 Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 18:26 gusia733 napisała: > prosze podajcie tytuly ksiazek ktore moga mi pomoc przezwyciezyc depresje > lekowa i gdzie takie moge zamowic Ja sądze ze ksiazki moga bardzo pomóc przy depresji ale wszystko zalezy od tego jakie masz problemy objawy z jakim nasileniem.Ja obecnie czytam ksiązkę ,,zmien swoje zycie w 7 dni''i jak dla mnie ta ksiązka jest super,aczkolwiek jest tam na samym początku napisane zeby nie stosowac rad podanych w tej ksiązce przy depresji klinicznej.Takze książki jakie moga nam pomóc to dosc indywidualna sprawa.Biblie tez polecam czytac nie tylko w depresji ,podtrzymuje ona na duchu.Ja radzę ci najlepiej jesli chcesz skorzystac z ksiązek zastanowic sie z czym masz konkretnie problemy i wtedy udac sie do księgarni i poszukac ksiązek o tytułach które poruszaja twój problem .Najlepiej przeczytac z tyłu ksiązki na okładce recenzje ksiązki czy zawiera jakies cwiczenia czy tylko teoretyczną wiedze jak tylko teoretyczna to moim zdaniem lepiej nie kupywac,bo z samej teori nic nie wynika.Najlepiej teoria z praktyką.A i wazne tez aby zobaczyc kto jest autorem ksiązki jakie ma kwalifikacje.Z tyłu zazwyczaj to jest napiane.Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
sempena Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 18:30 ona7777 napisała: > Najlepiej przeczytac z tyłu ksiązki na okładce od razu poczujesz się lepiej a jak prześpisz się z książką pod poduszką to zaliczysz pierwszą w życiu hipomanię Odpowiedz Link Zgłoś
insignificant Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 18:53 z książką przez świat :) Odpowiedz Link Zgłoś
mogra1 Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 20:28 Osobiście nie czytałam nic ale często kupuję książki w niezobowiązującej księgarni wysyłkowej -Klub dla ciebie (www.kdc.pl ). Dostałam nowy katalog i jest trochę fajnych pozycji. Mam zamiar coś zmówić ( np. Pokonać lęk, Techniki wyciszenia, Pojedynek z nerwicą, Depresja itp. Nie są drogie więc można kupić kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
radi_7 Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 20:45 Dla kogoś kto jeszcze nie korzystał z pomocy lekarza a uważa że może spróbować sam walczyć ze swoim problemem polecam "Psychoterapię dla każdego" Martina Sheparda - psychologa i psychoterapeuty. To jest podręcznik do prowadzenia autoterapii, zawiera między innymi ćwiczenia do przerobienia samodzielnie. Może pomóc w lżejszych przypadkach, jeśli ktoś ma samozaparcie by samemu stawić czoło problemowi. Miałem nerwicę i swego czasu w jakimś stopniu ta książka mi pomogła ale na pewno nie zastąpi poważnej terapii. Odpowiedz Link Zgłoś
10_sekund Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 08.01.06, 21:16 How to make an Atomic Bomb _dostępne na E mule -czyli "powiedz psychiatrze ,że to czytałeś" Odpowiedz Link Zgłoś
friday133 Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 08.01.06, 21:23 Z całego serca polecam "Radość życia" Davida Burnsa. Obecnie jesteśmy w posiadaniu ogromnej liczby danych naukowych i wyników badań klinicznych, które wskazują na to, że człowiek może się nauczyć sterować i kontrolować zmiany nastroju i autodestrukcyjne zachowania, wprowadzając w życie kilka względnie prostych zasad i technik. […] Doktor Burns w sposób jasny i klarowny opisuje postępy i pozytywne aspekty naszej koncepcji depresji. Pokazuje jak działają nowoczesne i skuteczne metody zmiany nastroju, jak wychodzić z nieprzyjemnych depresji i zmniejszać poziom dojmującego lęku. […] Radość życia może się stać niezwykle pożytecznym przewodnikiem dla tych, którzy postanowili sami sobie pomóc. Z przedmowy Aarona T. Becka Odpowiedz Link Zgłoś
hasanet Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 08.01.06, 21:59 friday133 napisała: > Z całego serca polecam "Radość życia" Davida Burnsa. Tak się pechowo składa, że oboje z mężem zapadliśmy na depresję o podobnej etiologii, różnice tkwią tylko w niektórych symptomach i doborze terapii. Polecaną książkę przeczytaliśmy RAZEM. Zawarte w niej rady pomogły i jemu i mnie. Pamiętam tylko najcenniejsze myśli, szczegóły zatarł czas , ale zawsze można odświeżyć, zajrzeć do oryginału, gdyby któreś z NAS uznało, że istnieje jeszcze taka potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Stary Testament w oryginale. Szczególnie polecenie 08.01.06, 21:50 Jahwe o wyrżnięciu Amalekitów łącznie ze zwierzętami, no , opis zdobycia Jerycha też jest całkiem, całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia1974 Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 08.01.06, 21:56 w oryginale tzn.po hebrajsku??? Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 08.01.06, 21:59 A co, pękasz? Ostatecznie w grece (Septiguanta). Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia1974 Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 08.01.06, 22:02 wybieram po aramejsku Odpowiedz Link Zgłoś
bambomurzynzafryko Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 09.01.06, 07:29 dorcia1974 napisała: > wybieram po aramejsku Mam "Targum Jonatana" w ogryginale: "Targum Jonathan ben Usiel zum Pentat", edycja berlińska. Chętnie ci odstąpię, bo jakoś nie sądzę abym kiedykolwiek przyczytal. Ledwiepopolskuczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia1974 Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 09.01.06, 08:23 dawaj ten Targum, będę jako książeczkę do snu miała a nuz zasnę o własciwej porze? Odpowiedz Link Zgłoś
hasanet Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 08.01.06, 22:08 Czytałam po polsku, a i tak przysnęłam, gdy szły...szły...i szły...te niezliczone pokolenia. A czy to takie ważne, kto kogo spłodził i z kim? Liczy się nowotestamentowe LOVE. Tam odnajduję swojego idola. Imponuje mi ten Facet, mimo że żaden z niego macho: ZWYCZAJNY CZŁOWIEK. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia1974 Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 08.01.06, 22:11 najlepsza moim zdaniem lektura na dzis to posty edytuni,taka kochana z niej dziewczynka :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hasanet Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 08.01.06, 23:01 No, żebys jeszcze widziala zdjęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia1974 Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 09.01.06, 00:00 hasanet a masz??? dorota.saga@vp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hasanet Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 09.01.06, 08:13 W tej kwestii z Edytunią dogadaj się sama. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia1974 Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 09.01.06, 08:25 ząb ją boli i dusza na dodatek,wątpię zeby zechciała mi przesłac :( Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda16 Re: A poważnie, "Przebudzenie" de Mello uczy dyst 08.01.06, 23:02 Tak powaznie to polecam to co Nevadzie: "Umysl ponad nastrojem" Poradnik dla pacjenta. Wyd. UJ Jest to podrecznik terapii poznawczo -behawioralnej. Tylko jeden maly problem : od samego czytania to nic nie pomaga, lub moze na moment. Tu trzeba systematycznie wykonywac cwiczenia, zapisy mysli itp. Sprobujcie, niewiele kosztuje pieniedzy, wysilku i wytrwalosci owszem. Podobno bardzo skuteczne w zaburzeniach lękowych ( ja takowych akurat nie mam), ale mi pomoglo odbic sie od dna Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda16 Re: A poważnie, "Przebudzenie" de Mello uczy dyst 08.01.06, 23:05 Widze ze ktos wczesniej juz polecal ta ksiazke forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=99&w=30395444&a=30418954 Odpowiedz Link Zgłoś
10_sekund Re: A poważnie, "Przebudzenie" de Mello uczy dyst 09.01.06, 01:32 Z poważnych: -psychofarmakologia Kost.Puz. -religijne: asceza miłość i milczenie i jescze humorystyczne: -How to make atomic bomb /czyli oni myslą,że my myslimy,że oni myślą...bleeeee Odpowiedz Link Zgłoś
hasanet Re: A poważnie, "Przebudzenie" de Mello uczy dyst 09.01.06, 08:19 10_sekund napisał: > Z poważnych: > -religijne: asceza miłość i milczenie To chyba dla nadludzi... Brzmi przerażająco. > > i jescze humorystyczne: > -How to make atomic bomb > /czyli oni myslą,że my myslimy,że oni myślą...bleeeee Wiedzą, wiedzą... . Co będą po prożnicy zawracać sobie głowę. -------------------------------------------------------------------------------- Głodny głodnego nie nakarmi? Odpowiedz Link Zgłoś