Dodaj do ulubionych

Jak odstawia sie SEROXAT?

09.12.03, 10:46
Przede mna ta chwila - odstawienie Seroxatu. Jak się to technicznie robi.
Zmaniejsza dawkę, ale jak??? No i ile trwa takie odstawianie (z dawki
20mg/doba)?
Kia
Obserwuj wątek
    • porcel_ula Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 09.12.03, 11:05
      Nie radze niczego odstawiac o tej porze roku, chyba warto poczekać do wiosny.
      Probowalam.
      • kia5 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 10.12.03, 11:39
        Ale ja nie mam depresji tylko nerwicę. I... uwielbiam zimę!!!
    • looserka Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 09.12.03, 13:52
      Nie odstawiaj niczego na własną rękę. Lekarz powinien Ci powiedzieć jak
      zmniejszać dawki.
    • evee1 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 10.12.03, 15:36
      W ogole, to powinno sie go brac pol roku, do roku od momentu, kiedy
      zaczelas sie dobrze czuc.
      Ja tez mam nerwice i Seroxat byl moim wybawicielem :-)), ale napierw
      odstawilam go po nieco ponad pol roku brania i moja nerwica wrocila
      po kilku miesiacach. Wiec ja wrocilam do Seroxatu. Tez bralam 20mg,
      od roku jestem na 10mg i tez zamierzam przestac brac, ale tez czekam
      na wiosne. To nie chodzi o to, ze nie lubie zimy, ale brak swietla,
      krotkie dnie, to wszytsko nie za dobrze wplywa na samopoczucie fizyczne.
      Ale i tak pewnie znow po jakims czasie bede musialam zaczac go brac :-(.
    • yara Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 10.12.03, 18:46
      ja raz odstawiłam seroxat (teraz w prawdzie znowu go biore) ale wychodziłam z
      niego bardzo powoli nie słuchałam lekarza bo kazdy organizm inaczej reaguje
      najpier 10mg codziennie po dwóch tygodniach 10mg co drugi dzien i tak chyba z
      trzy tygodnie potem gryzłam i łykałam 5 mg co drugi dzien i tak stopniowo
      wydłuzałam przerwy az do 5mg co 4-5 dzien potem nagle przestałam i sie udało.
      miałam tez nieudane proby pojawiał sie rodzaj takiego wewnetrznego bolu
      dziwnego stanu miesni wtedy wracałm do wiekszej dawki. seroxat to pikus ale
      wyjsc z xanaxu jest gorzej tez mi sie udało i to nie raz ale to dla osób z
      atakami paniki ciezki krok i duzy wyczyn pojawia sie lęk przed lękiem i
      bierzesz zeby uniknac tego stanu brrrr... koszmar
      • evee1 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 13:19
        > dziwnego stanu miesni wtedy wracałm do wiekszej dawki. seroxat to pikus ale
        > wyjsc z xanaxu jest gorzej tez mi sie udało i to nie raz ale to dla osób z
        > atakami paniki ciezki krok i duzy wyczyn pojawia sie lęk przed lękiem i
        > bierzesz zeby uniknac tego stanu brrrr... koszmar

Ja wlasnie biore Seroxat na ataki paniki i ciekawa jestem czy w ogole bede
        w stanie funkcjonowac kiedys bez niego.
      • kia5 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 13:22
        No ja m.in. seroxat dostałam dlatego, że nie mogłam odstawić xanaxu (a
        wcześniej relanium - oba od innego lekarza) Teraz po xanaksie już nie ma śladu
        (od kwietnia!!!) ale jest seroxat. Zamienil styjek... :(
        • yara Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 13:43
          ale seroxat to mniejsze zło ja teraz biore i seroxat i xanax ale chce wrocic
          do samego seroxatu swiadomosc skladu i dzialania xanaxu mnie dobija a jak juz
          wroce do normalnego zycia to seroxat moge nawet dozywotnio jesc moze jakies
          ulgi od koncernu dostane za zywa reklame produktu
          • evee1 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 13:55
            Hm, musze sie dowiedziec czegos o tym xanaxie. Ja zaczelam od Seroxatu
            i tez go tak dobrze znosze, ze nie widze problemu z dozywotnia dieta :-)).
    • iwona.grobel Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 13:58
      Bywa bardzo różnie, ale zwykle nie ma z tym większego problemu. Ja zalecam
      zwykle pacjentowi przyjmowanie przez kilka dni połowy tabletki dziennie, przez
      kolejnych kilka dni połowę tabletki co 2-gi dzień i stop (łacznie nie trwa to
      zwykle dłużej niz dwa tygodnie). W razie jakichkolwiek niepokojących objawów
      pacjent zawsze może skontaktować się ze mną. Jak dotąd, przy stopniowym
      zmniejszaniu dawki nie spotkałam się z trudnościami w odstawianiu.
      Pozdrawiam.
      • mallamysz Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 14:23
        A ja mam inne pytanie. Też biorę Seroxat, właśnie na nerwicę i ataki paniki i
        tez był on dla mnie wybawieniem. Wróciłam do niego po przerwie i nawrocie
        objawów. Czy ZAWSZE lek który pomógł kiedyś pomoże za kolejnym razem? Bo ja mam
        taką straszną obawę, że Seroxat, który działa na mnie znakomicie, może kiedyś
        przy kolejnym nawrocie nie zadziałać i dlatego boję się przestać go brać.
        Jak to jest?
        • evee1 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 15:30
          Wlasnie, tez jestem tego ciekawa. Poza tym jest jeszcze cos innego.
          Chcialabym sprobowac przestac go brac, ale boje sie ze ataki paniki
          wroca (no bo juz raz wrocily jak go ostawilam, ale moze bralam go za
          krotko za pierwszym razem, tylko pol roku) i bede znow musiala uciekac
          sie do lekow. Co ja powinnam zrobic, zeby ataki nie wrocily. Nie jestem
          pewna jak to jest ten typ atakow sie nazywa - spontaniczne?(spontaneous),
          ale ja je mam tak z niczego. Nie bardzo nawet jak moge unikac jakichs
          sytuacji, bo to nie od tego panikuje.
          • mallamysz Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 16:09
            No, mam (miałam) to samo. Oblewał mnie zimny pot i kołatało serce zupełnie bez
            widocznej przyczyny. Na Seroxacie mi się to nie zdarza i dlatego też jestem
            zdecydowana w razie konieczności brać go cały czas. Tylko czy tak można i czy
            nie przestanie działać??
            • evee1 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 17:41
              > No, mam (miałam) to samo. Oblewał mnie zimny pot i kołatało serce zupełnie
              bez
              > widocznej przyczyny.
              A czy Twoje ataki tez zaczynaly sie od takiego dziwnego uczucia (po angielsku
              nazywa sie to dissociation, ale nie moge znalezc na necie polskiego
              odpowiednika), jaby bycia poza soba, nieczucia wlasnego ciala. To podobno
              bardzo czesto sie zdarza przy takich atakach. Bedac na Seroxacie taki
              stan zdarzyl mi sie pare razy, ale nie rozwinal sie w atak, tak jakby
              Seroxat wybudowal gruba szklana sciane przede mna i nie dawal mi dalej
              pojsc.

> Na Seroxacie mi się to nie zdarza i dlatego też jestem
              > zdecydowana w razie konieczności brać go cały czas. Tylko czy tak można i czy
              > nie przestanie działać??
              Chyba bedziemy musialy poczekac na jakiegos specjaliste. Ja czegos sama
              poszukam na internecie. Jak cos znajde, to dam znac.
    • orlando10 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 23:32
      Oj, ja z seroxatem mialam dosyc sdrednie doswiadczenia. Bralam go mniej wiecej
      rok, nie zauwazylam roznicy w samopoczuciu, za to zaczela sie niezla jazda przy
      odstawianiu: doslownie z godziny na godzine wpadalam w potowrna depresje, lzy
      laly sie mi sie strumieniami, a najgorsze bylo jakies dziwne uczucie w glowie.
      Nawet nie wiem, jak to nazwac; takie jakby trzeszczenie? Wiem, ze to brzmi
      smiesznie, ale bylo okropne... Trwalo to jakies 2 tyogdnie. Oczyiwscie dawke
      zmniejszalam stopniowo. Teraz biore cipramil - juz 3 tydzien i sama nie wiem,
      trzy sie go trzymac... Przeropbilam juz tyle lekow, ze niewiele mi zostalo do
      przetestowania ;-) A siekier w rodzaju Effectinu boje sie, zreezta moj
      psychiatra mi go stanowczo odradzal. Juz nie mowiac o IMAO...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka