Dodaj do ulubionych

Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop

IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 25.01.09, 23:12
Witam, jaka jest teraz sytuacja z bagazem podrecznym w rayanairze? Czy oprocz
torby mozna wziasc torebke lub laptopa?Czytalem ostatnio ze stali sie bardzo
restrykcyjni i jedna sztuka to wszystko, moze ktos ostatnio lecial i moze cos
na ten temat powiedziec, z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: Aryt Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: *.t-mobile.co.uk 25.01.09, 23:35
      Latam do Bydgoszczy i musze przyznac ze na tej trasie stali sie wrecz upierdliwi. Co niektorym udaje sie przemknac z mala torebka, ale z laptopem juz niestety nie.

CABIN BAGGAGE - Strictly one item of cabin baggage per passenger (excluding infants) weighing up to 10kg with maximum dimensions of 55cm x 40cm x 20cm is permitted (handbag, briefcase, laptops etc must be carried within your permitted 1 piece of cabin baggage).

• kingaolsz Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop 26.01.09, 11:57
      Jednen bagaz i zanych torebek, laptopow. Wielu ludzi widzialam, ktorych cofali i
      musieli sie zaladowac w jedna torbe. Jednej kobiecie w dosc cieply dzien letni
      powiedzieli, ze ciepla kurtka to tez w tym momencie bagaz i kazali schowac.
      • tuti Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop 28.01.09, 11:29
        Jedna torba
        (mieszczaca sie w ichniejszych wymiarac dot bagazu podrecznego)
        a tam mozesz miec co chcesz- ja mami laptopa, I ubrania I torebke,
        jak lece do domu na weekend. Podczas przechodzenia przez security
        wyjmuje, zgodnie z wymogami laptopa, po odprawie, dla odmiany pakuje
        laptopa z powrotem, a dla wygody, wyjmuje torebke.
    • bigstrand Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop 26.01.09, 12:48
      "Ryanair’s generous free cabin baggage allowance, of 10kg per passenger, is restricted to one bag into which passengers must place all handbags, laptops etc. This policy is enforced across the network, to ensure fairness to all passengers.

Ryanair passengers who do not comply and present with more than one piece of hand luggage will be charged €/£30 at the departure gate and have their bag placed in the aircraft’s hold. Passengers can half this charge by opting to check-in a bag at the time of their booking or before they travel."

slowa kluczowe:
      generous free, 10kg per passenger, one bag, will be charged €/£30

najzabawniejsze jest oczywiscie "generous" LOL, kasuja 30€ za np torbe plastikowa w ktorej zapakowano ci w sklepie po odprawie perfumy, lub flaszke. (Ciekawe czy jak sie flaszke wyjmie z torby to traci ona status "baga" czy nie?)
      enjoy your flight with world,s biggest cheap airline!! -Micheal O'Leary
      • Gość: ewa Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: *.mia.three.co.uk 27.01.09, 21:14
        Ja zwykle ide do odprawy z 1 duza reklamowka, w ktorej mam laptopa w
        pokrowcu i wieksza torbe. Po oddaniu tego duzego bagazu laptopa i
        torbe wyciagam z reklamowki i nosze osobno. To chyba najlepszy sposob
        • bigstrand Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop 28.01.09, 13:48
          > Ja zwykle ide do odprawy z 1 duza reklamowka, w ktorej mam laptopa w
          > pokrowcu i wieksza torbe. Po oddaniu tego duzego bagazu laptopa i
          > torbe wyciagam z reklamowki i nosze osobno. To chyba najlepszy sposob

slwa kluczowe: departure gates

Czyli nie chodzi o odprawe a o wejscie do samolotu!! o boarding! czyli skasuja cie na 30 funciakow za to ze masz dodatkowa nie zgloszona torbe, nie ma znaczenia co w tej torbie jest
    • Gość: Dosia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: 195.33.121.* 27.01.09, 17:55
      Wytlumaczcie mi prosze co takiego jest w tej dziadowskiej linii, ze
      wszyscy nia lataja mimo miliona upierdliwosci typu bagaz, brak
      posilku, horrendalne oplaty za platnosc karta kredytowa, lotniska
      daleko za miastem, brak przydzielonego miejsca itp. Naprawde roznica
      20 funtow w cenie biletu (w stosunku do normalnych przewoznikow)
      jest tego warta???
      Pytam, bo ostatnio nie moglam uwierzyc gdy pomimo tego ze BA
      oferowal bilet o 10 (slownie: dziesiec) funtow drozszy, znajomi
      uparli sie na Ryana. W dodatku godziny wylotu byly lepsze, z
      lotniska na ktore nie trzeba brac taksowki, mozna wniesc wiecej
      bagazu.
      OK. Rozumiem, ze LOT czesto jest drozszy do Polski, ale na
      pozostalych trasach europejskich "normalni" przewoznicy oferuja
      bilety w normalnych, porownywalnych cenach przy o wiele wiekszym
      standardzie!
      Prosze mi wytlumaczyc ten fenomen - czy to chodzi o przyzwyczajenie?
      niewiedze? dziadowanie (bo szkoda 10 funtow)?
      • 10iwonka10 Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop 27.01.09, 21:06
        BA tansze?

ja kupilam kilka tygodni temu bilet do Krakowa na 2 tygodnie w
        czerwcu za okolo £80. Wlasnie weszlam na strone BA i bilety na
        czerwiec kosztuja okolo £400.

• Gość: Dosia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: *.cht-bng-012.adsl.virginmedia.net 27.01.09, 21:57
          Sorry, ale mijasz sie z prawda. Z BA bilety do Krakowa kosztuja 89 funtow w czerwcu.
      • Gość: ktos Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 27.01.09, 21:20
        Pomysl, cz taki BA lata np. do Rzeszowa? Czasami NIE MA wyboru
        • Gość: Dosia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: *.cht-bng-012.adsl.virginmedia.net 27.01.09, 21:59
          > Pomysl, cz taki BA lata np. do Rzeszowa? Czasami NIE MA wyboru

Ja nie mowie o sytuacjach gdy nie ma wyboru. Mowie o sytuacjach, gdy roznica w
          cenie biletu jest 20 funtow.
          Ryanairem lecialm raz - do Rzeszowa wlasnie. Dziekuje.
          • cornish1 Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop 27.01.09, 23:53
            > Ryanairem lecialm raz

No to ekspert jesteś. Latałem Ryanair bo było taniej (i to żadne 10 GBP). Przyszły lot marzec, Bristol (210km) - Szczecin (55km) 37 GBP we dwie strony. Najtańszy bilet na marzec BA Heathrow (390km) - Berlin (190km) 110 GBP. BA też latałem, jak mieli promocje po 30 kilka GBP w jedną stronę.
            • Gość: Dosia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: *.cht-bng-012.adsl.virginmedia.net 28.01.09, 00:49
              Kurcze, jeszcze raz powtorze. Ja nie pisze o lotach na ktorych nie ma ZADNEGO
              innego polaczenia tylko tania linia (Bristol-Szczecin), tylko o lotach na
              trasach, na ktorych lataja normalni przewoznicy. Napisz jaka cene proponuje
              Ryanair na tej trasie i porownaj ja z BA, czy Lufthansa. Ryanair zdaje sie tam
              nie lata, ale dla porownania podam, ze Easy Jet (podobno tani) kosztuje 110
              funtow, czyli dokladnie tyle samo co Lufthansa i JEDNEGO funta taniej niz BA.
              Nawet gdyby to bylo 20 czy 30 funtow wolalabym leciec Lufthansa, albo BA zamiast
              dac sie przeganiac jak bydlo w samolocie Easy Jeta (mialam przyjemnosc leciec
              kiedys z Etiudy Wizz Airem, wiec wiem o czym mowie). Sek w tym, ze niektorzy
              wola oszczedzic funta.
              • cornish1 Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop 28.01.09, 17:00
                > Kurcze, jeszcze raz powtorze. Ja nie pisze o lotach na ktorych nie ma ZADNEGO
                > innego polaczenia tylko tania linia (Bristol-Szczecin)

Podałem przecież alternatywną trasę i cenę biletu.

Pytałaś - podałem odpowiedź. Najczęściej latałem Ryanair, bo w danym momencie na
                danej trasie był tani. Ciebie ta odpowiedź nie satysfakcjonuje, bo nie jest po
                twojej myśli. Po co pytasz, skoro masz już wymyśloną z góry odpowiedź i żadna
                inna cię nie interesuje?

> Nawet gdyby to bylo 20 czy 30 funtow wolalabym leciec Lufthansa, albo BA

To w czym problem? Leć Lufthansą albo BA, więcej miejsca dla ciebie.
                • Gość: Dosia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: 195.33.121.* 28.01.09, 18:10
                  Ja nie mam zadnego problemu. Probuje dowiedziec sie dlaczego ludzie
                  wola Ryanaira skoro za 20 funtow wiecej, albo i nawet nie tyle moga
                  latac normalnym przewoznikiem, bo dla mnie to niepojete. A takich
                  ludzi jest multum. W dodatku czesto slysze od nich, ze jestem
                  frajerka, bo na ryanairze to mozna za 2 funty poleciec (ha ha!), a
                  inni to zdzieraja. Dlatego chcialam sie dowiedziec co jest takiego
                  cudownego w tych tanich liniach. Biletu za 2 funty nigdy nie
                  widzialam. Widze za to niski standard uslug, targowanie sie o kazda
                  torbe wnoszona na poklad, oplaty za check-in, oplaty za karty, za
                  wszystko i jeszcze nawet kanapki na pokladzie Ci nie dadza.
      • cornish1 Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop 27.01.09, 23:54
        > Pytam, bo ostatnio nie moglam uwierzyc gdy pomimo tego ze BA
        > oferowal bilet o 10 (slownie: dziesiec) funtow drozszy, znajomi
        > uparli sie na Ryana.

Było się ich zapytać, dlaczego.
        • Gość: Dosia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: *.cht-bng-012.adsl.virginmedia.net 28.01.09, 00:38
          Pytalam. W sumie nie udzielili odpowiedzi, oprocz takiej, ktora miala wydzwiek
          "przeciez latanie innymi liniami niz tanie to frajerstwo i po co przeplacac". Te
          dziesiec (!!!) funtow bylo az tak wazne. Dalej nie wnikalam.
          Mam wrazenie, ze niektorzy po prostu odrzucaja od siebie mysl, ze mozna latac
          normalnie. Na zasadzie, kazde 10/20 funtow sie liczy.
          • Gość: izzsia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: 92.21.36.* 28.01.09, 19:13
            kochana, a czym mam leciec z Belfastu do Poz albo Gda? nawet przez Londyn
            latalam rajanerm, bo nic innego nie ma, a Wawa mnie NIE INTERESUJE, tak samo
            dalego musze zaiwaniac do Dublina na lotnisko, jak lece do Poz, ale za to w
            lepszych warunkach drogowych

pewnie ze bym chciala BA albo LH
      • seth.destructor Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop 28.01.09, 01:24
        A doliczasz dojazd do lotniska? Np. do Luton z Walii?
        Ryanair jest dziadowski i dlatego musi obcinac loty, placzac, ze to
        niby oplaty lotniskowe wzrosly. Jak pol samolotu jest puste, a mozna
        wziac tylko 25 kg bagazu to niech sobie bankrutuja.
        • Gość: ania Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: 89.243.15.* 28.01.09, 12:03
          lot ryan airem w dwie strony, odlot o 6 rano, jeden bagaz 15 kg + jeden
          podreczny,bez posilku z luton do krakowa

=464.30

lot BA w dwie strony (odlot o 11 rano, ten sam dzien), jeden bagaz do 23 kg, + 2
          sztuki podrecznego, z posilkiem, luton krakow

=514.51
          • Gość: Dosia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: 195.33.121.* 28.01.09, 14:46
            Ania, skad te ceny??!! Jakie daty? Bilety w BA sa maxymalnie po ok.
            90 funtow od marca w gore. W First Class bilet kosztuje 200 funtow.
            Lot o 9 rano. Skad Wy bierzecie te ceny??
            • Gość: ania Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: 89.240.164.* 29.01.09, 11:14
              Outbound - Thursday 11 Jun, 2009
              Flight 07:20
              11 Jun 10:50
              11 Jun Gatwick (London) Krakow BA2774
              British Airways

Inbound - Tuesday 7 Jul, 2009
              Flight 11:30
              7 Jul 13:00
              7 Jul Krakow Gatwick (London) BA2775

=£ 111.50

ps. w poprzednim poscie pomylilam godzine odlotu z przylotem, mialo byc odlot o 7, nie 11, sorki

zarcie w cenie nie jest w pierwszej klasie, tylko w ekonomicznej, wyzej podane daty wynikaja z mojego urlopu.
              • Gość: Dosia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: *.cht-bng-012.adsl.virginmedia.net 29.01.09, 19:30
                Nic nie rozumiem. W pierwszym poscie podalas cene 514...
                • Gość: Juta Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: *.nott.adsl.virgin.net 04.02.09, 01:16
                  He, he
                  Dosia jestes the best.
                  Wyobraz sobie, ze za bilet ryanair liverpool-bydgoszcz return
                  zaplacilam 7.5 funta z wszystkimi oplatami, wlaczajac oplate za
                  karte.
                  Ty chyba raz lecialas BA i nie mozesz do tej pory ochlonac z
                  podniety.
                  Ja latalam wiecej niz 70 razy roznymi liniami na roznych trasach i
                  wiem jakie sa roznice w cenach i warunkach.
                  A ty lepiej powiedz ze lecisz BA za 500 funtow do Polandi bo po co
                  masz placic 100 jak mozesz za to samo 500 hehe
                  A potem wsiac w autobus i tlucz sie przez 24h
                  bo z prymitywnosci twoich wypowiedzi to wynika
                  • Gość: ania Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: 78.145.190.* 04.02.09, 10:05
                    nie wiem czy pisalas do mnie czy do dosi ale z twojego tekstu :

>>bo z prymitywnosci twoich wypowiedzi to wynika...
                    >> He, he...
                    >>hehe...

wynikaja gorsze rzeczy, troszeczke wiecej kultury, to nie kosztuje nawet zlotowki

co ja bym w Bydgoszczy robila? tluc sie potem PKP przez cala Polske? No chyba
                    ze nie wiesz gdzie jest Krakow.
                    • Gość: Dosia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: 195.33.121.* 04.02.09, 11:58
                      Znam takiego, ktory Ryanairem lecial do Berlina, bo 20 funtow
                      taniej, potem sie tlukl busem do Polski, a potem jeszcze znajomy go
                      musial odebrac i wiezc przez nastepna godzine :)))) No i jak szybko,
                      bo w ciagu 24 godzin dostal sie do domu, a jaka oszczednosc! A ja
                      frajerka, bo polecialam bezposrednio, 20 funtow drozej...
                  • Gość: Dosia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: 195.33.121.* 04.02.09, 11:56
                    Hej Juta, krolowo przestworzy. No nie dziwi mnie, ze tak latalas 70
                    razy roznymi liniami, skoro za kazdym razem to bylo tylko 7 funtow z
                    oplatami. Lataj sobie dalej za 7 funtow :))))))

Na marginesie, chyba klopoty z mysleniem masz, skoro nie zauwazylas,
                    ze sto razy napisalam juz, ze BA nie kosztuje 500 funtow (tak jak
                    Ryanair nie kosztuje 7).
                    • cornish1 Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop 04.02.09, 13:08
                      > ze sto razy napisalam juz, ze BA nie kosztuje 500 funtow (tak jak
                      > Ryanair nie kosztuje 7).

Mój Ryanair we dwie strony, przy płatności Electronem, bez bagażu, kosztował dokładnie 7GBP. Koleżanka kilka dni temu też tyle zapłaciła.
                      • Gość: Dosia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: 195.33.121.* 04.02.09, 14:53
                        A no, jak WE dwie strony to przepraszam. I to bez bagazu! Wow.
                        Jestem pod wrazeniem. Jeszcze powiedz, ze wylot w srode o 6 rano, a
                        powrot w czwartek o 23:55, to padne.
                        • cornish1 Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop 04.02.09, 23:55
                          16:50 w jedną i 10:00 w drugą stronę. Mam jakieś takie dziwne przeczucie, że to
                          też będzie niewłaściwa odpowiedź.
                          • Gość: Dosia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: *.cht-bng-012.adsl.virginmedia.net 05.02.09, 00:52
                            Dobra. Poddaje sie. Nigdy w zyciu nie widzialam biletu za 7 funtow. Nawet w
                            Ryanairze. Bede wdzieczna za podanie namiarow na ten super tani lot, bo nawet z
                            rozpaczy postanowilam wybrac sie gdziekolwiek byle Ryanairem i za 7 funtow w
                            obie strony (pal licho, niech bedzie bez bagazu, kanapke tez wezme swoja) i za
                            cholere nie moge znalezc takowego lotu. Sa nawet takie za 10 funtow, ale to
                            tylko w jedna strone, bez oplat, a w druga strone juz dwa razy drozej. W dodatku
                            loty w srodku tygodnia (nie ma to jak sie gdzies tanio wybrac na weekend...),
                            plus kupa innych warunkow. Oszalec mozna. Super hiper promocyjny lot do
                            Barcelony wyszedl w sumie 77 funciakow. Juz nie wspomne, ze co inny dzien
                            wybiore tym ceny zmieniaja sie jak w kalejdoskopie. To ja juz wole Iberia za
                            stowke, z Heathrow i to w weekend.
                            • cornish1 Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop 05.02.09, 01:52
                              > To ja juz wole Iberia za stowke, z Heathrow i to w weekend.

Ktoś ci broni? Atakuj Iberię. Nie umiesz korzystać, nie wiesz jak działają tanie
                              linie - nie korzystaj. Na prawdę _nie musisz_ korzystać z tanich linii. Świat
                              się z tego powodu nie zawali, nikt raczej nie umrze. Widocznie to nie na twoją
                              głowę.
                            • Gość: izzysia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: 92.20.110.* 05.02.09, 11:49
                              7 GBP kosztowal lot wyceniany na 1 PLN z Poznania do Dublina w marcu; byla taka
                              promocja, widzialam, tylko dwa dni wisiala i zeszla
                • Gość: ania Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: 78.145.190.* 04.02.09, 09:57
                  Dosiu slonce, w pierwszym poscie podalam ci cene w zlotowkach , tyle ile ja
                  dokladnie zaplacilam za bilet, w drugim nie przeliczylam ceny na zlotowki bo
                  wiadomo ze cena funta sie zmienia z dnia na dzien.

ania
                  • Gość: Dosia Re: Ryanair bagaz podreczny, torebka lub laptop IP: 195.33.121.* 04.02.09, 12:00
                    Aniu, slonce. Tu jest forum o Wielkiej Brytanii. Tu obowiazuje jedna
                    waluta: FUNT BRYTYJSKI. Either way, ceny byly porownywalne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka