Dodaj do ulubionych

jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w depresji

02.01.06, 12:39
prosze podajcie tytuly ksiazek ktore moga mi pomoc przezwyciezyc depresje
lekowa i gdzie takie moge zamowic
Obserwuj wątek
    • sempena Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 12:59
      Biblia i nie waż się czytać niczego więcej. Bo Cię pokarze depresją.
      • gusia733 Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 13:14
        biblie tez czytam i wcale sie tego nie wstydze bo wiele razy pomagala mi w
        trudnych chwilach chcialam sie dowiedziec o tytyly jak pokonac i jak sobie
        radzic w lekach moze jakies psychologiczne
        • sempena Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 13:16
          psychologiczne w niczym nie pomogą
          co najwyżej przygrucha pani sobie następne choróbska
          • bambomurzynzafryko Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 13:44
            sempena napisała:

> psychologiczne w niczym nie pomogą
            > co najwyżej przygrucha pani sobie następne choróbska

Sempena ma sporo racji. To jest wiedza niebezpieczna, dla amatorów mocnych
            wrażeń.
            Ale jest kupa przeróżnych poradników z cyklu "uśmiechnięta twarz psychologii".
            Zapewne we wszystkich jest to samo, tzn. użyteczne wskazówki jak przetrwać
            stres, stawić czoła lękom.
            Książki poważniejsze są dla tych, którzy "decydują sie by chorzy". Jest to
            literatura dla ponuraków i masochistów, dla tych co lubią nocne wędrówki po
            cmentarzach, słowem jeśli człowiek nie czuje w sobie ducha perwersji, nie warto.
            Jeśli nie lubisz swojej depresji, traktuj tę chorobę jak anginę. Bierz pastyle,
            relaksuj się itd. Ale nie czytaj
            książki to szatan! Należałoby wyku..ć je wszystkie albo w cholere spalić.
            Słoneczne pozdrowienia.
      • miriam11 Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 13:36
        Biblia - popieram jak najbardziej :-).
        Może też "Jak zwyciężyć depresję" Serafino Falvo, Wydawnictwo Ośrodek Odnowy w
        Duchu Świętym Łódź. Z wieloma tezami tam się nie zgadzam, ale książka ogólnie
        jest mądra i myślę, że może być pomocna.
        • insignificant Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 17:19
          książki w tym wypadku nie
    • ona7777 Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 18:26
      gusia733 napisała:

> prosze podajcie tytuly ksiazek ktore moga mi pomoc przezwyciezyc depresje
      > lekowa i gdzie takie moge zamowic
      Ja sądze ze ksiazki moga bardzo pomóc przy depresji ale wszystko zalezy od tego
      jakie masz problemy objawy z jakim nasileniem.Ja obecnie czytam ksiązkę ,,zmien
      swoje zycie w 7 dni''i jak dla mnie ta ksiązka jest super,aczkolwiek jest tam
      na samym początku napisane zeby nie stosowac rad podanych w tej ksiązce przy
      depresji klinicznej.Takze książki jakie moga nam pomóc to dosc indywidualna
      sprawa.Biblie tez polecam czytac nie tylko w depresji ,podtrzymuje ona na
      duchu.Ja radzę ci najlepiej jesli chcesz skorzystac z ksiązek zastanowic sie z
      czym masz konkretnie problemy i wtedy udac sie do księgarni i poszukac ksiązek
      o tytułach które poruszaja twój problem .Najlepiej przeczytac z tyłu ksiązki na
      okładce recenzje ksiązki czy zawiera jakies cwiczenia czy tylko teoretyczną
      wiedze jak tylko teoretyczna to moim zdaniem lepiej nie kupywac,bo z samej
      teori nic nie wynika.Najlepiej teoria z praktyką.A i wazne tez aby zobaczyc
      kto jest autorem ksiązki jakie ma kwalifikacje.Z tyłu zazwyczaj to jest
      napiane.Pozdro.
      • sempena Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 18:30
        ona7777 napisała:

> Najlepiej przeczytac z tyłu ksiązki na okładce

od razu poczujesz się lepiej
        a jak prześpisz się z książką pod poduszką
        to zaliczysz pierwszą w życiu hipomanię
        • insignificant Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 18:53
          z książką przez świat :)
    • mogra1 Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 20:28
      Osobiście nie czytałam nic ale często kupuję książki w niezobowiązującej
      księgarni wysyłkowej -Klub dla ciebie (www.kdc.pl ). Dostałam nowy katalog i
      jest trochę fajnych pozycji. Mam zamiar coś zmówić ( np. Pokonać lęk, Techniki
      wyciszenia, Pojedynek z nerwicą, Depresja itp. Nie są drogie więc można kupić
      kilka.
    • radi_7 Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 02.01.06, 20:45
      Dla kogoś kto jeszcze nie korzystał z pomocy lekarza a uważa że może spróbować
      sam walczyć ze swoim problemem polecam "Psychoterapię dla każdego" Martina
      Sheparda - psychologa i psychoterapeuty. To jest podręcznik do prowadzenia
      autoterapii, zawiera między innymi ćwiczenia do przerobienia samodzielnie. Może
      pomóc w lżejszych przypadkach, jeśli ktoś ma samozaparcie by samemu stawić
      czoło problemowi. Miałem nerwicę i swego czasu w jakimś stopniu ta książka mi
      pomogła ale na pewno nie zastąpi poważnej terapii.
      • 10_sekund Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 08.01.06, 21:16
        How to make an Atomic Bomb
        _dostępne na E mule

-czyli "powiedz psychiatrze ,że to czytałeś"
        • friday133 Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 08.01.06, 21:23
          Z całego serca polecam "Radość życia" Davida Burnsa.

Obecnie jesteśmy w posiadaniu ogromnej liczby danych naukowych i wyników badań
          klinicznych, które wskazują na to, że człowiek może się nauczyć sterować i
          kontrolować zmiany nastroju i autodestrukcyjne zachowania, wprowadzając w życie
          kilka względnie prostych zasad i technik. […] Doktor Burns w sposób jasny i
          klarowny opisuje postępy i pozytywne aspekty naszej koncepcji depresji.
          Pokazuje jak działają nowoczesne i skuteczne metody zmiany nastroju, jak
          wychodzić z nieprzyjemnych depresji i zmniejszać poziom dojmującego lęku. […]
          Radość życia może się stać niezwykle pożytecznym przewodnikiem dla tych, którzy
          postanowili sami sobie pomóc.
          Z przedmowy Aarona T. Becka
          • hasanet Re: jakie ksiazki polecacie aby pomoc sobie w dep 08.01.06, 21:59
            friday133 napisała:

> Z całego serca polecam "Radość życia" Davida Burnsa.
            Tak się pechowo składa, że oboje z mężem zapadliśmy na depresję o podobnej
            etiologii, różnice tkwią tylko w niektórych symptomach i doborze terapii.
            Polecaną książkę przeczytaliśmy RAZEM. Zawarte w niej rady pomogły i jemu i
            mnie. Pamiętam tylko najcenniejsze myśli, szczegóły zatarł czas , ale zawsze
            można odświeżyć, zajrzeć do oryginału, gdyby któreś z NAS uznało, że istnieje
            jeszcze taka potrzeba.

• mlasskacz Stary Testament w oryginale. Szczególnie polecenie 08.01.06, 21:50
      Jahwe o wyrżnięciu Amalekitów łącznie ze zwierzętami, no , opis zdobycia Jerycha też jest całkiem, całkiem.
      • dorcia1974 Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 08.01.06, 21:56
        w oryginale tzn.po hebrajsku???
        • mlasskacz Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 08.01.06, 21:59
          A co, pękasz? Ostatecznie w grece (Septiguanta).
          • dorcia1974 Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 08.01.06, 22:02
            wybieram po aramejsku
            • bambomurzynzafryko Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 09.01.06, 07:29
              dorcia1974 napisała:

> wybieram po aramejsku

Mam "Targum Jonatana" w ogryginale: "Targum Jonathan ben Usiel zum Pentat",
              edycja berlińska. Chętnie ci odstąpię, bo jakoś nie sądzę abym kiedykolwiek
              przyczytal. Ledwiepopolskuczytam.

• dorcia1974 Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 09.01.06, 08:23
                dawaj ten Targum, będę jako książeczkę do snu miała a nuz zasnę o własciwej
                porze?
        • hasanet Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 08.01.06, 22:08
          Czytałam po polsku, a i tak przysnęłam, gdy szły...szły...i szły...te
          niezliczone pokolenia. A czy to takie ważne, kto kogo spłodził i z kim? Liczy
          się nowotestamentowe LOVE. Tam odnajduję swojego idola. Imponuje mi ten Facet,
          mimo że żaden z niego macho: ZWYCZAJNY CZŁOWIEK.
          • dorcia1974 Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 08.01.06, 22:11
            najlepsza moim zdaniem lektura na dzis to posty edytuni,taka kochana z niej
            dziewczynka :)))
            • hasanet Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 08.01.06, 23:01
              No, żebys jeszcze widziala zdjęcie.
              • dorcia1974 Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 09.01.06, 00:00
                hasanet a masz??? dorota.saga@vp.pl
                • hasanet Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 09.01.06, 08:13
                  W tej kwestii z Edytunią dogadaj się sama.
                  • dorcia1974 Re: Stary Testament w oryginale. Szczególnie pole 09.01.06, 08:25
                    ząb ją boli i dusza na dodatek,wątpię zeby zechciała mi przesłac :(
    • mlasskacz Poradnik Inzyniera Elektryka jest chyba lepszy. 08.01.06, 21:51
    • mlasskacz A poważnie, "Przebudzenie" de Mello uczy dystansu. 08.01.06, 21:52
      • jagoda16 Re: A poważnie, "Przebudzenie" de Mello uczy dyst 08.01.06, 23:02
        Tak powaznie to polecam to co Nevadzie: "Umysl ponad nastrojem" Poradnik dla
        pacjenta. Wyd. UJ Jest to podrecznik terapii poznawczo -behawioralnej. Tylko
        jeden maly problem : od samego czytania to nic nie pomaga, lub moze na moment.
        Tu trzeba systematycznie wykonywac cwiczenia, zapisy mysli itp. Sprobujcie,
        niewiele kosztuje pieniedzy, wysilku i wytrwalosci owszem. Podobno bardzo
        skuteczne w zaburzeniach lękowych ( ja takowych akurat nie mam), ale mi pomoglo
        odbic sie od dna
        • jagoda16 Re: A poważnie, "Przebudzenie" de Mello uczy dyst 08.01.06, 23:05
          Widze ze ktos wczesniej juz polecal ta ksiazke
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=99&w=30395444&a=30418954
          • 10_sekund Re: A poważnie, "Przebudzenie" de Mello uczy dyst 09.01.06, 01:32
            Z poważnych:
            -psychofarmakologia Kost.Puz.
            -religijne: asceza miłość i milczenie

i jescze humorystyczne:
            -How to make atomic bomb
            /czyli oni myslą,że my myslimy,że oni myślą...bleeeee

• hasanet Re: A poważnie, "Przebudzenie" de Mello uczy dyst 09.01.06, 08:19
              10_sekund napisał:

> Z poważnych:
              > -religijne: asceza miłość i milczenie
              To chyba dla nadludzi... Brzmi przerażająco.
              >
              > i jescze humorystyczne:
              > -How to make atomic bomb
              > /czyli oni myslą,że my myslimy,że oni myślą...bleeeee
              Wiedzą, wiedzą... . Co będą po prożnicy zawracać sobie głowę.
              --------------------------------------------------------------------------------
              Głodny głodnego nie nakarmi?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka