Dodaj do ulubionych

Protest Szkoly Europejskiej???

26.10.05, 11:09
News Details
26-OCT-05 EU School Protest

The Parents Association of the European School in Luxembourg organized a
protest yesterday against the Luxembourg II school and other issues affecting
the children in the Luxembourg I school.

It was held at lunchtime in front of the Batiment Jean Monnet (European
Commission building) in Kirchberg, and a sizeable number turned out.

The protest included the following: a request to have the Luxembourg II
european School based in Kirchberg, the place of work of 80% of the parents;
a demand to restrict the size of classes to 25 pupils; the right of children
to receive an education in their mother tongue; the right of admission for
children from 4 years of age; after-school supervision (garderies on the
premises of the schools themselves; a vertical split between the two
Luxembourg schools, i.e. by mother-tongue; and many more...
Obserwuj wątek
    • ma_wi99 Re: Protest Szkoly Europejskiej??? 26.10.05, 11:37
      Zgadza sie. Jest to ciag dalszy trwajacego juz kilka lat sporu o tzw. Luxembourg
      II. Nie wyglada na to, by spor ow mial sie w ten sposob zakonczyc.

Rodzice ze Szkoly dostawali od APEE maila z zawiadomieniami. Myslalem, ze wy tez
      dostaliscie?
      • tomi_22 Re: Protest Szkoly Europejskiej??? 26.10.05, 11:54
        Moze dostalismy, ale nas Lux II nie obchodzi.

JEDNAK, nie wiem czy ja dobrze rozumiem, sa postulaty ZEBY GARDERIE zrobic wg
        klas jezykowych???

Jesli tak to jakis absurd jest, bo bedzei tak, ze dzieci beda mieszkac w Luxie
        np 10 lat i nie znac slowa po fra lub niem... Ale mam nadzieje, ze zle rozumiem
        to!!!
        • ma_wi99 Re: Protest Szkoly Europejskiej??? 26.10.05, 13:05
          > Moze dostalismy, ale nas Lux II nie obchodzi.

Do czasu ;-)
          Na razie polska sekcja jest wylacznie w Lux I, ale skad wiesz co bedzie za rok,
          kiedy Marysia pojdzie do Primaire? Byla juz kiedys i taka koncepcja, zeby nowe
          kraje wygonic do Mamer...

>
          > JEDNAK, nie wiem czy ja dobrze rozumiem, sa postulaty ZEBY GARDERIE zrobic wg
          > klas jezykowych???

No, nie. To co zacytowales, to jest zbitka kilku postulatow. Jak to rozdzielic,
          to wychodzi co nastepuje:
          • tomi_22 Re: Protest Szkoly Europejskiej??? 26.10.05, 13:21
            Dawaj :) Poczytam.

PL sekcji nie przeniosa do Mamer. Tak wiem od Pani nauczycielki :)
            • ma_wi99 Re: Protest Szkoly Europejskiej??? 26.10.05, 14:12
              poslalem. Milej lektury ;-)
          • asiunia.lux Re: Protest Szkoly Europejskiej??? 26.10.05, 15:13
            --w EE utworzono jak dotychczas tylko 2 z koniecznych 9 sekcji jezykowych:
            polska i czeska)

Przeciez wegierska tez jest.
            • tomi_22 Re: Protest Szkoly Europejskiej??? 26.10.05, 15:16
              No wlasnie. Wegierska jest i to bardzo DUZA - na przeciw PL zreszta. Asia,
              wiesz o czym mowie.

A dzieci przyjmuja od 4 lat no nie?
              • asiunia.lux Re: Protest Szkoly Europejskiej??? 26.10.05, 15:18
                tomi_22 napisał:

;)

> A dzieci przyjmuja od 4 lat no nie?

no
                • ma_wi99 Re: Protest Szkoly Europejskiej??? 26.10.05, 15:50
                  > Przeciez wegierska tez jest.

A to jestem troche nie na czasie... W zeszlym roku byly tylko PL i CZ. Tak czy
                  inaczej nadal pozostaje 6 sekcji, ktore "wisza" i placza. (cypryjskiej bodajze
                  nie maja w planie, bo choc Cypryjczycy bywaja tez tureccy, to raczej nie zalicza
                  sie ich do UE, a dla pozostalych maja grecka sekcje).

> > A dzieci przyjmuja od 4 lat no nie?

Wiesz, sam nie wiem o co w tym chodzi, bo moje dziecko juz dawno mialo 4 lata,
                  wiec temat mnie raczej nie interesujacy. Moze wiec ktos uczynny sam wytlumaczy
                  mi czego dotyczy ten postulat (bo chyba nie garderie?). Ja tylko cytowalem, wiec
                  nie biore odpowiedzialnosci za tresc komunikatu:

"• The right to admission for children from age 4, with suitable teaching
                  arrangements"

Tak czy inaczej
                  • asiunia.lux Re: Protest Szkoly Europejskiej??? 26.10.05, 16:03
                    ma_wi99 napisał:

> A to jestem troche nie na czasie... W zeszlym roku byly tylko PL i CZ.

I wegierska;)) Byla, ruszyla od tamtego roku szkolnego;)

> Wiesz, sam nie wiem o co w tym chodzi, bo moje dziecko juz dawno mialo 4 lata,
                    > wiec temat mnie raczej nie interesujacy. Moze wiec ktos uczynny sam wytlumaczy
                    > mi czego dotyczy ten postulat (bo chyba nie garderie?). Ja tylko cytowalem,
                    wiec nie biore odpowiedzialnosci za tresc komunikatu:
                    >
                    > "• The right to admission for children from age 4, with suitable teaching
                    > arrangements"

I tak nie kumam, bo 4-latki maj przeciez obowiazek chodzenia do szkoly, tu juz
                    nie ma wyboru, wiec niby co mialoby sie zmienic??
                    Nie wymagam odpowiedzi od Ciebie, tak tylko sama siebie pytam...

> Tak czy inaczej
          • oksy Re: Protest Szkoly Europejskiej??? 28.10.05, 13:05
            Mnie akurat pionowy podział odpowiada, przynajmniej póki polska sekcja zostaje
            na Kirchbergu. Bo jeśli nie, to jaki? Wysyłanie do Mamer dzieci do sekondera?
            • ma_wi99 Re: Protest Szkoly Europejskiej??? 28.10.05, 15:17
              > Mnie akurat pionowy podział odpowiada, przynajmniej póki polska sekcja zostaje
              > na Kirchbergu. Bo jeśli nie, to jaki? Wysyłanie do Mamer dzieci do sekondera?

I to jest typowy punkt widzenia zalezny od punktu siedzenia. Rozumiem, ze
              kolezanka ma dzieci w okolicach gimnazjum (a moze juz nawet "w"), a nawet jesli
              jeszcze w primaire, to juz dostaje dreszczy na mysl, ze jej dziecko mogloby,
              kiedys, w przyszlosci, do Mamra dojezdzac. A tak sprawa latwa, bo los nas
              nagrodzil faktem, ze PL zostalo w Lux I. To juz tam niewazne, jakie sa kolezanki
              przeslanki (ale mi sie zrymowalo, nie? ;-)

A dlaczego nie sekonderow wyslac do Mamra? Bo ja na przyklad jestem bardzo
              ciekaw dlaczego nie.

Moj punkt widzenia jest taki, ze wlasnie zaprzepaszczono niepowtarzalna okazje,
              by rozdzielic ten sztuczny twor, jakim jest zamykanie na tym samym terenie
              dzieci kilku i kilkunastoletnich. A jest to mieszanka, ktora grozi wypadkiem i
              ciezkimi obrazeniami.

Chceta przykladow? Prosze bardzo:

Na przerwie dzieci bawia sie na wspolnym boisku. 6 i 7-latki ganiaja, chodza,
              krzycza itd. jak to dzieciaki. W tym czasie 11- i 12-letnie chlopaki kopia
              pilke. Niektorzy z nich maja juz kopyto, ktorego Pele by sie nie powstydzil. Co
              z tego moze wyniknac?

I teraz przyklad z zycia (absolutny autentyk). W zeszlym roku doszlo do bojki
              mlodziezy z secondaire na terenie boiska w czasie przerwy. Stare byki zaczely
              sie obrzucac kamieniami. Jaki rezultat? Jedna z kolezanek z klasy mojej corki
              (7-latek) trafila do szpitala z gleboka rana glowy wymagajaca interwencji
              chirurgicznej w wyniku udrzenia kamieniem. Jakies 2 cm brakowalo do tego, by
              stracila oko. Bo akurat bawila sie na tym samym boisku.

Ponadto
              • oksy Re: Protest Szkoly Europejskiej??? 07.11.05, 09:44
                Dobra dobra, tylko weź pod uwagę, że niektórzy rodzice mają więcej niż jedno
                dziecko, i często są to dzieci w różnym wieku, niestety. I wysyłanie takich
                dzieci do szkół na dwóch końcach miasta nie ułatwia życia. A poza tym ludzie
                podejmują poważne decyzje życiowe - np. w sprawie zakupu domu - biorąc pod
                uwagę to, gdzie dziecko się będzie uczyć. Jeżeli ktoś postanowił osiąść przy
                niemieckiej granicy, bo dzieci będą na Kirchbergu, a teraz się ma dowiedzieć,
                że a kuku, akurat nie będą, to trochę głupia sprawa, nie?
                Zresztą ta uwaga o punkcie siedzenia także do Ciebie się odnosi, przecież Twoje
                dziecko jest w sekcji angielskiej.
                Uważam, że nowa szkoła nie powinna być w Mamer - bo ogromna większość rodziców
                jednak pracuje na Kirchbergu. Nie wiem, może rzeczywiście postawienie czegoś w
                pobliżu obecnej szkoły jest niemożliwe, jak twierdzą szkolne władze. Ale w tej
                sytuacji, która jest teraz, na pewno nie będę protestować przeciwko całej
                polskiej sekcji w Lux 1. Jeżeli ktoś z rodziców, którzy mają dziecko w polskiej
                sekcji, protestował, to może niech się odezwie? Ciekawa jestem bardzo, czy był
                ktoś taki.
                A jeżeli chodzi o oddzielenie sekonderów, to chyba wystarczy podzielić boisko,
                prawda? Na przykład wysoką siatką. Bo Mamer, nawet jeśli będzie kiedyś
                wybudowany, to za parę lat i problemy zostaną na razie takie, jakie są.
                • tomi_22 a wiecie co... 07.11.05, 09:51
                  Te protesty to mozna sobie "wsadzic" bo ponoc tamta szkola jest juz w budowie.
                  Nie wiem czy to prawda, bo to zaslyszalem.

I to jest cos nad czym sie powinno zastanowic.
                  • oksy Re: a wiecie co... 07.11.05, 10:14
                    Może to i prawda, ale jakoś trudno mi w to uwierzyć. Gmina Mamer się przecież
                    zarzekała, że nie wpuści ani jednej betoniarki, dopóki nie będzie miała nowego
                    węzła komunikacyjnego.
                    • tomi_22 Re: a wiecie co... 07.11.05, 10:19
                      Nie wezla, ale NOWEJ SZEROKIEJ DROGI, bo tam to tylko ta do Arlon prowadzi. Jak
                      by tam szkole dali, to bylby KOSZMAR.
                      • ma_wi99 Kilka slow wyjasnien dla oksy 07.11.05, 12:46
                        Moze w takim razie zacznijmy od punktow zbieznych.

> Uważam, że nowa szkoła nie powinna być w Mamer

I ja dokladnie tak samo uwazam i to nie tylko dlatego, ze wiekszosc rodzicow
                        pracuje na Kirchbergu, ale takze dlatego, ze Lux I jest na Kirchbergu a do tego
                        Kirchberg jest dzielnica, w ktorej nadal najwiecej jest przestrzeni
                        niezabudowanej. Niestety prawda jest taka, ze tzw. Miasto nie jest
                        zainteresowane dobrem szkoly europejskiej (co najlepiej widac bylo ostatnio w
                        zwiazku z problemem parkowania przy Village Pedagogique podniesionym przez
                        rodzicow dzieci z Lux II). EE to dla miasta tylko problemy przy jednoczesnej
                        "niezadawalajacej stopie zwrotu", totez jestem pewien, ze predzej wybuduja
                        nastepny bank naprzeciw szkoly (jest tam przeciez olbrzymi niezabudowany plac),
                        niz zgodza sie na wydzierzawienie terenu pod Lux II).

Ale dosc tego filozofowania
                        • tomi_22 Re: Kilka slow wyjasnien dla oksy 07.11.05, 13:38
                          ma_wi99 napisał:

>
                          > Jednak istnieje instytucja autobusow szkolnych i o ile nie bardzo wyobrazam
                          > sobie wpychanie 7- czy 8-latka do takiego autobusu (choc sa i takie
                          przypadki),
                          > to jestem pewien, ze 13-latek z powodzeniem poradzilby sobie z problemem
                          > samodzielnego dojazdu do szkoly tym srodkiem transportu. Dlaczego wiec nie
                          > odstawiac starszego dziecka na autobus szkolny do Mamer (ktory najczesciej
                          > zatrzyma sie niemal pod Twoim domem) a mlodsze dziecko podrzucic do szkoly na
                          > Kirchbergu po drodze do pracy?

Ze tak powiem w USA dzieci juz w Kindergarden jezdza takim autobsem do szkoly i
                          nikt nie narzeka :)
                        • bamaza42 Re: Kilka slow wyjasnien dla oksy 07.11.05, 13:42
                          Ma_wi, nie znam tych dokumentow i projektow, ale czy dobrze zrozumialam z tego
                          co napisales, ze polska sekcja w obecnym projekcie pozostanie na Kirchbergu?...
                          A moze podeslalbys mi cos do poczytania? (oczywiscie, jezeli dysponujesz czyms
                          w jez. angielskim...)
                          • tomi_22 Tak PL sekcja bedzie na Kirchbergu 07.11.05, 13:49
                            Bo jest to sekcja PLA Tzn jest za malo dzieci do tego aby byla sekcja PLB :)
                          • oksy Re: Kilka slow wyjasnien dla oksy 07.11.05, 14:15
                            Tak, oczywiście, polska sekcja zostaje.
                            O ile wiem, więcej niż jedną klasę mają tylko sekcje angielska, niemiecka i
                            francuska, więc nam to raczej nie grozi i PL B po prostu nie będzie w
                            przewidywalnej przyszłości.
                            • tomi_22 oraz... 07.11.05, 14:16
                              Czeska. Czechy B obecnie jest na przeciw PLA - najmlodsze dzieci :)
                          • ma_wi99 Re: Kilka slow wyjasnien dla oksy 07.11.05, 15:56
                            > A moze podeslalbys mi cos do poczytania? (oczywiscie, jezeli dysponujesz czyms
                            > w jez. angielskim...)

Informacje o obecnie wdrazanym projekcie, jak i o poprzednich (rownie
                            konfliktogennych) byly dystrybuowane jako dokumenty papierowe i nigdzie nie
                            widzialem, ani nie potrafie teraz znalezc ich formy elektronicznej (ciekawe
                            dlaczego? czyzby byly tajne? ;-). Tak wiec wyslac Ci nie bardzo mam co, chyba ze
                            poleconym par avion.

Te papiery powinienem gdzies miec w skladziku, ale raczej na samym dnie. Jesli
                            Ci bardzo zalezy, to jak bede mial wiecej czasu (czyli niestety niepredko), to
                            sprobuje to wszystko odszukac.

Tak, jak napisal tomi, sekcja PL w calosci zostaje na Kirchbergu, gdyz
                            ostateczny podzial stanowi, ze sekcje majace po dwie klasy deleguja klasy "b" do
                            Mamra a "a" zostaja na miejscu, natomiast poza tym podzial idzie niejako "ruchem
                            konika szachowego"
                        • oksy Re: Kilka slow wyjasnien dla oksy 07.11.05, 13:59
                          A ile trwałoby jechanie szkolnym autobusem, powiedzmy z Greveldange, do Mamer?
                          Dwa razy dziennie, z licznymi przystankami? Na pewno półtorej godziny, jak nic.
                          Czyli dziecko spędza w autobusie trzy godziny w ciągu dnia, a rusza do szkoły o
                          siódmej rano. Niezła perspektywa... Wiesz chyba, jak się przejeżdża z jednej
                          strony miasta na drugą koło ósmej rano.
                          Owszem, system autobusowy teraz działa, ale jeżeli szkoła stanie w Mamer,
                          zapotrzebowanie na autobusy wzrośnie dramatycznie. Jakoś mi trudno uwierzyć,
                          żeby wtedy odjeżdżały z każdej wsi. Ile by musiało być tych autobusów, żeby
                          zatrzymywały się "niemal pod każdym domem"? W Stanach, tomi, to może działać,
                          bo dzieci się zbiera z jednego powiatu, gdzie jest jedna droga wschód-zachód. A
                          Szkoła Europejska ma to do siebie, że dzieci przyjeżdżają z rozległego obszaru.
                          Nie, szukanie domu w zależności od miejsca, gdzie dzieci się uczą, to nie jest
                          żadna abstrakcja. Niedawno byłam świadkiem, jak moja koleżanka w panice
                          odkręcała sprawę, bo jej dziecko - przez pomyłkę - zostało nagle przepisane do
                          Lux II, a ona właśnie znalazła dom na wschodzie. Była załamana - mówiła, że w
                          żadnym wypadku nie kupiłaby tego domu, gdyby naprawdę dziecko miało się uczyć w
                          Mamer. Parę lat? Dzieci chodzą od maternella do matury, to jest 14 lat.
                          Znam też parę przypadków osób bardzo zadowolonych, bo kryterium geograficzne
                          (sekcja angielska) przydzieliło ich dzieci do Mamer, a oni mieszkają np. w
                          Strassen.
                          Budowa szkoły potrwa, rodzice będą mogli dostosować do miejsca życiowe plany.
                          Ale nie można planu podziału przestawiać do góry nogami za każdym razem, kiedy
                          jakaś silna grupa zorganizuje protest.
                          No i ponawiam pytanie: kto z rodziców z polskiej sekcji brał udział w
                          proteście?
                          • tomi_22 Re: Kilka slow wyjasnien dla oksy 07.11.05, 14:15
                            Hmmm, ja jezdzilem takim autobusem godzine w kazda strone. I nie byla to
                            preria, ale akurat stolica. Nie narzekalem. Ale to nie wazne.

Jesli chce sie miec wszedzie blisko, to kupuje sie dom/mieszkanie w miescie. I
                            ZA TO SIE PLACi. Jak chce sie miec cos taniej, to sie wynosi na wies/poza
                            miasto. I ZA TO TEZ SIE PLACI.

Ja nie pochwalam, ze szkola ma powstac w Mamer, bo wiadomo, daleko i brak
                            stosownej drogi.Ale to chyba juz nie uniknione. Jako Polacy cieszmy sie ze PLA
                            jest w LuxI

A jak dzieci beda wieksze? No to chyba kiedys musi przyjsc chwila, ze naucza
                            sie samodzielnosci. Uwazam, ze samodzielne dojazdy do szkoly sa ok, zwlaszcza w
                            tak bezpiecznym kraju jak Lux. Jak sie nauczy samo to robic, to potem nie
                            bedzie dramatu jak bedzie chcialo studiowan na 2 koncu swiata.
                            • oksy Re: Kilka slow wyjasnien dla oksy 07.11.05, 15:25
                              I ja się właśnie cieszę, że moje dzieci zostały przydzielone na Kirchberg. I od
                              tego zaczęła się ta dyskusja - stwierdziłam,że nie mam zamiaru brać udziału w
                              proteście, w którym jednym z postulatów jest inny podział sekcji. A Ty w
                              początkowym poście napisałeś o informacjach na temat protestu:
                              "Moze dostalismy, ale nas Lux II nie obchodzi", prawda?
                              Więc, co by nie mówić, wynik jest taki sam - można sobie pogadać to czy tamto,
                              ale nikt z nas nie poszedł machać transparentem i domagać się, żeby polska
                              klasa gimnazjalna powędrowała do Mamer.
                              • tomi_22 Re: Kilka slow wyjasnien dla oksy 07.11.05, 15:38
                                A tego nie wiesz, bo:

Szkola w Mamer bedzie na 99%. Droge zbuduja to niemal pewne. Natomiast domyslam
                                sie, ze jak zaczna myslec, to wymysla, ze w Mamer beda STARSZE dzieci. Wiec
                                moze sie i tak stac, ze starsze dzieci z PLA beda kiedys tam w Mamer.

Wstrzymac budowy szkoly i tak nie mozna wiec nie widze powodu do protestowania
                                bo i tak on nic nie da.

Ps
                                Zawsze, "wzorem ucisnionej spolecznosci z Francji" mozna komus podpalic
                                samochod ;)))
                          • ma_wi99 Re: Kilka slow wyjasnien dla oksy 07.11.05, 15:43
                            Dyskusja dowodzi tylko, ze kazdy ma swoj punkt widzenia i swoje racje. Chyba nie
                            musimy sie spierac o to, ze jakakolwiek decyzja by nie byla, jednych ucieszy a
                            innym utrudni zycie. Bo nie liczac tych, co mieszkaja na trasie do Arlon,
                            kazdemu do pracy na Kirchberg przez Mamer jest nie po drodze. Dla Ciebie, jako
                            szczesliwej matki-Polki, kazdy argument broniacy obecnej koncepcji jest
                            niezwykle wazny. Ciekawe czy te same argumenty wysuniete przez przez rodzica
                            dziecka, ktorego sekcja (w miejsce polskiej) pojechala do Mamer bylyby rownie do
                            zaakceptowania?

Ja zabierajac glos w tej dyskusji nie mialem zamiaru bronic czy atakowac
                            istniejacego podzialu. Poruszylem 2 tematy
                            • oksy Re: Kilka slow wyjasnien dla oksy 07.11.05, 16:32
                              A dlaczego 23 kilometry, po właściwej stronie miasta, miałoby wskazywać na
                              odmienne priorytety? Z Greveldange do Mamer jest 38 kilometrów, więc różnica
                              spora, a te 15 km różnicy bardzo trudno rano przejechać. Oczywiście, lepiej
                              byłoby kupić dom na Kirchbergu, ale nawet urzędników nie zawsze stać na to,
                              żeby sobie tam zafundować rezydencję.

A jeśli chodzi o argumenty... Dobrze wiesz, że oprócz moich paskudnych,
                              egoistycznych pobudek jest jeszcze wiele argumentów praktycznych i
                              obiektywnych - możliwość zrobienia dla jednoklasowych sekcji jednej biblioteki
                              zamiast dwóch, zatrudnienia nauczycieli, uczących w konkretnym języku, w jednym
                              miejscu, itp. Dlaczego np. Szwedzi i Finowie są zawsze razem, gdzie by ich nie
                              przydzielano? Bo bardzo wielu Finów uczy się po szwedzku. Przy innym podziale
                              nauczyciele musieliby stale dojeżdżać między jednym a drugim miejscem pracy. I
                              te argumenty pewnie przeważą, bo są istotne dla szkoły.

A poza tym, jest jeszcze przykład Brukseli, prawda? Szkół jest kilka, ale nie
                              ma osobnych liceów, i jakoś to działa.

Co do oddzielenia starszych i młodszych klas zgadzam się, ale do tego chyba nie
                              trzeba przenosić gimnazjum na drugi koniec miasta - wystarczy siatka, moim
                              zdaniem.

A dramatyczna wizja dziecka, którego się więcej nie zobaczy, jeśli się rodzic
                              spóźni do Mamer... W Mamer świetlica ma być razem ze szkołą. Na Kirchbergu jest
                              osobno, dość daleko dla młodszych dzieci, i znam osobiście dwoje dzieci, które
                              zostały jakoś zgubione przez nauczycieli po drodze. Jednemu z tych dzieci
                              przytrafiło się to dwa razy, za drugim razem samo powędrowało do świetlicy.
                              Dziecko ma 6 lat. Na szczęście dotarło...
                              • ma_wi99 Re: Kilka slow wyjasnien dla oksy 07.11.05, 16:46
                                Jakos myslalem, ze piszac, ze kazdy ma swoje racje, zakoncze te dyskusje. No,
                                ale racji mozna by jeszcze mnozyc bez liku. No, wiec jak? Ten kto napisze
                                ostatni bedzie "zwyciezca pojedynku"? Jesli tak, to odpowiedz na tego posta
                                stawiajac po prostu kropke, bo po coz wiecej pisac? Ja z przyjemnoscia sie
                                poddam, szczegolnie, ze jak piszesz, jestes ladna i sympatyczna, wiec
    • tomi_22 Podsumowanie 07.11.05, 17:01
      Mam info - wiarygodne z EE - ze Polskie sekcje nie interesuja sie Mamer i Mamer
      nimi :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka