jutta_t Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 28.01.13, 17:15 Uwielbiam Lema.. Odpowiedz Link
smieszka-on-line Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 31.01.13, 02:31 W "Życiu codziennym w Johannesburgu" czytelnik znajdzie szereg informacji na temat historii miasta, jego architektury, a także specyficznego charakteru. Autor ze swadą i humorem opisuje miejscowe obyczaje, tak te świąteczne, jak i codzienne, którym mogą przyjrzeć się przyjeżdżający na krótko turyści. Podaje też wiele rzetelnych informacji na temat sytuacji gospodarczej RPA, uwarunkowań społecznych i kulturowych. Piękne fotografie, w większości również autorstwa Dobka Patera, pozwalają poczuć niesamowitą atmosferę tego miasta, tygla wielu ras, kultur i tradycji. Odpowiedz Link
black_jotka Re: "Tam gdzie ty" Jodi Pilcoult 31.01.13, 21:54 Gdy marzysz o dziecku za wszelką cenę… Po dziesięciu latach małżeństwa i długotrwałych bezskutecznych staraniach o dziecko, Zoe i Max Baxter postanawiają się rozstać. Zoe, ku własnemu zaskoczeniu, znajduje szczęście u boku kobiety, Max szuka pocieszenia w kościele. Lecz marzenie o dziecku trwa, i to, co wydawało się być na wyciągnięcie ręki, przeradza się w starcie światopoglądów i przekonań religijnych, w którym nie ma miejsca na sentymenty. Coś niezwykle ważnego dla książki, a przede wszystkim dla mnie samej, wydarzyło się w mojej rodzinie. Kiedy pisałam „Tam gdzie ty”, mój syn, Kyle, inteligentny i utalentowany nastolatek, przyniósł mi jedną ze swoich szkolnych prac do przeczytania. Był to esej na temat bycia homoseksualistą. Czy wiedziałam, że Kyle jest gejem? Pewne podejrzenia miałam już , gdy miał pięć lat. Ale to była jego osobista rzecz do odkrycia i ujawnienia. Nie byłam tym zaskoczona tylko bardzo się cieszyłam, że to akceptuje, że jest wystarczająco odważny, by być sobą i podzielić się tym z rodziną… Odpowiedz Link
seremine Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 05.02.13, 01:39 Dowcipna, napisana z pieprzykiem i wschodnią elegancją powieść erotyczna. Chińska kurtyzana opanowała do perfekcji sztukę rozbudzania namiętności i realizowania ukrytych pragnień. Napisana z humorem i elegancką pikanterią opowieść, którą opracował i przygotował do wydania znany tłumacz i wieloletni dziennikarz miesięcznika „Kontynenty”. Zmieniona wersja książki z 1987 r. W Londynie, przy herbatce, emerytowana kurtyzana opowiada koleżance o swym życiu i bujnej erotycznej przeszłości. Jako nastolatka została sprzedana przez rodziców na służbę u lubieżnego starca i jego żony hetery. Potem trafiła do domu publicznego, a następnie wspinała się po szczeblach kariery kurtyzany, znajdując w swym zawodzie coraz więcej przyjemności... „Choć w książce nie brak mocnych, szokujących intymnością, zmysłowych scen, nie mają one nic wspólnego z epatowaniem seksem. Dong Mei (Zimowa Śliwa) opowiada o latach, gdy była w Chinach kurtyzaną, w sposób naturalny, bez cienia pruderii i obłudy, językiem, w którym poetycka przenośnia bierze górę nad dosadnością. Wspomnienia mają żywe, pulsujące tło złożone z wydarzeń owego czasu, zjawisk kultury, obyczajów i tradycji Chin. Wszystko jest tu prawdziwe: okrutna japońska okupacja, erotyczne praktyki taoistów i dramatyczne tarapaty bohaterki aż po tragikomiczny finał – ucieczkę z komunistycznej już ojczyzny w nieznany świat”. Jerzy Chociłowski, tłumacz, podróżnik Odpowiedz Link
little-body Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 05.02.13, 11:27 ja czytam 'sophia lorek. życie jak film'. jestem w połowie i póki co bardzo mi się podoba. polecam. tutaj jest opis o książce www.bookmaster.pl/sophia,loren,zycie,jak,film/silvana,giacobini/ksiazka/716941.xhtml Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 06.02.13, 04:43 Jasmin Darznik, urodzona w Iranie, ale wychowana i żyjąca od lat w Ameryce, w rodzinnych papierach natrafia na zdjęcie matki. Lili ma na nim kilkanaście lat, nosi ślubny welon, a u jej boku stoi mężczyzna, którego Jasmin nigdy wcześniej nie widziała. Z początku matka nie chce rozmawiać o fotografii, jednak kilka miesięcy później wysyła córce pierwszą z dziesięciu kaset, które wydobędą na światło dzienne bolesną, przez lata skrywaną historię jej rodziny w Iranie. „Przejmujące wspomnienia Darznik w niezwykle wyrazisty sposób pokazują życie irańskich kobiet. Po przeczytaniu tej książki będziecie inaczej patrzeć na Iran i Irańczyków. Błyskotliwy debiut”. Anita Amirrezvani, autorka „Krwi kwiatów” Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 06.02.13, 23:20 Pierwszy obywatel Republiki Wesańskiej to nadzwyczajny człowiek. Jest bezlitosny, sprytny i przede wszystkim ma szczęście. Dał swemu ludowi bogactwo, potęgę oraz prestiż. Niestety, potęga przyciąga niepożądaną uwagę i Basso musi bronić siebie oraz swój kraj przed zagrożeniami zarówno zewnętrznymi, jak i wewnętrznymi. Przez całe życie podejmował decyzje o kluczowym znaczeniu i popełnił tylko jeden błąd. Ale jeden błąd niekiedy wystarcza. Odpowiedz Link
little-body Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 07.02.13, 08:26 a czytał ktoś nową ksiazke masłowskiej? ciekawa jestem opinii Odpowiedz Link
jutta_t Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 07.02.13, 16:51 Próbowałam, jakoś mnie zawiodła... Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 08.02.13, 00:13 Trzy manifesty i trzy opowiadania czołowego futurysty polskiego Brunona Jasieńskiego. To zbiór wyjątkowy – zawiera opowiadanie „Klucze”, niepublikowane wcześniej w żadnym książkowym zbiorze prozy. Niniejszy tom zatytułowany „Nogi Izoldy Morgan” to unikalne połączenie trzech opowiadań oraz trzech manifestów poety Brunona Jasieńskiego. Tytułowy utwór powstał we Lwowie w 1923 r. i jest przesyconą podtekstami groteską. Autor dał w nim wyraz swoim awangardowym ambicjom, wyrażonym w formie utworu prozatorskiego. Inny charakter ma opowiadanie „Klucze” opublikowane na łamach lwowskiego czasopisma „Torpeda”, pozostające przez wiele lat w zapomnieniu. Zamieszczenie go w niniejszym zbiorze to jego pierwszą książkowa publikacja. Z kolei utwór „Nos” powstał w Związku Radzieckim i jest zręczną groteską wymierzoną przeciwko hitlerowskiej ideologii rasowej. Czytelnik znajdzie w książce także trzy głośne manifesty artystyczne pióra Jasieńskiego. Są to: „W sprawie krytyki artystycznej”, „W sprawie poezji futurystycznej” oraz „Do narodu polskiego. W sprawie natychmiastowej futuryzacji życia”. Wszystkie pochodzą z 1921 r., najbardziej burzliwego okresu w literackim życiu Jasieńskiego. Książka stwarza wyśmienitą okazję, aby poznać znaczącą część twórczości jednego z głównych poetów dwudziestolecia międzywojennego. Zbiera bowiem utwory, które tworzył umysł młody, świeży, nieskrępowany artystycznymi schematami i społecznymi oczekiwaniami. Odpowiedz Link
dunant Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 09.02.13, 02:34 Zabójstwo, do którego dochodzi w domu sąsiadów nastoletniego Dereka, odkrywa mroczne tajemnice. Po co jednak ktoś wciągnął w zbrodnię niewinnego chłopaka? Tego próbują dowiedzieć się jego rodzice... Piętnastoletni Derek jest mimowolnym świadkiem zbrodni, popełnionej w domu sąsiadów. Słyszy strzały z pistoletu, ale nie widzi mordercy... Ofiarą pada jego przyjaciel z rodzicami. Wkrótce chłopak zostaje aresztowany za potrójne zabójstwo. Jego ojciec i matka z przerażeniem odkrywają, co naprawdę się stało i jaką rolę odegrał w tragedii ich syn. Lecz jak to udowodnić? „Za blisko domu” to niezwykła historia, która splata zemstę i przypadek, pogrąża w chaosie i przerażeniu całe miasteczko... i czytelników. Odpowiedz Link
dunant Re: Więzień Putina 11.02.13, 00:52 Niegdyś szef Jukosu i najbogatszy Rosjanin, teraz łagiernik. Jak wyglądała wspinaczka na szczyt Michaiła Chodorkowskiego? Jak doszło do jego upadku? O tym w biografii najsłynniejszego więźnia Rosji. Na początku 2000 r. dziennikarka gazety „Kommiersant” Natalia Gieworkian zostaje wezwana z Paryża na Kreml. Ma napisać książkę i przedstawić w niej narodowi jego przyszłego prezydenta, o którym Rosja nie wie prawie nic, zna tylko nazwisko: Władimir Putin. W 2003 r. magazyn „Forbes” oblicza, że Michaił Chodorkowski, najbogatszy Rosjanin, „jest wart” osiem miliardów dolarów, a jego koncert naftowy Jukos był bardziej dochodowy niż Microsoft, Citigroup i Pfizer. 25 października 2003 r. samolot, którym Chodorkowski oblatuje Rosję, zostaje otoczony przez służby specjalne na lotnisku w Nowosybirsku. Szef Jukosu staje się – jak mówią komentatorzy – osobistym więźniem Putina, a jego firma wkrótce przestaje istnieć. Gdy trwa drugi proces Chodorkowskiego, Natalia Gieworkian pracuje wraz z nim nad „Więźniem Putina”, biografią zza krat i jednocześnie politycznym thrillerem, którego bohaterem jest chłopak ze zwyczajnej rosyjskiej rodziny, przyszły potężny rosyjski oligarcha, a potem najważniejszy łagiernik Rosji. Jak wyglądała jego wspinaczka na szczyt? Dlaczego musiał upaść? Kim jest człowiek od dziewięciu lat walczący z systemem, który sam współtworzył? „Istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że nigdy nie wyjdę na wolność. Dlatego tak ważne są dla mnie pytania: Co o mnie powiedzą moje dzieci? Po co żyję? Nataszo, proszę mi uwierzyć, to nie są puste słowa. Chcę, by mówiono: «Robił to, co mógł, co uważał za słuszne dla swojego kraju, zamiast próbować przeżyć za wszelką cenę. Nawet jeśli się trochę albo nawet bardzo mylił»”. Odpowiedz Link
dunant Najnowsze wydanie Pomocnika Historycznego opisuje 13.02.13, 00:17 Najnowsze wydanie Pomocnika Historycznego opisuje dzieje dramatycznej wyprawy, która odcisnęła piętno na dziejach Europy i Polski. Historycy epoki odpowiedzą na pytania związane z legendą roku 1812 Odpowiedz Link
dunant Re: Człowiek, który wkradł się do Auschwitz 15.02.13, 00:28 „Ja, żołnierz brytyjski i jeniec wojenny, chroniony do tej pory konwencją genewską, spojrzałem w dół, na moje nowe ubranie, bezkształtne i workowate, w brudnoniebieskie pasy, z widniejącą na bluzie żółtą gwiazdą. Pod okiem esesmanów przekroczyłem bramę obozu. Do Auschwitz III wszedłem z własnej i nieprzymuszonej woli pewnego wieczoru, późną wiosną 1944 roku”. Denis Avey zaciągnął się do wojska w 1939 r. Uczestniczył w walkach w Afryce Północnej w szeregach 7 Dywizji Pancernej. Gdy dostał się do niewoli, umieszczono go w jenieckim obozie pracy E715 w Monowicach. Tam dowiedział się o okrucieństwach, jakich dopuszczano się wobec więźniów sąsiedniego obozu koncentracyjnego. By zostać świadkiem bestialstwa nazistów, zrezygnował z ochrony, jaką dawał mu mundur brytyjskiego żołnierza. Przebrany w pasiak żydowskiego więźnia dwukrotnie wkradł się do Auschwitz III – miejsca, w którym wyniszczającą pracą dla niemieckiego koncernu IG Farben skazywano więźniów na powolną śmierć. Denis Avey przeżył również tragiczny marsz śmierci, w który przerodziła się ewakuacja tysięcy więźniów przed zbliżającą się Armią Czerwoną. Po długiej wędrówce przez Europę Środkową Avey w końcu wrócił do ojczyzny. Przez wiele lat nie był w stanie mówić o bolesnych wydarzeniach z przeszłości, nawiedzających jego myśli i dręczących go w sennych koszmarach. Dziś Denis Avey opowiada swoją historię. Jest ona równie porywająca, jak wzruszająca. Ukazuje losy zwykłego człowieka, którego głęboko zakorzenione poczucie moralności i zdumiewająca odwaga uczyniły kimś wyjątkowym. Odpowiedz Link
smieszka-on-line Re: Haszyszopenki 15.02.13, 23:58 Co to są haszyszopenki? Czy „Dzienniki gwiazdowe” Lema wystarczą, by oderwać się od ziemi? I czy przed końcem wakacji dojdzie do ostatecznej rozprawy z ormowcem Trzynachą, osiedlowym wrogiem numer jeden? Debiutancka powieść Jarosława Maślanka to spojrzenie na stan wojenny w Polsce z nowej, zaskakującej perspektywy. Jest 1982 rok. Małe przemysłowe miasteczko, którego życie ogniskuje się wokół zakładów zbrojeniowych i gdzie obficie leje się wytwórnianka Jędrka Pijaka. Maks spędza całe dnie w towarzystwie Wronka. Coraz okrutniejsze zabawy są dla chłopców jak narkotyk. Ta dziwna przyjaźń jest substytutem rozpadającej się rodziny. Ma stanowić panaceum na zaczepki kolegów w szkole, na powolne karłowacenie ojca, na brak matczynej miłości. Szybko jednak okazuje się iluzją. Jak niemal wszystko na osiedlu przy ulicy Jodłowej, zwanym pieszczotliwie Kurwidołkiem. W „Haszyszopenkach” nie ma górników, stoczni i demonstracji, jest senne osiedle i zwykli ludzie, którym polityka nie przesłania świata. Jednak Polska początku lat 80. widziana z perspektywy Kurwidołka nie jest mniej prawdziwa od tej z podręczników historii. Odpowiedz Link
seremine Re: Z ukrycia 16.02.13, 16:50 Intrygujący romans sensacyjny „Z ukrycia”, w którym przyjaźń, miłość, groza i przestępstwo tworzą fascynującą, pełną napięcia historię. Trzy przyjaciółki – Andie, Julie i Raven – słyszą muzykę dobiegającą z domu, który wydaje się opuszczony. Zaciekawione podchodzą bliżej i zaglądają przez okno. To, co widzą, wprawia je w osłupienie... Odpowiedz Link
seremine Władysław Broniewski, "Stanęła naga…" 16.02.13, 18:02 Władysław Broniewski, "Stanęła naga…" Odpowiedz Link
little-body "Piękne istoty" 18.02.13, 12:07 "Piękne istoty" Kami Garcii i Margaret Stohl. Skoro wychodzi film, to książkę też trzeba przeczytać Jeśli lubicie książki mroczne, tajemnicze, o tematyce nierealnych postaci, magii i czarów to ta książka Wam się na pewno spodoba Dorwałam ją na szybko w Bookmasterze: www.bookmaster.pl/piekne,istoty/kami,garcia,margaret,stohl/ksiazka/733103.xhtml Odpowiedz Link
jutta_t Re: Władysław Broniewski, "Stanęła naga…" 26.10.13, 04:59 Broniewski, niezły oryginał. Odpowiedz Link
kristopherh Władysław Anders Życie po Monte Cassino 21.02.13, 08:31 Władysław Anders Życie po Monte Cassino Odpowiedz Link
dunant Potrojny agent 22.02.13, 01:18 Grudzie? 2009 roku. Afganistan. Spotkanie w tajnej bazie antyterrorystów CIA Humam Chalil al-Balawi, jorda?ski agent pracuj?cy dla CIA, który przenikn?? w szeregi Al-Kaidy, ma zosta? nagrodzony za swoje dotychczasowe zas?ugi. Przez ostatnie miesi?ce przesy?a? Amerykanom szokuj?ce raporty wprost z serca organizacji terrorystycznej, dotar? na sam szczyt zbrodniczej siatki. Obieca?, ?e wystawi CIA najgro?niejszego wroga Ameryki - Osam? Bin Ladena. W CIA zacierali r?ce. Nie wiedzieli jednak, ?e ich superszpieg zosta? w mi?dzyczasie zwerbowany przez wroga. Nie spodziewali si?, ?e sami stan? si? celem ataku. Odpowiedz Link
mala200333 Nie tylko pomarańcze... 24.02.13, 22:53 Autorka mówi sama, że ta książka jest i zarazem nie jest jej autobiografią. Bohaterka powieści – adoptowane dziecko – wzrasta pod przemożnym wpływem matki, w atmosferze religijności graniczącej z dewocją. Matka obmyśliła już przyszłość dla swojej przybranej córki. Dziewczyna ma zostać misjonarką. Nadchodzi jednak okres dojrzewania i poznawania siebie, który zamienia się w pasmo dramatycznych odkryć i gorzkich rozczarowań. Młoda kobieta czuje, że jej życiowa droga będzie wyglądała zupełnie inaczej, niż myślała... W nowatorskiej, zaprawionej subtelną ironią powieści Jeanette Winterson z właściwym sobie mistrzostwem prowadzi czytelnika przez świat ludzkich obsesji i lęków. Odsłania to, co najbardziej prywatne i ulotne, a zarazem najbardziej delikatne. Odpowiedz Link
black_jotka Dziewczyna z Bagdadu 25.02.13, 16:36 Od życia w arabskim reżimie po karierę we Włoszech - prawdziwa historia życia pewnej niezwykłej kobiety... Autorka urodziła się w Pradze, ze związku Irakijczyka z Czeszką, a dorastała we względnym luksusie w Iraku, w uprzywilejowanej klasie średniej. Rodzina była w pełni lojalna wobec Saddama Husseina, nieświadoma potworności i okrucieństw reżimu. Dorastanie Michelle komplikuje się, gdy rodzina, zgodnie z tradycją, nakazuje dziewczynie poślubić swojego kuzyna. Michelle odmawia i rozpoczyna flirt z Udayem Husseinem, najstarszym synem irackiego dyktatora. Tymczasem wybucha wojna iracko-irańska, a ojciec opuszcza rodzinę dla innej kobiety. Michelle, jej matka i siostry zostają same, bez środków do życia. W desperacji uciekają do Czechosłowacji, gdzie czeka je bolesna konfrontacja między dwiema kulturami - arabską i postkomunistyczną. Nouri jednak nie daje za wygraną - po kilku dramatycznych latach w Pradze, w wieku 18 lat, wyjeżdża do Włoch, gdzie osiągnęła sukces jako dziennikarka. Pracuje zarówno w prasie jak i w telewizji. Odpowiedz Link