Dodaj do ulubionych

Poważny problem ze zdrowiem psychicznym

09.07.06, 23:55
Mój prpblem może nie tyczy się depresji, ale też dotyczy zdrowia psychicznego. Otóż od kilku dni zauważyłem, że jakby "przestaję być sobą" i coś dziwnego dzieje się z moim psychicznym ja. Mam problemy z koncentracją, nie mogę się skupić na czymś co wykonuję, moje myśli nie mogą się skupić, ciągle cos mi siedzi w podświadomości ale nie wiem co, nie cieszą mnie rzeczy, które miesiąc temu sprawiały mi radość i gdy je robię nie mam satysfakcji, czuję się rozdrażniony, mam kłopoty z myśleniem. Jeszcze miesiąc temu długo rozmyślałem o różnych sprawach i zastanawiałem się and wieloma kwestiami a dziś nie jestem praktycznie w stanie tego zrobić, bo ciągle w mojej podświadomości są jakieś myśli. Gdy kilka tygodni temu ktoś zapytałby sie mnie o coś wymagającego troszeczkę myślenia np. zadał skomplikowane pytanie to umiałbym odpowiedzieć, a dziś już robiłbym to z ogromną trudnością i musiałbym to wcześniej napisać. Tak samo cały czas w podświadomośco mojej coś siedzi. Gdy budze się rano mój umysł nie jest czysty ale od razu mam coś w podświadomości. Zupełnie nie weim jak zrobić żeby było jak dawniej. Tylko nie piszcie że to związane ze stresem w szkole i organizm musi się zregenerować. Aha, mam 15 lat. Wątpie, żeby ktoś zrozumiał o co mu chodzi, bo trudno mi to tak wyjaśnił. Gdyby jednak ktoś wiedział jak mi pomógł to prosze o radę. Potraktujcie mój wpis serio proszę i nie proponujcie mi jogi bo to nie jest problem, w którym to mogłobymi pomóc. Dzięki z góry za pomoc.
Obserwuj wątek
    • bambomurzynzafryko Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 00:03
      Skad jestes (wbrew pozorom wazne pytanie)?
      • luba9 Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 01:04
        co na to Twoi rodzice? powiedziałeś co Cię dręczy, brałeś coś czy tak samo z
        siebie się porobiło? a teraz to jako 15 latek powinieneś mieć wakacje i zupełny
        luz?
      • euforyk Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 01:10
        strzelam, że z Zielonej Góry
        • bambomurzynzafryko Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 01:11
          euforyk napisał:

> strzelam, że z Zielonej Góry
          ???????????
          • luba9 Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 01:15
            Szymon Zielona Góra ???
            bambo dlaczego jesteś z afryko?
            • bambomurzynzafryko Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 01:19
              luba9 napisała:

> Szymon Zielona Góra ???
              > bambo dlaczego jesteś z afryko?

Kurcze, kapuje! zg! No niezly jestem (w testach zawsze ponizej 100 IQ)
              A ten nick to dluga historia. Nawet na priva ci nie napisze.
              • luba9 Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 01:33
                rozumiem, za długa na priva ;)
                • bambomurzynzafryko Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 01:36
                  luba9 napisała:

> rozumiem, za długa na priva ;)

Moze tak, a moze nie.
    • szymon_zg Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 10:37
      Jestem z Zielonej Góry. Teraz ciągle w mojej głowie są myśli czy jestem normalny psychicznie czy nie i od tych myśli niemoge sie uwolnić
      • bambomurzynzafryko Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 10:43
        szymon_zg napisał:

> Jestem z Zielonej Góry. Teraz ciągle w mojej głowie są myśli czy jestem
        normaln
        > y psychicznie czy nie i od tych myśli niemoge sie uwolnić

Moze warto by sie udac do psychologa. Tu nikt nie rozwieje Twoich watpliwosci.
        • szymon_zg Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 10:47
          tez tak myślałem,a le wolałem jednak posłuchać rad na forum co robić
          • mars43 Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 11:40
            Szymon powinieneś udać się do psychologa.Z uwagi,że masz 15lat to powinieneś o
            wszystkim powiedzieć rodzicom i z nimi problem pokonać.Miejmy nadzieję,że to
            jest tylko przejściowy problem.Cześć!No i pozdrawiam ziomala.
    • angelust Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 12:44
      Joga jest jak najbardziej poważną propozycją i nie zakładaj, że ci nie pomoże,
      bo niewiele wiesz na jej temat. Napewno by ci pomogła.
      A jeśli nie ona to napewno jakaś forma ruchu, najlepiej na świezym powietrzu.
      Ruch i dotlenienie mają ogromny wpływ na stabilność chemiczną mózgu. Oprócz
      tego zdrowa, pełnowartościowa dieta i odpowiednia ilość snu są kluczowe. Aha,
      to też szalenie ważne - wybacz bezpośredniość, ale jesteśmy anonimowi - jeśli
      zbyt często się onanizujesz, również ma to negatywny wpływ na funkcjonowanie
      twojego umysłu. Raz w tygodniu max.
      Jeśli pójdziesz do psychiatry, on u ciebie dajmy na to zdiagnozuje depresję
      maskowaną i przepisze ci leki to zrobisz najgłupszą rzecz z możliwych i być
      może krzywdę na długie lata.
      • szymon_zg Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 13:21
        Depresji na pewno nie mam. Czuję się pogodny i w ogóle. Chodzi o to, że np. czuję się się wewnętrznie przemęczony i jakby ociężały od nachodzących myśli i ten stan wewnętrznego przemęczenia i ociężałościmam juz kilka minut po wstaniu. Nie jestem w stanie uwolnic się od myśli ale nie jestem pewien czy sam ich nie wywołuję. Czy rozumiecie o co mi chodzi ? Czy mieliście kiedyś stan wewnętrznego przemęczenia i ociężałości ? Jak sobie z nim poradziliście. Nie jestem pewnin ale wydaje mi się, że udałoby mi się to zachamować np. jak bym się w coś wciągnął ( taki przykład: zobaczyłbym jak komuś złodziej kradnie torebkę, rzuciłbym się wpogon za nim i myślałbym o tym jak go dopąść. ) dopiero po kilku minutach jak przypomnialbym sobie , że cierpię na takie coś że nie mogę się skupić dopadłoby mnie to. Rozumiecie ? Moze to jest coś takiego, że ja sam moimi myślami to wywołuję. Bo gdy zapominam o tym że coś mi dolega to chyba jest dobrze. Co o tym myślicie? A jeżeli rzeczywiście tak jest to jak sobie z tym poradzić?
        • mskaiq Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 15:58
          Podswiadomosc ciagle buduje mysli, nikt nie potrafi zatrzymac tego procesu.
          Wiekszasc mysli ktore Twoja swiadomosc akceptuje to negatywne mysli. Te mysli
          przynosza przemeczenie i ociezalosc.
          Kiedy akceptujesz wiele zlych mysli wtedy pojawia sie stan zniechecenia,
          ociezalosci, zle mysli sciagaja Cie w dol, zyja w Tobie.
          Kiedy wstajesz sprobuj biegac. To nie zatrzyma mysli ale pomoze Ci kontrolowac
          Siebie. Staraj sie rowniez byc aktywny. Kiedy jestes aktywny to Twoja
          swiadomosc nie akceptuje negatywnych mysli bo jest zajeta przez Twoja
          aktywnosc.
          Serdeczne pozdrowienia.
          • szymon_zg Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 16:18
            Ja do końca nie jestem pewien czy te myśli są podświadome czy ja sam je produkuję. Chodzi o to, że np. nie moge w pełni cieszyć się jakimś wydarzeniem bo musze myśleć o czymś innym. . Za tydzień jadę do Warszawy gdzie będę miał wiele atrakcji. Może pod ich wpływem przestanę myśleć o innych rzeczach i zapomnę o tym, ze mam te cholerne myśli i będzie dobrze. Bo chyba uświadomiłem sobie że te myśli produkuję ja sam ale nie moge przestać o nuich myśleć. Myśli te powodują z kolei wewnętrzny ciężar i zdenerwowanie. wyjazd do stolicy to jest chyba sposób. Wcześniej też miałem podobne sytuacje tylko polegały one na czymś innym. Mianowicie gdy np. mrugałem w jednej chwili za często powieką to później czułem silna potrzebę robienia tego. To nie byl tik nerwowy ale jakby musiałem to robić ale robiłem to świadomie. To też powodowała ciężkość, rozdrażnienie i też nie czułem się sobą. Gdy coś mnie wciagnęlo zapominałem o tym i już nie roibiłem tego. Teraz już zupełnie tego nie mam. Uświadamiam sobie, ze z tymi myślami moze być podobnie. Co o tym myślicie? Czy mogę mieć rację?
            • sneeper Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 16:29
              ponieważ słabo słysze, a lubie słuchać muzyki,
              wiem tyle,że nie należy naduzywac słowa poważny,
              poza poważnymi urazami głowy,.....co konkretnie mnie bardzo spotkało,
              __dlatego boli mnie tez naduzywanie pewnych nazw chorób,

lepiej mówic zwyczajnie choroba, .....poważna to jest muzyka ,
              a naduzywana,.........jest niewiadomio skąd wzięta nazwa klasyka
              (klasycyzm to okres niecałych 100 lat pomiędzy renasansem a rokokiem.
              • sneeper Re: wstydze sie mojego paskudnego rozklejarstwa 10.07.06, 16:33
                no........i co ja mam z tym zrobic ??, fajne ,nie ?:((
    • miriam11 Re: Poważny problem ze zdrowiem psychicznym 10.07.06, 16:33
      Szymon, nie obraź się, ale może to po prostu burza hormonów związana z wiekiem
      dojrzewania? Ja się nie nabijam z Ciebie, po prostu pamiętam mój okres
      dojrzewania, który znosiłam bardzo źle. Nawet mnie do psychologa wysłali, bo
      zupełnie sobie z sobą nie radziłam. Nie umniejszam Twoich problemów, bo wiem, że
      czujesz się fatalnie, ale może to nie jest jednak kwestia zdrowia psychicznego,
      tylko hormonów. Trzymaj się.
      • sneeper ććććć 10.07.06, 16:37
        za to co robie TYLKO JA JESTEM ODPOWIEDZIALNY --I JUZ !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka