02.09.09, 11:54
odstawilam paroxetin,wzielam wieczorem amitriptilin,jedna tab., wzsystko z
zaleceniem lekarza. po godzinie od lykniecia nowego leku,zaczelam sie
wylaczac,nie pamietam o czym rozmawialam przez tel.,polozylam sie do lozka o
21 w ubraniu i zasnelam natychmiast,cos ponoc belkotalam do malza. rano do 10
nie bylam w stanie podniesc sie z lozka,mimo,ze moje male dzieci (2 i 4 lata)
wstaly juz o 7,cos do mnie mowily,o cos prosily,nie bylam w stanie zareagowac.
w koncu sie zwleklam,tylko po to zeby usiasc w fotelu i poplakiwac.
zadzwonilam do psychiatry,powiedzial,ze mam nie zwiekaszac dawki (bo dzis juz
mialam brac po poludniu jedna szt.,wieczorem druga,od jutra 3 x dziennie) i ze
nie ma o czym mowic.
ledwo zyje... ratunku
Obserwuj wątek
    • ewelawela Re: heeeelllp 02.09.09, 13:02
      Ja mialam identycznie tylko ,ze po Mianserynie(Miansec), wzielam po poludniu i
      myslalam,ze sie przekrece do wieczora....SZOK!

A lekarz powinien wg mnie zmienic lek skoro sie tak czujesz...no ale ja
      lekarzem nie jestem! Chyba,ze organizm sie musi przyzwyczaić, zobaczysz nastepne
      dni jak sie bedziesz czula. Pozdrawiam!
    • bertrada Re: heeeelllp 02.09.09, 13:42
      Amitryptylina to trójpierścieniowiec, lek starej daty. W zasadzie stosuje się go
      jak serotoninowce nie działają. No i ma dość niefajne efekty uboczne. Efekty
      uboczne zazwyczaj są najbardziej uciążliwe w pierwszych dniach leczenia. Do 2tyg
      organizm powinien się do leku przyzwyczaić. Możesz też zwiększać dawkę bardziej
      powoli niż lekarz zalecił. Tzn nie żeby po 3dniach dojść do 3tabletek dziennie
      tylko dopiero po tygodniu albo nawet po 2.
      Mimo to jak nadal będziesz się źle czuła, to nalegaj na zmianę preparatu.
      • agnieliza Re: heeeelllp 02.09.09, 14:17
        a czy moge wrocic do paroxetinu?
        • lucyna_n Re: heeeelllp 02.09.09, 15:57
          a to się musisz lekarza spytać
    • lucyna_n Re: heeeelllp 02.09.09, 15:54
      leki starej daty często mocno zmulają
      może mniejsza dawka?
      • agnieliza Re: heeeelllp 02.09.09, 19:22
        ale ja wzielam najmniejsza dawke...
        lekarz mnie olal
        • diferente Re: heeeelllp 02.09.09, 19:31
          dzielenie tabletek?
          albo wizyta i prośba o zmianę - leku

a razem z lekiem, możesz zmienić olewającego psychiatrę
          • agnieliza Re: heeeelllp 03.09.09, 08:15
            te tableki sa tam malutkie,ze nawet ich podzielic sie nie da,taki numer!
            Dzis jakby lepiej. Zasnelam z koszmarnym bolem glowy i zoladka,w nocy mialam
            dreszcze jak przy 40 st. i pocilam sie jak szczur w piekarniku,ale dzis w miare
            normalnie wstalam. wszystko mnie boli.
            pojde do innego lekarza.
            nie moge,przy dwojce malych dzieci,siedziec caly dzien w fotelu,plakac,trzasc
            sie jak w febrze i zapominac w polowie zdania o czym mowilam.
            • lucyna_n Re: heeeelllp 03.09.09, 18:35
              przy tych lekach pierwszy tydzień w zasadzie najlpeiej przespać, nawet nei
              próbować normalnie funkcjonować.
              • larry4 Re: heeeelllp 04.09.09, 10:22
                Witam!
                Generalnie jestem przeciwnikiem tzw. TLPD ze wzgledu na skutki
                uboczne, które wywołuja, ale z drugiej strony amitryptylina
                uratowała mi kiedyś życie. Stosowałem w dawce okresowo do 150mg/dobę
                zaczynając od małych dawek i zażywanych tylko wieczorem przed snem
                poniewaz amitryptylina działa uspokajajaco a w ciągu dnia nie było
                to wskazane. Schemat był taki: 1dzien 25mg; 2dzień 50mg; 3dzień
                75mg; poźniej codziennie wieczorem 75mg. Jeśli mogę cos doradzić, to
                tylo to, żeby nie robic "gwałtownych ruchów". Nie szukaj może na
                razie innego lekarza, nie zmieniaj leków. Spróbuj troche spokojniej
                podejść do tematu (jestem chora, jest ciężko, ale to minie, to, że
                sie tak zachowuję, że nie mam siły jest objawem choroby); nie wiem
                jaka dawke zapisał Ci lekarz, ale spokojnie do 150mg dziennie mozna
                stosowac w jednorazowej dawce przed snem. Przez pierwsze dni po
                obudzeniu bedziesz czuła sie troche dziwnie, ale poźniej
                organizm "zaadaptuje sie" i bedziesz czuła sie coraz lepiej.
                Mógłbym napisac, że ja wierze w ten lek, ale to nie jest kwestia
                wiary tylko po prostu wiem, że jest skuteczny. Miałem ciężka
                depresje, nie mogłem sobie znależć miejsca, patrzyłem bez sensu
                przez okno, po 10 dniach byłem innym człowiekiem. Skutki uboczne
                jakie odczuwałem, to zaparcia, na poczatku senność, pocenie sie, ale
                z czasem powoli zacząły ustepować...
                Nie obawiaj się tego leku; potrzeba trochę czasu (wiem jak trudno to
                zrozumieć) i cierpliwości.
                Dlaczego odstawiłas paroxetynę?
                • agnieliza Re: heeeelllp 04.09.09, 14:33
                  parpxetin kazal odstawic psychiatra,bo mialam nawrot depresji po
                  przeprowadzce,nie tak silna jak przed leczeniem,ale jednak.
                  do amitryptyliny nie wroce chocby mnie wolami ciagneli,to co czulam bylo nie do
                  zniesienia,mialam ochote skoczyc oknem. ja mam dwojke malych dzieci,nie moge
                  pozwolic sobie na takie jazdy.
                  • agnieliza Re: heeeelllp 04.09.09, 14:34
                    nie wiem jak sie tu robi edycje:/

Dzwonilam tez do mojego starego psychiatry,powiedzial,ze ten lek stosowano w
                    latach 50:/ Poza tym paroxetyny w dawce,ktora bralam nie wolono odstawiac z dnia
                    na dzien tak jak nowy psych. kazal,bo nawrot depresji nastepuje z godziny na
                    godzine w strasznym nasileniu.
                    • lucyna_n Re: heeeelllp 04.09.09, 15:50
                      a jak pisaliśmy żebyś sobei po tej przeprowadzce dała czas to nie chcialaś słuchać
                      • larry4 Re: heeeelllp 04.09.09, 18:49
                        Reakcje, o których piszesz najprawdopodobniej pojawiły sie na skutek
                        nagłego odstawienia paroxetyny (lęki, chwiejny nastrój,
                        niestabilność emocjonalna itp.). Wyjścia są dwa: albo kontynuować
                        terapię paroxetyną, albo przeczekać bez leków; przejdzie!!!
                        Skoro jednak podczas terapii paroxetyną (?) pojawił się nawrót
                        depresji, to albo zwiększa sie dawke, albo zmienia na lek o innym
                        mechaniźmie działania. Tak właśnie (?) jak mniemam zrobił Twój
                        aktualny psychiatra. Może jednak skoro już masz tą amitryptylinę
                        dasz sie do niej przekonać? To, co powiedział Twój stary psychiatra
                        (lata 50) to oczywiście prawda, ale powiem Ci, że w przypadku silnej
                        depresji SSRI sprawdzaja sie średnio i albo stosuje sie TLPD w
                        pierwszym rzucie, albo duże dawki SSRI lub ich kombinacje.
                        Daj znać na jakie cudo zmieniałaś....
                        Pozdr
                        • zyta2003 Re: heeeelllp 04.09.09, 20:56
                          Angielizo, doskonale Cie rozumiem, nikt juz by mnie zmusil do
                          brania amitropyliny itp. co to usilowalam 20 lat temu. Jesli
                          moglabym zazyc 1/4 najmniejszej pastyleczki na wieczor i rano
                          zbudzic sie tylko jak na ciezkim kacu ze slabosciami, polprzytomna -
                          to bym brala. Ale ja po tej 1/4 wzietej w piatek na wieczor w
                          poniedzilalek jeszcze nie bylam w stanie wyjsc z domu. Tak, ze nie
                          zawsze rada - przeczekac - sprawdza sie.
                          Eksperymentowano rozne leki z tej grupy - zawsze efekt byl taki
                          sam - wiec nie wiadomo, czy jesli Tobie zapisza inny lek z tej
                          grupy to przetrzymasz.
                          Jak juz wczesniej pisalam, na poczatku tego roku odstawilam
                          paroxetine. Z dnia na dzien, bo mi sie skonczyly pastylki i
                          stwierdzilam, ze moze czas sprobowac zyc o wlasnych silach. Ani
                          cienia jakis efektow odstawieniowych, zupelnie jak bym przestala
                          brac witaminy. Kazdy organizm jest inny.
                      • agnieliza Re: heeeelllp 05.09.09, 12:31
                        lucyna_n napisała:

> a jak pisaliśmy żebyś sobei po tej przeprowadzce dała czas to nie chcialaś słuchać

bo ja chcialam wszystko i natychmiast. zaklimatyzowac sie tu,wyjsc do ludzi,do
                        pracy rodacy etc.
                        • lucyna_n Re: heeeelllp 05.09.09, 15:54
                          wyraźnie wywierasz na sobie zbyt dużą presję.
                          • agnieliza Re: heeeelllp 08.09.09, 12:30
                            moje dzieciaki w koncu poszly do przedszkola i zlobka,wiec mialam ambitny
                            plan:/ale nie potrafie polubic tego miejsca. w berlinie bylo ok,tutaj czuje sie
                            rzeczywiscie jak obcokrajowiec,do tego mamy sasiadke faszystke,ktora jak moze to
                            utrudnia nam zycie.
                            lykam znowu paroxetin i mam silne bole glowy,hurra
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka