GoĹÄ: jimka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.03, 14:45 Dostalam sie na wiedze o teatrze w Krakowie i w Warszawie!!!! Co mam teraz zrobic???????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: magician Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.03, 15:18 Gość portalu: jimka napisał(a): > Dostalam sie na wiedze o teatrze w Krakowie i w Warszawie!!!! > Co mam teraz zrobic???????????????????????????? oddać mi jedno miejsce :))))))))) jimka - chyba Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zuza Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.szczecin.mm.pl 08.07.03, 18:27 Co robić???Wybrać którąś z opcji. Wszak na dwu uczelniach studiować w trybie dziennym trudno... Decyzja to cokolwiek wydawać się może niełatwą, ale dla mnie to li tylko pozory. Wszystko zależy od tego, co chcesz robić, jak rozwijać swoją pasję do teatru. To jest fundamentalna kwestia. Potem wystarczy przejrzeć plany zajęć i nieco wniknąć w strukturę obu szkół i studiów jakie oferują. Dla mnie Kraków to wciąż bardziej kontynuacja specjalności teatrologicznej studiów polonistycznych. Zapewne studia to piękne i ludzie dość mili (pozdrawiam kolegów poznanych na 2 MFST;-), tyle, że nie bez kozery anegdotycznie powtarza się pewną historię o chłopcu, który z UJ trafił na AT co by zbadać kwestię dla mnie oczywistą;-) Nevermind. U źródeł WOT'u AT stoją: Koenig, Fik, Raszewski. Z UJ bliżej na krakowską PWST.. wciąż nie wiem czy tylko w kwestii geograficznej;-) Kraków ma ciekawą aurę, Warszawa "tętni" teatrem! Koniec kropka!!! i tak za długi to wywód. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka tajemnicza historyjka- do ZUZY IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 02:20 A jak brzmi ta Historia o Chlopcu co z UJ z przeniosl sie na AT?????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luper Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.03, 20:22 Jasne ,że warszawa! Krakow sie starzeje i zapada w marazm,a gdyby nie kilku teatralnych reanimatorów to bylby juz dawno martwy! poza tym w warszawie nie musisz wydawac multum kasy na dojazdy do najciekawszych polskich teatrów,jestes w centrum wydarzen teatralnych!(w warszawie byl castorf-w krakowie nic,w warszawie the wooster group-w krakowie nic! Ja mialem podobny dylemat (tyle ze kierunek inny),i mimo ze mieszkam w krakowie wybralem warszawe!!! pozdrawiam-luper Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luper Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.03, 20:24 Zapomnialem ci pogratulowac ,wiec gratuluje!! luper Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zo Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 08.07.03, 21:38 jestem absolwentką teatrologii na UJ. Jeżeli już musisz studiować ten nikomu na nic niepotrzebny kierunek - wybierz Warszawę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: JIMKA Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 02:17 hej ZO!!! Czemu mowisz az tak sceptycznie i chlodno o biednej teatrologii tudziez wiedzy o teatrze????????????????? Osbiscie rzecz biorac, kocham Teatr i czemu nie mialabym sie o nim uczyc??? Dla mnie bardzo potrzebny, chcialabym zostac potem rezyserem teatralnym. Co do PWST i AT, to pewnie z AT blizej na Wydzial Rezyserii na AT niz z teatrologii na UJ. Wlasnie, jeszcze te korzenie w polonistyce-to mi sie nie podoba... CZY PRAWIE WSZYSTKO MUSI PRZEMAWIAC ZA WARSZAWA???? ;( a KOLEGA LUPER, co studiuje?????? zadowolony jestes z wyboru Wawy??? DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA WSKAZOWKI!!! JAKBY KTOS CHCIAL COS DODAC-CHETNIE PRZECZYTAM!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zuza Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.szczecin.mm.pl 09.07.03, 10:35 Nie wiem czy ZO odpisze, ale chyba rozumiem sceptycyzm, jakim wręcz zionie jej post. Oburzenie Twoje, Jimka, jest naturalnym odruchem, ale fakt faktem szkoły artystyczne produkują bezrobotnych. Nie chodzi o to, że WOT czy teatrologia(bo notabene to spora różnica) to studia nudne czy nierozwijające człowieka. Życie jest jednak okrutne!Nie ma miejsca dla idealistów (to choroba z której człowiek się leczy cale życie;)Rynek pracy pożąda ludzi z takim a nie innym wykształceniem. Oczywiście to nie przesądza o niczym!!! Na szczęście;)))ufff... ps.wspominanej historii nie opowiem... ps2. Jimko, skoro z goryczą pytasz, czemu wszystko przemawia za Wawą... wybierz KRAKÓW! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 11:07 Jasne, masz racje, ze to idealizm, i ze nie ma pracy. ale ja to sobie wykalkulowalam juz. jak mi sie nie uda dostac na rezyserie w trakcie studiowania na WOT to wtedy postaram sie dostac na dziennikarstwo-albo cos innego humanistycznego co jest bradziej praktyczne niz WOT. co do teatrologii i WOT- jakie sa roznice Twoim zdaniem??? w krakowie nazwali sie teraz Wiedza o Teatrze, juz nie teatrologia. a co do wyborow, prawda jest taka-ze wybierajac miasto wybieram Krakow, ale patrzac na to pod katem studiowania wole AT. wiec pewnie spotkamy sie na tym korytarzu na miodowej 22/24 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zo Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: 81.21.198.* 09.07.03, 12:19 droga koleżnako "teatrolożko przed":-) to chyba nie jest sceptycyzm, to czym ode mnie "wionie", tylko coś bardziej jak realizm, czy doświadczenie. Mam tu spory dylemat, czy wyjaśniać Ci to wszystko, czy dać Ci spokojnie wierzyć w "magię teatru" i Twoją w nim przyszłość. Ostatnią rzeczą, jakiej bym chciała, to ostudzić Twój entuzjazm i miłość do teatru. Mojej nikt w porę nie ostudził i dziękuję za to wszystkim, którzy pukali się po cichu w czoło, jak widzieli, że córka ekonomistów ładuje się na teatrologię. To były naprawdę piękne studia (mówię o UJ) wspaniali niektórzy wykładowcy, świetni ludzie z roku, sami wariaci i zapaleńcy teatralni. Krakowska aura studiowania to "temat na poemat". Program studiów był beznadziejny, to fakt. Teraz jak na to patrzę, wiem dokładnie, co bym zmieniła i czego tak cholernie brakowało. Nie wiem, czy to teraz wprowadzili czy nie. Ale oni chcieli z nas tym programem zrobić bandę życiowych nieudaczników i nikomu niepotrzebnych frustratow z ambicjami, co grozilo wiecznym niezadowoleniem z wszytskiego wokoło. A to dlatego, że mieliśmy zajęcia z samymi teoretykami i żadnego odnośnika do prawdziwej teatralnej rzeczywistości nam nie zafundowano. A ta rzeczywistość jest bardzo trudna, bardzo marniutka, bardzo czasami prozaiczna, a wiem, bo w teatrze pracuję (sic!). Ale to nie studia mi w tej pracy pomagają, ale umiejętności nabyte podczas wykonywania "w międzyczasie" zupełnie innego zawodu. Ale - może coś się zmieniło, może ktoś poszedł po rozum do głowy i przystosował te studia choć trochę do rzeczywistości, żeby dac Wam szansę, której nam nie dano. Mam nadzieję. Bardzo uważnie przyjrzyj się programom studiów i zobacz, czy poza historią i teorią wszystkiego, co możliwe jest też trochę prozy zycia, czyli ekonomii teatru, budżetowania planów repertuarowych, sposobów finasowania, promocji i reklamy, PR - to brzmi brutalnie, ale bez tego nie ma teatru. A nawet reżyser, który nie zdaje sobie sprawy ze struktur funkcjonowania tych instytucji nie poradzi sobie i proza go przygniecie. Teatrom najbardziej potrzeba dziś wykształconych menadżerów i do tego te studia choć po trosze powinny przygotowywać. Na pytanie czy dyrektorem teatru powinien być artysta czy menadżer, rzeczywistość podsuwa tę drugę odpowiedź. Trzymam kciuki i najważniejsze, że wierzysz w teatr i wiesz, czego chcesz. Pozdrawiam "teatrolożka po" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 13:27 dzieki ZO! wydaje mi sie, że na Akademii Teatralnej jest jednak troche praktyki. w którym teatrze pracujesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zo Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: 81.21.198.* 09.07.03, 13:50 daj jakiegoś maila albo gg Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 16:34 moj mail to jimka@o2.pl gg moge Ci przekazac mailem. pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luper Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.03, 13:59 Gość portalu: JIMKA napisał(a): > Co do PWST i AT, to pewnie z AT blizej na Wydzial Rezyserii na AT niz z > teatrologii na UJ. Wlasnie, jeszcze te korzenie w polonistyce-to mi sie nie > podoba... > CZY PRAWIE WSZYSTKO MUSI PRZEMAWIAC ZA WARSZAWA???? ;( Jest jedna rzecz która przemawia za krakowem,własnie pwst!Ja osobiscie gdybym mial studiowac rezyserie to wybralbym Pwst(chyba).Z tego co sie orientuje to ta uczelnia ma kontakt z krakowska rzeczywistoscia teatralna,ucza tam istotni rezyserzy teatralni(krakowscy)/lupa m.in./,a na at z tego co sie orientuje,tych wykladowcow rezyserow/dyrektorow teatrow (tych istotnych jest chyba nieco mniej).ale moge sie mylic ,bo nie mam kontktow ani z pwst ani Z At,a to co mowie wiem z teorii(cudzej),wiec musisz to rozwazyc sama. > a KOLEGA LUPER, co studiuje?????? > zadowolony jestes z wyboru Wawy??? wiesz jeszcze nie studiuje ,bo tez w tym roku zdawalem,powiem ci za rok czy jestem zadowolony/zawsze jak nie bede-wroce do krakowa(albo moze mi sie poza polske uciec na studia .....rozmarzylem sie)/. luper Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luper Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.03, 14:02 Gość portalu: luper napisał(a): > wiesz jeszcze nie studiuje ,bo tez w tym roku zdawalem,powiem ci za rok czy > jestem zadowolony/zawsze jak nie bede-wroce do krakowa(albo moze mi sie poza > polske uciec na studia .....rozmarzylem sie)/. ^ "uda" oczywiscie;) to przez to rozmarzenie luper Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maciek Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.one.pl / 192.168.0.* 11.07.03, 18:31 Kraków !!! !! Kraków jest duuuzo tańszym miastem jeżeli chodzi o życie:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 11.07.03, 19:13 i o niebo piękniejszym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luper Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.03, 19:30 Gość portalu: jimka napisał(a): > i o niebo piękniejszym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;) Ale nudniejszym,chyba sama przyznasz,ze nie dzieje sie tu wiele,a jesli o teatr chodzi to zupelnie nie ma porrownania z warszawa! luper Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 13.07.03, 13:41 niestety masz racje. szkoda, ze to nie krakow jest teatralna stolica Polski!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaa Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.pl / *.gazeta.pl 13.07.03, 16:37 No więc tak: skończyłam teatrologię w Krakowie,było to roku temu, więc nie sądzę,żeby tam się wiele zmienilo,oprócz tego,że podzielili te studia (3+2),zmienili nazwę (na WOT)i wykreślili trochę przedmiotów polonistycznych (chwała Bogu,bo mieliśmy dwa razy więcej zajęć niż poloniści). Skończyłam tez dziennikarstwo na UJ. Mam wielu znajomych-i z WOT-u w Warszawie i w Krakowie.I jedni, i drudzy,są spoko. Kocham Krakow,bo jest piękny i nie wyobrażam sobie, żebym mogła mieszkać gdzie indziej.Same studia były dość nudne (niech Cię np.nie zwiedzie przedmiot "warsztaty teatralne",który jest po prostu śmieszny i niczego się tam nie nauczysz-to w kwestii Twoich planów rezyserskich),niektórzy wykładowcy fantastyczni,do dziś utrzymuję z nimi kontakty (np.w tej chwili wyslalam maila do mojej promotorki). Nie wiem,skąd jesteś,bo to też ważne.Na Twoim miejscu wybrałabym-jednak chyba - Warszawę. B.dużo daje (cały czas mam na myśli Tw.reżyserię) bliskość studentów reżyserii na warsz.WOT,możliwość podpatrywania ich pracy,której my-w Krakowie,na UJ-nie mieliśmy.Co więcej-w Kr.jest sporo antagonizmów między teatrologią UJ a PWST i zawsze czułam się w szacownych murach tej drugiej uczelni jak intruz. Nie żaluję, że skończyłam te studia.Piszę dużo do pism teatralnych (tu uwaga: dziennikarstwo -to dopiero była pomyłka,absolutnie te studia nic nie dają,jeśli chodzi o pisanie),dalej interesuje mnie teatr. Tyle, że jest mi smutno,że wszystko,co ciekawe,dzieje się teraz w Warszawie.Kraków umiera. W Starym Teatrze mają być w tym sezonie wystawiane same kabarety-np. Żeby zobaczyć coś ciekawego,musze zdobyć stówe na pociąg i jechać do stolicy. Ale jeśli czujesz,że to ma być Kraków... Życzę Ci podjęcia właściwej decyzji :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luper Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.03, 19:38 Gość portalu: aaa napisał(a): > Tyle, że jest mi smutno,że wszystko,co ciekawe,dzieje się teraz w > Warszawie.Kraków umiera. W Starym Teatrze mają być w tym sezonie wystawiane > same kabarety-np. > Żeby zobaczyć coś ciekawego,musze zdobyć stówe na pociąg i jechać do stolicy. Chyba zartujesz!!! to straszne,co oni chca z tego teatru zrobic bagatele 2,i tak gdyby nie Lupa to Stary by umieral.A pozatym podobno Artur Urbanski ma wystawic cos w starym. A wracajac do teatrologi, to rowniez zycze ci podjecia w/arszawskiej/łasciwej decyzjii! tylko pytanie:masz zamiar studiowac rezyserie i Wot/teatrologie rownoczesnie z rezyseria,czy najpierw skonczysz wot i pojdziesz na,jak sadze,wymarzony kierunek? pozdrawiam luper Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka@o2.pl Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 13.07.03, 22:37 Wydzial Rezyserii to kierunek najbardziej wymarzony na swiecie w moim przypadku. klamka juz prawie zapadla, jeszcze nie zabralam papierow z UJ-ale jestem zdecydowana na Wawe., tzn na AT. na Rezyserie bede zdawac do upadlego, az za 10 razem egzaminatorzy powiedza, ze nie chca mnie tu widziec 11 raz-to mnie wpuszcza na WR. chyba bede zdawac na Rezyserie juz w tym roku-jesli zdaze z napisaniem egzemplarza rezyserskiego. zaczne tam studia jesli i jak tylko sie dostane-na WOT latwiej sie dostac. pozdrawiam WAS WSZYSTKICH i dziekuje serdecznie za WSZYSTKIE POSTY. jak jeszcze czegos nie napisaliscie- piszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szustoff Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.acn.pl 14.07.03, 00:12 hehe :))) fuksie dawaj na AT ... ja wlasnie jestem po 3roku kolejna sesja zaliczona w tej szkole uzmyslawiam mie to ze WOT jest najprzyjemniejszym wydzialem humanistycznym jaki znam... 1rok historia filmu z Wernerem [starym!!!!]...pamietne srody gdy zaczynalismy zajecia o 9.00rano by wyjsc z wypiekami na twarzy po filmowej dyskusji o 22.00 i potem na piffko do marcinka... historia filozofii [2letnia] z Loren...taki burdel w glowie ze ciezko sie bylo czasem pozbierac... 2 letnia hist. sztuki z kochana Brus-Malinowksa [to opcowanie ze spokojem przynaleznym tylko ludzim Wschodu...] to najciekawsze zajecia na 1roku malo na poczatku zajec "teatralnych", potem sie doczekasz 2rok juz wchodza zajecia praktyczne [elementarna rez/ doktryny u Kubika [on wszytko wie...calkiem serio...i ful ksiazek nieprzetlumaczonychc na polski posiada. np Butler i inne nowinki] skandynawowie u Sokola [mroczne rewiry na semestr zimowy...] teatr ruchu i plastyki u Kuznickiej [porzadkuje wiedze od Szajny Kantora Grotowskiego] shakespeare u Komorowskiego [ten czlowiek istotnie byl pomazancem bozym...] 3 rok praca polowkowa [ciekawa sprawa] ale nie daje licencjatu zajecia z Kolankiewiczem... piatki 9.00rano...prawie zero spoznien...wielkiej klasy to wykadowca, ktory ROZMAWIA a nie gada w sufit...dla mnie BOMBA Kowal PR i innne reklamiarskie ciwczenia [Beata pracuje w rozmaitosciach, lepiej byc nie moze:) jakie sa plusy wotu 1. masz baaaardzo duzo zajec z wiedzy ogolnej 2. komfort malcyh grup [wszyscy w szkole sie znamy] 3. kontakt z prof [mozn cisnac ile sie z nich chce, wystarczy zostac po zajeciach] 4. jestes traktowana [przez 90%] jak pelnoprawny parter, od ktorego te madre glowy tez moga sie czegos nauczyc 5. sesja lekka, choc trzeba sie przygotowac ["wrzesien" raczej nie istnieje 6. wszyscy mamy stypendia, ale o tym cicho sza [male ale sa] 7. masz kontakt z zywym teatrem [piski jeki w czasei naszych wociarskich zajec czasmi nuza, ale dopiero wtedy wiesz ile pracuje sie na 1 gest w teatrze] 9. wot idealnie przygotowuje na rez tylko NIE w tym roku, nie po maturze [radze sie nie blaznic...lepiej przeczekac podotykac i potem podjac decyzje w pelni swiadomosic ze nikt nie ma kasy na produkcje Twoich spektakli, murzyn z wieczorkiem nie dadza sali do prob, bo swiatlo kosztuje i takie tam... 10. poznajesz ciekawych ludzi, wyraz "akademia teatralan" otwiera wiele drzwi... [troche to oblesne ale taka prawda 11. rektorem jest "nasz" dziekan... wot zmierza ku zarzazaniu kultura, zobacz sobie plan zajec www.at.edu.pl/html/program_wot.html prawde rzecze ZO, bez kasy nie am teatru... 12. obok starowka i friko smalcem u koguta :) minusy: plota na plocie droga stolowka u Jolki, choc ma sie co zmienic huiowe lektoraty [ja biore dziekanke i jade sie uczyc] wieczne przebywanie w "teatralnym" swiecie [na 1roku siedzisz w at nonstop, ale mniej niz rez i aktorzy :) ja pierdole powinnam zostac PR mej szkoly...chyba nikt wiecej + nie wymyslil... :)) im na prawde zalerzy zeby z nas zrobic przyzwoitych ludzi....serio .... jak jakies pytania smialo pisz :) a mnie nie bedzie na Waszej fuksuwce :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 09:28 Dzieki za info, jak cos wymysle to Cie podrecze pytaniami. a jak jest z wejsciowkami do teatrow dla studentow AT??? Zuza mi mowila, ze do Studio wpuszczaja za darmo za okazaniem legitki, a jak jest w innych? w koncu na ciaglym chodzeniu do Teatru mozna zbankrutowac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magician Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.03, 10:48 szustoff takiej dogłębnej analizy ;) wydziału WOT-u to nie było nawet na stronach Akademii Teatralnej. Mnie też się przydało, ale tak serio mówiąc, to dlaczego prawie w ogóle nie ma zajęć z teorii teatru...? Filozofia, Histoira Sztuki. Historia Teatru? pozdrowienia! m Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 11:17 moze powinnismy przeslać link do Twojego listu do AT??? moze Cie zatrudnią jakospec od PR??? albo chociaz Dzial Promocji???? a co to znaczy, ze maja "niefajne" lektoraty??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szustoff Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.acn.pl 15.07.03, 00:32 z wejsciowkami to bywa roznie...studio za fri nawet jak nie pokazesz legit wystarczy sie opatrzec bileterom :) narodowy za piatal wspolczesny tez cos taniej [5?] reszta placisz jak kazdy zwykly widz, ale bez kolejki dostajesz na bankructwo nie licz - znudzi Ci sie pewnie ;)) a poza tym tak duzo premier ciekawych nie ma wiec spox na piffo zawsze starczy ;) magiku, bo teatr to jest cos co zyje... historii teatru jest wystarczajaco - zawsze poza tym mozna co doczytac. odpowiednie pozycje dostaniesz. hehe chcieli by mnie jako PRowca...ale dopoki mam co jesc wieczorek i murzyn nie beda mi placic... ;)))) jimka szykuj sie na sajgon fuksowkowy ;))) pocztowke z wakacji prosze starszym studentom poslac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: finka Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.03, 14:29 jedź Ty szustoff za granicę faktycznie ( tylko po co ? na zmywaku szlifować Hamleta ??? ), jak ktoś z tak żenującą ortografią i dziesiątkami literówek ( współczuję tym co mieliby Cię sprawdzać przed oddaniem do druku), cytuję z Ciebie: "opcowanie, zalerzy" będzie potem pisać recenzje teatralne, to ja przestanę do teatru chadzać... ależ wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jakub Re: do Finki IP: *.szczecin.mm.pl 22.08.03, 13:11 Że też mnie tu nie było, gdy wątek był "na wokandzie"... To jak stąpanie po rozgrzanych węgielkach ^-^ I przynajmniej na forum weselej i żywiej nieco! Cała dysputa w dziwnym kierunku podążyła... Ale może to taka cecha teatrologów? Nie obce mi to środowisko, a jakże! Mam jednak do czynienia z innymi typami mentalnymi. A te błędy językowe...uuuuuuuu!!!!!!!! buuuuuuuuu!!!! brrrrr!!!!!cisną mi się na usta same onomatopeje! (yeah!!!) Dziwię się, że koleżanka Zuzia nie zareagowała..ani inne młode teatrolożki/filolożki? hę? Nie bądźmy bezwzgędnymi purystami językowymi, ale takie błędy są aż "gorszące". Ale może to ja starszej daty jestem i na tych ubezdźwięcznieniach i zapisach fonentycznych się nie znam;( Ładny język i próba mądrej wypowiedzi nie jest też egzaltacją. Nie rozumiem zarzutu postawionego przez którąś z pań. Brawo dla FINKI, kimkolwiek jest! ps.jeżelim popełnił jakiekolwiek błędy, proszę o zwrócenie uwagi; omylny i ja bywam;)i nie zasłaniam się dysleksją itp. Myślę, że "kwiatków" niechlubnych tu nie zostawiłem.;) ps2.(nie)pozdrawiam wszystkich forumowiczów-luzaków, co to szukają oryginalności w wyrazach (formach ich zapisu?) przeznaczonych dla izolowanej rozkoszy zamkniętego koła wtajemniczonych... analfabetów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zuza Re: do Jakuba (private post;) IP: *.szczecin.mm.pl 22.08.03, 16:14 W ODPOWIEDZI NA ZAPYTANIE (ABSTRAHUJĄC OD TEMATU WOT'U, FUKSÓWKI CZY BRECHTA) Szanofny Pórysto Kóbo..pujdziem na piffko do Pifnicy Kany to wylorzem Ci calom kfestiem jak nalerzy.. I wiatruhę sovieckom zjemy;) ps.chciałam napisać alfabetem fonetyczny, jako p.Zdziarski uczył, ale skomplikowałabym wielce proces swego pisania. ps2. p.Zdziarski... ehh...;))) [AT wie o kogo chodzi- przyp.autora] ps3. a może niekoniecznie? nie wszyscy "Kulturę mowy" mają... a jak mają to z niej zwiewają! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tori Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: 212.33.69.* 16.07.03, 11:55 Postanowiłam i ja się wtrącić. Co do wiedzy o teatrze, widzę, ze jesteś zdecydowana, i pomimo różnych bardzo opinii moich znajomych: Kraków czy Warszawa, wybrałas chyba dobrze, zresztą skoro tak czujesz, nie ma o czym gadać. Natomiast jesli chodzi o reżyserię w Warszawie, to przenigdy tego nie rób!!! Od razu PWST! Przecież warszawska szkoła to nieszczęscie w tej materii. Nie ma tam żadnych autorytetów, prawie zaden absolwent nie został dobrym reżyserem (Glińska to wyjątek potwierdzający regułę). Co innego Kraków, tam są naprawdę wybitni pedagodzy, a lista absolwentów (tylko "młodego" pokolenia) jest imponujaca: Jarzyna, Warlikowski, Augustynowicz, Miśkiewicz, Cieplak, Kos, Brzyk, Klata, Figura, itd itd. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 13:13 dzieki Tori!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luper Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.03, 15:45 dokladnie tori,ma racje! ale zawsze mozesz,sie podreczyc dziesiec latek,na studiach(najpierw skonczyc wot, a potem rezyserie). zycze podjecia wlasciwej decyzjii! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 17.07.03, 18:42 Klamka zapadła! wybrałam Wawę i AT. w koncu wiecej Teatrow itp. na rezyserie dostac sie trudno, nie wiem czy udaloby mi sie dostac jeszcze w trakcie studiow. ale bede probowac w krakowie. a jak wytlumaczyc to, ze w Wawie jest wiecej osob na miejsce na rezyserie ni z w Krakowie???? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szustoff Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.acn.pl 18.07.03, 00:42 bo wawka jest "czrenidi" ;))) + pelno malolatow zdaje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: at Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 23:03 Gość portalu: szustoff napisał(a): > > bo wawka jest "czrenidi" ;))) > + pelno malolatow zdaje Tak tak, Kaśka ma rację z tymi pocztówkami z wakacji. Lepiej wyślij, bo Cię potem na fuksówce z tego rozliczą. A lektoraty są faktycznie do dupy. Ale generalnie jest na nich bardzo sympatycznie. Jak masz jeszcze jakieś pytania - PYTAJ!! Do zob. w październiku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka pocztówki, fuksy itp IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 05.08.03, 11:35 hmmmmmm chyba zartujesz z tymi pocztowkami??? na spotkaniu z wladzami wydzialu "starszaki" nic nie mowily,ze musimy im wyslac kartke z wakacji???!!!! pytania-czy znacie jakis przypadek, zeby ktos z AT WOT przeniosl sie na WOT na UJ, i jakie mial wrazenia? Zuza zaczela cos mowic o historii jak ktos z UJ na AT-tez ciekawe zagadnienie. ale moge sie tylko glupio domyslać o co moze chodzic. moze ktoś wytlumaczy malemu fuksowi!!!prosze ładnie! a poza tym-do zobaczenia chyba juz 29 wrzesnia-wtedy jest inauguracja! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: at pocztówki i takie tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.03, 14:39 No jak nie mówili o pocztówkach to ok. Nie musisz wysyłać. A powiedz mi kto Wam robi w końcu fuksówkę? Trzeci czy drugi rok? Powinien trzeci, ale cos oni nie chcieli i namawiali drugi. Osobisicie nie slyszalam o przenoszeniu z wawy do krakowa. Ale powiem Ci tak - ja kocham miasto krakoff calym sercem. Mam tam rodzine, przyjaciol, swoje miejsca. W liceum ciagle tam jezdzilam. Zawsze chcialam studiowac. Wybralam Wawe i nie zaluje. Mysle, ze wiele osob mialo ten sam dylemat. Wyobraz sobie moje zdziwienie kiedy pojechalam do Krakowa - na "Braci Karamazow" Lupy; tak krakowsko mialo byc, mieszkalam u studentki z PWST (obok Lupy zresztą), jadę na Starowiślną, a tam WoT:) i Warszafka i tylko:"Cześć, cześć" "O! Co ty tutaj robisz?" "Jaki świat jest mały"... Nie żałuj. Po prostu o 12.05 idziesz na peron IV na Centralnym, wsiadasz w pociąg i jesteś :) I tak można żyć. Mnie prawdopodobnie na inauguracji nie będzie, ale życzę powodzenia przy odbieraniu indeksu na oczach Dąbrowskich i innych ludzi "kultury":) pzdr.i odp. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: axur Re: pocztówki i takie tam IP: 141.30.64.* 05.08.03, 20:02 juz lepiej, zeby nas ten Dabrowski nie zaszczycal pocztowke wyslac koniecznie, bo beda represje kto robi fuksowke, to sie zobaczy, jak odpowiedzialni beda nieskuteczni, to inni sie tym zajma a po co sie przenosic do krakowa? tu bywa wystarczajaca nudno, nie ma potrzeby poglebiac nudy. Najlepiej szybko skonczyc studia, wyprowadzic sie na podkarpacka wies i hodowac rasowe kury, biorac przyklad z Tarasewicza. A do teatru jezdzic gdziekolwiek, najrzadziej do Warszawy. Jak sie mieszka na podkarpaciu, to chyba obojetnie, gdzie sie pojedzie, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka@o2.pl Re: pocztówki i takie tam IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.08.03, 14:30 jakie bedą represje w przypadku niewysłania???? a co podkarpackiej wsi-świetny pomysł-postaram sie skorzystać w przyszłosci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: at Re: pocztówki i takie tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.03, 22:41 Eee, na pewno nie będzie żadnych problemów z tymi pocztówkami... Ale pierwsze miesiące będą ciężkie. Organizowanie imprez, chodzenie z "eFkami", prowadzenie dzienniczków. A możliwe, ze trzeci rok wymyśli jeszcze jakieś gorsze rzeczy. Się okaże. Może będą wspaniałomyślni i dadzą wam spokój?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zuza Re: pocztówki i takie tam IP: *.szczecin.mm.pl 06.08.03, 23:09 Gość portalu: at napisał(a): >Organizowanie imprez, chodzenie z "eFkami", prowadzenie dzienniczków. Ave! Oooo!!! Jimka.. to fajnie, prawda? Z pewnością problemu ze zlokalizowaniem Twojej osoby mieć nie będę. Jedyną formą fuksowego rytuału jaki zastosuję będzie pivko.. gdzieś w pobliżu Miodowej... może Marcinek? a może niekoniecznie?;))) Zapraszam na naszą imprezkę "zaoczną".. na ubiegłej działo się.. och, działo!;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka Re: pocztówki i takie tam IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 07.08.03, 00:23 fajnie!!!! chetnie sie wybiore do Marcinka i dzieki za taka laskowaosc Zuzo- A.Z.K.!!! ja jak na razie zapraszam na pielgrzymke, na która sobie podrepcze jutro! ale nie zapomne w tym czasie o teatrze, w koncu "teatr moj widze ogromny" hehe pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magician Re: pocztówki i takie tam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.03, 11:37 żebym tak ja kiedyś mogła założyć podobny wątek... ;) nawet bym wam wysłała więcej pocztówek niż się przewiduje ech :) m. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: at Re: pocztówki i takie tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.03, 21:30 Przecież wszystko przed Tobą! Próbuj za rok. U mnie na roku wiele osób dostało się za drugim, trzecim razem. My tu na pewno będziemy czekać na Ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magician Re: pocztówki i takie tam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.03, 21:58 Gość portalu: at napisał(a): > Przecież wszystko przed Tobą! Próbuj za rok. U mnie na roku wiele osób dostało > się za drugim, trzecim razem. My tu na pewno będziemy czekać na Ciebie :) dziekuję za wsparcie, ale najpierw muszę się doczekać pierwszej próby! :) narazie TO przede mną... nie krakać mi tu kolejne próby ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zuza Re: pocztówki i takie tam IP: *.szczecin.mm.pl 07.08.03, 23:08 Gość portalu: magician napisał(a): > dziekuję za wsparcie, ale najpierw muszę się doczekać pierwszej próby! :) > narazie TO przede mną... nie krakać mi tu kolejne próby ;))) Prorokuję... Będzie za pierwszym! Spoko!!! ............................... Wspomnisz moje słowa! Inaczej krzewy i kwiatki w "Grecji" zwiędną:)))) ............................... Tymczasem wytrwałości przybywaj! ............................... A też będziesz miała taki "jimkowy dylemat"???????? ;))) .................................. Ok. I tym akcentem pokrzepiająco-zapytującym... bynajmniej nie drwiącym... uciekam, co by oddać się rozkoszom podróżowania pkp.. Terespol-znaczy się nach Warschau fahren..i Cracow takoż..co by zacieśnić więzi ze studentami tamtejszej pwst;) ................................. Pocztówek nie wysyłam. Mnie nie Fuksują... hehe;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szu Re: pocztówki i takie tam IP: *.acn.pl 10.08.03, 17:36 a misie nijje podoba pomysl usuwania fuksuffki w przypadku jimki... Marcinek do czasuff chimery byl miejscem swietym... aktorzy do fuksuffki maja zakaz nasi powinni tam sie udac pierwszy taz po kwarcuffce ze swoimi oprawcami z rocznikuff starszych... takie moje zdanie kto to jest at? bo ja znowu czego snie wiem, jakem abderyta... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka Re: pocztówki i takie tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 15:40 > > a misie nijje podoba pomysl usuwania fuksuffki w przypadku jimki... > Marcinek do czasuff chimery byl miejscem swietym... > aktorzy do fuksuffki maja zakaz ja nie mam nic do gadania w tej sprawie- jestem tylko malym biednym fuksem... ;( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jimka Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 17:41 a tak na marginesie-jestem dumna że moj skromny atek zdobyl taka popularność... to juz 51 post!!!!! przyda sie to oblać w Wawie... jak już mnie "Starszaki" wpuszczą do sławnego Marcinka :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: at Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 18:05 ee, z tym marcinkiem to nie ma co przesadzać... nie wiem kto tam chodzi. zawsze jak tamtedy przechodze to widze zapite geby z aktorskiego. sa fajniejsze miejsca. czy ja wiem czy marcin taki klimatyczny??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szu Re: Pomoc PILNIE POTRZEBNA!!! IP: *.acn.pl 01.09.03, 00:21 nie klimat a tradycja ;) Odpowiedz Link Zgłoś