nina18 27.06.03, 21:28 Czy w czasie przyjmowania Fluoksetyny mozna pic alkohol,nie chodzi mi o duze ilosci,ale o jakie 1-2 piwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinka_z_olinkowa ekspert radzi: 27.06.03, 23:31 nina18 napisała: > Czy w czasie przyjmowania Fluoksetyny mozna pic alkohol,nie chodzi mi o duze > ilosci,ale o jakie 1-2 piwa? Udaj się do psychiatry kochanieńka, on po wnikliwym zbadaniu Twojego przypadku wyda stosowną diagnozę. Takie wirtualne branie na siebie odpowiedzialnosci za twoje picie nie jest najlepszym pomysłem. Zdecydowanym zatem krokiem pójdźże dziewczę do psychiatry.. Odpowiedz Link Zgłoś
nina18 Re: ekspert radzi: 28.06.03, 09:26 Nie masz sie czego czepiac,sama idz do psychiatry,bo chyba masz jakis problem. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka_z_olinkowa Re: ekspert radzi: 28.06.03, 10:37 Nina, to był żart, wynik mojej lektury tego forum. Tutaj eksperci praktycznie za każdym razem doradzają wizytę u psychiatry i dlatego tak napisałam - ironicznie, ale nie w stosunku do Ciebie, tylko do ekspertów. Przepraszam,że Cię uraziłam, nie chciałam. Odpowiedz Link Zgłoś
nina18 Re: ekspert radzi: 28.06.03, 11:07 Domyslilam sie juz jak to napisalam (tutaj rumieniec z zawstydzenia ;) po przeczytaniu Twoich poprzednich postow.Przeprosiny przyjete ja przy okazji tez przepraszam,bo nie znajac Twoich poprzednich postow po prostu nie zalapalam o co chodzi ;). A przy okazji wiem teraz jak sie czuja ludzie ,ktorym takie porady sa udzielane.Nie jest to przyjemne.Musze tez Ci przyznac racje,ze rady ekspertow sa raczej skape i wynika z nich tylko ,zeby isc do psychologa.I tutaj jest pies pogrzebany.Do psychologa/psychiatry trudno sie dostac,czeka sie na to miesiacami, prywatne wizyty nie wchodza w rachube bo nie dosc ze drogo to trzeba chodzic wielokrotnie.Wiec jedynym miejscem gdzie mozna uzyskac pomoc jest internet.I dlatego tak wazne jest by eksperci udzielali troche obszerniejszych odpowiedzi. P.S.Wracajac do pytania to mozna czy nie mozna pic alkoholu biorac z fluoksetyne,bo na ulatce nic nie pisze,a w internecie raz jest,ze mozna a raz,ze absolutnie nie mozna.I badz tu madry ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nina18 Re: Fluoksetyna a alkohol 28.06.03, 09:29 No i jeszcze jedno,na ulotce dolaczonej do leku nie ma zadnej na ten temat informacji, a ja nie jestem ani lekarzem ani jasnowidzem. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo76 Re: Fluoksetyna a alkohol 28.06.03, 11:22 nina18 napisała: > No i jeszcze jedno,na ulotce dolaczonej do leku nie ma zadnej na ten temat > informacji, a ja nie jestem ani lekarzem ani jasnowidzem. Zależy od producenta leku, większość pisze że niepowinno się pić alkoholu. Nie jestem lekarzem ale z tego co wiem na 1-2 piwa można spokojnie sobie pozwolić. Natomiast raczej nie polecam picia po 6-7 piw co 3 dni. Z własnych obserwacji mam wrażenie że wtedy następuje zburzenie wchłaniania (metabolizmu ?) fluoksetyny co po dłuższym okresie kończy się huśtawką emocjonalną ( powroty depresji) pozdro Lolo Odpowiedz Link Zgłoś
lolo76 Re: Fluoksetyna a alkohol 28.06.03, 11:25 > > No i jeszcze jedno,na ulotce dolaczonej do leku nie ma zadnej na ten temat > > informacji, a ja nie jestem ani lekarzem ani jasnowidzem. jeszcze mały link 4U (jak zapewne wiesz prozac to też fluoksetyna): www.prozac.com/HowProzacCanHelp/AlcoholUse.jsp pozdro Lolo Odpowiedz Link Zgłoś
alex.z.deszczu Re: Fluoksetyna a alkohol 02.07.03, 01:25 lolo76 napisał: > > > No i jeszcze jedno,na ulotce dolaczonej do leku nie ma zadnej na ten > temat > > > informacji, a ja nie jestem ani lekarzem ani jasnowidzem. > > jeszcze mały link 4U (jak zapewne wiesz prozac to też fluoksetyna): > > www.prozac.com/HowProzacCanHelp/AlcoholUse.jsp > > pozdro > Lolo Potwierdzam. Wypróbowalam. Potem jest strasznie. Też pomyślalam o zaburzeniach wchlaniania leków antydepresyjnych przy alkoholu- biorę efectin, którego nie mozna odstawić nagle, lecz dawkę zmniejsza się powolutku. Po napiciu sie alkoholu czulam się jednak tak, jak kiedyś, gdy odstawilam efectin z dnia na dzien. To jest straszne. Człowiek czuje się, jakby wpadl z depresji w jeszcze większą depresję, choć wydawalo mu się przedtem, że bardziej już cierpieć nie można. alex Odpowiedz Link Zgłoś
e_english Re: Fluoksetyna a alkohol 28.06.03, 11:14 Rzeczywiście, w ulotce nic nie ma, w encyklopedii leków też nie. To chyba znaczy, że nie ma jakichś specjalnych przeciwwskazań. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_zombie Re: Fluoksetyna a alkohol 28.06.03, 17:27 Moja rada - nie pij w ogóle. W moim przypadku alkohol działa na mnie tak: Przez jakiś czas czuje się zajebiscie,ale potem zaliczam taki zjazd ,że chce się zabić.Alkohol generalnie pogłębia depresję ,więc odradzam ci picie,ale zrobisz jak będziesz chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo76 Re: Fluoksetyna a alkohol 28.06.03, 18:40 > Alkohol generalnie pogłębia depresję ,więc odradzam ci picie,ale zrobisz > jak będziesz chciała. bo alkohol jak wiadomo nie jest żadnym stymulantem tylko depresantem układu nerwowego Odpowiedz Link Zgłoś
twiggykarina Re: Fluoksetyna a alkohol 28.06.03, 21:19 Picie to katastrofa. Piję codziennie bardzo dużo (minimum ćwiartka). Nie zaniedbuję obowiązków (pracuję co najmniej 10 godzin na dobę), uchodzę za atrakcyjną dziewczynę (naczynka na nosie już mi popękały, ale używam jasnych korektorów). Picie to jeden z etapów mojej depresji (być może ostatni). Jestem przerażona i to uczucie pogłębia moją wieczną depresję w sposób s t r a s z n y Odpowiedz Link Zgłoś
twiggykarina Re: Fluoksetyna a alkohol 28.06.03, 21:13 Jestem uzależniona od alkoholu. Był okres, gdy piłam codziennie 350 mg wódki, zażywając zarówno: BIOXETIN, FLUOksETYNĘ, EFFECTIN, AURORIX. Nie odczuwałam, aby w moim organiźmie dochodziło do interakcji, choć lekarze ostrzegali mnie przed skutkiem łączenia etanolu z lekami antydepresyjnymi Odpowiedz Link Zgłoś
fredt Re: Fluoksetyna a alkohol 28.06.03, 22:40 też tak robiłem i wylądowałem w szpitalu psychiatrycznym na oddziale zamkniętym na 8 tygodni; czego tobie oczywiście nie życzę. Alkohol jest dla ludzi zdrowych. Odpowiedz Link Zgłoś
leny3 do twiggy 29.06.03, 09:59 Mam do Ciebie pytanie twiggykarina, czy przy takim piciu te antydepresanty w ogole jakos dzialaly, bo u mnie po jednym wiekszym zapiciu stracilem niezla poprawe. Poza tym chyba wiem co mozesz czuc, wiem co to jest cwiartka dziennie, a nawet wiecej. Moze wyda Ci sie to glupie, ale pomysl o AA, albo terapii odwykowej, tam sa mili ludzie, moze nie za bardzo, ale troche pomoga... Odpowiedz Link Zgłoś
twiggykarina AA 29.06.03, 21:29 Dziękuję za radę. Jestem zmuszona do abstynencji z uwagi na to, że niedawno zaszłam w ciążę. Zaciskam zęby s a m a. Odpowiedz Link Zgłoś
leny3 Re: AA 30.06.03, 13:03 Ale napisz czy leki działały, przy piciu takich ilości dzień w dzień? Jestem przerażony że tyle piłaś podczas leczenia, ja zapiłem tak poważniej kilka razy i straciłem poprawę, wrociła depresja. No i nie pij w czasie ciąży,potem zresztą też nie, bo będziesz wychowywać dziecko pijana, to chyba też źle. Odpowiedz Link Zgłoś
mysterious Re: AA 02.07.03, 03:36 twiggykarina napisała: > Dziękuję za radę. Jestem zmuszona do abstynencji z uwagi na to, że niedawno > zaszłam w ciążę. Zaciskam zęby s a m a. Jesli robilas tylko test ciazowy to lepiej idz do lekarza bo mi blednie odczytało ze jestem w ciazy (to od tych lekow) Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz-m Re: Fluoksetyna a alkohol 29.06.03, 07:01 Przy dawce 1x20mg (rano) i 1 piwie po południu nie dzieje się nic. Sprawdzałem parę dni pod rząd. Ale osobiście zaleciłbym wstrzemięźliwość :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nina18 Re: Fluoksetyna a alkohol 29.06.03, 07:54 dariusz-m napisał: > Ale osobiście zaleciłbym wstrzemięźliwość :) > Pozdrawiam Z tym akurat nie ma problemow,ale czasami wyjdzie sie gdzies ze znajomymi i wiez tu odmow. np a co jednego piwka nie wipijesz? Moglambym sie wykrecic,ze prowadze samochod,ale takiego nie mam,ze biore antybiotyki i nie moge tez przerabialam,a tlumaczyc sie,ze mam depresje i sie lecze nie chce..A czasami sa sytuacje,ze nie wypada nie wypic np na kogos urodzinach za zdrowie salenizanta i wtedy jest dylemat wypijesz zle sie skonczy, nie wypijesz tez bo sie moze obrazic. Odpowiedz Link Zgłoś
straszne-bobo Re: Fluoksetyna a alkohol 02.07.03, 11:04 Pije do fluoxetyny od 2 lat, przechlapane...ale nie potrafie jakos sie z tego wydobyc, jest strasznie, tak strasznie jak sama definicja strasznośći... Odpowiedz Link Zgłoś
olini22 Re: Fluoksetyna a alkohol 11.06.18, 13:51 Ja także nie polecam. Niby nic specjalnego, ale zaczął mi się urywać film, dodatkowo czasem byłam agresywna co mi się wcześniej nie zdarzało. Podczas nieświadomości zachowywałam się ponoć normalnie, aż do momentu gdy nagle np. odcięło mi nogi jak wstawałam z krzesła i rozbiłam głowę lub spadłam na schodach i złamałam kostkę, raz nagle zemdlałam (wówczas nawet nie piłam!). Postanowiłam odstawić Seronil już jakiś czas temu. Brałam 20-40 mg dziennie, a potem schodziłam z dawki bo właśnie zaczęło mnie to martwić, że odczuwam fizyczne skutki uboczne w postaci licznych kontuzji i obić. Aż w końcu od 9 dni nie pije w ogóle z powodu leków przeciwzakrzepowych zalecanych podczas złamania, a Seronil biorę 2-3 razy w tygodniu po 20 mg, i powiem Wam, ze się czuje wyśmienicie. Wcześniej być może nawet nie poczułam tego pozytywnego działania leku ze względu na negatywnie wpływający alkohol. Przynajmniej ja tak to odczułam. Stanowczo: NIE POLECAM!! Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: Fluoksetyna a alkohol 22.06.18, 22:40 Nareszcie czuję się w pełni kompetentny, aby udzielić rzeczowej odpowiedzi :-) Można. Za I razem spróbuj delikatnie (np. 1 małe piwko) i sprawdź jak się czujesz. Powinno być OK. Takiej rady udzielił mi przed wielu laty mój psychiatra. Czy prozac byłby tak popularny w hollywoodzie, gdyby wchodził w niepożądane interakcje z alkoholem? No właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś