mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 16.11.20, 20:06 Koronawirus. USA musi wprowadzać kolejne restrykcje. Wszystko z powodu liczby zakażeń wirusem SARS-CoV-2. Niektóre władze stanowe wprost mówią o coraz gorszej sytuacji w kraju. "Stoimy nad przepaścią" - podkreśla gubernator Michigan. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.11.20, 13:18 Joe Biden powiedział w poniedziałek, że Amerykanie oczekują, aby wybrani urzędnicy z obu partii "współpracowali" i "dostarczali wyników", które pomogą w walce z pandemią. Biden wezwał Kongres do "zebrania się i przyjęcia pakietu pomocy w leczeniu COVID-19" jak np. Heroes Act - pakiet 3 bilionów dolarów przyjęty przez Izbę w maju. Czytaj także: Schwarzenegger ostro do Amerykanów. Szpilka po wyborach Biden podkreślił potrzebę udzielenia pomocy federalnej przez Kongres władzom stanowym i lokalnym, z których wiele boryka się z problemami finansowymi z powodu kryzysu związanego z pandemią Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.11.20, 17:39 Georgia. Demokrata wygrał tam pierwszy raz od 28 lat. Po pierwszym liczeniu Joe Biden uzyskał tam o 15 tys. głosów więcej niż Donald Trump. Teraz, jak się okazuje, odkryto kilka tysięcy zaginionych głosów. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.11.20, 21:03 Donald Trump rozkazuje wycofać część żołnierzy z Afganistanu i Iraku Prezydent USA Donald Trump rozkazał Pentagonowi wycofanie 2,5 tys. żołnierzy z Afganistanu i Iraku. To jedna z pierwszych decyzji republikanina po przegranych wyborach prezydenckich Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.11.20, 21:05 Departament Obrony USA przekazał we wtorek, że na rozkaz Donalda Trumpa ograniczy liczebność wojsk amerykańskich na Bliskim Wschodzie. W Afganistanie dojdzie do redukcji z 4,5 tys. do 2,5 tys. wojskowych, w Iraku z 3 tys. do 2,5 tys. żołnierzy. Wycofanie dużej części wojsk z Bliskiego Wschodu ma nastąpić do połowy stycznia, na kilka dni przed wyprowadzką Donalda Trumpa z Białego Domu. Prezydent USA miał podjąć decyzję zgodną z rekomendacją wysokiego rangą urzędnika wojskowego. Decyzja miała zostać podjęta wspólnie, choć nikt póki co nie zdradza jej powodów. Szczególnie, że Departament Obrony zaledwie kilka godzin wcześniej wskazywał, że talibowie nie wywiązują się z umowy z USA, na mocy której mieli zrezygnować z ataków na siły koalicyjne na Bliskim Wschodzie. W lutym rząd Trumpa porozumiał się z talibami i ustalił, że USA wycofa się całkowicie z Afganistanu do maja jeśli rebelianci podtrzymają swoje zobowiązania antyterrorystyczne, w tym odmowa bezpiecznego schronienia bojownikom Al-Kaidy. Jednak raport z operacji "Strażnik Pokoju" wskazał wprost, że talibowie dopuścili się co najmniej kilku ataków na siły sprzymierzone. Pentagon zalecił "wstrzymanie redukcji personelu wojskowego" oraz "ocenę sytuacji". Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.11.20, 00:02 W ubiegłym tygodniu prezydent USA Donald Trump zapytał swoich czołowych doradców o opcje ataku na główny zakład atomowy w Iranie. Doradcy ostrzegli go, że akcja militarna może wywołać szerszy konflikt międzynarodowy Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.11.20, 08:13 W trakcie ponownego przeliczania głosów w hrabstwie Fayette w Georgii znaleziono we wtorek 2755 kart wyborczych, których wcześniej nie uwzględniono w rezultatach. To kolejny taki pakiet - w poniedziałek ponad 2,6 tys. podobnych głosów odkryto w hrabstwie Floyd. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.11.20, 17:59 Koronawirus w USA nie ustępuje. W ciągu ostatniej doby odnotowano ponad 160 tys. nowych przypadków COVID-19. Z powodu wzrostu liczby zakażeń władze Nowego Jorku podjęły decyzję o zamknięciu szkół publicznych. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.11.20, 00:01 Ponieważ prezydent Trump odmawia ustąpienia i opóźnia zmianę, musimy sami ją sfinansować i potrzebujemy waszej pomocy. Jeśli możecie, dołóżcie się – zaapelował Joe Biden do wyborców. Wybory w USA. Joe Biden prosi wyborców o pieniądze. Nie są zachwyceni Prośba Joe Bidena spotkała się z negatywną reakcją internautów. Wielu powoływało się na trwający w Stanach Zjednoczonych kryzys gospodarczy, wywołany przez pandemię COVID-19. Inni zauważali, że przecież przyszły prezydent jest bardzo zamożny, więc jeśli potrzeba prywatnych pieniędzy, mógłby samodzielnie opłacić swoich współpracowników. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.11.20, 00:04 Joe Biden teraz pokazał prawdziwe oblicze. Jak może tak ... bezczelnie się zachować - ma kasę i wpływowych sponsorów, a prosi biednych wyborców o pieniądze Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.11.20, 00:06 Niech dolozy ze swojego tajnego konta,na ktory sa drone miliony od chinczykow,rosji,ukrainy,rumunii itd,Albo nie pozyczy od Huntera Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.11.20, 18:41 A Trump walczy dalej... Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.11.20, 20:37 UDOSTĘPNIJ KOMENTUJ (245) Złoto nadal traci impet w odpowiedzi na ostatnie doniesienia dotyczące szczepionek i ich potencjalnej skuteczności w zwalczaniu Covid-19. Analitycy dużych banków przewidują, że dolar i złoto mogą drastycznie stracić, jeśli powszechnie dostępna szczepionka doprowadzi do ożywienia gospodarczego w 2021 roku. Czytaj więcej na biznes.interia.pl/gieldy/aktualnosci/news-doniesienia-o-szczepionkach-uderzaja-w-ceny-zlota-i-dolara,nId,4867310#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.11.20, 00:51 Prezydent Rosji Władimir Putin wystąpił w niedzielę w rosyjskiej telewizji państwowej. Powiedział, że jest gotowy do współpracy z każdym przywódcą USA, ale nadal nie jest gotów uznać zwycięstwa wyborczego Joe Bidena. Putin jeszcze nie uznaje zwycięstwa Joe Bidena To zaufanie można dać tylko kandydatowi, którego zwycięstwo zostało uznane przez stronę przeciwną lub po potwierdzeniu wyników w uzasadniony, legalny sposób - powiedział Putin. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.11.20, 00:52 Komentarz udzielony w telewizji jest pierwszym tak szczegółowym od momentu ogłoszenia wyników wyborów w USA. Władimir Putin należy do niewielkiego grona światowych przywódców, którzy na razie nie uznali wygranej kandydata Demokratów Joe Bidena. Oprócz niego są to m.in. przywódcy Iranu i Chin. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.11.20, 00:55 Putin stwierdził, że brak gratulacji dla Joe Bidena to "formalność" i nie w tym ukrytych motywów. Zapytany, czy to posunięcie mogłoby zaszkodzić stosunkom USA-Rosja, powiedział: "Nie ma nic do zniszczenia, są już zrujnowane". Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.11.20, 11:20 Donald Trump .... Jego sztab złożył odwołanie od wyroku w sprawie wyników głosowania w stanie Pensylwania. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.11.20, 16:10 Niepokojące doniesienia z Dalekiego Wschodu. W miniony weekend na Tajwanie niespodziewanie pojawił się admirał marynarki wojennej USA. Wizyta bardzo nie spodobała się rządzącym z Chin. Tamtejsze Ministerstwo Spraw Zagranicznych wydało dzisiaj oświadczenie w tej sprawie. Zapowiedziano, że spotkanie przyniesie niezbędną reakcję. Głos w sprawie zabrał rzecznik MSZ Zhao Lijian. Powiedział, że Chiny zdecydowanie sprzeciwiają się wszelkim stosunkom dyplomatycznym lub wojskowym między urzędnikami amerykańskimi i tajwańskimi. Wezwał również Stany Zjednoczone do pełnego uznania delikatności stosunków między Chinami a Tajwanem Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.11.20, 16:12 Pentagon odmawia komentarza w sprawie. Rzecznik chińskiego MSZ ostrzega, że w zależności od rozwoju sytuacji jego rząd udzieli niezbędnej odpowiedzi stronom. Nie sprecyzował jednak, co miał konkretnie na myśli. Wyspę odwiedził najprawdopodobniej kontradmirał Michael Studeman, który nadzoruje wywiad wojskowy USA w regionie Azji i Pacyfiku. Nie wiadomo, czy wizyta doszła do skutku. Jeżeli Studeman faktycznie odwiedził Tajwan, byłby najwyższym rangą oficerem amerykańskim, który udał się tam od kilku lat. We wrześniu stolicę kraju odwiedził podsekretarz stanu ds. Wzrostu gospodarczego Keith Krach. Wtedy również nie spodobało się to Chinom Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.11.20, 17:11 Według doniesień, kluczowy republikanin w radzie agitacyjnej stanu Michigan może opóźnić zatwierdzenie wyników wyborów stanowych dla prezydenta elekta Joe Bidena w poniedziałek. Norman Shinkle, jeden z dwóch Republikanów w czteroosobowej radzie, ma obowiązek zweryfikowania woli wyborców ze stanu Michigan przed głosowaniem w Kolegium Elektorów 14 grudnia. Shinkle rozważa jednak, czy zablokować certyfikację na posiedzeniu zarządu w poniedziałek z powodu usterek systemu głosowania, które zarówno prezydent Trump, jak i jego sojusznicy twierdzili, że są dowodem powszechnego oszustwa wyborczego. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 25.11.20, 19:26 Użytkownicy Reddita odkryli już lokalizację monolitu za pomocą Google Earth (link do Google Maps tutaj). Ta sama aplikacja pozwoliła stwierdzić, że został on umieszczony w tym miejscu pomiędzy sierpniem 2015 roku a październikiem 2016 roku. A więc dopiero po 4-5 latach ktoś go zauważył. Wciąż nie udało się ustalić jakim cudem i dlaczego ktoś postanowił wbić w ziemię metalowy monolit. Pewnie nieprędko uda się ustalić, kto jest autorem tego dzieła. Departament Bezpieczeństwa Publicznego stwierdził w oświadczeniu, że konstrukcja jest nielegalna, a więc jej twórcy z pewnością ponieśliby konsekwencje prawne. Użytkownicy Reddita zdradzili lokalizację tzw. monolitu, ale nie jest to dobra informacja. Departament zaznaczał, że okoliczne tereny są bardzo niebezpieczne do zwiedzania, a sama instalacja znajduje się na dnie skalnej zatoczki. Co więcej, gdyby doszło do jakiegoś wypadku, najbliższy szpital znajduje się dziesiątki a może nawet setki kilometrów dalej. Nawet urzędnicy poruszają się po tym terenie przy pomocy helikopterów. Najbliższa ścieżka znajduje się około 1,5 kilometra dalej. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.11.20, 06:57 Zamknięcia firm i związane z tym bezrobocie, a także konieczność zatrudniania personelu w niepełnym wymiarze godzin dotknęła szczególnie ludzi o niskich zarobkach. Odczuwają to m.in. pracownicy restauracji, sklepów, hoteli i ośrodków wypoczynkowych. "Badania pokazują, że większość rodzin nie ma awaryjnych pieniędzy na trzy miesiące, aby przetrwać trudny okres. Niestety, rozdzierająca serce liczba ludzi została pozbawiona wystarczających funduszy, aby zapewnić sobie i swoim rodzinom wystarczającą ilość żywności" - podkreśla magazyn "Forbes". Wyniki sondaży Sondaż przeprowadzony m.in. przez firmę badawczą OnePoll wykazuje, że podczas pandemii wielu ludzi stanęło w obliczu braku bezpieczeństwa żywnościowego, czyli dostępu do wystarczającej ilości żywności potrzebnej do zdrowego życia. Blisko połowa z dwóch tys. ankietowanych osób twierdzi, że ma trudności ze zdobyciem funduszy na zakup jedzenia. 37 proc. rezygnuje ze swych posiłków, aby nakarmić dzieci. Amerykańskie media podkreślają, że ludzie muszą dokonywać wyboru, czy kupić żywność, czy wydać pieniądze na lekarstwa lub opiekę medyczną. Spiżarnie żywności Według "Forbesa" federalna ustawa CARES pomogła złagodzić skutki początkowych strat ekonomicznych spowodowanych pandemią. Odkąd ustawa wygasła, więcej osób korzysta z pomocy lokalnych tzw. spiżarni żywności. Sponsorują je najczęściej kościoły, koalicje społeczne itp. Problem z niedostatkiem żywności dla wszystkich stał się tak dotkliwy, że przykuwa uwagę nawet takich wydawnictw jak "National Geographic". Pismo powołuje się m.in. na organizację non-profit Feeding America, która jest ogólnokrajową siecią ponad 200 banków żywności. Za jej pośrednictwem żywność trafia do ponad 46 milionów ludzi korzystających z usług spiżarni żywności, jadłodajni, schronisk dla ubogich i innych agencji lokalnych. W październiku Feeding America wydała ok. 548 milionów posiłków. Jest to średnio 52 proc. więcej niż w miesiącach przed pandemią. Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-koronawirus-milionom-amerykanow-zagraza-glod,nId,4878726#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.11.20, 07:02 ~Hahaha- 1 min temu Dobra bajka dla leminga. Kandydat, który ze względu na wiek traci kontakt z rzeczywistością, miał garstkę ludzi na wiecach i kandydatkę na vice z komunistycznymi poglądami, zdobywa rekordową liczbę głosów? Chyba tylko na serwerach w Niemczech i Hiszpanii Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-wybory-w-usa-2020/aktualnosci/news-wybory-w-usa-joe-biden-otrzymal-ponad-80-mln-glosow,nId,4878730#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.11.20, 16:42 Wojna USA-Iran? Nieoficjalnie: Trump może wydać rozkaz ataku Izraelskie Siły Obronne przygotowują się na możliwość uderzenia wojsk amerykańskich na Iran. Według doniesień pojawiających się w mediach atak militarny rozważać ma prezydent USA Donald Trump. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.11.20, 16:43 134 656 Podziel się 287 USA. Media: Donald Trump może wydać rozkaz ataku na Iran USA. Media: Donald Trump może wydać rozkaz ataku na Iran (Getty Images) Informacje na temat potencjalnego ataku ze strony Stanów Zjednoczonych podało Fox News. Amerykańska stacja, powołując się na serwis Axios, przekazała, że Izraelskie Siły Obronne otrzymały niedawno rozkaz przygotowania się na ewentualne uderzenie USA na Iran. Doniesienia potwierdzać ma źródło w Izraelu. Z ustaleń portalu wynika, że decyzja izraelskiego rządu o zmobilizowaniu armii związana jest z "bardzo wrażliwym okresem", jaki ma mieć miejsce w najbliższych tygodniach w USA. Chodzi oczywiście o zbliżającą się wielkimi krokami inaugurację Joe Bidena. Prezydent-elekt oficjalnie ma objąć urząd w styczniu 2021 roku. Axios twierdzi, że władze Izraela nie są w posiadaniu jednoznacznych informacji wywiadowczych dotyczących możliwego ataku, jednak obawiają się, że w przypadku potwierdzenia pogłosek kraj nie będzie miał czasu na przygotowanie armii. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.11.20, 16:45 USA zaatakują Iran? Gorąco na Bliskim Wschodzie Do militarnej interwencji w Iranie miałoby dojść do jeszcze przed końcem kadencji Donalda Trumpa. Prawdopodobne jest, że jeśli atak doszedłby do skutku, jego skutki odczułby również Izrael, będący bliskim sojusznikiem Stanów Zjednoczonych. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 02.12.20, 06:41 Już w połowie grudnia niektórzy Amerykanie zakażeni byli koronawirusem SARS-CoV-2 wynika z najnowszych badań Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC). To o miesiąc wcześniej niż pierwszy potwierdzony dotychczas przypadek zakażenia koronawirusem w USA. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 02.12.20, 06:43 39 próbek w których je wykryto dotyczy Zachodniego Wybrzeża - stanów Waszyngton, Oregon i Kalifornia, gdzie krew pobierano od pacjentów od 13 a 16 grudnia. Pozytywny rezultat dało także kolejnych 67 próbek ze Wschodniego Wybrzeża i Środkowego Zachodu - ze stanów Connecticut, Iowa, Massachusetts, Michigan, Rhode Island i Wisconsin. Te zostały pobrane między 30 grudnia a 17 stycznia. - Wyniki raportu sugerują, że zakażenia SARS-CoV-2 mogły występować w USA w grudniu 2019 roku, wcześniej niż było to uznawane - poinformowało CDC. Pierwszy przypadek SARS-CoV-2 zdiagnozowano na terytorium Stanów Zjednoczonych 19 stycznia u osoby, która wróciła z Chin - przypomina portal The Hill. Stany Zjednoczone są najbardziej dotkniętym epidemią krajem świata - zgodnie z danymi Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore. Na COVID-19 zmarło dotąd 270 509 Amerykanów, a ponad 13,7 mln testów dało wynik pozytywny. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 02.12.20, 16:31 UDOSTĘPNIJ KOMENTUJ (336) Prezydent elekt Joe Biden przedstawił część swoich kandydatów na kluczowe pozycje rządowe już w okresie przekazywania władzy. Głosy protestu wobec niektórych wskazań podnoszone są zarówno w progresywnym skrzydle demokratów, jak i wśród republikanów Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-wybory-w-usa-2020/aktualnosci/news-kontrowersyjne-nominacje-joe-bidena-sprzeciw-republikanow-i-,nId,4890994#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 04.12.20, 07:48 Jak informuje BBC, w USA odnotowano rekord, jeśli chodzi o liczbę dziennych zakażeń. W ciągu ostatniej doby stwierdzono 195 695 przypadków koronawirusa. Blisko najwyższego wyniku był również dobowy bilans ofiar. Według raportu zmarło 2 733 Amerykanów. W całym kraju od początku epidemii zachorowało około 14 mln osób. Zmarło 264 tysiące zakażonych. Władze szacują, że te liczby mogą wzrosnąć z powodu niedawnego Święta Dziękczynienia. Zdaniem Cindy Friedman z Centrum ds. Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) nie wszyscy stosowali się do zasad dystansu społecznego. Może to skutkować tym, że przybędzie setki tysięcy nowych infekcji. Friedman bije na alarm, by ograniczyć podróże i kontakt podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.20, 06:53 Prezydent Stanów Zjednoczonych Donald Trump zdecydował w piątek (4 grudnia) o wycofaniu z Somalii większości stacjonujących tam amerykańskich żołnierzy - poinformowało ministerstwo obrony USA. Redukcja amerykańskiego kontyngentu ma nastąpić do końca tego roku Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/swiat/news-donald-trump-chce-wycofac-z-somalii-amerykanskich-zolnierzy,nId,4897356#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.20, 06:59 Doktor Anthony Fauci, dyrektor amerykańskiego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych i jeden z najwybitniejszych ekspertów od chorób zakaźnych na świecie, w rozmowie z amerykańskim "Newsweekiem" skomentował sytuację epidemiologiczną w Stanach Zjednoczonych. Od kwietnia nie ma tam dnia, w którym dzienna liczba ofiar koronawirusa wyniosłaby mniej niż tysiąc, ale w ostatnich tygodniach sytuacja nieustannie się pogarsza. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.20, 07:00 Koronawirus w USA. Dr Fauci: Styczeń będzie straszny W minioną środę odnotowano aż 2731 zgonów w ciągu doby. Dr Fauci ostrzega, że najgorsze może być dopiero przed Amerykanami. Styczeń będzie straszny, bo w czasie zbiegną się zakażenia, do których doszło podczas Święta Dziękczynienia oraz te ze świąt Bożego Narodzenia. Można więc sobie wyobrazić, że styczeń może być najgorszy od początku epidemii - powiedział w rozmowie z "Newsweekiem". Święto Dziękczynienia wypadło w tym roku w USA 26 listopada - w tym roku, jak opisywały amerykańskie media, "miliony Amerykanów podróżowały na Święto Dziękczynienia do rodzinnych domów, mimo stanowczych ostrzeżeń ze strony lekarzy i władz". Po dwóch do trzech tygodni od rozpoczęcia podróży [na Święto Dziękczynienia] zobaczymy pierwsze skoki zakażeń - dodał. Pytany, czy jego zdaniem liczba zgonów i hospitalizacji z powodu COVID-19 bezpośrednio po Święcie Dziękczynienia wzrośnie, Fauci odpowiedział: Niestety tak. Przykro mi to mówić, ale taka jest prawda i rzeczywistość. (...) Zwykle po około dwóch tygodniach obserwuje się wzrost liczby przypadków, po których następuje wzrost liczby hospitalizacji, a po nich wzrost liczby zgonów. Jeśli będziemy podróżować do domów na święta, to za dwa do trzech tygodni zobaczysz nowe zakażenia, tydzień później więcej hospitalizacji, a dwa kolejne tygodnie później - więcej zgonów. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.20, 13:37 Szef amerykańskiego wywiadu John Ratcliffe stwierdził, że Chiny są "największym zagrożeniem dla demokracji i wolności" od czasów II wojny światowej. Mówi też o "testach na ludziach Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.12.20, 21:15 28-letni Teksańczyk został znaleziony martwy w lesie i według wstępnych ustaleń zabiła go puma.. Okoliczni mieszkańcy zostali ostrzeżeni, aby uważać. Podobne ataki w Teksasie są niezwykle rzadkie Odpowiedz Link