seremine Re: Książki moje 03.11.23, 21:31 Poldek Pfefferberg, urodzony w Krakowie Żyd, ocalały z Holokaustu, wywiózł do USA po wojnie dokumentację osób uratowanych przez Oskara Schindlera. To na podstawie przechowywanych przez niego dokumentów powstała książka, a potem film Stevena Spielberga "Lista Schindlera". Teraz znana w Polsce aktorka napisała wiersz o swej przyjaźni z Pfefferbergiem. Film i ksiazka super! Odpowiedz Link
mala200333 Re: Książki moje 03.11.23, 21:42 Jerzy Pilch „Pociąg do życia wiecznego”, CarlosFuentes „ Wszystkie szczęśliwe rodziny” …i wiele innych.. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Książki moje 04.11.23, 06:38 Ale to miał być wątek o moich książkach Nie szkodzi. Ktoś czytał Oścień smutku? Odpowiedz Link
jutta_t Re: Książki moje 04.11.23, 16:04 Miałam te książkę w ręku, ale nie kupiłam. Może po przeczytaniu info na okładce smutek mnie ogarnął? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Książki moje 04.11.23, 16:08 Faktycznie temat trudny. Ale dobrze napisane - przynajmniej tak mi się wydawało młodziakiem wtedy będąc. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Książki moje 04.11.23, 16:11 A tutaj druga książka pana Edwina, też trudne tematy. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Książki moje 05.11.23, 15:53 To muszę sięgnąć po nią. Nie będzie to trudne gdyż są tutaj jego po angielsku. A ostatnio co czytałeś? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Książki moje 06.11.23, 16:20 jutta_t napisała: > To muszę sięgnąć po nią. Nie będzie to trudne gdyż są tutaj jego po angielsku. Polecam. > A ostatnio co czytałeś? Trudno powiedzieć, że czytałem. Żona z biblioteki przyniosła, pozaglądałem. Odrzuciło mnie jednak jakieś połączenia freudystycznego (kompletnie indywidualne przypadki) ze współczesnym "dziennikarstwem". Konkretnie jeden z pierwszych rozdziałów mówił o dużym szpitalu psychiatrycznym, który jest od pewnego czasu wielce osławiony w Polsce ze względu na osobę pana Kononowicza. Choroszcz mówiąc bez ogródek, koło Białegostoku. No nie, Kononowicz nie był jego tematem, za to inni pacjenci; na jednej stronie potrafiły się przeplatać nawet 4 imiona różnych pacjentów. No jak tu się próbować wczuć w historie konkretnego CZŁOWIEKA? Choroba idzie ze mną. O psychiatrii poza szpitalem Autorka: Anna Kiedrzynek Odpowiedz Link
jutta_t Re: Książki moje 06.11.23, 19:20 Zanosi się ciekawie… A ponieważ na świecie jest bardzo nieciekawie to jest taka książka pokazująca jak narastające konflikty doprowadziły do Pierwszej Wojny Światowej. Oto ona.. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Książki moje 08.11.23, 07:23 Tak z jakiegoś streszczenia - wygląda na dobry materiał na solidny film. Niestety coś nie znajduję (filmu). Odpowiedz Link
jutta_t Re: Książki moje 03.12.23, 01:23 Juliet Blackwell - “Off The Wild Coast of Brittany”. Odpowiedz Link