Dodaj do ulubionych

Ogród Piwny na boisku VIII LO

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 18:27

Właściciel lokalu Stara Księgarnia ma zamiar na boisku najstarszel średniej
szkoły w mieście sprzedawać piwo ( VIII LO przy ul. 3-go Maja). Absolwenci i
wychowankowie gdzie wy jesteście. Czy wśród was nie ma prawników, architektów,
pracowników nauki, którzy mogliby rozpocząc rozmowy z miastem i wstrzymać ten
plan.
W 1871 roku ten plac dla miasta, na budowę szkoły przekazała pułkownikowa
Valeska von Thiele - Winckler.Wiadomo również, że mieszkańcy Katowic zebrali
6800 talarów na cel utworzenia szkoły.Pan Thiele - Winckler podarował 3000 na
materiały budowlane i wyposażenie gabinetu fizycznego.
Jak ten plac znalazł się w rękach nowego prywatnego właściciela?!
Absolwenci VIII LO gdzie jesteście?! Dlaczego nie kontaktujecie się ze szkołą
i Prezes Stowarzyszenia Wychowanków?!

Obserwuj wątek
    • Gość: kitka Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: 217.116.110.* 11.09.06, 18:40
      w Katowicach?
      • Gość: Przyjaciel szkoły Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 05:19
        VIII LO przy ul. 3-go Maja w Katowicach

Właściciel lokalu Stara Księgarnia ma zamiar na boisku najstarszel średniej
        szkoły w mieście sprzedawać piwo ( VIII LO przy ul. 3-go Maja w Katowicach).
        Absolwenci i wychowankowie gdzie wy jesteście!?
        • Gość: jacek Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.forcenet.com.pl 12.09.06, 07:52
          A skad masz takie informacje??
          • centrolew Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO 18.09.06, 11:55
            Ukończyłem VIII LO i bardzo dobrze wspominał moją szkołę. :-) Co prawda
            niektórym uczniom pomysł by się spodobał, ... do Relaxu muszą przechodzić przez
            ulicę (nie wiem nawet czy ta knajpa nadal tam jest), ale...

Ciekawe kto jest winien temu zaniedbaniu? Rozumiem, ze miasto ma tyle spraw
            związanych z drogami, że może kwestie edukacji nie są takie ważne dla obecnych
            decydentów...
            • Gość: Gość Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 16:15
              Może jednak powinni absolwenci uruchomić jakiś zdecydowany protetest. To chyba
              coś wzorem krakowskich ksiąg wieczystych. Gdzie tak dziwne zmiany występowały.
              Pojawiali się właściciwle nagle, to z tym placem chyba podobnie. Ciekawe, kiedy
              tutaj pojawił się własciciel. Przecież rodzina, która sprzdała plac miastu w
              latach 1850, właśnie jest w Katowicacach. Coś tu nie pasuje.
              • Gość: Zbigniew Mazurak Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.tpnet.pl 19.09.06, 20:37
                A po co protest? Skąd wiadomo, że to powstanie? Kiedy niby miasto sprzedało plac
                szkolny? Ma ktoś kopię aktu sprzedaży? Dopóki do takowej nie uzyskamy dostępu,
                to co pisze "Przyjaciel szkoły" i parę innych osób pozostanie spekulacjami.

A gdzie jest ogrodzenie placu , który ponoć należy do owej osoby prywatnej,
                klienta Urzędu Miasta (to w końcu ponoć jego prywatna posesja)? Bo jak na razie
                na boisko może pójść każdy kto chce. Dlaczego nadal odbywają się tam lekcje WF,
                na podobno prywatnej posesji?
        • Gość: kitka Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.orange.pl 12.09.06, 18:47
          i Uszok wyraził na to zgodę. n,no ciekawe
          • Gość: komarek Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 20:17
            wiedzialem, ze tu znajdzie sie taki Twoj post. Brawo! Tradycja podtrzymana:)))))
            • Gość: przyjaciel szkoły Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 21:01
              Warto po przez szkołę rozmawiać ze Stowarzyszeniem Wychowanków. Wesprzeć
              działania, by pomóc równiez miastu. no cóz chyba chce zadziałać silna
              prywata.Dlatego Absolwenci do działania.
              • Gość: kitka Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.orange.pl 13.09.06, 06:34
                a ta prywata ma na imię miś uszotek i jego klika. po co chcecie walczyć i tak
                nie wygracie.przypomnijcie sobie ile szkół walczyło,zeby ich nie zlikwidowali,
                no i co z tego
                • roquentin Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO 13.09.06, 09:11
                  ale Uszok bezposrednio nie wydaje zgody na taki preceder.
                  od tego jest jakis tam wydzial, ktory wydaje zezwolenie na prowadzenie dzialalnosci handlowej, sprzedaz alkoholu w danym miejscu etc ;)
    • Gość: niunia :P Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 22:27
      Stary... wyluzuj. Podobnie jak wielu moich kolegów ze szkoły uważam że to
      świetny pomysł! Zimne lane piwko na przerwie pomiędzy dwoma lekcjami polskiego -
      najbardziej traumatycznej lekcji :P - to marzenie połowy z nas!. Jeżeli ten
      cały właściciel lokalu Stara Księgarnia obieca zniżki dla uczniów to mogę nawet
      napisać petycję o przyspieszenie realizacji tego projektu!!! :D Ty chyba nie
      chodziłeś do naszej szkoły i nie masz pojęcia o tym jak jesteśmy sfrustrowani
      po każdej lekcji geografii, chemii nie mówiąc już o polskim. A skoro nie masz
      pojęcia to się nie wtrącaj ani nie nazywaj się przyjacielem szkoły bo szkoła to
      w 90% uczniowie i zaręczam Ci że już Cię nie lubimy :/ Zamiast apelować do
      absolwentów i innych instytucji idź się lepiej porządnie napij, znajdź przy
      okazji jakieś towarzystwo bo chyba masz z tym problem. Pozdrowionka ]:->
      • Gość: :))))))))))) Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 22:33
        ja! ino piwa im dać
      • Gość: kacper Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 22:53
        Nie no naprawde apelacje czy odwolanie to co najwyzej moze wlasciciel red'a albo jakiegos innego pubu w okolicy;p dla mnie to jest genialny pomysl! Na dodatek na zimowe dni proponowalbym zagospodarowac na poczatek jedna z klas, np 202..(?!) a pozniej gdy 'Stara ksiegarnia' zdobedzie monopol w naszej szkole zagospodarowac kolejne sale.. takie jak 214 itp.. i urzadzic takie bufecik z lanym piwkiem..:) ahh! Toz to by bylo doprawdy niezwykle!;)

(Aaaa... tak na prywatnym marginesie.. to jakby sie dalo skombinowac jedno krzeselko z drabinka..;d pozdro ciastek!;d)
      • Gość: kacper:) Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 23:01
        nie moge rpzestac o tym myslec;d.. myslicie ze wyrobia sie z przerobka sal do zimy?! bo ogrodek na ten sezon to chyba kupa..:( ale od wiosnyyyy ahh! ajj! hyyrmaa!
        • Gość: :)))))))))) Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 23:05
          ale mosz problem synek, halba do taszy a klimat sie sam zrobi,
      • Gość: matt Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: 213.227.87.* 13.09.06, 11:14
        A ty czasem nie pomyliłeś szkoły? Lepiej od razu przenieś się
        ze swoimi sfrustrowanymi i przemęczonymi geografią, chemią
        i polskim kolegami do jakiejś knajpy i tam siedź pod kranem.
        Nie ma przymusu chodzenia do liceum, zasiłki dla bezrobotnych
        i kariera w Samoobronie czekają. Pieck to była buda na poziomie
        i mam nadzieję, że jeden szynkwas więcej w pobliżu tego nie zmieni.
        A dawnych absolwentów guzik obchodzi, czy matołek z problemem
        alkoholowym ich lubi, czy nie.
        • Gość: Obi-Wan-Kenobi Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.speed.planet.nl 22.09.06, 10:08
          Ale sarkazm!!! Pisz za siebie. Jestem absolwentka tej koszmarnej, sztywniastej
          szkoly i rozumiem mlodszego kolege;-)
    • Gość: niunia :P Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 23:24
      Ty mi tu kumpla nie atakuj! A po pierwsze się naucz po polsku mówić. Ciekawa
      jestem kto z nas by lepiej tą "halbe" pił. A w ogóle jak zazdrościsz nam
      ogródka to Twój problem :D
      A co do krzesełka z drabinką to proponuję żeby prezydent miasta zainwestował w
      większą ilość bo by się przydało na innych zajęciach chyba że ktoś wspomoże
      kolegę ciastka i zaprojektuje składane :D
      • Gość: :)))))))))))))))) Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 23:29
        halba to sie obalo a nie pije
    • Gość: erwin Ta restauracja to urbanistyczna klęska. Ale ogórd IP: 212.106.147.* 12.09.06, 23:26
      piwny to dobry pomysł.
      • Gość: ZM Re: Ta restauracja to urbanistyczna klęska. Ale o IP: *.tpnet.pl 13.09.06, 19:16
        Chcesz pójść do ogrodu piwnego, to idź na rynek. 500-metrowy spacer ci nie
        zaszkodzi.
    • Gość: Zbigniew Mazurak Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.tpnet.pl 13.09.06, 17:19
      Po pierwsze o ile dobrze wiem to co napisałeś to nieprawda, boisko nadal jest
      własnością szkoły, gdyby było inaczej, to właściciel by odgrodził je od budynku
      liceum i postawiłby na nim tabliczkę "Teren prywatny - wstęp wzbroniony", tak
      jak to każdy robi.

Po drugie... no właśnie, boisko jest własnością szkoły. Tam nie można urządzać
      sobie targowiska, handel na terenie szkoły (co oznacza równiez boisko) może
      odbywać się tylko za jej zgodą. Zgody tej udziela tylko sprzedawcom podręczników.

Po trzecie, przez boisko przebiega droga przeciwpożarowa, więc nie można tam
      sobie urządzać jarmarku ani ogródka piwnego.

Czy ty myślisz, że wszyscy są głupi i naiwni, i że nikt się nie skapnie, że to
      jest nierealne? Zastanów się 2 razy zanim zamieścisz na tym forum jakiś post.
      • Gość: tommy4 Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 18:30
        LOL, dla nas by było lepiej gdyby zlikwidowali te nadziane asfaltem "BOISKO".
        Nazywaj to sobie tak, ja nie mam serca. :d Mało kto z pika nie chodzi do
        reda/belki/jazzclubu/konika/relaxu na piwo. :D

Chociaż sam pomysł z piwem na boisku to głupi pomysł. Już widze panią profesor
        Dł. wyglądającą zza okna. :P
        • Gość: Zbigniew Mazurak Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.tpnet.pl 13.09.06, 19:12
          Też chciałbym, żeby boisko nie było asfaltowe, ale nie ode mnie to zależy.

Jeśli chodzi o sprzedawanie piwa na boisko - jest mi to obojętne, chociaż jak
          ktoś chce sobie iść na piwo do "Relaksu". Albo do pubu po drugiej stronie ulicy.
          Albo do pubu na Słowackiego. Zresztą, ludzie, 22 września jest impreza, wtedy
          możecie się nawalić.
          • Gość: Ktos Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 22:43
            ehhh Zbych Zbych, ty lolu :F
            • Gość: no 1 Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: 81.219.117.* 14.09.06, 15:34
              Swoją drogą jak się czyta posty Zbyszka, można by przez chwilę pomyśleć, że on jest całkiem normalny :)
              • Gość: Gienek Zbychu kochamy Cię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 15:52
                To prawdziwy Zbychu to pisze ?Jeżeli to Ty drogi Zbysiu to prosimy Cię żebyś
                częściej robił swoją ulubioną minę :P A tak na marginesie... Czy ma ktoś już
                jego nową fotę w stroju Krzyżaka? Jeżeli tak to proszę o link.
                • Gość: ZM Re: Zbychu kochamy Cię IP: *.tpnet.pl 14.09.06, 20:02
                  > To prawdziwy Zbychu to pisze ?

Nie, podszywająca się ciota siedzi przy komputerze i się podpisuje imieniem i
                  nazwiskiem kogoś innego.
                • Gość: ZM Link IP: *.tpnet.pl 19.09.06, 20:52
                  iflynavy.w.interia.pl/wakacje.html
              • Gość: Mrrówcia Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 15:58
                Bo to nie pisał Zbysiu, on nie ma takiego stylu, coś na ten temat wiem, w końcu chodzę z nim już 3 rok do klasy. Pozdrowienia dla Zbyszka i 3a
            • Gość: ZM Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.tpnet.pl 14.09.06, 20:03
              I to wszystko co masz mi do powiedzenia?

Eh...
          • Gość: anty-Zbych Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 14:38
            ależ Zbychu - chodz z nami, nawalimy się razem... wszystko jest dla ludzi
            • Gość: była uczennica Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: 86.42.20.* 18.09.06, 19:29
              A tak swoją droga - dajcie spokój temu Zbyszkowi. Przynajmniej się szczerze zaangażował w tę sprawę.
            • Gość: ZM Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.tpnet.pl 19.09.06, 20:26
              >chodz z nami, nawalimy się razem...

... a potem będziesz leżał nawalony na ziemi i co ja wtedy, nieszczęsny, zrobię? ;)
    • Gość: Gość Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 21:56
      Czy w tej szkole nie ma absolwetów? Istnieje tam kół dyskusyjne dot piwa i
      wyznawanie uczuć na forum
      • Gość: misio Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 22:03
        a tam absolwenci - Zbychu jest lepszy :D
    • Gość: byly uczen Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.jachpol.net 18.09.06, 17:27
      okolice pika i tak sa naszpikowane pub'ami, wiec jezeli tylko ogrodek odgradza
      to przeciez moze stac, chyba nie zrobia wejsca do knajpy tylko przez boisko :)
      w "Relax"'sie smierdzi, ale w promieniu 100 metrow od XIII LO jest jeszcze
      przynajmniej kilka mijesc, gdzie mozna sie piwka napic("Relax" otwieraja
      najwczesniej :P).

ledwo kilka lat temu skonczylem ta szkole i cos nie wierze zeby sie tak
      diametralnie mlodziez zmienila, jak ktos napisal - przynajmniej polowa osob z
      mojej klasy nie weszlaby do knajpy, przynajmniej tak mieli na poczatku :D wiec
      mi nie piszcie ze malo kto nie lata po barach, bo to nieprawda, chyba ze moja
      klasa byla wyjatkowa(mat^2)

swoja droga - kandydat PO na prezydenta Katowic to chyba absolwent tego liceum?
      • Gość: była uczennica Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: 86.42.20.* 18.09.06, 19:22
        Zgadza się - młody Szpyrka (piszę "młody", żeby ktoś nie pomylił go z jego ojcem Grzegorzem Szpyrką, lekarzem i lokalnym politykiem) jest absolwentem Piecka, zdawał maturę w 2000 roku, chodził do kl. mat kwadrat. Zawsze stał po przeciwnej stronie niż towarzystwo pijące. Nigdy nie widziałam go z butelką piwa:) nie bywał w żadnym z popularnych miejsc:)

Jeśli chodzi o ogródek piwny - młodzi ludzie mają też wolną wolę, jedni pija, inni nie. Niezależnie od tego czy piwo sprzedawane jest 10 czy 100 metrów od szkoły. Myślę, że dyrekcja VIII LO powinna skupić sie na wychowywaniu młodzieży, nie na walce z wiatrakami.
        • Gość: Gość Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 19:28
          ...może jednak należy poznać o co chodzi, a potem sądzić dyrekcję. Problemem,
          nie jest piwo jako napój, a bar piwny na boisku szkoły.
          Druga sprawa szkoda, że w CV kandydata na prezydenta Katowic nie ma informacji o
          szkole średniej
        • Gość: Przyjaciel Szkoły Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 19:43
          Czytam różne odpowiedzi na forum i smutno mi, że nie podjęliście akcji kontaktu
          ze szkołą, stowarzyszeniem, szukaniem Absolwentów, którzy by się problemem -
          zabranie terenu szkolnego przez osobę prywatną- zajęli. Prowadzicie dyskusje :
          kto ile wypije, który rocznik więcej, które piwo lepsz i gdzie. Natomiast
          problem gruntu przeznaczonego kiedyś na plac szkolny nie ruszony. Dziwi mnie to?!
          • Gość: Pah Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: 212.106.147.* 19.09.06, 20:05
            Jeśli chodzi o Pika to mnie juz nic nie zadziwi. :)
            • Gość: jerem Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: 195.117.104.* 19.09.06, 20:17
              Mnie zdziwiłoby tylko, gdyby zaczęły się tam dziać normalne rzeczy...
              • Gość: Obi-Wan-Kenobi Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.speed.planet.nl 22.09.06, 10:16
                Dobre, bardzo dobre! Usmialam sie setnie!
          • Gość: ZM Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.tpnet.pl 19.09.06, 20:25
            Przecież chyba wiele osób czai, że podałeś nieprawdziwą informację. Myślałeś, że
            ci, którzy _nie uwierzyli_, podejmą jakąś akcję?
      • Gość: Obi-Wan-Kenobi Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.speed.planet.nl 22.09.06, 10:14
        A nasza klasa A, z malymi wyjatkami, to niemal mieszkala w knajpie;-) To byly
        czasy!
        • Gość: matt Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: 213.227.87.* 22.09.06, 11:04
          Tak z ciekawości, jaki rocznik matury?
          Bo ta liczba + klasa A + mieszkanie w knajpie wiele by tłumaczyły.
          Po za tym sprzeczność widzę: "Odetchnelam dopiero na studiach."
          i "To byly czasy!"
          • Gość: Obi-Wan-Kenobi Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.speed.planet.nl 13.10.06, 14:21
            Jedno nie wyklucza drugiego. Szkola byla potworna(wiec odetchnelam na studiach,
            bo tu nikt nie mowil ze jestes ciaprak, paprak, a zajecia i cwiczenia
            zachwycajace, nie mowiac juz o swietnych Wykladowcach), ale czas spedzony poza
            jej murami byl wspanialy(paczka Przyjaciol, pierwsze milosci, wyjazdy,
            imprezy...);-) I tyle na temat sprzecznosci. Rocznik '92
            • Gość: matt Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: 213.227.87.* 13.10.06, 14:40
              No patrz, miałem podobnie - te paczki pczyjaciół, wyjazdy, itd.
              Ale samą szkołe wspominam miło. Bardzo dobrze przygotowała mnie
              na studia, które były (w porównaniu ze szkołą) istnym kieratem.
              Miałem też szczęście do znakomitych profesorów, oczywiście
              z pewnymi wyjątkami. Widocznie przez dekadę sporo się zmieniło.
              Rocznik '81 (tzw. ciekawy rok).
              • Gość: Obi-Wan-Kenobi Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.speed.planet.nl 15.10.06, 16:17
                Ja nie nadawalam sie, by mnie urabiano... Mialam wlasne zdanie, a to juz bylo
                nie do pomyslenia, zwlaszcza na j. polskim. Ale co tam. Bylo minelo;-)
                Pozdrawiam
    • d1zy Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO 19.09.06, 20:50
      eee jestem abstynentem eLO, walki konkretne w szkole byly, beda i sa :) A to z
      ogrodkiem jest niemozliwe do wykonania gdyz w szkole ucza sie osoby
      niepelnoletnie i nikt sie na takowy numer nie zgodzi, a jak sie zgodzi to mozna
      go zaskarzyc i po sprawie :) A pomysl imho fajny :)
    • Gość: Obi-Wan-Kenobi Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.speed.planet.nl 22.09.06, 10:02
      Jak dla mnie to bomba. Nie lubilam tej czerwonej szkoly. Moze przed wojna, to
      bylo cos, ale po... Masakra. No i czcigodne grono nauczycieli dreczycieli z
      pania Wioletta M, biologica w kocu i chemica jakby wyjeta z kwasu solnego...
      Odetchnelam dopiero na studiach.
    • Gość: mieszkaniec Re: Ogród Piwny na boisku VIII LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 23:19
      no brawo polityka usług i handlu w Katowicach. Czy naprawdę dla Was urzędnicy
      tej branży w UM piwo jest ważniejsze od szkoły. Bawcie się dalej w swoim
      grajdołku. Jest zgoda na szaberplac przy III LO, to może być zgoda na piwo przy
      VIII LO. Przecież właściciel tych miejsc to ta sama osoba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka