Dodaj do ulubionych

~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

• mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.05.25, 01:18
      "Melania i ja jesteśmy zasmuceni wiadomością o niedawnej diagnozie medycznej Joe Bidena" - napisał w mediach społecznościowych Donald Trump. "Składamy najserdeczniejsze i najlepsze życzenia Jill i rodzinie, a Joe życzymy szybkiego i pomyślnego powrotu do zdrowia" - dodał prezydent USA.

Były prezydent Joe Biden ma agresywną formę raka prostaty - podało w oświadczeniu w niedzielę biuro polityka. Według diagnozy możliwe jest jednak skuteczne leczenie.
      Do doniesień o diagnozie byłego prezydenta USA odniósł się w mediach społecznościowych obecny lokator Białego Domu.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.05.25, 03:32

Joe Biden, były prezydent Stanów Zjednoczonych zmaga się z agresywną formą raka prostaty, która rozprzestrzeniła się na jego kości. Diagnoza została postawiona po badaniu fizykalnym
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.05.25, 16:46
      Trump prowadzi rozmowę telefoniczną z prezydentem Rosji Władimirem Putinem - poinformowała agencja TASS. Ukraińskie media informują, że Trump rozmawiał wcześniej z prezydentem Ukrainy Wołodymyrem Zełenskim.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.05.25, 17:51
      Trump-Putin call on Ukraine war underway
      US President Donald Trump is speaking with Russian President Vladimir Putin regarding the ongoing war in Ukraine, the White House said.

Following this conversation, Trump is scheduled to speak with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.05.25, 18:34

Trump wants to know if Putin is serious, Vance says
      Ahead of US President Donald Trump's call with his Russian counterpart, Vice President JD Vance said Trump is "more than open" to walking away from trying to end the war if he feels Vladimir Putin isn't serious about negotiation.

Vance said Trump would press Putin on whether he was serious about negotiating an end to the conflict.

"It takes two to tango," Vance said, adding, "if Russia is not willing to do that, then we're eventually just going to have to say, this is not our war. It's Joe Biden's war, it's Vladimir Putin's war."

When asked by a reporter whether Trump views Putin as a good guy or a bad guy, White House Press Secretary Karoline Leavitt said the US president "has made his feelings about both sides of this war quite clear."

"He wants to see it end," she added
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.05.25, 19:59
      p.dw.com/p/4ud9X
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.05.25, 19:59
      Trump says Russia, Ukraine to 'immediately start' talks toward a ceasefire
      US President Donald Trump says talks between Russia and Ukraine to end the war would start "immediately."

In a post on his Truth Social, Trump said his call with Russian President Vladimir Putin went "very well."

"Russia and Ukraine will immediately start negotiations toward a ceasefire and, more importantly, an end to the war," he wrote.

He said he also spoke to Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy and European leaders after his phone call with Putin.

Trump added the Vatican offered to host the Ukraine-Russia talks.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20.05.25, 17:49
      Donald Trump podczas poniedziałkowego połączenia telefonicznego z Moskwą poparł podejście Władimira Putina do negocjacji z Ukrainą. Ekspert John Hardie z FDD ocenia, że amerykański prezydent stanął po stronie Kremla, co może wpłynąć na przyszłość rozmów pokojowych
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20.05.25, 17:55
      Trump poparł Putina: Prezydent USA Donald Trump podczas rozmowy z Władimirem Putinem poparł podejście Kremla do negocjacji. To oznacza rozmowy o ustępstwach Ukrainy bez zawieszenia broni.
      Frustracja Ukrainy: Postawa Trumpa, który zmienia swoje stanowisko i nie wywiera presji na Rosję, wywołuje zakłopotanie w Kijowie.
      Brak postępów w Kongresie: Projekt ustawy o sankcjach na Rosję utknął w Kongresie USA, a Trump może zablokować jego przyjęcie
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.05.25, 01:50
      Departament Bezpieczeństwa Krajowego (DHS) ogłosił, że odbiera Uniwersytetowi Harvarda prawo do przyjmowania zagranicznych studentów. Powodem jest odmowa przekazania danych dotyczących osób uczestniczących w protestach na terenie uczelnianego kampusu. Decyzja wprowadza również zakaz dalszej nauki na uczelni przyjętym już studentom
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.05.25, 01:59
      W czwartek Izba Reprezentantów przyjęła i skierowała do Senatu tzw. "wielką, piękną ustawę" Donalda Trumpa. Projekt przewiduje przedłużenie obniżek podatkowych z 2017 roku oraz wprowadzenie nowych, obiecanych w ubiegłorocznej kampanii. Plan może kosztować 5 bln dol., na co inwestorzy zareagowali ucieczką od dolara
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.05.25, 04:49
      Strzelanina miała miejsce przed siedzibą Centralnej Agencji Wywiadowczej w Langley, w stanie Wirgina, w czwartek ok godz. 4:00.
      Kobieta nie zatrzymała się na prośbę ochrony, przed znakiem przy bramie. Została postrzelona.
      Kilka godzin wcześniej doszło do zabójstwa pary izraelskich dyplomatów w Waszyngtonie, jednak nie jest jasne, czy te zdarzenia są ze sobą powiązane.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.05.25, 16:02

76
      Donald Trump zapowiedział wprowadzenie 50-procentowej taryfy celnej na towary importowane z Unii Europejskiej od 1 czerwca. Prezydent USA uzasadnił swoją decyzję niepowodzeniem dotychczasowych negocjacji handlowych z europejskimi partnerami, stwierdzając, że rozmowy "nie zmierzają w żadnym kierunku".

Obecna zapowiedź amerykańskiego przywódcy stanowi znaczące zaostrzenie polityki handlowej Stanów Zjednoczonych wobec Europy. Prezydent Trump wyraził swoje niezadowolenie z przebiegu dotychczasowych rozmów handlowych, które według niego nie przynoszą oczekiwanych rezultatów
      • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.05.25, 16:03

76
        Donald Trump zapowiedział wprowadzenie 50-procentowej taryfy celnej na towary importowane z Unii Europejskiej od 1 czerwca. Prezydent USA uzasadnił swoją decyzję niepowodzeniem dotychczasowych negocjacji handlowych z europejskimi partnerami, stwierdzając, że rozmowy "nie zmierzają w żadnym kierunku".

Obecna zapowiedź amerykańskiego przywódcy stanowi znaczące zaostrzenie polityki handlowej Stanów Zjednoczonych wobec Europy. Prezydent Trump wyraził swoje niezadowolenie z przebiegu dotychczasowych rozmów handlowych, które według niego nie przynoszą oczekiwanych rezultatów

A giełda spada!
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.05.25, 16:26
      Uniwersytet Harvarda pozwał w piątek administrację prezydenta USA Donalda Trumpa. To reakcja na odebranie uczelni prawa do przyjmowania zagranicznych studentów. Zdaniem uczelni to naruszenie poprawki do konstytucji, które "pozbawi Harvard jedną czwartą studentów".
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.05.25, 17:26
      Wydawało się, że będzie to w miarę spokojny piątek. W miarę, bo czeka nas wieczorem jeszcze debata kandydatów na prezydenta Polski, co też może mieć wpływ na zachowanie rynków. Poza tym piątek był dniem przed trzydniowym weekendem na Wall Street, bo w poniedziałek jest w USA Dzień Pamięci, a to oznacza, że Wall Street nie pracuje. Okazało się, że spokoju prezydent Donald Trump nie lubi. Lubi zaś to, że jest w centrum wydarzeń. Ten cel już osiągnął.
      Dowiedzieliśmy się, że chce on nałożyć cła w wysokości 50 proc. na import z Unii Europejskiej, a na produkty Apple 25 proc., jeśli produkty tej firmy nie będą wytwarzane w USA (co nie jest obecnie możliwe). Muszę, niestety, powiedzieć to, czego zawsze unikałem: a nie mówiłem? Bo rzeczywiście od wielu tygodni ostrzegałem, że wzrosty indeksów w USA ośmielą prezydenta Trumpa do śmiałych i bezsensownych działań. Tak też się stało.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.05.25, 00:42
      Jak donosi CNN, organizacja FilmLA, która śledzi branżę filmową w południowej Kalifornii, ujawniła, że ​​produkcja plenerowa w obszarze Los Angeles spadła o ponad 22 proc. od stycznia do marca 2025 r. w porównaniu z tym samym okresem w zeszłym roku. Burmistrz Los Angeles powzięła już pewne kroki, ale to wszystko nie wygląda dobrze. Hollywood kurczy się w błyskawicznym tempie, bo dobijają go nie tylko masowe przenosiny do innych krajów, ale nawet stanów. A to może sprawić, że Donald Trump urzeczywistni swoją niedawną zapowiedź
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.05.25, 00:45
      Gdy w 2023 r. Hollywood podnosiło się jeszcze po skutkach ekonomicznych pandemii, przyszły kolejne ciosy. Od maja do września trwał strajk Amerykańskiej Gildii Scenarzystów, do którego w międzyczasie dołączyli członkowie związku zawodowego aktorów SAG-AFTRA. To sprawiło, że wstrzymano wiele produkcji filmowych i telewizyjnych na dłuższy czas.

"Myślę o tym, przez co branża filmowa przeszła w ciągu ostatnich kilku lat, od pandemii, przez strajki, po pożary lasów. To cios za ciosem" — powiedziała burmistrz Los Angeles Karen Bass we wtorek na konferencji prasowej.

Do tych wszystkich problemów doszło także to, że wiele hollywoodzkich produkcji przeniosło się poza granice USA, do krajów takich jak Kanada, Wielka Brytania, Australia, Nowa Zelandia oraz Włochy czy Węgry, ponieważ oferują one atrakcyjne zachęty finansowe, które pomagają obniżyć budżety. Konkurencyjne zachęty podatkowe z krajów, a nawet stanów powoli i systematycznie odciągały studia od Kalifornii.

Film na majówkę? Ludzie aż klaskali po seansie ["Thunderbolts*" - recenzja]
      CNN przywołuje stan Georgia, który przyciąga produkcje na południe dzięki konkurencyjnej uldze podatkowej do 30 proc. To tam nakręcono na przykład większość "Thunderbolts*", najnowszego filmu Marvela. Nie pomaga też prawo. W Kalifornii firmy muszą wydać co najmniej milion dol., aby kwalifikować się do zachęt podatkowych. W Georgii nie ma minimum, co oznacza, że ​​filmy o mniejszym budżecie również kwalifikują się do ulg podatkowych
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.05.25, 02:25
      A judge has blocked the White House's bid to halt Harvard's ability to enroll foreign students after the school sued the Trump administration. Harvard called the revocation a "blatant violation" of the US Constitution
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.05.25, 06:28
      Putin absolutnie zwariował, a jeśli chce całej Ukrainy, doprowadzi do upadku Rosji — powiedział w niedzielę prezydent USA Donald Trump. Jednocześnie skrytykował wypowiedzi prezydenta Ukrainy Wołodymyra Zełenskiego, twierdząc, że wszystko, co mówi, powoduje tylko problemy.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.05.25, 06:30
      Putin absolutnie zwariował, a jeśli chce całej Ukrainy, doprowadzi do upadku Rosji — powiedział w niedzielę prezydent USA Donald Trump. Jednocześnie skrytykował wypowiedzi prezydenta Ukrainy Wołodymyra Zełenskiego, twierdząc, że wszystko, co mówi, powoduje tylko problemy.!!!!
      • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.05.25, 06:30
        "Podobnie prezydent Zełenski nie robi swojemu krajowi żadnych przysług, mówiąc w sposób, w który mówi. Wszystko, co wychodzi z jego ust, powoduje problemy, nie podoba mi się to i lepiej niech to się skończy" — zagroził Trump.

Mimo to ponownie powtórzył, że gdyby on był prezydentem, do napaści Rosji by nie doszło, ponadto twierdząc, że to nie jego wojna.

"To wojna Zełenskiego, Putina i Bidena, a nie »Trumpa«, ja tylko pomagam ugasić wielkie i brzydkie pożary, które zostały rozpalone przez rażącą niekompetencję i nienawiść" — podsumował
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.05.25, 17:51
      Prezydent USA Donald Trump "poważnie rozważa" zniesienie wszystkich restrykcji nałożonych przez jego poprzednika Joe Bidena na działania wojskowe Ukrainy - twierdzi Kyiv Post, powołując się na dwóch wysokich rangą zachodnich urzędników. Temat wsparcia dla Ukrainy i sankcji na Rosję, będzie głównym tematem rozmów amerykańskiej i niemieckiej delegacji w tym tygodniu.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.05.25, 10:19
      Musk pełnił funkcję specjalnego pracownika rządowego, co pozwalało mu na pracę w rządzie przez 130 dni w roku. Zgodnie z tym limitem, jego czas pracy kończy się pod koniec maja.
      Jakie są reakcje na odejście Muska?
      Biały Dom potwierdził, że proces zakończenia jego pracy jako specjalnego pracownika rządowego rozpoczął się w środę wieczorem. Musk wcześniej krytykował niektóre decyzje Trumpa, w tym projekt ustawy obejmujący wielomiliardowe ulgi podatkowe i zwiększenie wydatków na obronność.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.05.25, 03:26
      Elon Musk odchodzi z administracji USA, w której pełnił funkcję jednego z głównych doradców prezydenta Donalda Trumpa oraz szefa Departamentu Efektywności Rządowej. – Był jak "dziecko wpuszczone do Disneylandu". Okazało się jednak, że czym innym jest zarządzenie firmą, a czym innym zarządzanie światem – mówi Wirtualnej Polsce prof. Daniel Boćkowski.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.05.25, 23:18
      Prezydent Donald Trump nominuje generała broni Alexusa Grynkewicha na dowódcę sił USA i Sił Sojuszniczych NATO w Europie — podał Reuters, powołując się na anonimowych przedstawicieli amerykańskiej administracji i NATO.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 01.06.25, 07:10
      Do zdarzenia doszło na terenie hrabstwa Whatcom. Tir ciężarówka przewożący około 31 tys. kg aktywnych uli miodnych przewróciła się na drodze w pobliżu granicy z Kanadą. Lokalne władze natychmiast powołały sztab kryzysowy. Przyczyną wypadku miało być "złe wejście pojazdu w ostry zakręt"

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-05-31/cwierc-miliarda-pszczol-ucieklo-z-transportu-w-usa-wladze-wydaly-ostrzezenie/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka