Dodaj do ulubionych

Trzęsące się ręce

28.08.06, 14:24
Witam wszystkich.
Jestem pierwszy raz na tym forum i po raz pierwszy w ogóle zakładam temat.
Nie wiem już co robić. nie dość że jestem wyjątkowo nerwowa i nieśmiała to
jeszcze te cholerne trzęsące ręce. Prawie zawsze gdy się letkko choć
zdenerwuje np gdy chce coś kupić czy coś komuś podać. od razu widze jak
niektóre osoby się na mnie gapią a to wtedy tylko się nasila.

Czy ktoś ma może podobniy problem?? a jeśli tak to jak z tym sobie radzie?

pilnie prosze o odp. i z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • illusiomatic Re: Trzęsące się ręce 28.08.06, 15:09
      Witaj meg01 wszyscy którzy maja podobne dolegliwości wiedza jak to jest.trudno
      znalezc jedyny i słuszny srodek na to wiesz.ale myślę,że przydałby się jakiś lek
      na rozluznienie o ile żadnego nie bierzesz.to mogłoby Ci pomoc chodz troche ,a
      pozniej trzeba probowac jakos z tym sobie radzic stopniowo i starac sie nie
      zwracac uwagi na to ,ze ktos sie patrzy na Ciebie wtedy, pozdrawiam.
    • romekk1978 Re: Trzęsące się ręce 28.08.06, 15:31
      Witam,
      mam to samo, a nawet gorzej. Zjedzenie w towarzystwie obiadu przekracza moje
      fizyczne mozliwosci. Łyzka nie trafiam do ust, caly drżę, szklanke trzymam
      dwiema rekami.. trzesie sie tez glowa, ostatnio nawet u fryzjera!!! Koszmar!!!
      Pomaga alkohol-ale to raczej droga do nikad. Co robic, znacie jakies leki??
      Pozdrawiam.
      • kamaa10 Re: Trzęsące się ręce 07.10.06, 22:32
        Witam. Ja rowniez cierpie na ta przypadlosc:(:(do psychiatry trafilam 2 lata
        temu. Cos okropnego...do dzisiaj po prostu nie jestem w stanie do konca
        opanowac reakcji mojego ciala, w towarzystwie nie jadam, gdyz to przekracza
        moje mozliwosci , nie wspomne juz o przeczytaniu jakochkolwiek referatow na
        forum klasy, wowczas cala sie trzese, rece, nogi , glowa, czuje jak zalewa mnie
        pot i nie potrafie normalnie oddychac, mam wrazenie , ze za moment sie udusze
        (jedno wielkie posmiewisko):(wiec by normalnie jakos w spoleczenstwie
        funkcjonowac łykam zomiren,ktory łagodzi te objawy.Pozdrowionka
      • tiramisus Re: Trzęsące się ręce 08.11.06, 14:34
        mialam to samo, trzesace rece, glowa, goraco, glownie wsrod obcych, najgorsze
        byly spotkania sluzbowe w pracy, musialam wychodzic aby nabrac troche
        powietrza, jadlam zupe lewa reka, mniej sie trzesła, to trwalo 2 lata, pozniej
        dostalam leki uspokajace, ktore bralam przed spotkaniami i w tej chwili od roku
        nic sie nie dzieje samo przyszlo i praktycznie samo przeszło, ale to był
        koszmar.
    • euforyjka Re: Trzęsące się ręce 28.08.06, 17:03
      to chyba jedyny objaw fobii społecznej jakiego nie mam...
      • qabriel Re: Trzęsące się ręce 29.08.06, 15:57
        Re: Łzawienie jako objaw fobii?
        Autor: euforyjka ☺
        Data: 21.08.06, 14:40
        "no mi też łzawią czasem oczy na ulicy, ale to na pewno nie objaw fobii. prędzej
        chyba zanieczyszczonego środowiska" - jak widać to nie jedyny objaw fobii,
        jakiego nie masz droga depresyjko:)
        • euforyjka Re: Trzęsące się ręce 29.08.06, 16:11
          tyle, że łzawienie to nie jest objaw fobii! znajdź gdzieś w necie i mi pokaż,
          że to objaw fobii to wtedy się z Tobą zgodzę. ale na dzien dzisiejszy uważam,
          że jedno nie ma z drugim nic wspólnego.
          drogi mój aniołku :)
          • qabriel Re: Trzęsące się ręce 29.08.06, 16:36
            A co ty się patrzysz, co piszą o naszej chorobie psycholodzy i psychiatrzy w
            necie? Oni nie mogą wszystkiego wiedzeć. To MY mamy fobię i skoro kilku fobików
            w tym Ja stwierdziło, że rzeczywisce łzawimy podczas kontaktów z ludzmi,
            równoczesnie bardzo się denerwujac to mozna to zaliczyc do objawow fobii - moze
            nie wszyscy go mają ale nie wszyscy też idąc ulicą srają pod siebie.
            • euforyjka Re: Trzęsące się ręce 29.08.06, 16:49
              czyli jak rozumiem Ty biedny qabrielku idąc ulicą 'sr@#$' pod siebie? hehe
              no u mnie odkad biorę seroxat to nie jest az tak tragicznie...
              • qabriel Re: Trzęsące się ręce 29.08.06, 17:01
                Hehe, dobrze wiesz, że mi nie o to chodziło:) Po prostu do jednych z objawów
                fobii należy - cytuję ze stronki - "parcie na mocz czy stolec". Mogę się
                założyć, że większość z fobików nie ma tego objawu(a nawet jak ma to się nie
                przyznaje:)), więc problem ten ma niewielu z nas - najwidoczniej tak samo jest z
                łzawieniem
                • euforyjka Re: Trzęsące się ręce 29.08.06, 17:42
                  no tak, stolec jest jednym z objawow fobii społecznej buhehehe
                  Ty to dobry jestes. powinieneś częsciej pisac na tym forum, moze by weselej tu
                  było. pzdr
                  ps: jak tam podobają Ci się moje ciemne linki? ;)
                  • qabriel Re: Trzęsące się ręce 29.08.06, 18:12
                    www.przyjaciele.org/pomoc/czytelnia.php?id=18 - wers 39. Jako, że jesteś
                    blondynką przypomnę, że tekst czyta się w prawą stronę.
                    • nowa76 Re: Trzęsące się ręce 29.08.06, 18:23
                      trzęsące sie ręce to jedyny objaw mojej fobii a jak utrudniajacy życie :-(
                      • euforyjka Re: Trzęsące się ręce 29.08.06, 18:56
                        zabawne...skoro TYLKO trzęsą Ci sie ręcę to chyba jednak nie masz fobii
                        spolecznej. przeczytaj sobie jakie są objawy fobii. ładnie jest to napisane na
                        tej stronce do ktorej linka podal qabriel.

doprawdy rozbrajają mnie tacy ludzie, ktorym trzesą sie ręce i zaraz gadają, że
                        maja fobię społeczną. przykre jest to jak malo wiedza niektorzy o tej chorobie
                        i ją sobie tak chętnie przypisują...
                        • meg01 Re: Trzęsące się ręce 29.08.06, 20:09
                          Każdy człowiek jest inny i inaczej postrzega swoje problemy. Niekiedy zdarza
                          się że ludzie często wmawiają sobie że są chorzy, tylko po to by zwrócić na
                          siebie uwagę. Kiedy indziej, próbują oszukać samych siebie i nie dopuszczają
                          myśli że coś im dolega, a ich życie zamienia się w jedną wielką grą. Jednak to
                          co piszemy na forach, o naszych dolegliwościach, jest czymś anonimowym i tu
                          mówimy prawdę – bo i po co mamy kłamać?? Nikt przecież nas nie zna, jesteśmy
                          tylko jednym z tysiąca nicków.

Euforyko nie możesz oczekiwać, że każdy opisze Ci swoją sytuacje i streści
                          swoje życie. Trzęsące się ręce czy inne krępujące sytuacje, o których tu się
                          pisze, to tylko jedne z objaw zewnętrznych, które są widoczne mimo iż tak
                          bardzo chcemy to ukryć. Osobiście uważam, że osoby naprawdę chore i
                          potrzebujące pomocy, nie zdają sobie z tego sprawy i na pewno nie siedzą na
                          forach tylko zamykają się w sobie i udają że wszystko gra. ;((
                          • euforyjka Re: Trzęsące się ręce 29.08.06, 20:16
                            meg01 napisała:
                            >
                            > Euforyko nie możesz oczekiwać, że każdy opisze Ci swoją sytuacje i streści
                            > swoje życie.
                            i dobrze bo nawet nie chcialoby mi sie tego czytac.

> Osobiście uważam, że osoby naprawdę chore i
                            > potrzebujące pomocy, nie zdają sobie z tego sprawy i na pewno nie siedzą na
                            > forach tylko zamykają się w sobie i udają że wszystko gra. ;((

no to chyba mowisz o jakiejś innej przypadłości, ale na pewno nie o fobii
                            społecznej.
                        • zemon Re: Trzęsące się ręce 29.08.06, 20:26
                          Czy wy przypadkiem nie mówicie tylko o fizycznych objawach fobii, przecież ważniejsze są te psychiczne. Naprawdę fizyczne objawy fobii nie są konieczne żeby stwierdzić fobię, zajrzyjcie do jakiś testów na fobię tam są pytania głównie dotyczące stanu psychicznego, a nie fizycznego.
                          A co dio trzesących rąk to miałem kiedyś z tym problem w specyficznych sytuacjach, tzn. kiedy musiałem się publicznie podpisywać w banku czy urzędzie. Dlatego też unikałem płacenia kartami bo bałem się, że będą jakieś kłopoty z oceną autetyczności podpisu.
                          Teraz już nie mam tego problemu, nie robiłem nic specjalnego żeby się tego pozbyć, po prostu mineło mi to wraz z innymi objawami fobii w miarę postępów w leczeniu.
                          Rada jaką słyszałem na problem trzesących się rąk to koncentracja na tym co się robi , a nie na swoich rękach. Jak jesz w towarzystwie to koncentruj się na rozmowiwe i ewntualnie na jedzeniu ale nie na tym jak jesz tylko co jesz. Przy podpisach myśl co podpisujesz, w którym miejscu, a nie jak. Można też sćwiczyć panowanie nad trzesącymi się rękami, wystarczy wyciągnąć lekko zgiętą rękę przed siebie i starać się jak najmniej nią ruszać. To jest też dobre ćwiczenie na koncentrację, ktorej fobikom w sytuacjach stresowych brakuję. Na początku jest trudno ale z czasem ręka mniej drży i to się też przekłada na panowanie nad drżeniem w innych sytuacjach nie tylko przy ćwiczeniu.
                          --
                          - Psze Pani a ona nie ma fobii.
                          - A właśnie, że mam. To ty głupku nie masz fobii.
                          - Psze Pani a ta głupia mówi na mnie głupek.
                          - Bo ona mówi, że nie mam fobii.
                          • jolao6 Re: Trzęsące się ręce 24.10.06, 22:18
                            znam ten problem, mam te same objawy co Romek...kołatanie serca, stany lękowe, drżenie rąk i całego ciała...koszmar. Ostatnio musiałam podpisać umowę o pracę, ręce mi tak drżały, że ledwo się podpisałam...nabazgrałam jak kura pazurem. Nie potrafię tego opanować. Ostatnio pomyślałam...a może by pokazać ludziom tą moją słabość...niech widzą, że drżą mi ręce i co z tego..?? Cholewcia..żebym jeszcze umiała w praktyce to zastosować ;/ i faktycznie tak się nastawić...cóż, będę próbowała. Najgorsze jest to, że człowiek sobie myśli, co inni pomyślą gdy zobaczą...ale powiem wam coś...jesteśmy warościowymi ludźmi i bez względu na to co pomyślą...nadal takimi pozostaniemy przecież... no nie? :)
    • marwolo Re: Trzęsące się ręce 12.01.07, 15:10
      Ja tylko czasem. Staram się opanowywać; nie wiem, czy to zdrowo:/
      Pzdr:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka