Dodaj do ulubionych

SBM Merkury/Opaczewska; czy warto?

26.11.03, 12:10
Witam. Bardzo interesuje mnie nowa inwestycja spoldzielni Merkury na Ochocie
(rog Drawskiej i Opaczewskiej). Bylalbym wdzieczna za podzielenie sie wiedzą
szczegolnie na temat samej spoldzielni, czy jest godna polecenia itd. Czy
moze ktos cos wie wiecej na temat samej inwestycji? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pit Re: SBM Merkury/Opaczewska; czy warto? IP: 80.72.35.* 17.12.03, 01:01
      Bije sie z myslami - lokalizacja mi b. odpowiada (park, komunikacja, centra
      handlowe/uslugowe, wzgledny spokoj okolicy), ale ...

Spoldzielnia ma dobra opinie: kontakty z dzialem sprzedazy, inwestycji, glowna
      ksiegowa sa ok i ją potwierdzja. Merytorycznie niezli i chca pomagac. Widzialem
      ich poprzednie inwestycje - niezla jakosc, oddanie na czas, teren wokol
      urzadzony, 3 ostatnie inwestycje bez doplat. Jak na standardy obecnego rynku to
      wiecej niz dobrze.

Lyzka dziegciu:
      - spoldzielnia - chory twor, bez kontroli nad przebiegiem inwestycji;
      - brak pozwolenia na budowe, co wiecej - brak projektu. Jesli bedzie, moga byc
      jeszcze protesty, co odwlecze rozpoczecie budowy. Umowa jedynie wstepna,
      niewielkie zobowiazania Spoldzielni, a chca 800zl/m2; te pieniadze mozna
      odzyskac bez kar umownych w 30 dni, o ile spoldzielnia bedzie posiadala srodki;
      - losy innych spoldzielni - Kwadrat, PAX. Kwadrat mial opinie solidnej. Mial. Z
      drugiej strony prawo upadlosciowe lepiej traktuje czlonkow niz klientow
      developera, wiec ryzyko mniejsze.

Waham sie - chcialbym i boje sie. Bardziej jednak chcialbym i zaryzykuje. Wiem,
      ze jest kilka osob, ktore sie zdecydowaly. Glownie na mieszkania wieksze, co
      tlumacze dalekim terminem oddania budowy. Czy sa tu na forum ?

Pozdrawiam,
      Pit
      • Gość: AA Re: SBM Merkury/Opaczewska; czy warto? IP: *.siedlce.leased.ids.pl 17.12.03, 13:01
        Też się waham, bo po podpisaniu tej umowy przedwtępnej - nie będzie większej
        mozliwości negocjacji umowy zasadniczej - przyrzeczenia sprzedaży. A jak druga
        rata będzie wynosić 50% wartości lokalu? Też tak może być. Wtedy oczywiście
        można zrezygnować, ale kto wie, ile czasu upłynie do uzyskania tytułu własności
        wszystkich działek (moze ktoś wie, czy już się wyjaśniła sprawa tych kilku
        kawałków ziemi, bo resztę kupili)i uprawomocneinia się decyzji - tym samym do
        prawa wycofania środków? I nowy zapis tej umowy wstępnej - że w przypadku
        podwyżki stawki Vat - ceny zmienią się "proporcjonalnie". A wiec o 15? Bo
        pzrecież umowa nie precyzuje o jaki ten Vat chodzi, tj. na co? A jesli chodzi o
        losy spółdzielców w przypadku upadłości - to niestety, o ile się orientuę, bo
        moze coś się zmieniło, dla członka tym większe zabezpieczenie - im dłużej był
        członkiem spółdzileni.
        • czekiera Re: SBM Merkury/Opaczewska; czy warto? 17.12.03, 22:57
          > Też się waham, bo po podpisaniu tej umowy przedwtępnej - nie będzie większej
          > mozliwości negocjacji umowy zasadniczej - przyrzeczenia sprzedaży. A jak druga
          > rata będzie wynosić 50% wartości lokalu? Też tak może być. Wtedy oczywiście
          > można zrezygnować, ale kto wie, ile czasu upłynie do uzyskania tytułu własności

Przy takim założeniu możnaby stwierdzić, że spółdzielnia rozpoczęła budowę tylko
          i wyłącznie w celu wyłudzenia pieniędzy... i to z umów wstępnych. :)

> wszystkich działek (moze ktoś wie, czy już się wyjaśniła sprawa tych kilku
          > kawałków ziemi, bo resztę kupili)i uprawomocneinia się decyzji - tym samym do
          > prawa wycofania środków? I nowy zapis tej umowy wstępnej - że w przypadku

O jakie kawałki ziemi chodzi? Ja wiem, że część, którą musieli dokupić, kiedy
          zmienił się plan budynku (wypadła jedna klatka, bo mają "robić" ul. Bohaterów
          Września) została rozliczona za mieszkania w tym budynku (w sensie - Min Hoong
          dostał ileśtam mieszkań z puli - tych ok. 80m z tego co się dowiedziałem).
          Zresztą ciekawi mnie skąd ta ziemia pod "główną" część budynku została kupiona.
          Może wiesz?

> podwyżki stawki Vat - ceny zmienią się "proporcjonalnie". A wiec o 15? Bo
          > pzrecież umowa nie precyzuje o jaki ten Vat chodzi, tj. na co? A jesli chodzi

To pewnie można dospecyfikować przy podpisywaniu umowy.

Bardziej mnie ciekawią dalsze losy uzyskania przez nich pozwolenia na budowę. Na
          razie ponoć został sporządzony dla tego terenu plan zagospodarowania, niezbędny
          do uzyskania w/w, ale co dalej z tym się dzieje, to nie wiem.
        • Gość: Ostry Re: SBM Merkury/Opaczewska; czy warto? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.02.04, 08:37
          Ja też się długo wahałem, ale jednak dałem się skusić. Teraz będę z niepokojem
          czekał na postępy budowy i rozliczenie inwestycji. Mam nadzieję, że wzorem
          poprzednich budynków tej spółdzielni nie będzie żadnych dopłat ani zmian w
          umowie. Również kwestia VAT nie powinna nas zaboleć, bo będą mogli rozliczać
          VAT naliczony z należnym.

Pozdrawiam
    • Gość: kandydat Re: SBM Merkury/Opaczewska; czy warto? IP: *.big.pl / 195.94.207.* 19.12.03, 15:17
      Proponuję lekturę umowy zasadniczej.
      Podpisywanie czegoś takiego to loteria ze wskazaniem na przegraną.
      Brak istotnych elementów i zastrzeżenia tak otwarte ( np. par.6 pkt 2 "...
      Spółdzielnia zastrzega sobie prawo wyznaczenia rat w terminach i wielkościach
      innych niż podane wyżej. Powyższe zmiany wymagają formy pisemnej..." ), że w
      przypadku jakichkolwiek problemów klient jest skazany na przegraną.
      To tylko jeden z wielu niekorzystnych elementów umowy. Biorąc pod uwagę te
      fakty oraz dość restryktywną retorykę w zakresie obowiązków klienta warto się
      dobrze zastanowić przed podpisaniem kwitka. Dobra opinia nie wystarcza...
      Pozdrawiam
      • Gość: A Re: SBM Merkury/Opaczewska; czy warto? IP: *.acn.pl 21.12.03, 14:47
        Przed rokiem zrezygnowalem z powodu Umowy. Dokladnie jednego punktu, ktory
        mowil, iz "ja" zobowiazuje sie do splaty zaciagnietego przez spoldzielnie
        kredytu, pod zastaw ktorego byla dzialka. Dzis budynek stoi. Ja jednak nie
        zaluje swojej decyzji. Kwestie ryzyka z kredytami sa dla mnie bardzo ryzykowne.
    • Gość: Gucio Re: SBM Merkury/Opaczewska; czy warto? IP: *.nitronet.pl / *.nitronet.pl 07.01.04, 15:15
      Nie mam osobistych doświadczeń z SBM Merkury ale dokładnie przeszukałem
      wszystkie fora Gazety. Oto linki, pod którymi są wzmianki o SBM Merkury:

• SBM Merkury/Opaczewska; czy warto? (6)
      <https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=9318664>
      • SMB Merkury_WANKOWICZA (22)
      <https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=8137685>
      • SAM-81 DEMBEGO. gdzie są sąsiedzi?! (102)
      <https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=6648643>
      • SBM Merkury (3)
      <https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=7985012>
      • Sp. Merkury - ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie (5)
      <https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=7133126>
      • Cokolwiek o SBM Merkury????????? (20)
      <https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=4672859>
      • SBM Merkury - wasze doswiadczenia (12)
      <https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=9322046>

Jestem zaskoczony tym jak bardzo pozytywne są te opinie a jest ich za dużo i
      zbyt konkretne, żeby to było sztucznie manipulowane. Ciekawy jest też prawie
      kompletny brak opinii negatywnych (uczciwie przeszukałem wszystkie referencje
      do słowa Merkury) – przecież to właśnie ci niezadowoleni mają największą
      motywację, żeby podzielić się swoim bólem i dołożyć spółdzielni. Czyżby ta
      spółdzielnia nie miała niezadowolonych klientów?

Mieszkam na Ochocie i szczerzę polecam tę lokalizację, szczególnie park – jest
      jednym z lepszych w W-wie, bardzo zadbany i bezpieczny – często spaceruje po
      nim wieczorem, czy nocą i nigdy nie miałem żadnych problemów.

Z negatywnych aspektów, obawiam się bliskości sąsiednich budynków. Słyszałem,
      że Minh, właściciel działki na zachód od domu Merkury, zamierza na swojej
      działce budować wysokie domy a jak spojrzycie na resztę jego osiedla, to
      widać, że on nie lubi tracić terenu, czyli pewnie postawi dom tak blisko
      granicy działki, jak tylko to będzie możliwe.
      • compiter Re: SBM Merkury/Opaczewska; czy warto? 16.01.04, 14:35
        Ad. spółdzielni mam uczucia ambiwaletne:
        1. znajoma kupiła mieszkanie w Merkurym. Oddanie na czas, wprowadzając się
        miała zagospodarowany teren, ochronę, itp. Jakość wykończenia w środku bardzo
        dobrze.
        2. kontakty z pracownikami - pozytywnie. Konkret, częsty kontakt z ich strony
        (np. zwolniło się mieszkanie ciekawsze niż moje).
        3. umowa - tragiczna. Jak wszystkie umowy ze spółdzielniami.

Ja zaryzykowałem, skuszony lokalizacją. Wiem, że sąsiednie Min-hoong będzie
        budował od strony parku (płd) i od zachodu. Wiem, że nisko nie będzie (do 7-8
        pięter). Ale alternatywa to np. Marina (tylko ta cena !), albo JWC/Mokotów
        Plaza. Budimex i os. Zawiszy jest może ciekawe, ale nie bardzo wiadomo, kiedy
        powstaną kolejne etapy, oddalone od Prymasa Tysiąclecia. Poza tym okolica
        przegrywa. Włodarzewska - mały kapitał, wielkie dywidendy. Śmierdzi. Itd, itd.
        Mimo wolnego rynku, oferta jest oderwana od potrzeb. Wydając kupę kasy człowiek
        wciąż czuje niedosyt...

Pozdrawiam,
        Pit
        • Gość: G Re: SBM Merkury/Opaczewska; czy warto? IP: *.crowley.pl 05.03.04, 16:17
          ...w tej okolicy i tak najlepiej wypada wlodarzewska - drawska b!
          Pozdr.
        • Gość: Zuzka Re: SBM Merkury/Opaczewska; czy warto? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 01:01
          Tez dalam sie skusic - teraz czekam na pozwolenie na budowe. Dobrze byloby
          zobacztc jakis ruch na dzialce. Ciagle martwi mnie natomiast moment oddania
          Blue City - czy Opaczewska (czesc ktora jest teraz rozbudowywana) nie zmieni
          sie w dojazdowke do garazy? Czy Min-Hoong nie sprzeda dzialki na zachod pod
          kolejne garaze dla Blue City? Po wplaceniu pierwszych pieniedzy wyobraznia
          zaczela silniej pracowac...
          • Gość: minhong Re: SBM Merkury/Opaczewska; czy warto? IP: *.chello.pl 14.03.04, 11:57
            ..generalnie drawska przy opaczewskiej jest to juz bardzo ruchliwa ulica, dojaz
            do Carrefoura i BlueCity zrobi swoje, kitajcom nie nalezy ufac, sprzedadza
            grunta tym kto lepiej zaplaci..
            • compiter Re: SBM Merkury/Opaczewska; czy warto? 15.04.04, 22:50
              Witam,

Czy ktos ma moze jakies newsy ? Sprzedaz mowi: pozwolenie za 2 tygodnie. Czy
              ktos rozmawial z inwestycjami ?
              Wczoraj bylem w okolicy. BlueCity przebudowalo opaczewska. Ich parkingi sa
              olbrzymie, Nie wiem, jak wyglada tam ruch za dnia (bylem wieczorem). Pozytyw to
              pewne ucywilizowanie sie okolicy po zakonczeniu budowy bcity. Ale nie na dlugo
              miejmy nadzieje - jak merkury ruszy ;-)
              • compiter SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA 21.04.04, 08:45
                Witam,

Wczoraj dostałem pocztą projekt umowy. Podsumowując:
                - pozwolenia wciąż nie ma (miało być 16.04 wg pisma, wciąż nie ma)
                - wpłata łącznie 1000 zł/m2 + 15000zł za miejsce postojowe do 30.04 na koncie
                spółdzielni ma sprawić, że cena 3900zł/m2 zostanie utrzymana jako cena brutto
                - ceny miały być stałe, wg umowy będą rewaloryzowane wskaźnikiem GUS
                - jak to umowa ze spółdzielnią - jedyny bat na spółdzielnię to możliwość
                zerwania umowy jeśli przerwa w pracach będzie więka niż 3miesiące (jak to
                udowodnić ? Zamontować kamerę ?), żadnych kar za opóźnienia, za to odsetki
                karne za zwłokę w płatnościach i kara 5% za odstąpienie od umowy. Generalnie
                płacić i nie gadać.
                Czy jest tu ktoś zainteresowany tematem ? Jeśli tak proszę o wpisy w tym wątku
                lub maila: compiter@NOSPAM.gazeta.pl (po usunięciu NOSPAM). Chciałbym się
                skrzyknąć, aby wspólnie ponegocjować niekorzystne zapisy i powiązać wpłaty z
                harmonogramem budowy.

Pozdrawiam,
                Pit
                • Gość: Nick Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA IP: *.polkomtel.com.pl 21.04.04, 12:10
                  Absolutnie sie zgadzam. To jest ewidentne lamanie umowy wstepnej, majacej
                  jedynie na celu pozyskanie nowych klientow. Nawet dzisiaj ukazalo sie w GW
                  ogloszenie spoldzielni w ktorym jest mowa o stalych !!!! cenach.
                  Popieram inicjatywe wspolnego dzialania.

Pozdrawiam,

Nick

• Gość: Zuza Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA IP: *.sggw.waw.pl 21.04.04, 12:45
                  Jestem zainteresowana i to bardzo, wszelkie inicjatywy popieram i się do nich
                  przyłączę. Śledzę na bierząco to co się pojawia na forum. Pozdrawiam
                • Gość: Ostry Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA IP: *.aster.pl 21.04.04, 21:40
                  Pismo od SBM to jeden wielki bełkot. W dodatku stawianie ludzi przed faktami
                  dokonanymi. Przez tyle czasu nie było żadnych informacji o tym, źr coś w umowie
                  sie zmieni, a teraz takie zmiany i to przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac na
                  budowie. Trzeba działać solidarnie.

Pozdrawiam
                  R. Sasin
                  • compiter Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA 21.04.04, 23:40
                    Witam wszystkich zainteresowanych,

Bardzo proszę o krótkiego maila. Chodzi o kontakt, abyśmy mogli się sprawniej
                    komunikować. I wspólnie (naliczyłem 6 osób - tu i w skrzynce pocztowej) wybrać
                    się do spółdzielni na negocjacje ;-) A na forum się nie umówimy, bo jest ...
                    publiczne. Dlatego też nie może być miejscem pokazania dopuszczalnego przez nas
                    kompromisu.

Co do samej umowy - moje zarzuty wyraziłem. Sprawa ceny+GUS i brak bata na
                    opóźnienia. Ale próbować można:
                    - harmonogram wpłat zgodny z harmonogramem budowy
                    - cena stała, bez waloryzacji, ew. waloryzacja startuje wg umowy od maja; niech
                    startuje od uzyskania i uprawomocnienia się pozwolenia na budowę; i niech
                    wskaźnik GUS dotyczy tylko założonego harmonogramu wpłat - jeśli opóźnią
                    budowę, cena nie może rosnąć
                    - możliwość zerwania umowy przez członla bez kar umownych - przecież mają taką
                    koniunkturę że wg sprzedaży podnieśli cenę (czy ktoś to może potwierdzić?)
                    - możliwość rozwiązania umowy, gdy sp-nia nie otrzyma pozwolenia do dnia xxx;
                    odsetki ustawowe płacone przez spółdzielnię w takim przypadku
                    - plany budowlane mieszkań (mam tylko plan koncepcyjny, w inwestycjach "szef"
                    ma plany); czy tak trudno było je wysłać ?

Piszcie proszę, co Wam się w umowie nie podoba. Mnie pozytywnie zaskoczyło
                    tylko zachowanie ceny jako ceny brutto. Wcześniej p. Zofia Turek, gł. księgowa
                    i vceprezes, wspominała o planach podwyżki ze względu na VAT 7%, choć jej
                    uzasadnienie nie było sensowne. Na szczęście nie przepychają tego.

Przy dzisiejszej sytuacji na rynku mieszkań w stolicy w naszym interesie jest
                    realizacja tej inwestycji. Nastawiam się na podpisanie, ale nie na warunkach
                    spółdzielni. Ma ona atuty w rękawie (lokalizacja, szaleństwo na rynku), ale i
                    my je mamy - po 1 maja ilość klientów może spaść. Jeśli wiele osób się wycofa,
                    plany spółdzielni mogą spalić na panewce.

Pozdrawiam,
                    Pit
                    • Gość: iwonka Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA IP: *.chello.pl 24.04.04, 11:38
                      Myslicie, ze zmiana VATu na materialy budowlane juz nie wpłynie na cenę, która
                      juz i tak nie jest mała zwazywszy na propnowany standard? Liczyłam na
                      wykończenie przynajmniej balkonu jak u innych, a tu nic; drzwi białe, klatki
                      tylko malowane.
                      • Gość: Ryś Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA IP: *.pepsico.plusnet.pl 28.04.04, 17:04
                        Witam,
                        z ostatnich informacji jakie udalo mi sie wycisnac z zarzadu wynika ze budzet
                        inwestycji "Opaczewska" maja dopchniety kolanem. Mysle wiec ze mozna raczej
                        liczyc sie z tym ze cena pojdzie w gore rzedu 2-3%. Jestem realista i mysle ze
                        tego raczej nie uda sie uniknac. Co do standartu, to chyba musze zlozyc im
                        wizyte, bo przez telefon dostaje niepelne informacje.
                        Bardzo niepokoi mnie natomiasat informacja o tych 7-8 pietrach wokol nas. Bede
                        na 3-cim pietrze od strony poludniowej, wiec nie bardzo mi to sie podoba. Ja z
                        kolei slyszalem ze bloki te maja byc rzedu 3-4 pieter. Czy ktos ma na ten temat
                        pewna informacje ? Aha, w maju ma podobno byc zebranie w spr. inwestycji !
                        • compiter Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA 04.05.04, 22:55
                          Witam !

W ubieglym tygodniu podpisalem umowe. O dziwo Merkury zgodzil sie na wiele z
                          propozycji, niestety nie zgodzil sie na zaniechanie indeksacji niezaplaconych
                          rat, czyli na propozycje najwazniejsze. Tym samym zrobili sobie z geby cholewke
                          (w umowie wstepnej stalo, ze cena bedzie stala).

> z ostatnich informacji jakie udalo mi sie wycisnac z zarzadu wynika ze budzet
                          > inwestycji "Opaczewska" maja dopchniety kolanem. Mysle wiec ze mozna raczej
                          > liczyc sie z tym ze cena pojdzie w gore rzedu 2-3%. Jestem realista i mysle
                          ze
                          > tego raczej nie uda sie uniknac.
                          Jak wyzej - raty beda rosly o wskazniki GUSowskie. Te byly dotychczas niskie,
                          ale skoro gospodraka sie nam rozkreca, inflacyja moze skoczyc i to sporo. Jej
                          dotychczasowe spadki to efekt morderczej konkurencji cenowej. Moze sie okazac,
                          ze Merkury podniesie ceny w nizszym stopniu, ale nie przesadzalbym z
                          optymizmem...

> Co do standartu, to chyba musze zlozyc im
                          > wizyte, bo przez telefon dostaje niepelne informacje.
                          Zalacznik jest jaki jest - okna pcv, drzwi biale z atestem to mniej wazne
                          zapisy, troche niezbyt precyzyjne (winda np. Kone, drzwi np. Gerda). Gorzej, ze
                          sciany moga byc zelbetowe (czyli akustyczne) lub z cegly Silka (te sa OK - wg
                          moich doradcow). A jaki bedzie ? Jak w projekcie budowlanym. A tego nie moge
                          sie doprosic.
                          Znam jedna ich wczesniejsza inwestycje z Kabat - tam materialy, winda itp. sa
                          powyzej sredniej. Licze, ze ten sam projektant nie uzyl tu gorszych materialow.
                          Szczegoly beda do dysputy w maju na spotkaniu członkow z tej inwestycji. O ile
                          wiem, tam bedzie mozna mowic o zmianach. Ja mam postulat - Dierre z frontem z
                          forniru, wtedy wszyscy na klatce moga miec ten sam material, a w domciu wedle
                          gustu. Cena jest zblizona do Gerdy, ale pewnie sporo wyzsza niz drzwi bialych z
                          atestem.

> Bardzo niepokoi mnie natomiasat informacja o tych 7-8 pietrach wokol nas.
                          Bede
                          > na 3-cim pietrze od strony poludniowej, wiec nie bardzo mi to sie podoba. Ja
                          z
                          > kolei slyszalem ze bloki te maja byc rzedu 3-4 pieter. Czy ktos ma na ten
                          temat
                          > pewna informacje ? Aha, w maju ma podobno byc zebranie w spr. inwestycji !
                          Pewnej informacji to nie ma nikt, a przynajmniej nikt z nas zyjacych na ziemi.
                          Za to rozne informacje ktore ja kojarze:
                          - plan zagospodarowania wygasl na koniec roku, wszystko w rekach urzednikow
                          - dotychczasowy plan pozwalal na stawianie budynkow nie wyzszych niz otoczenie.
                          Jak widac, zapis jest ogolny. MinHoong postawil i 3, i 8 pieter.
                          - ludzie z merkurego zareczaja, ze beda protestowac, nie pozwola na budowe
                          wyzsza niz 5 pieter. Ciekawe tylko czy cokolwiek to da.
                          - minhoong bierze w rozliczeniu mieszkania od swojego osiedla (zachod ?), chyba
                          sobie kuku nie zrobia.
                          Czyli jak bedzie - tego nie wie nikt. Ja obstawiam, ze nie bedzie nizej niz
                          Merkury :-(

Pozdrawiam,
                          comPITer
                          • Gość: wojtek Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA IP: *.acn.waw.pl 05.05.04, 20:58
                            Ludzie,
                            Będziecie moimi sąsiadami przez ulicę (mój dom to ten długi - z pocztą i
                            apteką) i mam nadzieję, że słońca mi nie zasłonicie... Bo jak zasłonicie to sam
                            będę protestował.

Czytam wasze opinie i wątpliwości - oczywiście słuszne. Będąc członkiem
                            spółdzielni MSZBDM "Ochota", która nacięła swoich członków wielu radzę Wam, a)
                            co szybciej wchodzić do organów tej spółdzielni i z bliska patrzeć zarządowi i
                            działowi inwestycji na ręce b) upewnić się, jakie inne inwestycji jednocześnie
                            ta spółdzielnia rozpoczęła - bo może za wasze pieniądze będzie je kończyć c)
                            sprawdzić, jak działa dział inwestycji i inspektorzy nadzoru - inaczej
                            niezaleznie od tego co macie w umowach będziecie mieli wszelkiej maści problemy
                            d) akustyka - temat bardzo ważny i potem nienaprawialny - zobaczcie z czeo to
                            postawią - u nas jest fatalnie.
                  • Gość: Ostry Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 06.05.04, 16:11
                    Podpisałem umowę z duszą na ramieniu w wierzę, że inwestycja nasza szczęśliwie
                    się zakończy. Martwi mnie, że standard budynku i mieszkań został obniżony z
                    uwagi na "oszczędności" (np. rezygnacja z elewacji z piaskowca, zmiana w
                    izolacji - papa zamiast superflex, gorsze okna, gorsza blacha na dach:
                    ocynkowana zamiast powlekanej, gres zamiast płytek na balkonach, gorsze drzwi,
                    etc.). Myślę, że w ramach posuwania sie inwestycji będzie można oszacować
                    koszty budowy i ewentualnie, gdy pojawi się jakaś rezerwa wnioskować o
                    przywrócenie planowanego wcześniej standardu.
                    Co do VAT, to mam nadzieję, że zapis w umowie mówiący o jego rozliczeniu na
                    koniec inwestycji nie powinien wpłynąć na koszt mieszkania, gdyż materiały
                    budowlane są obarczone 22%VAT a nasze mieszkania 7%. Musimy żądać rzetelnego i
                    szczegółowego rozliczenia kosztów inwestycji. Najlepiej na bieżąco wraz z
                    postępami budowy. Dobrze byłoby wyłonić spośród nas grupę osób, która
                    będzie "pilnować" kosztów i współuczestniczyć w procesach decyzyjnych Zarządu
                    SBM Merkury.
                    Poza tym dziś widziałem, że na działce coś się zaczęło dziać. Chyba zaczęły się
                    prace związane z palowaniem. Oby dalej było już tylko z górki...

Pozdrawiam Współlokatarów osiedla Opaczewska
                    • Gość: iwonka Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA IP: *.chello.pl 08.05.04, 15:49
                      Gdzie masz zapis o gresie na balkonie?
                    • Gość: Orten Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA IP: *.pepsico.plusnet.pl 10.05.04, 15:27
                      Ja rowniez mam juz to za soba, i musze przyznać że w chwili podpisywania umowy
                      spotkało mnie niemałe zaskoczenie, gdy dostałem do podpisania oprócz umowy i
                      załącznika, rownież takie fajne krótkie oświadczenie ze "wyrażam zgode na
                      zabezpiecznie w formie hipoteki na nieruchomości Opaczewska/Boh.Września
                      kredytu w kwocie 3.786.112 zł, zaciągniętego przez spółdzielnię na
                      refinansowanie kosztów zakupu w/w nieruchomości gruntowej".
                      A dzwonię do nich kilka razy w tygodniu, mogli przecież o tym powiedzieć. Po
                      kilku tabletkach relanium /to żart/ moja pikawa wróciła na miejsce. Obawiałem
                      się czegoś takiego. Podobno bedzie jakieś drugie pisemko z banku PKO w ktorym
                      Merkury zaciagnal kredyt pod hipoteke, ze po wlaconej wartosci 100% mieszkanie
                      kazdego z nas autoamtycznie zostanie wylaczone z obciazenia hipoteki. CO WY na
                      to ? Z tego co udalo mi sie ustalic to musze miec takie pismo, bo bank w ktorym
                      chce wziasc krety wypnie sie na mnie, nie bedzie drugi w kolejce po kase -
                      jakby co.
                      Na budowie cos sie dzieje, jest juz ogrodzenie i zaczeli szykowac teren pod
                      palowanie.
                      Jesli chodzi o wyłonienie grupy, to bedzie swietna okazja na najblizszym
                      zebraniu spoldzielni /17.05/, aby sie zorganizowac.
                      Dobrze byloby rownież poinformowac wszystkich ze jest taka grupa dyskusyjna jak
                      nasza, może kazdy cos dorzuci od siebie.
                      W temacie budynku, myśle ze musimy ich cisnac,
                      rzucam temat drewnianych oknien / tyak jak jest na tapecie reklamujacej te
                      inwestycje/ i drzwi do mieszkań /tylko nie biale/,

Pozdrawiam,
                      • czekiera Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA 10.05.04, 17:52
                        Gość portalu: Orten napisał(a):

> się czegoś takiego. Podobno bedzie jakieś drugie pisemko z banku PKO w ktorym
                        > Merkury zaciagnal kredyt pod hipoteke, ze po wlaconej wartosci 100% mieszkanie
                        > kazdego z nas autoamtycznie zostanie wylaczone z obciazenia hipoteki. CO WY na
                        > to ?

Ja co prawda jeszcze umowy nie podpisałem, ale czy oni gdzieś dają to na piśmie,
                        że po zapłaceniu 100% wartości mieszkania zostanie moje mieszkanie wyłączone z
                        obciążenia, czy to obiecanka "paszczowa" tylko?
                      • compiter Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA 10.05.04, 22:43
                        Gość portalu: Orten napisał(a):
                        > Ja rowniez mam juz to za soba, i musze przyznać że w chwili podpisywania
                        umowy
                        > spotkało mnie niemałe zaskoczenie, gdy dostałem do podpisania oprócz umowy i
                        > załącznika, rownież takie fajne krótkie oświadczenie ze "wyrażam zgode na
                        > zabezpiecznie w formie hipoteki na nieruchomości Opaczewska/Boh.Września
                        > kredytu w kwocie 3.786.112 zł, zaciągniętego przez spółdzielnię na
                        > refinansowanie kosztów zakupu w/w nieruchomości gruntowej".
                        Niestety, zobaczyłem to oświadczenie co prawda 3 dni przed podpisaniem umowy,
                        ale nie rozumiem, dlaczego nie znalazło się to umowie przesłanej mi wcześniej
                        pocztą.

> się czegoś takiego. Podobno bedzie jakieś drugie pisemko z banku PKO w ktorym
                        > Merkury zaciagnal kredyt pod hipoteke, ze po wlaconej wartosci 100%
                        mieszkanie
                        > kazdego z nas autoamtycznie zostanie wylaczone z obciazenia hipoteki. CO WY
                        na
                        > to ? Z tego co udalo mi sie ustalic to musze miec takie pismo, bo bank w
                        ktorym
                        > chce wziasc krety wypnie sie na mnie, nie bedzie drugi w kolejce po kase -
                        > jakby co.
                        O ile pamiętam hipoteka nie jest jedyną formą zabezpieczenia Twojego kredytu
                        przez bank, choć pożądaną bo najtańszą. IMHO dla banku nie ma znaczenia, czy
                        Twoje mieszkanie powstanie, wystarczy, abyś spłacił kredyt. Dopóki nie masz
                        wpisu w księdze wieczystej, doliczą Ci ok. 1% rocznie za ubezpieczenie
                        należności wobec banku.
                        Poza tym wydaje mi się, że bank udzielając kredytu Tobie nie może skorzystać z
                        zabezpieczenia na nieruchomości należącej do spółdzielni. W przypadku
                        developera możesz wpisać swoje roszczenia do ksiegi wieczystej (Bebiak pisała
                        na tym forum o szczegółach takiego zapisu). Nie wiem, czy ze spółdzielnią jest
                        to możliwe.

> Jesli chodzi o wyłonienie grupy, to bedzie swietna okazja na najblizszym
                        > zebraniu spoldzielni /17.05/, aby sie zorganizowac.
                        > Dobrze byloby rownież poinformowac wszystkich ze jest taka grupa dyskusyjna
                        jak
                        > nasza, może kazdy cos dorzuci od siebie.
                        Proponuje założyć osobne forum prywatne. Kilka tys. postów na pojedynczym wątku
                        na www.gazeta.pl (zdarzają się takie) jest ciężkie do przeglądania. Zwłaszcza,
                        że masa jest tam spamu i chamstwa (np. wątek sąsiadów z inwestycji Merkurego
                        przy Wańkowicza). Jeśli ktoś ma pomysł albo techniczną możliwość postawienia
                        takiego forum, dajcie znać. Ja przyjrzę się prywatnym forom na gazecie.

> W temacie budynku, myśle ze musimy ich cisnac,
                        > rzucam temat drewnianych oknien / tyak jak jest na tapecie reklamujacej te
                        > inwestycje/ i drzwi do mieszkań /tylko nie biale/,
                        Tu się zgadzam, choć nie będę chciał zwiększania kosztu.

Pozdrawiam,
                        Pit
                        • Gość: Dertus Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.05.04, 09:57
                          >Proponuje założyć osobne forum prywatne. Kilka tys. postów na pojedynczym wątku
                          > na www.gazeta.pl (zdarzają się takie) jest ciężkie do przeglądania.
                          Zwłaszcza,
                          > że masa jest tam spamu i chamstwa (np. wątek sąsiadów z inwestycji Merkurego
                          > przy Wańkowicza).

przepraszam, ale na naszym wątku nie widze, ani chamstwa, ani spamu. (to takie
                          male sprostowanie)

pozdrawiam, Dertus

• compiter Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA 13.05.04, 11:45
                            > przepraszam, ale na naszym wątku nie widze, ani chamstwa, ani spamu. (to
                            takie
                            > male sprostowanie)
                            Mialem na mysli watek nie poswiecony Merkury/Wankowicza, co sasiadow
                            dyskutujacych nt. doklejenia sie ich bloku przez inwestycje Merkurego. Zdarzaja
                            sie posty usuniete za bluzgi.
                            Pozdrawiam
                            comPITer
                            • Gość: Dertus Re: SBM Merkury/Opaczewska - UMOWA IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 14.05.04, 10:28
                              > Mialem na mysli watek nie poswiecony Merkury/Wankowicza, co sasiadow
                              > dyskutujacych nt. doklejenia sie ich bloku przez inwestycje Merkurego.
                              Zdarzaja
                              >
                              > sie posty usuniete za bluzgi.
                              > Pozdrawiam
                              > comPITer

wiem, wiem, przepraszam za niepotrzebne zamieszanie.
                              Pozdrawiam, Dertus
                      • compiter Forum prywatne Merkury-Opaczewska 13.05.04, 11:42
                        Witam,

Zapraszam wszystkich zainteresowanych inwestycją Opaczewska na forum prywatne:
                        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20247
                        Zachecam zwlaszcza do wyrazenia opinii o zebraniu grupy czlonkowskiej
                        Opaczewska. Powinnismy sie przygotowac - zebrac argumenty, itd.

Pozdrawiam,
                        comPITer
                        • compiter Re: Forum prywatne Merkury-Opaczewska 28.05.04, 13:16
                          > Zapraszam wszystkich zainteresowanych inwestycją Opaczewska na forum prywatne:
                          > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20247
                          Przypominam o forum i podciagam watek ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka