Dodaj do ulubionych

SEROXAT co o nim myslicie?

07.01.06, 16:31

U mnie przewaza lęk napadowy (napady paniki,strach przed wychodzeniem z domu)
i lekarz planuje przepisanie mi seroxatu.Czy ktos z was bral ten lek?czy
wystapowaly dokuczliwe objawy uboczne na poczatku leczenia?czy okazal sie
pomocny?Bede wdzieczna za wszelkie opnie
Obserwuj wątek
    • normaalka Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 16:35
      tarja30 napisała:

> czy
      > wystapowaly dokuczliwe objawy uboczne na poczatku leczenia?
      Zdarza się szereg niepomiernie przykrych dolegliwości.
      > czy okazal sie
      > pomocny?
      Po jakimś czasie na to by wyglądało.
    • miriam11 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 16:37
      Ja biorę już drugi raz. Nie mam żadnych skutków ubocznych, w obu terapiach
      seroxat był i jest bardzo skuteczny. Z antydepresantów, jakie przerabiałam, ten
      jest dla mnie najlepszy. Pięknie wyłączył mi lęki no i nastrój też baaardzo
      poprawił. Mam nadzieję, że Tobie też pomoże.
      • tarja30 do miriam11 07.01.06, 16:40

A mialas duze lęki?Na co konkretnie chorujesz?
        • miriam11 Re: do miriam11 07.01.06, 16:45
          tarja30 napisała:

>
          > A mialas duze lęki?Na co konkretnie chorujesz?

Kiedyś mówili, że na depresję, ostatnio zmienili zdanie i mówią, że na
          cyklotymię. Lęki miałam takie, że się dusiłam (tzn. lęki powodowały napady
          duszności, poza innymi "przyjemnymi" objawami).
    • lucyna_n Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 16:49
      zdecydowanie najgorzej tolerowalam ten lek ze wszystkich, ale to nie jest żadna regula, wiele osob pisalo
      tu że seroxat bardzo im zlagodzil stany lękowe.
      • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 18:43

we wtorek mam wizyte u lekarza.Dzis z nim rozmawialam przez tel.no i mamy kilka
        opcji:
        1.powrot do lexapro (przez 5 dni brania go czulam sie zleee)
        2.seroxat
        3.cipramil (ktory biore juz dlugo)polaczony z remeronem

i juz sama nie wiem co robic

U mnie wystepuje przewaga lęku napadowego
        • miriam11 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 18:45
          Ponieważ na każdego lek może działać inaczej, to ja Ci nie zagwarantuję, że
          seroxat "to jest to". Niby radziłabym spróbować, ale jednak zdaj się na lekarza.
          • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 18:48

Lekarz stawia na seroxat ale ja tak bardzo boje sie ze na poczatku brania
            zwieksza sie lęki i napady paniki ze wariuje juz od tego
            • miriam11 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 19:11
              tarja30 napisała:

> Lekarz stawia na seroxat ale ja tak bardzo boje sie ze na poczatku brania
              > zwieksza sie lęki i napady paniki ze wariuje juz od tego

Sprawdziłam na ulotce. Seroxat jest polecany w depresji z lękiem, a objawy
              niepożądane w postaci lęku i paniki pojawiają się rzadko. Nie martw się na zapas
              i spróbuj. Ja potrafiłam bać się przez całą dobę, to był koszmar, a seroxat
              naprawdę mi to wyłączył.
              • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 19:15

a dokuczalo Ci cos na poczatku brania ?
                • miriam11 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 19:22
                  tarja30 napisała:

> a dokuczalo Ci cos na poczatku brania ?

Dwa lata temu, kiedy pierwszy raz go brałam, nie miałam żadnych skutków ubocznych.
                  Teraz biorę od października i na początku miałam kłopoty żołądkowe i brak
                  apetytu, ale szybko przeszły.
    • damen_dramen Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 19:15
      tarja30 napisała:

>
      > U mnie przewaza lęk napadowy (napady paniki,strach przed wychodzeniem z domu)
      > i lekarz planuje przepisanie mi seroxatu.Czy ktos z was bral ten lek?czy
      > wystapowaly dokuczliwe objawy uboczne na poczatku leczenia?czy okazal sie
      > pomocny?

ja tez lęk napadowy. od doby biorę paxtin (tanszy odpiwednik seroxatu) i:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=99&w=34558835
    • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 19:32
      Ze wszystkich tego podobnych leków najbardziej pomógł mi seroxat. Biorę go od
      kwietnia w dawce 20 mg. Jestem bardzo zadowolona. Żadnych skutków ubocznych ani
      na początku ani teraz (może trochę waga mi wzrosła). Biorę go na agarofobię i
      lęk napadowy. Polecam. Chociaż spróbuj, może i tobie pomoże. Jeśli wcześniejsze
      leki nie pomogły to co szkodzi spróbować. Powodzenia.
      • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 19:35

mogra myslalam o Tobie i musimy jakos sie skumac i pogadac o tych naszych
        lękach:)
        • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 19:42
          Nie ma sprawy. Możesz pisać na priv albo podaj GG
        • beno_2 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 19:44
          Też bym pogadała, ale mam kłopoty z przekierowaniem. Może na początek firomy
          czat Depresji?
          • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 19:47
            A gdzie jest ten czat ?
            • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 19:50

no wlasnie gdzie jest ten czat?

gg 4304560

od jutra bede na gg (musze przeinstalowac bo mi sie zawiesza)
              • beno_2 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 19:54
                tarja30 napisała:

>
                > no wlasnie gdzie jest ten czat?
                Nie wiem, będę szukać, a może ktoś znajdzie i mniepowiadomi. W sprawach
                komputera jestem ludzka noga.
              • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 19:57
                Ok. Zapisałam sobie. Jak będziesz dostępna to się odezwę do Ciebie :)
      • beno_2 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 19:41
        Pewnie, próbować zawsze warto. Masz dobry brajer to nawet bez recepty od psuch
        wytępisz w aptece, choć byłoby duuużo trudniej.
        • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 20:15

i znow siegnelam po xanax bo jestem bliska paniki ehh:(((
          • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 20:20
            Ja na szczęście teraz rzadko coś biorę dodatkowo. Chociaż standardowo zawsze
            coś mam przy sobie. Mi najlepiej pomaga relanium, xanax nie działa na mnie nic
            a nic. Ale każdy jest inny.
            • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 20:46

nigdy nie probowalam relanium.Zawsze mam przy sobie xanax 0,25 i nawet pomaga
              ale nie mam porownan z innymi uspokajaczami.Mogra a czy w tej chwili normalnie
              bez lęku wychodzisz z domu?
              • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 20:53
                Chodzę tylko do pracy bo mam blisko i do pobliskiego spożywczaka. Jak mam iść
                do lekarza to idzie ze mną mąż albo biorę taksówkę. Na zakupach od 5 lat nie
                byłam sama. Studia ledwo co skończyłam bo pod koniec już agarofobia była bardzo
                silna i sama bałam się dojeżdżać na uczelnie. Na wykładach łapała mnie taka
                panika że umierałam z wrażenia.
                • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 20:56

a w spozywczaku w kolejce nie napada cie panika?Ja to bywam czasem w
                  hipermarketach (oczywiscie nie sama heh)w czerwcu np.bylam w krakowie to
                  biegalam od sklepu do sklepu i nie dopadla mnie ani razu panika.Teraz od
                  listopada jest pogorszenie:(a ogolnie to choruje od 10 lat
                  • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 21:07
                    jak widzę że do kasy jest duża kolejka to nie stoję (już parę razy zostawiłam
                    koszyk z zakupami :) ). W hipermarkecie to robię sprint po alejkach a potem do
                    kasy stoi mąż. Teraz jest całkiem dobrze, napady są rzadko ale ja nie prowokuję
                    sytuacji i sama nigdzie się nie wybieram. Choruję od 5 lat.
                    • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 21:14

heh tez kilka razy zwialam ze sklepu zostawiajac zakupy i to juz jak kasjerka
                      podliczala:)))mialam atak paniki i nic nie poradze
                      krzyknelam tylko ze postaram sie zaraz wrocic:)innym razem w zwyklym sklepie
                      kupuje to i tamto kobitka mnie obsluguje a tu nagle dopada mnie panika i co
                      robie????mowie szybko zeby odlozyla bo zapamnialam portfela ehh moze teraz to
                      wydaje sie smieszne ale nie jest smieszne juz to co wtedy sie czuje
                    • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 21:16

dodam jeszcze ze moj syn pierwszoklasista mial w pazdzierniku pasowanie na
                      ucznia i oczywiscia byla duza impreza,przedstawienie i bylam tam i czulam sie
                      ok no ale teraz nie dalabym juz rady
                      • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 21:23
                        Ja też boję się chodzić na imprezy szkolne mojego syna. Nienawidzę zebrań,
                        wieczorków, dniów mamy itp. Gdzie się da chodzi mąż, a jak nie to idziemy
                        razem. Okropne to nasze życie :) I rodzina na tym traci.
                        • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 21:27

A czy Twoj syn rozumie chorobe mamy?Moj nie bardzo ale cos tam na pewno zauwaza.
                          • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 21:39
                            Mój nie wie w czym rzecz. Zresztą nigdy nie ujawniam się przed nim że mam taką
                            głupią chorobę. Widzi, że jak wracam z pracy to prawie codziennie robię sobie
                            drzemkę, bo bez tego ani rusz. Ale do tej pory chyba nie zorientował się że mam
                            lęki. Często go wysyłam do sklepu, na pocztę - sporo rzeczy umie mi załatwić.
                            Ma 10 lat. W pracy ludzie dziwią się, że takie małe dziecko wykorzystuję do
                            takich rzeczy. Ale dzięki temu jest bardzo zaradny. Da sobie radę w życiu :)
                            • lucyna_n Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 21:46
                              a nie wstyd Ci że jesteś taka niezaradna?
                              • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 21:51
                                Pewnie że wstyd. Ale czy przez to że w czymś mi pomoże stanie mu się krzywda.
                                Sklep i pocztę mamy blisko. Nie ryzykuję jego chodzenia po ruchliwych ulicach.
                                • lucyna_n Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:01
                                  nie, ja nie w tym sensie, bo 10 latek jak najbardziej może na pocztę i do sklepu latać, ale wiesz, chodzi o
                                  to co ty czujesz, bo mnie to upokarza że jestem skazana na pomoc rodziny, czuję się z tym jak kaleka.
                                  • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:31
                                    Dla mnie to też obciach że muszę się wyręczać dzieckiem czy mężem. Marzy mi się
                                    pójść na zakupy, pochodzić po sklepach czy po mieście tak bez celu... Albo
                                    spotkać się z kimś takim jak ja żeby wspólnie ponarzekać :)
                            • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 21:46

No moj to 7 latek i jeszcze nie bardzo moge go wysylac do sklepu ( w dodatku
                              mieszkamy przy bardzo ruchliwej ulicy)Martwie sie bo jest bardzo wrazliwy i jak
                              widzi ze np.zle sie czuje ( co ostatnio czesto sie zdarza)to przytula mnie.A
                              jak radzilas sobie zanim zaczelas lykac seroxat?
                              sorki ze tak cie zameczam tymi pytaniami
                              • lucyna_n Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 21:48
                                mów mu że glowa Cię boli, albo coś takiego, nie obarczaj dzieciaka chorobą, świat i tak aż nadto go
                                obarczy.
                                • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 21:50
                                  tak wlasnie mu mowie ze to bol glowy albo zoladka
                              • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 21:57
                                Przed seroxatem brałam effectin, któtu do niczego się nie nadawał. Coś tam
                                działał ale kiepsko. Wtedy bardzo często zaliczałam pogotowie. Od wakacji ani
                                razu nie byłam na pogotowiu. Na pocztę i do sklepu wejdę jak nie ma kolejki.
                                Nieraz jak jest stoję ile wytrzymam i najwyżej wychodzę. A co tam - każdemu
                                może się spieszyć. Staram się nie dopuszczać do silnego napadu paniki. Jak
                                czuję że coś jest nie tak od razu biorę jakiś uspokajacz. U mnie depresja i
                                panika pojawiły się gdy dowiedziałam się że jestem chora na SM. Nie raz nie
                                mogę odróżnić czy to pogoprszenie SM czy napad paniki.
                                • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:02

A ja sie przerazliwie boje tego ze moge wyladowac na pogotowiu jeszcze nigdy
                                  nie bylam.Co sie dzieje z czlowiekiem z nasza choroba ze trzeba wzywac
                                  pogotowie?Co do SM to ta choroba moze baaardzo dlugo nie dawac objawow troche o
                                  tym czytalam poniewaz u kolezanki podejrzewano SM ale pozniej okazalo sie ze
                                  byla to bledna diagnoza
                                  • lucyna_n Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:06
                                    po co na pogotowie? żeby dostać relanium w zastrzyku. Ewentualnie upewnić się się nie umiera.
                                    ja się boję pogotowia bardziej niż lęku napadowego.
                                    • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:12

kurcze ale jeszcze kilka dni temu bylam gotowa krzyczec zeby wzywali pogotowie
                                      bo myslalam ze juz po mnieee to jest straszne
                                  • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:12
                                    Na pogotowiu nie jest tak strasznie. Dają zastrzyk na uspokojenie i już. Pewnie
                                    sobie myślą że jakaś histeryczka albo coś w tym stylu. Ale teraz dużo ludzi
                                    cierpi na różne nerwice. Osobiście znam 2 osoby , które mają podobne stany do
                                    moich. Pisałam już na forum o jednej znajomej. U niej pogotowie jest na
                                    porządku dziennym. Nawet przyjeżdżają do niej do domu, bo dojechać sama nie
                                    daje rady. Ja na początku myślałam że mam takie stany nerwicowe i gdyby
                                    neurolog nie zlecił mi rezonansu to może i do tej pory nie wiedziałabym że mam
                                    SM. Objawy są całkiem podobne do napadu lękowego. Drętwienia, mrowienia,
                                    sztywnienie kończyn. Można pomylić.
                                    • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:16

u mnie przy leku napadowym pojawiaja sie zimne i gorace poty,moocno bije mi
                                      serce,czuje straszny lęk i draz mi miesnie aaa i czasem mam dreszcze
                                      • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:18

drżą miesnie mialo byc no i natlok mysli tez mnie meczy (ze umre,ze zemdleje
                                        albo ze zaswiruje)
                                        • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:20

zapomnialam dodac ze ucisk w zoladku tez wtedy mam (cholernie nieprzyjemne
                                          uczucie)wlasnie przed chwileczka mi puscilo bo juz mnie z godzine meczyl
                                      • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:20
                                        Ja to się tak trzęsę że wyglądam jak bym miała napad padaczki. Ręce i nogi
                                        sztywne,wykręcają się na boki, twarz sztywna, mam duszności, serce wali że nie
                                        wiem. Bluzkę na mnie można wyżymać. Tętno potrafi dojść do 160 uderzeń na
                                        minutę. Niezły odlot :)
                                        • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:21

straszne:(a co wtedy dzieje sie w twojej glowie?co czujesz?
                                          • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:27
                                            Jest straszny natłok myśli. Kupiłam parę kaset z relaksacjami. Kasetę video z
                                            jogą żeby wtedy oddalić głupie myśli. Raz pomaga raz nie. Czasami strasznie się
                                            boję że przy takim ataku lęku że coś mi się poprzestawia w głowie i rodzinna
                                            odda mnie do zakładu psychiatrycznego.
                                            • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:28

a kiedy ostatnio mialas taki atak?jak czesto mialas je przed braniem seroxtatu
                                              a jak jest teraz?
                                              • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:34
                                                Jakoś tak w wakacje. Seroxat biorę od kwietnia. Teraz takich ciężkich już nie
                                                mam. Z każdego ataku wychodzę sama ( z uspokajaczem). Na pogotowie już nie
                                                chodzę. Nie wiem czy to zasługa Seroxatu (taką mam nadzieję). Lekarka
                                                powiedziała że pewnie będę go brała do grobowej deski. No, chyba że przestanie
                                                działać.
                                • lucyna_n Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:03
                                  no tak, pamiętam, pisalaś o tym kiedyś.
                                  u mnie jesteś usprawiedliwona;) łykaj cukierki, ale uwierz w siebie, nie tylko cukierki pomagają, wlaściwe
                                  myślenie też dziala.
                                  • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:25

gdyby nie wlasciwe myslenie to juz bym z kilkadziesiat razy wyladowala na
                                    pogotowiu:)))
                                    • urszulai Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:32
                                      Wiecie co dziewczyny,myslalam,ze trudno mi bedzie w zyciu spotkac kogos kto
                                      przezywal takie ataki leku.Dla moich bliskich to byl szok,Zupelnie nie
                                      wiedzieli co wtedy robic.A jednak to co piszecie tak bardzo przypomina mi moje
                                      przezycia.Zwlaszcza wypowiedz Morgi o tym ,ze napad leku laczyl sie u niej z
                                      drgawkami.Ja wlasnie tak mialam ,ze przy tych napadach leku mialam drgawki jak
                                      w padaczce.Raz nawet znalazlam sie w szpitalu,ale tam spotkalo mnie wiele
                                      upokorzen.
                                      • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:37
                                        Ja mam takie wrażenie że lekarze na pogotowiu to tylko robią taką spychankę.
                                        Dadzą jakiś uspokajacz i idź się przebadaj jak jesteś chora. Pewnie myślą że
                                        jesteśmy histerykami. Depresja i lęki to dla nich nowość z ameryki.
                                        • urszulai Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:42
                                          Niestety zebys wiedziala.Mnie lekarka pare lat temu patrzac prosto w oczy i
                                          smiejac sie powiedziala publicznie przy wszystkich,a bylo to w szpitalu,ze
                                          bede leczyla sie psychiatrycznie bo ona organicznej choroby nie widzi.Zero
                                          wiedzy o chorobie jaka jest depresja.
                                          • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:44

hmm co za wredna lekarka moglas zlozyc skarge.Nie znosze takich lekarzy bez
                                            powolania
                                          • urszulai Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:45
                                            Traktowano mnie jak kogos kto wymyslil sobie chorobe i jakby chcial to by sie
                                            nad soba nie rozczulal tylko wzial w garsc.No ja mam takie doswiadczenia
                                            niestety.
                                      • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:41

dlaczego upokorzen?
                                        • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:43

wiecie kiedys bylam mila i grzeczna a teraz jesli chodzi o moje zdrowie to
                                          twardo reaguje jak widze ze ktos mnie chce zbyc albo uwaza za histeryczke.
                                          • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:46
                                            Ja też umiem się postawić jak potrzeba. Zresztą ogólnie nerwus jestem.
                                          • urszulai Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:50
                                            Ja tez zaczynalam od seroxatu kiedys,ale mysle,ze depresja byla juz tak
                                            zaawansowana,ze nie dalam rady go brac dluzej niz 2 tygodnie.Wiem ,ze efekt
                                            terapeutyczny jest gdzies po paru miesiacach,ale przerwalam z powodu potwornych
                                            atakow lekowych.Kazdy ma inne doswiadczenia.
                                            • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:54
                                              urszulai napisała:

> Ja tez zaczynalam od seroxatu kiedys,ale mysle,ze depresja byla juz tak
                                              > zaawansowana,ze nie dalam rady go brac dluzej niz 2 tygodnie.Wiem ,ze efekt
                                              > terapeutyczny jest gdzies po paru miesiacach,ale przerwalam z powodu
                                              potwornych
                                              >
                                              > atakow lekowych.Kazdy ma inne doswiadczenia.

Ja po tygodniu zrezygnowalam z lexapro wlasnie z powodu nasilonych lękow troche
                                              raczej stchorzylam...moglam przetrzymac te 3 tyg
                                              • urszulai Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 23:00
                                                Ja zaluje,ze tak pozno zaczelam leczyc depresje.Chodzilam od lekarza do lekarza
                                                i bralam leki na glowe ,i inne rzeczy tylko nie na depresje.Sama rowniez malo
                                                wiedzialam o niej.Tak wiec leczylam sie neurologicznie przez rok co tylko
                                                poglebilo chorobe bo nikt nie wpadl na to ,ze to depresja.
                                          • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:51

Ja uwazam ze lekarz jest po to by pomoc niewazne jaka ma specjalizacje-nie ma
                                            prawa ponizac i ja osobiscie kazdy taki przypadek jesli mnie spotka bede
                                            zglaszac w odp.miejsca.Ja np.bedac w ciazy bylam w zlym stanie,mialam lęki ale
                                            bez napadow paniki oczywiscie poinformowalam Pania ginekolog co i jak i ze chce
                                            byc przyjmowana bez kolejki.Pomogla mi i to bardzo do dzisiejszego dnia
                                            jestesmy w kontakcie (a od ciazy minelo juz 8 lat)Moj lekarz wie ze jak mi cos
                                            nie pasuje to mowie mu o tym jak trzeba przeklne.Uwazam ze lekarze to tacy sami
                                            ludzie jak my i naprawde nie czuje sie skrepowana i mowie szczerze co czuje i
                                            co mysle
                                            • urszulai Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 22:54
                                              Ja nie zawsze tak potrafie,a powinnam.Byc moze ludzie to wyczuwaja.
                                              • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 23:00

no na pewno wyczuwaja
                                            • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 23:01
                                              To dobrze że umiesz postawić na swoim. Ja raczej u lekarza jestem spokojna. Nic
                                              mu nie narzucam. 1,5 faszerowała mnie effectinem bez rezultatów dopiero jak
                                              powiedziałam że ciągle zaliczam pogotowie zdecydowała się na zmianę leku. Jakoś
                                              tak boję się państwowo "podskakiwać" u lekarza.
                                              • urszulai Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 23:11
                                                Zycze wam milych snow Tariu i Mogro.Milo jest znalezc ludzi o podobnych
                                                przezyciach.Jak to sie mowi swoj ciagnie do swojego.
                                                • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 23:14

I to bardzo ciagnie:)Tylko my jestesmy w stanie zrozumiec siebie i to co
                                                  czujemy.Spij slodko
                                                  • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 23:22
                                                    Śpijcie smacznie :)Pozdrowionka.
                                                  • lamazz Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 23:33
                                                    mów za siebie.
                                                  • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 23:35
                                                    No co, nie powiedziałam że bez wspomagacza :)
                                                  • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 23:37

lamazz jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia w tym watku to po co sie
                                                    udzielasz?
    • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 23:47

ile kosztuje ten seroxat?
      • mogra1 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 07.01.06, 23:49
        W granicach 50 zł. - zależnie od apteki.
        • jako_70856 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 08.01.06, 00:02
          Ja myślę ze powinnas odpuscic sobie Tarja na razie ten seroxat. W większosci
          przypadków trzeba strasznie długo czekac na efekty przy tym leku. Ja brałem
          seroxat ze 2 miesiące i zero poprawy. Czytałem Twoje poprzednie posty i pisałaś
          tam o propozycjach lekarza. Wydaje mi się ze citalopram+ chyba tam było romoren
          to dobre wyjscie. Chyba wczesniej brałas sam citalopram i przez jakis czas
          pomagał a teraz jak dorzuciasz jeszcze romoren to powinno byc dobrze. Leków nie
          mozna tak szybko zmieniac bo mozna wyjsc na manowce. Wiem to z doswiadczenia, a
          choruję na dystymię, lęki mam rzadko.
          • lamazz Re: SEROXAT co o nim myslicie? 08.01.06, 00:07
            mnie nie pomógł.
          • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 08.01.06, 00:16

nie zmieniam czesto lekow to moj 3 gora 4 anty w ciagu 10 lat
    • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 08.01.06, 00:13

a jak jest z tym cisnieniem?ja mam w normie i jak zacznie mi spadac to bedzie
      lipa...zaznacze ze nie pije kawy
      • jako_70856 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 08.01.06, 00:18
        Ja odkąd mam dystymię mam stabilne niskie ciśnienie. Pezy seroxatcie 20mg
        dziennie nie odczułem spadków cisnienia. A na takie zmiany jestem strasznie
        wrażliwy.
        • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 08.01.06, 00:23

Seroxat jest z tej samej grupy co cipramil z tymm ze seroxat dziala bardziej
          przeciwlękowo a mnie wlasnie mecza lęki
          • jako_70856 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 08.01.06, 00:36
            tarja30 napisała:

>
            > Seroxat jest z tej samej grupy co cipramil z tymm ze seroxat dziala bardziej
            > przeciwlękowo a mnie wlasnie mecza lęki

No przeciez to są SSRI. Ale ja na Twoim miejscu spróbował bym sertralinę. Tez
            jest z tej grupy, statystycznie najskuteczniejsza i najszybciej daje efekty.
            Poniżej trochęprzydatnych info z netu

Sertralina - selektywny inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny.

Nazwa chemiczna: (1S-cis)-4-(3,4-Dichlorofenylo)-1,2,3,4-tetrahydro-N-metylo-1-
            naftalenoamina (1S,4S)-4-(3,4-Dichlorofenylo)-1,2,3,4-tetrahydro-1-naftylo-
            (metylo)-amina

Nazwy handlowe: Zoloft, Gladem, Luxeta, SertaHEXAL, Asentra, Stimuloton.

Jest sprzedawana w dwóch postaciach - tabletki 50mg i 100mg.

Dawkowanie: 50mg-200mg na dobę. W razie braku poprawy dawki zwiększa się o 50mg.

Sertraliny nie należy stosować u osób w wieku poniżej 6 lat.

Sertralina jest silnym i specyficznym inhibitorem wychwytu zwrotnego
            serotoniny. Nie działa antycholinergicznie i nie wywołuje objawów niepożądanych
            ze strony układu krążenia. Ma zrównoważony wpływ na napęd psychomotoryczny,
            działa przeciwlękowo. Wykazuje podobną skuteczność do TLPD. Sertralina jest
            skuteczniejsza od imipraminy w leczeniu depresji u kobiet.

Pierwsze oznaki poprawy pojawiają się po około 7 dniach, pełne działanie leku
            ujawnia się po 2-4 tygodniach.

Objawy uboczne: nudności, wymioty, suchość w ustach, nadmierna potliwość,
            niestrawność.

Sertralina jest stosowana w leczeniu zaburzeń depresyjnych, także o dużym
            nasileniu. Wykazuje skuteczność zarówno w depresjach z objawami lęku,
            pobudzenia i bezsenności; jak i w przypadku występowania zahamowania i
            nadmiernej senności. Daje też dobre rezultaty w leczeniu nerwicy natręctw,
            fobii społecznej, napadów paniki.

Sertraliny nie należy łączyć z IMAO. Leczenie sertraliną można rozpocząć 2
            tygodnie po podaniu ostatniej dawki Inhibitorów MAO. Nie należy pić alkoholu w
            czasie leczenia sertraliną.
            • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 08.01.06, 00:52

ale sprwdzajac teraz w necie okazuje sie ze seroxat ma silniejsze dzialanie
              przeciwlekowe.
    • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 08.01.06, 14:36

dokucza mi jeszcze uczucie ścisku w żołądku:(
      • iii10 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 08.01.06, 17:16
        Witaj,
        Podjełaś jakąś decyzje co do leków? Ja od piątku zaczełam brać jednak lerivon.
        Pierwsze spostrzżenia, śpie jak niemowlak po 10 godzin, na dobe, fakt w dzień
        też go trochę czuję ale nie musze kłaść sie spać i powrócił apetyt nawet nad,
        przez ostatnie miesiące nie musiałam nic jeśc a od wczoraj na odwrót moge tylko
        jeść, pocieszam sie ze to dopiero dwie tabletki a wiec z czasem może to minie.
        I dzisiaj szumi mi coś w uszach delikatnie, może to od cisnienia nie wiem, a
        tak po zatym to czuje sie ok nic za bardzo mi nie dokucza.
        • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 08.01.06, 17:38

wlasnie we wtorek ide do lekarza i juz glupieje od tego.Lekarz ma kilka
          pomyslow ale ktory wybrac?Czemu jednak zaczelas brac lerivon?
          • darunia78 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 08.01.06, 18:00
            bo stwierdziłam ze lepiej go pobiore, żeby może nie wróciło na dobre tamto
            świństwo, bo tak do końca to nie jest ok.
            pozdrawiam
            odezwe sie do Ciebie z pracy na gg
            • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 08.01.06, 18:05

ok bede czekala:))
              • natasha_1972 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 09.01.06, 13:55
                Ja miałam krótką "przygodę" z Seroxatem. Na początku listopada. Po pierwszej (i
                jedynej) tabletce miała takie "odloty", że szok!! Lęk i panika takie okropne,
                poty, uczucie gorąca, rozszerzone źrenice. Do tego biegunka, wymioty, okropny
                ból żołądka. I tak przez 6 dni - tylko po jednej tabletce! Nawet lekarz się
                dziwił, że tak zareagował mój organizm. Potem bałam się wziąść nawet głupi
                Ibuprom, że to wszystko wróci. Teraz doraźnie biorę Afobam, troche mi pomaga,
                ale coraz częściej mam ataki paniki. Czytam Wasze posty i jakbym czytała o
                sobie. Czy kiedyś będę mogła iść ulicą i nie zastanawiać się po drodzę, czy nie
                umrę?
                Natasza
                • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 09.01.06, 14:15

a przed seroxatem co bralas?
                  • natasha_1972 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 09.01.06, 14:29
                    Nic, to był mój "debiut". Po 10 latach "męki" postanowiłam zacząć się leczyć.
                    Jak szybko zaczęłąm, tak szzybko skończyłam - zraziłam się. Teraz zastanawiam
                    się co dalej??? Tak czy inaczej zostało mi prawie całe opakowanie seroxatu (bez
                    jednej tabletki). Mogę taniej odsprzedać, osobie z receptą oczywiście.
                    Pozdr.
                    • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 09.01.06, 14:43

wiesz moj pierwszy kontakt z lekiem wygladal podobnie i wiem ze trzeba
                      przetrzymac te skutki uboczne.Ja do tej pory bralam 3-4 leki przeciwdepresyjne
                      i za kazdym razem przechodzilam na poczatku pieklo (najmniejsze skutki uboczne
                      mialam tylko po cipramilu)
                      • natasha_1972 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 09.01.06, 14:50
                        Napisz na priv, proszę....
                        • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 09.01.06, 15:05

napisalam:)
                    • anet10ka Re: SEROXAT co o nim myslicie? 09.01.06, 15:43
                      natasha_1972 napisała:

> Tak czy inaczej zostało mi prawie całe opakowanie seroxatu (bez
                      >
                      > jednej tabletki).
                      Nie marnuj kasy, wpierdzielaj.
                      A.
                      • tarja30 Re: SEROXAT co o nim myslicie? 09.01.06, 15:52

sa leki ktorych nie da sie wpierdzielac dlatego trzeba szukac innych ja uwazam
                        ze powinna zapytac lekarza o cipramil (ma naprawde lagodne objawy uboczne i da
                        sie wytrzymac)
                    • cassis Re: SEROXAT co o nim myslicie? 09.01.06, 16:47
                      Natasho, zerknij na priv.
    • cassis Re: SEROXAT co o nim myslicie? 09.01.06, 16:28
      Zacytuję miriam 11
      "Ja biorę już drugi raz. Nie mam żadnych skutków ubocznych, w obu terapiach
      seroxat był i jest bardzo skuteczny. Z antydepresantów, jakie przerabiałam, ten
      jest dla mnie najlepszy. Pięknie wyłączył mi lęki no i nastrój też baaardzo
      poprawił. Mam nadzieję, że Tobie też pomoże." Amen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka