kia5 09.12.03, 10:46 Przede mna ta chwila - odstawienie Seroxatu. Jak się to technicznie robi. Zmaniejsza dawkę, ale jak??? No i ile trwa takie odstawianie (z dawki 20mg/doba)? Kia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
porcel_ula Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 09.12.03, 11:05 Nie radze niczego odstawiac o tej porze roku, chyba warto poczekać do wiosny. Probowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
kia5 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 10.12.03, 11:39 Ale ja nie mam depresji tylko nerwicę. I... uwielbiam zimę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
looserka Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 09.12.03, 13:52 Nie odstawiaj niczego na własną rękę. Lekarz powinien Ci powiedzieć jak zmniejszać dawki. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 10.12.03, 15:36 W ogole, to powinno sie go brac pol roku, do roku od momentu, kiedy zaczelas sie dobrze czuc. Ja tez mam nerwice i Seroxat byl moim wybawicielem :-)), ale napierw odstawilam go po nieco ponad pol roku brania i moja nerwica wrocila po kilku miesiacach. Wiec ja wrocilam do Seroxatu. Tez bralam 20mg, od roku jestem na 10mg i tez zamierzam przestac brac, ale tez czekam na wiosne. To nie chodzi o to, ze nie lubie zimy, ale brak swietla, krotkie dnie, to wszytsko nie za dobrze wplywa na samopoczucie fizyczne. Ale i tak pewnie znow po jakims czasie bede musialam zaczac go brac :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
yara Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 10.12.03, 18:46 ja raz odstawiłam seroxat (teraz w prawdzie znowu go biore) ale wychodziłam z niego bardzo powoli nie słuchałam lekarza bo kazdy organizm inaczej reaguje najpier 10mg codziennie po dwóch tygodniach 10mg co drugi dzien i tak chyba z trzy tygodnie potem gryzłam i łykałam 5 mg co drugi dzien i tak stopniowo wydłuzałam przerwy az do 5mg co 4-5 dzien potem nagle przestałam i sie udało. miałam tez nieudane proby pojawiał sie rodzaj takiego wewnetrznego bolu dziwnego stanu miesni wtedy wracałm do wiekszej dawki. seroxat to pikus ale wyjsc z xanaxu jest gorzej tez mi sie udało i to nie raz ale to dla osób z atakami paniki ciezki krok i duzy wyczyn pojawia sie lęk przed lękiem i bierzesz zeby uniknac tego stanu brrrr... koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 13:19 > dziwnego stanu miesni wtedy wracałm do wiekszej dawki. seroxat to pikus ale > wyjsc z xanaxu jest gorzej tez mi sie udało i to nie raz ale to dla osób z > atakami paniki ciezki krok i duzy wyczyn pojawia sie lęk przed lękiem i > bierzesz zeby uniknac tego stanu brrrr... koszmar Ja wlasnie biore Seroxat na ataki paniki i ciekawa jestem czy w ogole bede w stanie funkcjonowac kiedys bez niego. Odpowiedz Link Zgłoś
kia5 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 13:22 No ja m.in. seroxat dostałam dlatego, że nie mogłam odstawić xanaxu (a wcześniej relanium - oba od innego lekarza) Teraz po xanaksie już nie ma śladu (od kwietnia!!!) ale jest seroxat. Zamienil styjek... :( Odpowiedz Link Zgłoś
yara Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 13:43 ale seroxat to mniejsze zło ja teraz biore i seroxat i xanax ale chce wrocic do samego seroxatu swiadomosc skladu i dzialania xanaxu mnie dobija a jak juz wroce do normalnego zycia to seroxat moge nawet dozywotnio jesc moze jakies ulgi od koncernu dostane za zywa reklame produktu Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 13:55 Hm, musze sie dowiedziec czegos o tym xanaxie. Ja zaczelam od Seroxatu i tez go tak dobrze znosze, ze nie widze problemu z dozywotnia dieta :-)). Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.grobel Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 13:58 Bywa bardzo różnie, ale zwykle nie ma z tym większego problemu. Ja zalecam zwykle pacjentowi przyjmowanie przez kilka dni połowy tabletki dziennie, przez kolejnych kilka dni połowę tabletki co 2-gi dzień i stop (łacznie nie trwa to zwykle dłużej niz dwa tygodnie). W razie jakichkolwiek niepokojących objawów pacjent zawsze może skontaktować się ze mną. Jak dotąd, przy stopniowym zmniejszaniu dawki nie spotkałam się z trudnościami w odstawianiu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mallamysz Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 14:23 A ja mam inne pytanie. Też biorę Seroxat, właśnie na nerwicę i ataki paniki i tez był on dla mnie wybawieniem. Wróciłam do niego po przerwie i nawrocie objawów. Czy ZAWSZE lek który pomógł kiedyś pomoże za kolejnym razem? Bo ja mam taką straszną obawę, że Seroxat, który działa na mnie znakomicie, może kiedyś przy kolejnym nawrocie nie zadziałać i dlatego boję się przestać go brać. Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 15:30 Wlasnie, tez jestem tego ciekawa. Poza tym jest jeszcze cos innego. Chcialabym sprobowac przestac go brac, ale boje sie ze ataki paniki wroca (no bo juz raz wrocily jak go ostawilam, ale moze bralam go za krotko za pierwszym razem, tylko pol roku) i bede znow musiala uciekac sie do lekow. Co ja powinnam zrobic, zeby ataki nie wrocily. Nie jestem pewna jak to jest ten typ atakow sie nazywa - spontaniczne?(spontaneous), ale ja je mam tak z niczego. Nie bardzo nawet jak moge unikac jakichs sytuacji, bo to nie od tego panikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mallamysz Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 16:09 No, mam (miałam) to samo. Oblewał mnie zimny pot i kołatało serce zupełnie bez widocznej przyczyny. Na Seroxacie mi się to nie zdarza i dlatego też jestem zdecydowana w razie konieczności brać go cały czas. Tylko czy tak można i czy nie przestanie działać?? Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 17:41 > No, mam (miałam) to samo. Oblewał mnie zimny pot i kołatało serce zupełnie bez > widocznej przyczyny. A czy Twoje ataki tez zaczynaly sie od takiego dziwnego uczucia (po angielsku nazywa sie to dissociation, ale nie moge znalezc na necie polskiego odpowiednika), jaby bycia poza soba, nieczucia wlasnego ciala. To podobno bardzo czesto sie zdarza przy takich atakach. Bedac na Seroxacie taki stan zdarzyl mi sie pare razy, ale nie rozwinal sie w atak, tak jakby Seroxat wybudowal gruba szklana sciane przede mna i nie dawal mi dalej pojsc. > Na Seroxacie mi się to nie zdarza i dlatego też jestem > zdecydowana w razie konieczności brać go cały czas. Tylko czy tak można i czy > nie przestanie działać?? Chyba bedziemy musialy poczekac na jakiegos specjaliste. Ja czegos sama poszukam na internecie. Jak cos znajde, to dam znac. Odpowiedz Link Zgłoś
orlando10 Re: Jak odstawia sie SEROXAT? 11.12.03, 23:32 Oj, ja z seroxatem mialam dosyc sdrednie doswiadczenia. Bralam go mniej wiecej rok, nie zauwazylam roznicy w samopoczuciu, za to zaczela sie niezla jazda przy odstawianiu: doslownie z godziny na godzine wpadalam w potowrna depresje, lzy laly sie mi sie strumieniami, a najgorsze bylo jakies dziwne uczucie w glowie. Nawet nie wiem, jak to nazwac; takie jakby trzeszczenie? Wiem, ze to brzmi smiesznie, ale bylo okropne... Trwalo to jakies 2 tyogdnie. Oczyiwscie dawke zmniejszalam stopniowo. Teraz biore cipramil - juz 3 tydzien i sama nie wiem, trzy sie go trzymac... Przeropbilam juz tyle lekow, ze niewiele mi zostalo do przetestowania ;-) A siekier w rodzaju Effectinu boje sie, zreezta moj psychiatra mi go stanowczo odradzal. Juz nie mowiac o IMAO... Odpowiedz Link Zgłoś