Dodaj do ulubionych

Kreta- odkrycia

IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 01.07.03, 11:00
Właśnie wróciłam z Krety (14 dni) i bardzo chciałam podzielić się swoimi
odkryciami(może wy juz je znacie) ale mnie zamurowało...
1.Most w Aradenie
2.Zatoka piratów na Balos
3.RED BEACH w Matali (1000 razy piekniejsza niż ta główna ze skałą z dziurami)
4 Palmowy gaj wzdłuż ujścia rzeki do morza-( ale nie ten przereklamowany w
Vai)
W wiekszości dojazd do tych miejsc jest rewelacyjnie strasznymi szrutowymi
drogami ale naprawdę warto. Jeśli ktos potrzebowałby dokładniejszych
wskazówek to służę pomocą.
PS....jak ja już tęsknię echhhh....
Obserwuj wątek
    • Gość: malinka Re: Kreta- odkrycia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.03, 12:28
      Betinko - napisz gdzie dokladnie bylas i z jakim biurem podrozy. Ja sie
      zastanawiam nad wyjazdem albo na krete albo do zakinthos - i nie jestem jeszcze
      zdecydowana. Wypozyczalas samochod? ile kosztowal? czy potrzebne bylo
      miedzynarodowe prawo jazdy?
      pozdrawiam!:)
      • Gość: Betinka Re: Kreta- odkrycia IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 01.07.03, 13:43
        Byłam z BigBlue 14 dni w hotelu Castro w Ammoudarze.Samochód wypożyczaliśmy w
        wypożyczalni przy hotelu (zdecydowało to ze obsługiwała nas Polka)za 6 dni
        (podzielone na 2X3 dni) zapłacilismy 127 E (ATOS)Ogólnie turystów jest o wiele
        mniej niż w ubiegłym roku- stąd chyba też większa możliwość targowania cen za
        auta.Pogoda rewelacyjna woda jeszcze bardziej, nastawilismy sie przede
        wszystkim na napawanie swych oczy przepieknymi widokami bo każde wejscie do
        jakiegokolwiek obiektu łączyło się z kosztami( które razy cztery troszke mnie
        przerażały:-))
        jesli masz jakieś konkretne pytania to zapraszam: Betinka8 @wp.pl
      • Gość: Betinka Re: Kreta- odkrycia IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 01.07.03, 13:47
        aaa.. nie interesuje ich twoje prawo jazdy, mąż ma jeszcze stare i bez
        problemu..zresztą oni chyba w ogóle nie mają problemów...:-)
        Pozdrawiam
    • Gość: Krecik Re: Kreta- odkrycia IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.07.03, 13:02
      Gość portalu: Betinka napisał(a):

> W wiekszości dojazd do tych miejsc jest rewelacyjnie strasznymi szrutowymi
      > drogami ale naprawdę warto. Jeśli ktos potrzebowałby dokładniejszych
      > wskazówek to służę pomocą.
      > PS....jak ja już tęsknię echhhh....

Ja poprosze o więcej !!! ;-)
      tu albo na stanek@hoga.pl
      pozdr
      • Gość: Betinka Re: Kreta- odkrycia IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 01.07.03, 13:45
        Kreciku...cóz więcej ja na samo wspomnienie jeszcze tak świeże potrafie tylko
        się rozmarzać i wzdychać (i tak co rok:-)..
        Nie wiem o czym chcesz więcej......:-)..ja jeszcze mam rozdarte serce dopiero 2
        dzień w Polsce..
        • Gość: Krecik Re: Kreta- odkrycia IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.07.03, 14:51

> Kreciku...cóz więcej ja na samo wspomnienie jeszcze tak świeże potrafie tylko
          > się rozmarzać i wzdychać (i tak co rok:-)..
          > Nie wiem o czym chcesz więcej......:-)..

Ja tak konkretnie: jak dojechać do tych miejsc, które tak Cię zachwyciły.
          ;-)
          • Gość: Betinka Re: Kreta- odkrycia IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 01.07.03, 15:18
            Kreciku....więc..
            1.Aradena- jest to opuszczona miejscowość w górach a jedzie się do niej przez
            Chora Sfakion, potem na Annapolis..a potem to już jedna droga...w góry...aż
            dotrzesz do mostu i przez most...my mielismy nadzieję że przechytrzymy
            wszystkich i dotrzemy do Samarii z drugiej strony i to w dodatku
            lądem...niestety nie udało się....
            2.Balos -znajduje się w płn- zachodniej części Krety..czyli na Maxa po wybrzeżu
            północnym na zachód...Pytać trzeba ludzi o Balos..bo niestety drogowskazów
            brak.Drogą straszną jak i cudowną w góry..a potem jeszcze wykutymi w skale
            schodami w dół..gdzie jest szmaragdowo turkusowa woda. i piaszczysta
            plaża....i .musisz to zobaczyć..!!!
            3. Palmy....Są dwie możliwości albo pojedziesz grzecznie za drogowskazem i
            skonasz w słońcu idąc przez góry...albo pomęczysz silnik autka i będziesz miała
            milsze zejście z góry..Ale do rzeczy..
            W obydwu przypadkach na wysokości Rethymnonu musisz skrecić za wskazówkami na
            Spili...nie dojężdżając tam jednakże zmieniasz swój kierunek na Moni Preveli
            (gdzie nota bene jest klasztor).Jesli dojedziesz do samego Moni Preveli to jest
            ta opcja nie obciążania autka, i parking za 1,5 E i dłuuuuga droga przez skałki
            Druga opcja...też jedziesz w kierunku Moni Preveli...ale w momencie kiedy po
            lewej widzisz stary most i przyjemną tawernę wsiskasz hamulce i skręcasz pod
            knajpę....wzdłuż knajpki jest cos co nawet nie przypomina drogi ale nie zrażaj
            się...ruszaj smiało...aż dojedziesz do celu...A potem...wypożycz rowerek wodny
            i rozkoszuj się...
            4.Red Beach..jak napisałam do Matali trafić prosto...lecz zamiast skręcac w
            prawo na łatwą plażę trzeba pojechać dalej by zaraz skręcić w lewo.Jest nawet
            drewniany a'la drogowskazik z tajemniczym napisemred Beach..nie zrażaj się
            widokiem gór i brakiem prognoz dojścia do morza...Warto..jednakże uprzedzam że
            na miejscu brak naturalnego cienia, można wypożyczyc parasolkę i leżaczek...
            miodzio
            powodzenia
            • ptasia Re: Kreta- odkrycia 01.07.03, 15:32

.
              > 4.Red Beach..jak napisałam do Matali trafić
              prosto...lecz zamiast skręcac w
              > prawo na łatwą plażę trzeba pojechać dalej by zaraz
              skręcić w lewo.Jest nawet
              > drewniany a'la drogowskazik z tajemniczym napisemred
              Beach..nie zrażaj się
              > widokiem gór i brakiem prognoz dojścia do
              morza...Warto..jednakże uprzedzam że
              > na miejscu brak naturalnego cienia, można wypożyczyc
              parasolkę i leżaczek...

to ja jeszcze dodam, bo to nie do końca jasne: przez te
              góry trzeba na piechotę, ok. 30 min (jak ktoś ma dobre
              tempo, to krócej, ale w upale jest ciężko). Ale warto, na
              plaży miejskiej "z dziurami" byłam w 2 razy przez 30 min
              podczas całego pobytu w Matali, a raz tylko dlatego, że
              nie mieliśmy siły iść dalej.
              • Gość: Betinka Re: Kreta- odkrycia IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 01.07.03, 15:40
                Sądzę że to nie ostatni mój wyjazd na Kretę więc bardzo chetnie poznam inne
                piękne miejsca..Cała Kreta jest przecudnej urody ale coś co urzekło...
                Wiem Ptasiu że jestes stałym bywalcem więc liczę na Ciebie:-)
            • ptasia Re: Kreta- odkrycia 01.07.03, 17:32

> my mielismy nadzieję że przechytrzymy
              > wszystkich i dotrzemy do Samarii z drugiej strony i to
              w dodatku
              > lądem...niestety nie udało się....

ha! my też tak chcieliśmy, ale pani z info tour. w Chora
              Sf. rozwiała nasze nadzieje - no, bo na mapce jest droga,
              prawda?
              a Betinko, jej, jak mi miło być nazwanym stałym bywalcem
              :))) - ale niestety, bywalec nie wie, kiedy dotrze znów
              do Hellady :((
              a' propos Krety i samochodu: próbowałaś/byłaś (albo ktoś
              inny) dotrzeć w poblize Elafonisi (tzn. do brzegu, a
              potem podobno można wpław) samochodem? większość ludzi
              dociera tam statkiem (z Palechory np), ale na mapie też
              jest droga - byłam ciekawa, czy to tak jak z tą drogą do
              Agia Roumeli :/
              >
              • Gość: Krecik Re: Kreta- odkrycia IP: *.acn.waw.pl 01.07.03, 20:34
                ptasia napisała:

> a' propos Krety i samochodu: próbowałaś/byłaś (albo ktoś
                > inny) dotrzeć w poblize Elafonisi (tzn. do brzegu, a
                > potem podobno można wpław) samochodem? większość ludzi
                > dociera tam statkiem (z Palechory np), ale na mapie też
                > jest droga - byłam ciekawa, czy to tak jak z tą drogą do
                > Agia Roumeli :/
                > >
                Ja byłem autokarem. Mnóstwo autokarów tam przyjeżdża niestety :-(
                A wpław nie trzeba bo w wodzie po kostki można dojść na wyspę ;-)
                pozdr
                Krecik
                • ptasia Re: Kreta- odkrycia 01.07.03, 21:03
                  Gość portalu: Krecik napisał(a):

> Ja byłem autokarem. Mnóstwo autokarów tam przyjeżdża
                  niestety :-(
                  > A wpław nie trzeba bo w wodzie po kostki można dojść na
                  wyspę ;-)
                  > pozdr
                  > Krecik

efcharisto! czyli jak można autokarem, to i samochodem
                  też, bdb :) - tzn. bdb w ramach mojej ostatniej podróży
                  palcem po mapie :(
                  ale może za rok... :)))
                  • Gość: Kasia A. Re: Kreta- odkrycia IP: *.chello.pl 02.07.03, 13:19
                    ja chciałam jeszcze dodać, że na Balos trzeba popłynąć promem :-)

i polecam wycieczkę na Elafonisi - toeretycznie przereklamowana, a piękna i
                    jakie widoki po drodze!
                    • Gość: Betinka Re: Kreta- odkrycia IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 09:20
                      Właśnie to jest moje opisane odkrycie...nie trzeba promem...ale wielu odpadło
                      po drodze...10 km samochodem dla osób o silnych nerwach , dobrej umiejetności
                      jazdy( nie samochodu- bo my Hundai Atosem)...a potem troszkę przez górki...ale
                      cały urok w tej wyprawie
                • Gość: Betinka Re: Kreta- odkrycia IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 09:21
                  dodam jeszcze że bardzo ładna droga....
                  • Gość: reni Re: Kreta- odkrycia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 10:33
                    Jasne, że można samochodem. A i rowerem da się! My właśnie wybraliśmy drugą
                    opcję tyle, że w przeciwnym kierunku. Na Gramvousa popłynelismy statkiem i na
                    Balos a potem pod górke i drogą wzdłuz wybrzeża do Kissamo. Bardzo piekna
                    droga. My mieliśmy cały czas zjazd. Bardzo przyjemnie. choć kamienie wybijały z
                    rytmu i trzeba było mocno trzymać kierownicę.
                    • Gość: Betinka Re: Kreta- odkrycia IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 11:08
                      Zaprawdę podziwiam...mimo że jeźdżę na rowerze nie odważyłabym się...oczywiście
                      nie ze względu na odległość ale na rodzaj nawierzchni i na słońce nieustająco
                      palące...:-)
                • Gość: gosiek Re: Kreta- odkrycia IP: *.zagiel.com.pl / 212.182.117.* 25.08.04, 12:28
                  tylko autokarem :) ale oplaca sie jak najbardziej
            • Gość: Krecik Re: Kreta- odkrycia IP: *.acn.waw.pl 25.09.03, 21:30

> Kreciku....więc..
              > 1.Aradena-
              zabrakło czasu, ale byłem w innej opuszczonej miejscowości Mili koło Rethymnonu.

> 2.Balos -znajduje się w płn- zachodniej części Krety..czyli na Maxa po
              wybrzeżu
              > północnym na zachód...Pytać trzeba ludzi o Balos..bo niestety drogowskazów
              > brak.Drogą straszną jak i cudowną w góry..a potem jeszcze wykutymi w skale
              > schodami w dół..gdzie jest szmaragdowo turkusowa woda. i piaszczysta
              > plaża....i .musisz to zobaczyć..!!!
              Dotarliśmy, ale promem. Podziwiam kierowców, którzy jadą tam samochodem
              (obserwowaliśmy jednego ze stateczku ;-)
              Niestety na tej cudownej plaży przywitał nas deszcz!!! ;-((( W środku
              września !!! :-(

> 3. Palmy....Są dwie możliwości albo pojedziesz grzecznie za drogowskazem i
              > skonasz w słońcu idąc przez góry...albo pomęczysz silnik autka i będziesz
              miała
              OOoo rany, trochę się baliśmy o nasze Saxo i myśląc cały czas co się robi w
              przypadku napotkania samochodu jadącego naprzeciw jakoś dojechaliśmy.

> 4.Red Beach..jak napisałam do Matali trafić prosto...lecz zamiast skręcac w
              > prawo na łatwą plażę trzeba pojechać dalej by zaraz skręcić w lewo.
              No tu niestety też się nie udało

A przy okazji polecam Falasarnę-cudowna plaża na zachodzie za Kissamos.
              Jest chyba szersza niż dłuższa a my trafiliśmy na przecudowne fale !!!!! ;-)
              pozdrawiam i dzięki za rady!!
              • Gość: Betinka Re: Kreta- odkrycia IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 13:50
                My bylismy kaskaderami...:-) ale za rok ponownie bedę szukać..
                • Gość: Maraska Re: Kreta- odkrycia IP: *.zr.univ.gda.pl 30.09.03, 14:04
                  Jak ja Wam wszystki zazdroszcze.... i chyba zaczynam ponownie rozwazac pomysl
                  wyjazdu na Krete, bylam tam 4 lata temu w podrozy poslubnej i bylo cudownie,
                  chociaz polowy... ba 3/4 tych miejsc o ktorych piszecie nie widzialam. I teraz
                  wiem ze mam tam jeszcze po co wracac, chociaz wydawalo mi sie ze juz nie ze
                  bylo pieknie ale wszystko widzialam i teraz trzeba mi gdzie indziej. A wcale
                  nie trzeba mi na Krete, raz jeszcze przynajmniej. A poza tym ona jest taka
                  cudowna, taka.. grecka... taka najlepsza!
                  Dzieki za uswiadomienie mi ze Kreta jeszcze wciaz przed mna. Kiedys. wkrotce:-)
                  pozdrawiam
                  Maraska
                  • Gość: Krecik Re: Kreta- odkrycia IP: *.acn.waw.pl 30.09.03, 23:01
                    Pewien przewodnik o imieniu Lazaros na zakończenie jakiejś wycieczki
                    powiedział, że na Kretę zawsze się wraca. A o sobie powiedział, że pochodzi z
                    Holandii, mieszka na Krecie od 7 lat a wtedy przyjechał tylko na 2 tygodnie.....
                    pozdrawiam wszystkich Kretomanów.
                    • Gość: Robin Re: Kreta- odkrycia IP: 172.10.11.* 01.10.03, 13:59
                      Byłem w tym roku drugi raz z rzędu na Krecie. Zastanawiam się czytam listę i
                      nad przyszłymi wakacjami - może Kreta?
                      • Gość: Krecik Re: Kreta- odkrycia IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 14:51
                        A ja, kiedy 2 tygodnie temu opuszczałem Kretę po raz trzeci już wiedziałem, że
                        zostało jeszcze wystarczająco dużo na czwarty raz ;-))
    • Gość: Grodek Re: Kreta- odkrycia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 12:05
      Moje odkrycie:
      Plaża Triopetra. Na południowym wybrzeżu Krety, w dół od Rethymnonu. Szeroka,
      długa z pięknymi skałami (od których wzięła się nazwa plaży). Dojazd jedynie na
      własną rękę - nie ma tam żadnej komunikacji. Zresztą sama droga (wąska, kręta,
      nad urwiskami i przepaściami dostarcza niezapomnianych przeżyć).
      Polecam to miejsce każdemu kto chce spędzić trochę czasu bez zgiełku i tłumu
      turystów. Jak dojechać nie opiszę bo droga jest zaznaczana jedynie na bardzo
      szczegółowych mapach - trzeba się dowiedzieć w wypożyczalniach samochodów.
    • Gość: olo Re: Kreta- odkrycia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 21:00
      Betinko wyjasnij jak rozumiec zwrot ,,rewelacyjnie straszne szutrowe drogi,,?
      • Gość: Betinka Re: Kreta- odkrycia IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 08.10.03, 15:23
        "rewelacyjnie straszne"- tzn że nuta rozsądku podpowiada Ci żeby się tam nie
        pchać a z drugiej strony wiesz że zapowiada się niesamowite przeżycie
        zakończone zawsze estetycznym doznaniem dla oczu i ducha. A szutrowe bo
        szutrowe;-)
        • Gość: jeff Re: Kreta- odkrycia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 21:18
          Sorry,ale okreslenie szutrowa nie jest zbyt precyzyjne.To jest droga wykuta w
          skale i w zaleznosci od tego czy wykuto ja rowno czy mniej - a Grecy raczej
          nie przywiazuja nadmiernej uwagi do takiej pierdoly jak rowna linia czy
          płaszczyzna - jedzie sie adekwatnie,mniej lub bardziej nerwowo.
          Ale warto,widok ze zbocza jest nieporownywalny z niczym co do tej pory
          widzialem gdziekolwiek.
          Jezeli dopuszczą do budowy tam jakiegos Vinga czy Tui czy tez nie daj Boze
          wyasfaltują dojazd - powinni stanąc przed Trybunalem Unesco w Genevie.
          Ale to w koncu nie taki głupi znowu naród...........
        • Gość: bah7 Re: Kreta - odkrycia... IP: *.port.gdansk.pl 03.03.04, 09:50
          Betinko !

Tak, ten Twój zwrot brzmi przepysznie i zachęcająco!!!

My też staramy się _dojechać_ autkiem wszędzie tam w Europie, gdzie u celu jest
          zaprawdę pięknie, mimo że wszyscy twierdzą, że właściwie drogi nie ma... ;-)

Sprawdzę z przyjemnością Twoje trasy i może cóś uda mi się dorzucić po
          powrocie...

Pozdrawiam

bah7
    • Gość: Pankracy Re: Kreta- odkrycia IP: 212.106.150.* 03.03.04, 10:14
      Polecam Sweet Water Beach ( gr. Glykanera ). Można tam się dostać tylko pieszo,
      górską ścieżką trawersującą urwisty klif. Wyjście z Hora Sfakion w kierunku na
      Annopolis ale na pierwszej "agrafce" należy się pożegnać z szosą. Plaża jest u
      podnóża skalnych urwisk. Acha, jak ktoś ma lęk wysokości to niech lepiej sobie
      odpuści(!). Buty górskie nie od rzeczy. Dalej ze Sweet Water Beach można w
      kierunku zachodnim dojść do Loutro, skąd można z powrotem wrócić do Hora
      Sfakion promem.

Pozdrawiam Kretki i Krecików
      Pankracy
      • Gość: Barni Re: Kreta- odkrycia IP: *.wnp.univ.szczecin.pl 03.03.04, 11:07
        A tu jest dokladna mapka tego obszaru:

www.art.man.ac.uk/Geog/fieldwork/crete/maps/project.htm
        • Gość: Mrówka P. Re: Kreta- odkrycia IP: 212.106.150.* 03.03.04, 14:32
          Hej Barni,

Prosze zajrzyj tutaj :
          www.sfakia-crete.com/sfakia-crete/mapsfakia3.html
          • Gość: bah7 Re: Kreta - odkrycia - Glyka Nera... :D IP: *.proterians.net.pl 03.03.04, 19:09
            Macie bardzo fajne mapy, tylko brak na nich zaznaczonych plaż, a przede
            wszystkim Plaży Słodkiej Wody...

Tu jest dużo info i fotki z kreteńskich plaż:

www.explorecrete.com/travel/chania-beaches.html

Mapka okolic Gór Białych:

www.westkreta.de/maplefkaori.htm

Mapka plaż płd.-zach. Krety:

www.creteisland.gr/naturism/naturist-map/south-west.html

Fotografie z Glyka Nery i obrotowa kamera:

www.creteisland.gr/naturism/sweetwater.html

Pozdrawiam wszystkich miłośników pięknych, gorących europejskich plaż!!!

bah7
            • Gość: Mrówka P. Re: Kreta - odkrycia - Glyka Nera... :D IP: 212.106.150.* 04.03.04, 15:37
              Dzieki za mapy. Swoja droga trudno o mapy Krety, na jednej ze stron bylo
              wyjasnienie, ze Kreta jest poludniowa flanka NATO i z tego powodu nie publikuje
              sie dokladnych map
              • petromin Re: Kreta - odkrycia - Glyka Nera... :D 05.03.04, 08:23
                Na samej Krecie można kupić nawet w skali 1: 25 000, z tym że oczywiście nie
                cały obszar. Kupiłem sobie także (składa się z dwóch części) w skali 1:100000,
                i była ona bardzo dobra i przydatna, szczególnie do przemieszczania się
                samochodem.
    • Gość: bah7 Re: Kreta - odkrycia... IP: *.portgdansk.pl 16.04.04, 08:33
      ...planowane przeze mnie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=12013098
      bah7
    • betinka8 Re: Kreta- odkrycia 26.04.04, 16:52
      ja chcę jechać ponownie na Kretę....czy jakieś nowe "zjawiska"????
      • czarodziejka1 Re: Kreta- odkrycia 27.04.04, 10:08
        A ja już lecę na Kretę 4 czerwca :)i to na całe dwa tygodnie :) To będzie mój
        drugi raz :) Tym razem zaplanowałam sobie trzy wyprawy:

1. Ag. Nikolaos - Elounda - wyspa Spinalonga

2. Wąwóz Topolia - klasztory Chrisoskalitissas - i oczywiście Elafonissi

3. Preveli

Moje miejsce docelowe to Panormo (18 km od Rethymno). Serdecznie pozdrawiam
        wszystkich miłośników wysp grecki :)
        • Gość: Betinka Re: Kreta- odkrycia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 12:14
          ja mam nadzieję na 27 maja też na 2 tygodnie, Stalida
          • Gość: Graża Re: Kreta- odkrycia IP: *.crowley.pl 28.04.04, 22:35
            Przekonaliście mnie . Po Turcji i Egipcie czas na Grecję i będzie to z
            pewnością Kreta . Dzięki wszystkim .
        • Gość: Beata Re: Kreta- odkrycia IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 30.04.04, 14:32
          A ja polecam plażę na południu Krety W miejscowości LEFKOGIA koniecznie !!!
          Piękna plaża dookoła skały, bardzo mało ludzi (jak ja tam byłam było zaledwie
          kilka osób) Można połączyć ten wyjazd razem z wyjazdem na Preveli. Jest to
          blisko. Pozdrawiam
          • betinka8 Re: Kreta- odkrycia 04.05.04, 13:39
            jadę!!!! 03.06- więc na pewno pojadę i zobaczę:-)
    • Gość: bah7 Re: Kreta - odkrycia... IP: *.karwiny.multicon.pl / *.karwiny.multicon.pl 17.07.04, 01:28
      ...zrealizowane ostatnio:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=14247234

Pozdrawiam

bah7
    • Gość: gosia Re: Kreta- odkrycia IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.07.04, 21:50
      dla mnie plaza Falasarna to totalna porazka -plaza jak plaza -nic
      specjalnego .Fajna byla faktycznie plaza Elafonisi-ale chyba dlatego -ze
      przypominala mi plaze w Tajlandii -gdzie bylam w zeszlym roku.W ogole to Kreta
      jest dla mnie atrakcja jednego razu -owszem widoki piekne-ale na dluzsza mete
      jest to monotonne ,nie rozumiem po co tam wracac 3-4 razy.Ludzie jest tyle
      cudnych miejsc na swiecie gdzie warto jechac .Po wakacjach na Krecie odczuwam
      lekki niedosyt ,aha w Matali jest tawerna bardzo skromna -obok jest sklep ze
      srebrem joanny kowalczyk-no wiec w tej tawernie jadlam boskie suvlaki-bede je
      pamietac jeszcze dlugo.Knajpa sie nazywala u Antoniosa czy jakos tak-polecam
      • Gość: bah7 Re: Kreta - odkrycia... IP: *.karwiny.multicon.pl / *.karwiny.multicon.pl 17.07.04, 22:33
        Plaża Falassarna - czy jest piękna, to oczywiście kwestia gustu, ale w 2002
        roku wybrano ją najlepszą plażą Grecji...

www.pbase.com/image/5066665

Zrobiłem podobną fotkę - w/g mnie to był bardzo piękny widok...

Pzdr.

bah7

• Gość: gosia Re: Kreta - odkrycia... IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.07.04, 23:22
          moge miec w takim razie satysfakcje ze tam bylam
          • Gość: bah7 Re: Kreta - odkrycia... IP: 213.192.80.* 19.07.04, 12:29
            A byłaś na plażach na Balos?, na Palm Beach?, Filaki?, Red Beach?, Agios
            Pavlos?, Shinaria?, Damnoni? lub innych w regionie Plakias?...

Mnie kreteńskie plaże nie nudziły... :-)

Pozdrawiam

bah7
            • Gość: gosia Re: Kreta - odkrycia... IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.07.04, 21:38
              Bylam na Balos,Palm Beach,w Matali,w Chora Sfakion-gdzie zadnej plazy jakos nie
              bylo ale za to woda miala przeziernosc na kilkanascie metrow,Red Beach na
              Santorini nie zaliczylam ale obejrzalam sama wyspe a za pol roku uderzam do
              Meksyku i Belize ,gdzie palmy na plazy nie sa niczym nadzwyczajnym .tez
              pozdrawiam
              • Gość: bah7 Re: Kreta - odkrycia... IP: *.karwiny.multicon.pl / *.karwiny.multicon.pl 19.07.04, 22:14
                W Hora Sfakion znam 5 plaż:

1. Miejska:

www.greekbackpack.com/crete/sfakia_beach.htm

2. "Słodkiej Wody":

www.crete-holiday.net/naturism/sweetwater.html

3. i 4. Filaki:

www.naturism-crete.com/pic/beach1.htm

5. Illigas:

www.interkriti.org/visits/sfakia/sfakia2.htm

Plaż poza Europą nie znam...

Pozdrawiam

bah7

• Gość: gosia Re: Kreta - odkrycia... IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.07.04, 22:47
                  piszesz ze nie znasz plaz poza Europa-i to jest blad.Moze warto zobaczyc cos
                  dalej?Jaki jest sens zobaczyc wiekszosc plaz na Krecie,a nie zobaczyc tylu
                  pieknych w innych czesciach swiata?
                  • Gość: ZOJA Re: Kreta - odkrycia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 22:54
                    Jasne jurto lecimy do Australii, ale Ty płacisz ok?:))
                    • Gość: gosia Re: Kreta - odkrycia... IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.07.04, 23:02
                      nie Misiu kazdy pracuje ciezko na wyjazdy i placi za siebie
                      • Gość: ZOJA Re: Kreta - odkrycia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 23:04
                        a szkoda a juz myslałam ze sie załapie skoro w europie Ci za ciasno misiu
                        • Gość: gosia Re: Kreta - odkrycia... IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.07.04, 23:12
                          ze mna sie raczej nie zalapiesz,poszukaj innego sponsora ,po europie bede
                          jezdzic na starosc bo tu jest blisko i krotko sie leci
                          • Gość: ZOJA Re: Kreta - odkrycia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 23:17
                            Aha i mam nadzieje ze za poł roku znajdziesz jakąs plaze skoro ci sie nie udało
                            na w Chora Sfakion , obys dozyła starosci a sponsora to ja nie szukam tak sobie
                            napisałam bo mnie troche rozsmieszyłas , bez urazy oczywiscie milego plazowania
                            • Gość: gosia Re: Kreta - odkrycia... IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.07.04, 23:29
                              w Chora Sfakion nie szukalam plazy -doplynelam tam promem z agia roumeli-
                              wczesniej bylam w samarii
                              • Gość: Zoja Re: Kreta - odkrycia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 23:33
                                i tym miłym akcentem koncze te zabawna dyskusje i ide spac ........a rano
                                ciezko pracowac aby zarobic na wycieczke po europie Dobranoc
                                • Gość: gosia Re: Kreta - odkrycia... IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.07.04, 23:36
                                  dobranoc,dobranoc z mila checia powroce do dyskusji jutro
                  • Gość: bah7 Re: Kreta - odkrycia... IP: *.karwiny.multicon.pl / *.karwiny.multicon.pl 19.07.04, 23:16
                    Jeszcze nie widziałem wielu plaż w Europie, ale na niektórych, które
                    odwiedziłem, rosły robie także palmy...

Pzdr.

bah7
                    • Gość: gosia Re: Kreta - odkrycia... IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.07.04, 23:30
                      to czemu cie tak podniecaja palmy na plazy w grecji?
                      • Gość: bah7 Re: Kreta - odkrycia... IP: *.karwiny.multicon.pl / *.karwiny.multicon.pl 20.07.04, 00:08
                        > za pol roku uderzam do Meksyku i Belize ,gdzie palmy na plazy nie sa niczym
                        nadzwyczajnym

To są chyba jednak twoje słowa, zapomniałaś już?

Mnie podniecają nie palmy, a: na plaży - samoloty:

www.airliners.net/open.file/034851/L/

oraz miłe, uśmiechnięte kobiety - wszędzie...

Oczywiście, ty nie musisz chcieć mi się podobać...

bah7
                        • Gość: gosia Re: Kreta - odkrycia... IP: *.kom / *.kom-net.pl 20.07.04, 00:27
                          nie musze i nie chce-masz racje ,na zdjeciu fajna plaza i jeszcze fajniejszy
                          samolot
    • Gość: Morrighan Re: Kreta- odkrycia IP: *.malopolska.mw.gov.pl 19.07.04, 12:58
      Witajcie
      wybieramy sie na Krete w październiku i szukamy przyzwoitego miejsca na nocleg
      ma to byc podróż poślubna ...))
      chcielibysmy ominąc wielkie kurorty
      jednym slowem (no kilkoma...)przyjemny, niedrogi hotel/pensjonat
      z dobrym wezełem komunikacyjnym
      tak aby mozna było pojezdzic po wyspie
      • Gość: bah7 Re: Kreta - odkrycia... IP: 195.117.159.* 19.07.04, 13:19
        W/g mnie, najlepsze będą okolice Georgiopoli, uzasadnienie opisałem tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=14247234

Pzdr.

bah7
      • Gość: Gosia Re: Kreta- odkrycia IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 14:47
        My też !!! Bierzemy ślub 02-10-04, a 05-10-04 wylatujemy na Kretę z
        Rainbowtours. Zarezerwowaliśmy już Apartamenty "EGLI" w niewielkiej miejcowości
        Kato Stalos k.Chanii ok. 1500 zł za osobę bez wyżywienia na 10 dni. Na miejscu
        wypożyczamy samochód na 5 dni (ok. 130 Euro) i bedziemy zwiedzać !!! (GG
        6833125)
    • Gość: CORELL Re: Kreta- odkrycia IP: *.media4.pl 20.07.04, 07:31
      DLA MNIE:
      NAJŁADNIEJSZE WAWOZY, PŁASKOWYŻ LASSITII, CHANIA, RETHYMON, AGIA PELAGIA, AGIOS
      NIKOLAS, SPINALONGA, PALM BEACH ITD:)
    • Gość: bah7 Re: Kreta- odkrycia - najpiękniejsza plaża... :-) IP: *.portgdansk.pl 22.07.04, 14:15
      ...czyli Micro Damnoni:

foxtec02.gotadsl.co.uk/CretePics/Our-nudistbeach_pic.jpg

bah7
      • Gość: Edyta Re: Kreta- odkrycia - najpiękniejsza plaża... :- IP: *.acn.pl 22.07.04, 14:23
        Co do plaż na Krecie to trzeba przyznać się że najpiękniejsze są te na
        południu...:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka