barack_obama 05.03.09, 13:58 Jeszcze tylko około 900 lat i można się wprowadzać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jr_77 Bizony??? 05.03.09, 14:06 No bizonów to faktycznie nie widziano tam od lat. Może to jednak żubry? Odpowiedz Link Zgłoś
szauek Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 05.03.09, 20:39 "Białoruski strażnik przy bramie chroniącej wejścia do ściśle zamkniętej strefy" - Wydawało mi się, że Czernobyl mieści się w obszarze Ukraińskim... Odpowiedz Link Zgłoś
jestembond Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 06.03.09, 09:06 szauek napisał: > "Białoruski strażnik przy bramie chroniącej wejścia do ściśle zamkniętej strefy > " - Wydawało mi się, że Czernobyl mieści się w obszarze Ukraińskim... Tak, Czarnobyl jest na Ukrainie, ald dośc blisko granicy i strefa obejmuje także kawałek Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
szauek Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 07.03.09, 18:52 Fakt, daleko od granicy nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 05.03.09, 20:57 wybiórcza, a Ty zdajesz sobie sprawe z tego, że grinpisowcom i innym zielonym waszym fumflom sztylet w plecy wbijasz? Przecież tam (koło Czernobyla) jak już, to zające na szesciu łapach z poczwórnymi uszami powinny hasać i inne takie wynalazki co to po napromieniowaniu powinny powstać. No chyba ze znów "konieczność dziejowa" kaze pisać trochę inaczej... nie będę rzucał haseł, ale wcale się nie zdziwię jak zobaczę kilka cieplejszych artykułów o elektrowniach jądrowych na Waszych łamach (jaskółki już zostały puszczone, pamiętam) :) To kiedy ten dil zostanie uskuteczniony? I przypominam raz jeszcze: nie mam nic, a nawet jestem za zbudowaniem rozsądnej elektrowni napędzanej uranem odpowiedniej liczby atomowej czy jak ją tam zwał, albo czymś podobnym co po świecie pracuje i się sprawdza. A ten cały Sarkozy wygląda mi na choleryka ;) tyle tylko ze na zewnątrz, bo jak przyjdzie co do czego na jego własnym podwórku, to dziwnym trafem rura mu mięknie. Ale rozumiem. Ma swoje problemy, z Merklową co do stref wpływów się porozumiał, więc czemu ma nie skorzystać dla swoich rodaków? Sam bym też tak kombinował. No chyba ze znów z Niemcami cos tam wyniknie. Poczekam - zobaczę. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
panedek Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 06.03.09, 19:44 Dobrzy ludzie, zanim zaczniecie rozpowiadać utarte mity na temat Czarnobyla najpierw przeczytajcie ten wywiad: www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead02&news_cat_id=35&news_id=176625&layout=1&forum_id=3996&fpage=Threads&page=text Interesująca nas część zaczyna się mniej więcej w połowie. Odpowiedz Link Zgłoś
abort Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 06.03.09, 22:02 Radiologia to nauka która nie jest obojętnie przyjmowana przez społeczeństwo. Po części dlatego, że to wiedza ścisła (a w modzie jest być "humanistą" i dumnie podkreślać że "z matematyki i fizyki byłem cienki" - co uskuteczniają ludzie z tzw. mediów). Ale po części także dlatego, że mierzy coś, czego ani nie widać, ani nie słychać, ani nie da się odczuć... No i tak naprawdę nie da się powiedzieć, jak poszczególne izotopy są przyjmowane prze organizmy w dłuższym czasie i co z tego może wyniknąć. Tak czy inaczej, oprócz poczytania, co ma do powiedzenia niewątpliwie mądra (w dziedzinie skażeń promieniotwórczych) polska głowa, polecam także pooglądanie, ja wygląda obecnie Czernobyl (ściślej: zamknięta okolica wokół Czernobyla). Dobrze pokazała to Elena Filatova, z licznikiem Geigera, i czasami w towarzystwie ojca (fizyka atomowego). Polecam: www.elenafilatova.com (sporo ktoś przetłumaczył na polski, ale jednak nie wszystko). polecam także posłowie: www.angelfire.com/extreme4/kiddofspeed/afterword_pl.html Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy1 Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 07.03.09, 00:24 Radziłabym nie podchodzić aż tak bezkrytycznie do tych rewelacji na temat samotnych wypraw do Zony. Jelena Fiłatowa to niezła mistyfikatorka. Polecam wyguglać sobie co nie co na jej temat, bo smrodek się za tą jej stronką od dawna ciągnie aż nos urywa. Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 ekolodzy 06.03.09, 22:32 najpierw straszyli Czarnobylem potem dziura ozonowa teraz efektem cieplarnianym ciekawe co wymyśla nowego Odpowiedz Link Zgłoś
annagbbb to ci autorytet 07.03.09, 00:21 z którego teorii obliczonych na robienie wokół siebie hałasu pół internetu się naśmiewa.. poczynając od tego, że świadomie wprowadza w błąd ludzi co do tego, że wygłosił odczyt przed kongresem stanów zjednoczonych - nikt o nim w kongresie nigdy nie słyszał argumentacji z rzekomego odczytu tutaj rozbrojenie: www.someareboojums.org/blog/?p=7 polityka mnie bardzo rozczarowała, że taki szkodliwy pseudoautorytet cytuje. podobno jego teorie radiologiczne (to, że niewielka dawka promieniowania może być korzystna dla zdrowia) to również bzdury, ale w to się nie wczytywałam. Odpowiedz Link Zgłoś
tpiat Re: to ci autorytet 07.03.09, 11:22 > podobno jego teorie radiologiczne (to, że niewielka dawka promieniowania może > być korzystna dla zdrowia) to również bzdury, ale w to się nie wczytywałam. Oczywiście, że jest korzystna. Jakby cię nie napromieniowali lekko rentgenem, to by nie mogli wyleczyć ci kanałowo zęba albo poskładać złamanej nogi. Czyli twoje zdrowie skorzystało na niewielkiej dawce promieniowania. :) Odpowiedz Link Zgłoś
marzaksu Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 06.03.09, 08:15 Okazuje się, że największym zagrożeniem dla przyrody jest człowiek. Tam, gdzie go nie ma flora i fauna mają się najlepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
dlv_liberales Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 06.03.09, 08:47 a to akurat nic nowego ze tam gdzie człowieka nie ma przyroda radzi sobie świetnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
smurfmadrala Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 07.03.09, 09:52 Jedyne zagrożenie ekologiczne świata-człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 09.03.09, 09:36 smurfmadrala napisał: > Jedyne zagrożenie ekologiczne świata-człowiek. Czy w związku z tym masz zamiar wymordować wszystkich ludzi? Napisz od jakich regionów zaczniesz eksterminację, spróbuję uciec... Odpowiedz Link Zgłoś
jestembond Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 06.03.09, 09:08 barack_obama napisał: > Jeszcze tylko około 900 lat i można się wprowadzać Dlaczego akurat 900? Jeśli chce się w miarę bezpiecznie mieszkać i nie planuje się dzieci to mieszkanie w zonie jest w miarę bezpieczne już teraz (poza niektórymi nieciekawymi miejscami takimi jak Magiczny Las czy Prypeć). A jeśli chcesz czekać na pełny rozpad całego syfku promieniotwórczego to nie 900 a kilkadziesiąt tysiecy lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 06.03.09, 11:17 "Strefa wokół Czarnobyla zarówno po stronie ukraińskiej jak i białoruskiej wciąż pozostaje niezamieszkana przez ludzi. W promieniu 30 km od miejsca, w którym znajdował się reaktor, znajdują się lasy, które stanowią obecnie nieformalne rezerwaty przyrody. Natura doskonale wykorzystała fakt, że okolice zostały wyludnione. W czarnobylskich rezerwatach żyją m.in. wilki, jelenie, żubry, dziki i niedźwiedzie. Niektóre z gatunków nie były widziane tutaj od dziesięcioleci. Reaktor wybuchł 26 kwietnia w 1986 r. Od katastrofy minęły 22 lata" Milo przeczytac, ze istnieje szansa, iz kiedy wreszcie przeminie to nieszczescie jakim dla planety Ziemia jest ludzkosc, to wszystko wroci do jako takiej normy. Oby tylko nowa forma tzw. "istot intelgentnych" powstala w miejsce ludzi nie dorownywala ludziom... glupota. _________________________________ Kiedy wycięte zostanie ostatnie drzewo, ostatnia rzeka zostanie zatruta i zginie ostatnia ryba, odkryjemy że nie można jeść pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
fc_pl nieszczęście dla świata 07.03.09, 10:39 > Milo przeczytac, ze istnieje szansa, iz kiedy wreszcie przeminie to > nieszczescie jakim dla planety Ziemia jest ludzkosc może zrób matce ziemi i wszystkim wokół przysługę i przemiń sam siebie? wiesz, tak w myśl zasady "myśl globalnie, działaj lokalnie". Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 06.03.09, 11:42 mam ochote tam pojechać i zwiedzić te tereny Odpowiedz Link Zgłoś
radep Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 08.03.09, 18:38 Czarnobylski Program Odbudowy i Rozwoju UNDP organizuje obozy dla wolontariuszy którzy pracują z miejscową ludnością. To świetna okazja byt tam dotrzeć... Odpowiedz Link Zgłoś
agent.orange Bizony? Co za debil to pisał 06.03.09, 16:02 Bizony: img15.imageshack.us/img15/8184/bizon.png Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy1 Re: Bizony? Co za debil to pisał 06.03.09, 17:43 No, nie zupełnie. Swego czasu przeflancowano do Zony parę bizonów, żeby zobaczyć jak sobie poradzą żyjąc na terenach o podwyższonym promieniowaniu radioaktywnym, tylko o ile mi wiadomo, samiec zaraz ,,poszedł w długą''. Widać partnerka mu nie odpowiadała ;-) A na jednej z fotek rzeczywiście jest żubr. Zresztą, nie tylko bizony, ale i koniki Przewalskiego też nie wzięły się w Zonie z kosmosu. Mają się dobrze a ich potomstwo rodzi się z czterema nogami i jedną głową- na przekór wszelkim ekooszołomom. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_demicanadian Re: Bizony? Co za debil to pisał 07.03.09, 11:47 bizony z zony? myślałem że to tury?! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 06.03.09, 21:59 Nie wtrącając sie w próżne spory "liberałów" z "zielonymi", NIGDY nie było potrzeby trwałej ewakuacji ludzi z zony i mimo wszystko energetyka jądrowa powostaje najtańszą i najekologiczniejszą. Jak wyglądałby Londyn w 50 lat po opuszczeniu go przez ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
krogon Zamiast gadać bzdur przeczytajcie wiarygodne fakty 06.03.09, 22:05 Zamiast gadać bzdur przeczytajcie wiarygodne informacje na temat awarii w Czarnobylu i ich skutkach. To czysta mistyfikacja. tnij.org/mitczarnobylaPolecam Odpowiedz Link Zgłoś
annagbbb ostrożnie z tym niby-autorytetem 07.03.09, 00:47 już powyżej pisałam. z jego teorii obliczonych na robienie wokół siebie hałasu pół internetu się naśmiewa.. poczynając od tego, że świadomie wprowadza w błąd ludzi co do tego, że wygłosił odczyt przed kongresem stanów zjednoczonych - nikt o nim w kongresie nigdy nie słyszał. tutaj warto poczytać: www.someareboojums.org/blog/?p=7 generalnie pan jest mistrzem mistyfikacji. radiolog - specjalista od badań klimatu? litości o hormezie też w internecie jest ostra polemika. wystarczy zacząć od wikipedii, która - nie będąc przecież źródłem naukowym - i tak mówi, że to HIPOTEZA. którą należy udowodnić, zanim się zacznie wyciągać na jej podstawie wnioski. polityka mnie bardzo rozczarowała, że taki szkodliwy pseudoautorytet cytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sowiasz Re: ostrożnie z tym niby-autorytetem 07.03.09, 18:20 annagbbb napisał: > z jego teorii obliczonych na robienie wokół siebie hałasu pół internetu się naśmiewa.. Internet - ang. International globalna, międzynarodowa network sieć. Trudno sobie wyobrazić ay Internet się naśmiewał. Nawet jego połowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 07.03.09, 01:22 I co, żadnych dziwacznych hybryd? Dwugłowych niedźwiedzi mówiących po ludzku? Mięsożernych wróbli? Dziwne, a tak straszyli... Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_demicanadian Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 07.03.09, 11:53 wróble są wszystkożerne Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 07.03.09, 12:48 Bardziej mi chodziło o takie wiesz, jak ze Stalkera ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
anarchoateo Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 07.03.09, 13:05 Boje się że spora część głupiutkich hamerykanów(i nie tylko) ma takie pojęcie o strefie jak te wyniesione z wojaży w Stalklerze. Odpowiedz Link Zgłoś
kubelec Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 07.03.09, 22:29 wróble Galaktyki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
beastiegirl86 Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 07.03.09, 16:46 Tak, tak białoruski strażnik. Tereny zamknięte do dziś obejmują i Ukrainę i Białoruś i Rosję. Odpowiedz Link Zgłoś
radep polscy specjaliści w Czarnobylu 08.03.09, 18:33 Sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana. Paradoksalnie ślady czarnobylskiej katastrofy są dziś bardziej dostrzegalne wiele kilometrów poza strefą wysiedlenia. Istnieją szczegółowe mapy pokazujące stopień napromieniowania terenów (stworzono m.in. III strefy).Wiele interesujących szczegółów dowiedziałem się od polskiego eksperta -pana Mieczysława Łapanowskiego pracującego od kilku lat w Czarnobylskim Programie Odbudowy i Rozwoju ( CRDP/UNDP).Ten sympatyczny kontakt pozwolił mi rozwiać wiele mitów dot. energetyki jądrowej. Odpowiedz Link Zgłoś
abmiros Re: polscy specjaliści w Czarnobylu 09.03.09, 00:12 radep napisał m.in.: Wiele interesujących szczegółów > dowiedziałem się od polskiego eksperta -pana Mieczysława Łapanowskiego > pracującego od kilku lat w Czarnobylskim Programie Odbudowy i Rozwoju ( > CRDP/UNDP).Ten sympatyczny kontakt pozwolił mi rozwiać wiele mitów dot. > energetyki jądrowej. Wylicz niektore z tych mitow, np. co ciekawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
abmiros Re: polscy specjaliści w Czarnobylu 09.03.09, 00:17 radep napisał: > Sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana. Paradoksalnie ślady czarnobylskiej > katastrofy są dziś bardziej dostrzegalne wiele kilometrów poza strefą > wysiedlenia. Istnieją szczegółowe mapy pokazujące stopień napromieniowania > terenów (stworzono m.in. III strefy). Czy to nie efekt - nazwijmy go efektem fontanny, albo wulkanu? Odpowiedz Link Zgłoś
radep Re: polscy specjaliści w Czarnobylu 09.03.09, 09:51 róża wiatrów zadecydowała o tym ,że radioaktywna chmura nie dotarła do 3,5 mln. Kijowa.Miasto jakimś nieprawdopodobnym cudem ocalało. Nie można tego powiedzieć o obszarach leżących na zachód i północ od miejsca katastrofy.Tam mimo upływu ponad 20 lat sytuacja nadal jest bardzo trudna. W przeciwieństwie do okolic bezpośrednio leżących przy IV reaktorze (zona wysiedlenia) przyroda nie potrafiła uporać się ze skutkami katastrofy. Spowodowane jest to m.in. geofizyczna struktura gleby. Poleskie lasy i jeziorka leżą na wielkiej granitowej płycie, która uniemożliwia wchłanianie wgłąb ziemi radioaktywnych odpadów. Krążą one m.in. w wyniku pożarów lasów - w atmosferze stanowiąc wielkie zagrożenie.Miejscem b. niebezpiecznym jest tama przy tzw. kijowskim morzu. Przed nią zgromadziły się osady denne, które dotarły tu z biegiem rzek. Ew. awaria tamy stanowiłaby nieobliczalne konsekwencje dla Kijowa. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 08.03.09, 19:06 Grzyby tam pewnie mozna po ciemku zbierac, bo swieca. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Raj na Bikini. 08.03.09, 20:41 Warto przypomnieć że skażenie radioaktywne nie jest obecnie problemem także na dawnych atolach-poligonach Bikini i Eniwetok (Archipelag Wysp Marschalla na Pacyfiku).W latach 1946-58 dokonano tam prawie 70 (!) próbnych testów amerykańskiej broni nuklearnej przy czym w wielu przypadkach doszło do silnego skażenia izotopami radioaktywnymi.Po wybuchu ładunku termonuklearnego BRAVO-CASTLE (1954 Bikini) skażona strefa objęła prawie pół Oceanu Spokojnego-od Japonii po Nową Zelandię.Prawdopodobna liczba ofiar wyniosła kilkadziesiąt osób tylko dzięki temu że obszar katastrofy był bardzo rzadko zaludniony,w Europie czy Ameryce doszłoby przy czymś podobnym do hekatomby.Kilka innych ładunków było niewypałami,nie doszło do reakcjii fuzjii lub rozszczepienia natomiast chemiczny materiał wybuchowy rozerwał ich obudowy i rozpylił radioaktywne paskudztwo po okolicy.W porównaniu z tym Czernobyl był jak czekoladka z likierem przy kanistrze czystego spirytusu...Wydawać by się mogło że te wyspy pozostaną na całe wieki przeklętą ziemią bez życia.Tymczasem dziś przyroda tam kwitnie,mieszkają ludzie a miejsce jest chętnie odwiedzane przez turystów.Można nurkować w celu podziwiania pełnych życia raf kralowych,plażować w cieniu palm czy nawet wykąpać się w kraterze po bombie wodorowej-wszystko absolutnie bezpieczne! Oczywicie duża w tym zasługa operacjii dekontaminacyjnej przeprowadzonej w latach 70-tych,w wielu miejscach wierzchnia warstwa gleby została zebrana i wywieziona na specjalne składowiska- jedną z wysepek atolu Eniwetok przerobiono na mogilnik-sarkofag,w dwóch pustych kraterach powybuchowych złożono skażone materiały i przykryto ogromną czapą z betonu.Największym problemem był stosunkowo trwały izotop strontu-90 powstały z napromieniowanych koralowych skał wapiennych,tutaj pomógł też czas (połowiczny rozpad Str.90 to ok.30 lat).Jeśli pamiętać że te kilka niewielkich wysp zostało pocharatanych i zapaskudzonych gorzej niż podczas jakiejkolwiek hipotetycznej wojny atomowej to doprawdy trudno się nadziwić że pół wieku później ciężko dopatrzyć się jakichkolwiek śladów (wyjąwszy dziury po kraterach) a całe miejsce jest turystyczną oazą.Stąd wniosek że długotrwałe skażenie radioaktywne nie jest takie straszne jak malują-co nie znaczy że należy je lekceważyć.Wystarczy nie demonizować... Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: Raj na Bikini. 08.03.09, 21:33 Kilka obrazków z "atomowego piekła" na Bikini...Jak dla mnie to całkiem sympatycznie. z.hubpages.com/u/352748_f520.jpg www.svfreebird.com/images/40-3.JPG www.sandcastlevi.com/images/travel_isles/mi-mars2.jpg www.curl.co.nz/wp-content/uploads/2008/01/bikini2.jpg wwwdelivery.superstock.com/WI/223/1566/200608/PreviewComp/SuperStock_1566-302075.jpg everything-everywhere.com/Photography/d/25299-2/Bikini-Town-Hall-Majuro.jpg personal.ee.surrey.ac.uk/Personal/L.Wood/saratoga/saratoga-deck.jpeg www.rebreatherworld.com/photopost/data/19/Scuttle-Bikini7.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
anurma Re: Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 08.03.09, 21:58 To pokazuje, że przyroda może sobie doskonale dać radę bez człowieka. I na szczęście dla przyrody w drugą stronę to nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
funstein Rezerwaty w zamkniętej strefie Czarnobyla 09.03.09, 07:46 człowiek to śmieszne zwierzę. wystarczy, że kilku mądrych ludzi powie, że promieniowanie jądrowe jest szkodliwe dla zdrowia a wszyscy się zaraz boją elektrowni. Jakby naukowcy powiedzieli, że promieniowanie jajnikowe jest jeszcze bardziej szkodliwe od jądrowego (szczególnie szybko zabija dzieci) to by dopiero były jaja. Odpowiedz Link Zgłoś