Dodaj do ulubionych

Czy narcyz powinien sie leczyc?

23.06.07, 07:00
tu sa punkty z madrej ksiazki :
www.biblionetka.pl/czytatka.asp?cid=19025
wydaje sie ze udanie sie narcyza pod opieke przemyslu
farmaceutyczno-psychologicznego tylko poglebi jego stan. Zawsze bylem
narcyzem, moj obraz interesowal mnie najbardziej, ale kiedyś coś czułem.
Mialem w sobie sporo emocji. Zaprzeczalem im jak oszalaly, ale je mialem. Nie
zylem ani przez chwile zgodnie z nimi, bylem rozdwojony, ale byly. To bylo do
czasu az trafilem do psychiatry. Po lekach antydepresyjnych przyszlo otepienie
i pustka. Najciekawszym przykladem, jest to ze dlugookresowe usychanie z
milosci do jednej panny, przeszlo w oka mngnieniu po wzieciu antydepresanta.
Odtad juz nic nie czulem, czasem tylko niewiadomo czemu, nagle i glosno,
nieswiadomie krzyczalem glosno jej imie. Cos mi sie zafiksowalo. Pozniej byla
terapia, tam dokonczyli moja tresure. Nauczyli ze wszystkie moje zachowania to
zalosny repertuar nerwicowy i trzeba je poskromic. Wszystkie moje mysli to
mysli psychopaty i trzeba je zmienic. Od tej tresury zastyglem na amen. W
gruncie rzeczy nauczylem sie na terapi ze jesli cos czuje to jest to chore.

jestem pusty i tak samotny ze pozostaje mi juz tylko tulic sie do psa tristezzy.

Dziekuje siwej za wyciecie watku. Wczoraj pewnie wyciela z innych powodow, ale
poczatek to byl tylko przygrywka. Mialem tam napisac wszystko. i chwala siwej
ze nie napisalem.
Obserwuj wątek
    • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 23.06.07, 08:34
      sku..lem sie drugi raz. i poszedlem do psychologa i psychiatry. pani psycholog
      od poczatku spotkania przyladowala mi tony etykietek na moj temat, pozniej
      powiedziala ze z moja osobowoscia nie da sie nic zrobic, zrobila mi test,
      powiedziala ze nie jest dobrze, gorzej niz myslala. ale 5 lat juz nie mam wiec
      nic sie nie zmieni. i koniec spotkan. przeklinam dzien kiedy otarlem sie o
      przemysl psychiatryczno-psychologicznyu. banda posranych lekarzy, ktorzy
      zalapali sie na najgorsze specjalizacje, bo byli za slabi na studiach i druga
      banda swirow, ktora poszla na psychologie bo miala klopoty ze soba. I oni maja
      komus pomoc.
      • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 23.06.07, 09:28
        kiedyś mialem depresje, bo bylem sfrustrowany, dzis mam depresja z powodow jak
        Jan Pawel pierwszy : bo nie jestem bogiem.
    • rain.dog Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 23.06.07, 12:56
      1. Sfera zaburzeń narcystycznych
      a. „Osoby narcystyczne nie zaprzeczają istnieniu ciała Ich poczucie
      rzeczywistości nie jest aż tak słabe. Postrzegają ciało jako (całkowicie)
      podatny woli instrument umysłu. Funkcjonuje ono w oparciu o obrazy pozbawione
      uczuć.”
      3. Zaprzeczenie uczuciom -
      a. „Potrzeba rzutowania i podtrzymywania obrazu zmusza narcyza do
      niedopuszczania do świadomości wszelkich uczuć sprzecznych z tym obrazem.
      Zachowanie sprzeczne z obrazem jest racjonalizowane w kategoriach obrazu.”
      4. Władza i kontrola
      a. „Chociaż (u narcyza) zaprzeczenie uczuciom dotyczy wszystkich uczuć,
      szczególnie dwie emocje są poddane znacznemu zablokowaniu - smutek i strach”. -
      Są tak znaczące, bo ich ekspresja uwrażliwia na zranienie. „Zaprzeczenie
      strachowi pozwala jednostce rzutować obraz niezależności, odwagi i siły.
      c. „Dla osób narcystycznych kontrola pełni tę samą funkcję, co władza - chroni
      je przed ewentualnym upokorzeniem. Po pierwsze kontrolują siebie, zaprzeczając
      tym uczuciom, które mogłyby ich uczynić podatnymi na zranienie.

Te spostrzeżenia z załączonego linku przypominają mi zupełnie inną osobę z tego
      forum.

W temacie - może problem polega na tym, że urodziłeś się w niewłaściwym czasie,
      w niewłaściwym miejscu. Może żyjąc 150-200 lat temu funkcjonowałbyś w zgodzie
      ze sobą i nikomu nie przychodziłoby do głowy, że to trzeba leczyć. Głupie, ale
      pierwsze co mi przyszło do głowy.
      • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 23.06.07, 19:32
        > Te spostrzeżenia z załączonego linku przypominają mi zupełnie inną osobę z
        tego
        >
        > forum.

wiadomoo kogo chodzi, dorzucilbym jeszcze jokerka. i wszystkich o sztucznym
        stylu pisania
      • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 23.06.07, 22:38
        to nie kwestia epoki. w kazdej epoce ludzie mieli problemy ze soba. to kwestie
        maja poczatek w rodzinie. choc w tej ksiazce w ciekawy sposob opisali zwiazek
        narcyzmu z epoka nasza, ktory ponoc jest dominujacym zaburzeniem, tak jak
        kiedys w czasach freuda byla histeria ktora teraz podobno nie wystepuje wogole.
        borderline kiedys podobno nie bylo.
        • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 23.06.07, 22:43
          dzisiaj z pewnych nieprzyjemnych wzgledow przeczytalem rano pierwszy rozdzial
          ferdydurke. ta ksiazka jest o podobnych sprawach, ktora porusza sie w tym
          watku, i w podobnym czasie podobne sprawy opisywal jan pawel. kiedys w
          literaturze tego nie bylo inne zaburzenia byly bardziej charakterystyczne dla
          swoich czasow.
          • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 23.06.07, 22:47
            ile razy wracam do tej ksiazki, odzyskuje wrok i widze ze ludzie sa
            przemieszani, staje mi przed oczami jasny obraz PSIEJ KRWI
            • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 23.06.07, 22:51
              kurka kurka kurka ,co za naiwnosc,..sku..syny, otruly mnie
    • aurelia_aurita Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 23.06.07, 14:16
      a ja mam coraz intensywniejsze i coraz częściej powracające wrażenie, że te
      wszystkie zaburzenia osobowości to wymysł psychologów-psychoanalityków
      wspieranych przez część psychiatrów.
      bo co ma zrobić taki pacjent, który czuje się źle sam ze sobą? posłucha tych
      psychoanalitycznych bredni o najdziwaczniejszych hipotetycznych mechanizmach (w
      które wierzą wyłącznie psycholoanalitycy) i da sobie wmówić, że te mechanizmy
      funkcjonują również u niego samego.
      (bo przecież brak poczucia posiadania przez pacjenta tych dziwacznych
      mechanizmów jest dla psychoanalityka tylko potwierdzeniem, że te mechanizmy
      istnieją. "mówisz że to cię nie dotyczy? ha! zaprzeczasz! wypierasz! już my
      lepiej wiemy, co ty czujesz - i prędzej czy później się o tym przekonasz".
      • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 23.06.07, 21:32
        nie wiem czy psychoanalitycy maja racje co do natury zaburzen czy tez jej nie
        maja, czy dobrze ujmuja mechanizmy, ale sadze, ze dobrzy sa czasem w opisie
        stanu swiadomosci zaburzoncyh. kiedys czytalem horney i bylo dla mnie
        zdumiewajace jak to, w jaki sposob rozumialem siebie, zbiegalo sie z tym co tam
        napisano.

w tej teorii narcyzu tez, znajduje to co zawsze chodzilo mi po glowie, ze
        ukradziono mi jazn, i nie mam wlasnej tozsamosci.
    • tristezza Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 23.06.07, 19:17
      teoria psychiatryczna glosi, ze narcyzm jest spowodowany brakiem uczuc
      odczuwanym we wczesnym dziecinstwie, jednak dane kliniczne sklaniaja nas do
      opisania narcysty jako tego, ktory raczej nie chce niz nie moze. tak wiec mozna
      wnioskowac, ze zachowanie narcystyczne wynika z woli pacjenta.
      Narcyzm jest zatem zaburzeniem osobowosci, a nie zaburzeniem charakteru.
      rozroznienie to jest wazne ze wzgledu na stosowane metody lecznia. jezeli
      przyczyna narcystycznego zaburzenia osobowosci (NZO) lezy we wczesnym
      dziecinstwie, to zapewne jest ono nieuleczalne. jezeli jednak NZO jest
      wyuczonym zachowaniem, to istnieje nadzieja, chociaz niewielka. ocenia sie, ze
      na zespol NZO choruje okolo 1% ludnosci.

amerykanski psychiatra Paul J. Hanning

jako pacjent psychiatryczny narcyz jest doskonalym kandydatem do analizy
      nieskonczonej
      Christopher Lasch
      • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 23.06.07, 21:46
        mozna przypuszczac ze szykuje pulapke na ogrodniczke
      • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 23.06.07, 22:54
        > jako pacjent psychiatryczny narcyz jest doskonalym kandydatem do analizy
        > nieskonczonej

zapewne, zwlaszcza jak jest moda na psychoanalizowanie sie.

ale budzi nadzieje optymizm autora tej ksiazki, ktora jest opisem ciaglych
        sukcesow terapeuycznych. moze dlatego, ze podswiadomosc tam jest bardzo
        materialna, w postaci ciala czlowieka. rzecz materialna mozna naukowo
        rozpracowac, mozna wobec niej stosowac weryfikowalne techniki. grono
        wtajemniczonych to potrafi, taka wiedze ponoc zdobywac sie powinno z 10 lat.
        dla innych psychoanalitykow podswiadomosc to abstrakcja. nie ma zadnego
        konkretu, wiec mozna w nieskonczonosc prowadzic analize.
        • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 23.06.07, 23:00
          do siwa_zakiwala_sie :

sam sie lecz idioto,
          a najlepiej przysle ci to ku.. mailem

np. jak w 5 minut podkrecic w komoie zasilacz za darmo,
          milego tztymania kabli
      • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 00:52
        ednak dane kliniczne sklaniaja nas do
        > opisania narcysty jako tego, ktory raczej nie chce niz nie moze. tak wiec mozna
        >
        > wnioskowac, ze zachowanie narcystyczne wynika z woli pacjenta.

wlasnie, to jest necace. wiec moze jak pisalem, moze jeszcze roczek dwa
        narcyzmu, a pozniej powalczymy o prawdziwe czlowieczenstwo?
        • sneeper_1 uda nam sie 24.06.07, 01:00
          o edukacje
          powalczymy
          albo cos nas zje,..e
          uda nam sie
          o eudkacje powalczymy,
          o kable,
          edukacja nas nie zje
        • tristezza Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 11:31
          moze jeszcze roczek dwa
          > narcyzmu, a pozniej powalczymy o prawdziwe czlowieczenstwo?

jasne. jest taki stary rysunek Mleczki: Kazik wzial siekiere i poszedl walczyc
          o pokoj swiatowy
          • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 12:28
            w sprawie czy narcyz powinien sie leczyc nie moge sadzic ,bo nie jestem
            zapoznany ze szczegolami

od siebie jednak chce tylko zwrocic uwage, ze moze tak byc w niektorych
            okolicznosciach, choc nie musi, a mam odmienne poglady politryczne
            JEDNAKZE :

- moim zdaniem system tkzw. leczenia psychiatrycznego to gorsze sku..synstwo
            niz faszyzm i komunizm -
            • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 13:10
              > - moim zdaniem system tkzw. leczenia psychiatrycznego to gorsze sku..synstwo
              > niz faszyzm i komunizm -

system leczenia psychioatrycznego jest tylko elementem kombinatu, kazdego
              kombinatu, komunistycznego i faszystowskiego jak i wspolczesnego. dzis juz nie
              trzeba widocznej przemocy bo jestesmy lepiej zdalnie sterowani niz kiedykolwiek
              wczesniej, wiec i po leki sami sie zglaszamy.

--

nikaxd.wrzuta.pl/audio/hRiqCrDNeH/kury_-_rosyjski_pacjent
              • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 13:22
                tym juz masz zgnila maso -liberalna osobowosc,
                gdzies czytalem ze ktos mial osobowosc komunistyczna i to byl psychopata,
                to moze jeszcze osobowosc katolicka, wszak "slyszec Glos Chrystusa" to najgorsze przstepstwo ,i to jest jeden z najbardziej zakazanych glosow -za to jest tez dozywocie, i to gorsze

kazdy tam widzi ostra bron
                masoni do zastosowania eugeniki
                komunisci do przesluchan
                faszysci do rozstrzelania
                katolicy do zastawienia pulapki na masonow i liberalow

takie podstepne czajenie sie na wroga to glupota
                jeszcze kiedys sami sie w tym piekle usmaza

• siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 13:32
                  to nawet sie uklada hierarchicznie wedle klasyfikacji glebokosci zaburzenia.

Najglebiej schizofrenia - czyli osobowosc katolicka
                  Dalej psychopata - czyli osobowosc komunistyczna
                  Dalej narcyz - czyli osbowosc liberalna

to kariera oleksego : za mlodu ministrant, pozniej sekretarz, a na koncu obronca
                  parad gejow.
                  • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 13:42
                    niestety nie,

komunista to zbrodniarz
                    faszysta straszny zbrodniarz
                    a psychiatra , szatanski zbrodniarz
                    • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 13:43
                      w niektorych religiach byly na to sposoby
                    • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 13:46
                      sa jeszcze zbrodniarze Pana Boga, co tych indian wycieli

--

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://imges.webpark.pl/pius_ustasze.jpg&imgrefurl=http://imges.webpark.pl/&h=296&w=384&sz=19&hl=pl&start=3&um=1&tbnid=vcpHzOB6lJuN5M:&tbnh=95&tbnw=123&prev=/images%3Fq%3Dpapie%25C5%25BC%2Bhitler%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN
                      • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 13:50
                        jezeli uwazasz ze to jest dobre, to ja sie nawet z toba lekami podziele,
                        a jesli trzeba dac wbrew twojej woli, a nie ma innego sposobu,
                        podam ci leki tak, ze nie bedziesz o tym wiedzial,

• sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 13:53
                          z pewnego punktu , te po..e aluzje do wiary sa kompletnie nieistotne,

w stanach ludzie w nic nie wierza ,a jednak pacjenci takim jak ty identycznie
                          maja ochote dopie..c,
                          • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 13:55
                            > w stanach ludzie w nic nie wierza ,a jednak pacjenci takim jak ty identycznie
                            > maja ochote dopie..c,

o nie, stany to najbardziej religijny kraj na swiecie.
                            • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 13:55
                              no ku.. hiny
                              • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 13:57
                                zobaczymy co na to powiedza niemieccy faszysci ktorzy jakims cudem siedzieli w
                                psychiatryku , ty sukinsynu jeden,

wypadaloby talkich jak ty na jakas liste wpisac,
                                alpbo porwac i przymusem wrypac takie prochy

bedziesz wtedy mial debilu nielegalne_przesluchanie
                                • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 14:06
                                  sneeper_1 napisał:

> zobaczymy co na to powiedza niemieccy faszysci ktorzy jakims cudem siedzieli w
                                  > psychiatryku , ty sukinsynu jeden,

Putin nawet podziekowal niemieckiemu ruchowi oporu w walce z faszyzmem, ktorych
                                  bylo calych kilkanascie sztuk, fakt ze bardziej czystych, bo mieli wybor. O
                                  naszych zapomnial
                                  • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 14:08
                                    a co mnie obchodzi putin
                                    • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 14:09
                                      a mnie twoj dziadek w wermachcie?
                                    • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 14:10
                                      wlasnie o to chodzi debilu,zeby takiego jak ty porwac, potrzymac pare tygodniu w
                                      jakims domku na odludziu wrabac serie jakis zastrzykow i od tego czasu nie
                                      bedziesz sie niczym roznil ode mnie
                                      • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 14:12
                                        sa tacy co wiedza jak sie nazywasz i gdzie mieszkasz ty cepie wyksztalcony
                                        skonczyl studia i wydaje mu sie ze jest panem swiata
                                        • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 14:17
                                          wczoraj nawet wpadlo do mnie ABW w nocy i powiedzialo ze treci wysylane
                                          przezemnie w net swiadcza o tym ze jestem natural born kiler i maja mnie na oku.

--

www.wrzuta.pl/audio/mZ5HqeaHPu/mniej_niz_zero
                                          • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 14:21
                                            do mnie nic i nikt nie wpada,...mam troche przykrych przezyc i doswiadczen, wiec
                                            umiem nie ulegac zadnym fantazjom, jestem wbrew pozorom wywolanym dzialaniem
                                            lekow - realista,...ktory czasami planuje, albo mysli, co by bylo dla niego dobre

niektore rzeczy nawet mi sie udawaly,
                                            moze to i duperele byly, ale sie udawaly,

pamietam do dzis jak zwyzywalem od h..ow i sku..synow profesora Szymusika ;-)),
                                            to jeden z wiekrzych wyczynow w moim zyciu, ale trzeba to kiedys powiedziec
                                            • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 14:23
                                              sneeper_1 napisał:

> do mnie nic i nikt nie wpada,.

Nie lam sie Sneep. Za tydzien montujemy wycieczke do krakowa i wpadniemy do
                                              ciebie. Bedzie wino, trist, zapalimy , pogadamy...

> pamietam do dzis jak zwyzywalem od h..ow i sku..synow profesora Szymusika ;-)),
                                              > to jeden z wiekrzych wyczynow w moim zyciu, ale trzeba to kiedys powiedziec

to co w sobote przy winku opowiesz?
                                              • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 14:27
                                                wytnij se wszystkie kwiatki w ogrodku,

gwarantuje ci ze to byl wyczyn bardzo duzy jak na takiego tchorza, jakim jestem,
                                                ale znajda sie ludzi co ci dadza rade cepie jeden
                                                • sneeper_1 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 24.06.07, 14:28
                                                  a co zrobisdz kiedy ta sytuacja naszczuje na ciebie politykow
    • j215 Re: Czy narcyz powinien sie leczyc? 04.07.07, 12:09
      Moze kiedyś to wyleczysz.
      • profesor_1939 Re: prognoza pogody ? 04.07.07, 13:45
        "szerokim echem niesie sie po calej Polsce i swiecie wojna psychologiczna z
        lekarzami.
        Poraza ładunkiem wrogosci do zawodu lekarza.
        Slychac coraz to bardziej obrazajace wypowiedzi na temat lekarzy a nawet pelne
        pogardy w stosunku do calej medycyny, na przyklad szpitalnej.

-pisane na pol roku przed aresztowaniem personelu Katedry Psychiatrii Sadowej w
        Krakowie
        i personelu szpitala psychiatrycznego w Tworkach-

--
        puk puk !
        kto tam ?
        - z gazowni !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka