lucyna_n 21.02.07, 14:00 widzieliście Iwonę Grobel w tv? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
euforyjka Re: do starych bywalców 21.02.07, 14:06 Ja nie widziałam, a kto to jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: do starych bywalców 21.02.07, 14:07 Ty nie jesteś starym bywalcem, wypad z mojego wątku Odpowiedz Link Zgłoś
isabelchen Re: do starych bywalców 21.02.07, 14:13 mnie też molestuje, co za młodzież w tym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
tristezza Re: do starych bywalców 21.02.07, 14:23 nie widzialam. a co, kariere multimedialna juz robi? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: do starych bywalców 21.02.07, 20:10 nie wiem czy karierę, w każdym razie obejrzałam ją sobie znienacka w tv polonia,inaczej ją sobie wyobrażałam. Odpowiedz Link Zgłoś
e.a.foe Re: do starych bywalców 21.02.07, 14:37 rozmowy.onet.pl/artykul.html?ITEM=1216533&OS=74843 Odpowiedz Link Zgłoś
looserka Re: do starych bywalców 21.02.07, 15:16 edyta1: Dzień dobry mam pytanie : Czy bez pomocy leków można pokonać depresję tylko " silną wolą " i walką wewnętrzną.... Czy jedynym sposobem na wyleczenie jest terapią lekowa. rada: Znając osobę u której występuję wyraźne objawy depresje, istnieje możliwość samodzielnej pomocy, czy też konieczna jest pomoc psychologa? Iwona Grobel: Bywa tak, że depresja mija samoistnie, ale w każdym przypadku podejrzenia zespołu depresyjnego radziłabym jednak zgłosić się do specjalisty. Depresja jest chorobą i powinna być leczona w sposób właściwy. W jej przebiegu mogą pojawić się różnego rodzaju powikłania i w znaczący sposób zaburza funkcjonowanie człowieka. Skutki depresji mogą być na tyle groźne i nieprzewidywalne dla osoby cierpiącej na depresje i jej otoczenia. Tak więc podejrzenie objawów depresyjnych jest wskazaniem do konsultacji lekarskiej. Pewne postacie depresji mogą być leczone tylko psychoterapią, myślę tutaj o lżejszych formach stanów depresyjnych i wtedy kiedy chory ma oparcie wśród rodziny czy znajomych, ale najczęściej depresja wymaga farmakoterapii. Bardzo często obydwie formy leczenia są łączone sunshine: Czy osobę chora na depresje, która najchętniej unikałaby wszelkiej aktywności i pozostawała bezczynnie w łóżku, należy do niej usilnie namawiać, ewentualnie zmuszać (np "wyciągać" do kina, organizować zajęcia) ? Iwona Grobel: Na pewno nie można robić niczego na siłę. Radziłabym skonsultować się z lekarzem prowadzącym chorego, który udzieli odpowiednich zaleceń co do postępowania wobec takiej osoby w zależności od stanu psychicznego i etapu leczenia. zdołowanynamaxa: Czy rzucenie się w 'wir pracy' może pomóc w przezwyciężeniu depresji, czy też spowoduje to jeszcze większe nasilenie objawów? zdołowanynamaxa: Czy spełniona miłość może uzdrowić z depresji? zdołowanynamaxa: Czy modlitwa to dobry sposób na depresję? Iwona Grobel: I spełniona miłość, i modlitwa dla osoby wierzącej, i dawanie sobie rady w pracy - to są czynniki, które z pewnością sprzyjają zdrowieniu, dobremu samopoczuciu, poprawie nastroju. W przypadku pełnoobjawowej depresji mogą jednak okazać się niewystarczające. anka22: Czy prawdą jest, że osoby pochodzące z domów, w których jest prawdziwa domowa atmosfera, kochani wspierający rodzice, poczucie bezpieczeństwa, wsparcie nie są narażone na depresję? Co robić, gdy najbliższa osoba nie chce wychodzić z domu, gdyż woli zajmować się pracami domowymi? Iwona Grobel: Dobra atmosfera domowa na pewno sprzyja dobremu samopoczuciu i w takiej atmosferze jest mniejsze prawdopodobieństwo reagowania na różne trudne sytuacje objawami depresyjnymi. Nie należy jednak zapominać, że istnieje tzw. endogenna postać depresji, która może pojawić się bez żadnej uchwytnej przyczyny zewnętrznej u człowieka będącego w pełni zdrowia i szczęścia. Wsparcie bliskich, sprzyjająca atmosfera domowa w takich przypadkach najprawdopodobniej nie zapobiegnie wystąpieniu depresji, ale będzie sprzyjała zdrowieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: do starych bywalców 21.02.07, 20:08 co Ty spisujesz sobie w kajeciku jej wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
minona Re: do starych bywalców 21.02.07, 20:11 Ja też nie jestem stałym bywalcem, ale zanim zrobię wypad z Twojego wątku, ;) zapytam: jaka to historia wiąże się z tą panią Iwoną G.? Możesz opowiedzieć? Bo ja z natury ciekawska jestem. ;) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
minona Re: do starych bywalców 21.02.07, 20:12 minona napisała: > Ja też nie jestem stałym bywalcem, Znaczy tfu - stałym bywalcem jestem, ale nie starym. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: do starych bywalców 21.02.07, 20:18 ona kiedyś była tutaj oficjalnym ekspertem, niestety nie wytrzymała presji i zostawiła nas na pastwę depresji i trolli. Odpowiedz Link Zgłoś
minona Re: do starych bywalców 22.02.07, 20:39 Ok, dzięki za wyjasnienia. :) Swoja drogą nie dziwię się, że nie dała rady. ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
comsui Re: do starych bywalców 22.02.07, 00:27 Nick zmieniony, zostaję :-) Była świetna tu. Ja za nią tęsknię. Wyobrażenia? Około czterdziestki. Ciepła. Poczytam, co Wy o niej. Odpowiedz Link Zgłoś
comsui eeeee, 22.02.07, 00:28 miała mieć ciemne włosy :-) źle mi się patrzy na blondynki, poważnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
e.a.foe Re: do starych bywalców 22.02.07, 01:15 ja się załapałam na ostatnie tutejsze podrygi pani grobel przypominają mi się tylko daremne nawoływania i rzadkie wizyty w końcu depresję usunięto z katalogu forów eksperckich Odpowiedz Link Zgłoś
comsui Re: do starych bywalców 22.02.07, 09:31 Była rzadziej niż raz w tygodniu? Myślę, że wielu osobom pomogła... Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: do starych bywalców 22.02.07, 10:33 ja też tak myślę że pomogła, ale fakt, za moich czasów odpisywała raz w tygodniu, może wcześniej pisała częściej. ps też mnie zaskoczyła tym blondem, byłam pewna że przynajmniej szatynka. Odpowiedz Link Zgłoś
subrealism Re: do starych bywalców 22.02.07, 11:07 Ani nie pamiętam , ani nie widziałem w telewizji. Kuuuuźwa jakie to wszystko nudne:P Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: do starych bywalców 22.02.07, 11:31 najważniejsze że Ty zawsze tak samo fascynujący! Odpowiedz Link Zgłoś