magda-lis 11.10.04, 12:21 Jeśli podajecie dzieciom uczuleniem na białko mleka to napiszcie jak podajecie i czy smaczne. Kupiłam dwa opakowania, ale sa po litrze. nie mam koncepcji na zużycie takiej ilości w ciagu dwóch dni. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaadama4 Re: mleko ryżowe i owsiane 11.10.04, 12:39 Mozna je trzymac otwarte w lodówce do tygodnia, nie dwa dni. Uzywam do naleśników, racuchów, bułek drożdżowych - nadaje się jako zamiennik tam gdzie normalnie masz mleko krowie. Do picia solo nie bardzo się nadaje, chyba, że ktoś wyjątkowo lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lis Re: mleko ryżowe i owsiane 11.10.04, 12:49 Dzięki za odpowiedź, a czy muszę je gotować, czy można je pić na surowo? Rozumiem że smak jest taki sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadama4 Re: mleko ryżowe i owsiane 11.10.04, 13:01 pić chyba można. Tylko, że niespecjalnie to smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: mleko ryżowe i owsiane 11.10.04, 13:00 No własnie, zakupiłam czas jakiś temu takie cudo. Dodajesz to normalnie do róznych rzeczy? A co do przechowywania to myślałam aby zamrozić w małych toreblak z suwaczkiem - są w miarę szczelne. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadama4 Re: mleko ryżowe i owsiane 11.10.04, 13:12 Mleko wykorzystuję w dwa dni. Bo jak robię racuchy czy nalesniki na nim to dla całej rodziny - nie ma kompletnie żadnej róznicy w smaku. Tak samo z bułkami czy cistem drożdżowym. Jest jeszcze mleko kokosowe - w puszkach. Ale tego jeszcze do niczego nie wykorzystywałam. A co do takich "mlecznych nowości" to ostatnio znalazłam mleko kokosowe w proszku i mam zamiar spróbowac zrobic czekoladę, bo do tego potrzeba mleka w proszku własnie. Co prawda wyjdzie okropnie droga, ale mój Mały marzy o batoniku! (Za 60 g tego cuda zapłaciłam ponad 7 zł). Al;e co tam, to dopiero będzie radość, jak dostanie batonik! )))) Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: mleko ryżowe i owsiane 11.10.04, 13:28 Wracam do domu robic nalesniki!!! Ciekawa jestem. dzięki za info ) Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
lch74 Re: mleko ryżowe i owsiane 11.10.04, 14:50 Mleko ryżowe i owsiane możesz zrobić sama Robisz wtedy ilość jaką potrzebujesz, wiesz co tam tak naprawdę jest i... jest to duuuużo tańsze Ja jeszcze sama robiłam mleko sojowe... Jeśli chcesz to mogę Ci przesłać przepisy Pozdrówki Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: mleko ryżowe i owsiane 11.10.04, 15:05 to ja poproszę - widziałam w jakiejś książce, ale wolałabym od kogoś kto to robi ) Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
i.r ich74 blagam o przepisiki!!! 11.10.04, 18:03 czesc!!! blagam o przepisiki!!! a czy ktoś używal jajek w proszku? widzialam je na stoisku ze zdrowa zywnością, ale nie mialam smialości kupić. papa Odpowiedz Link Zgłoś
yula Re: ich74 blagam o przepisiki!!! 11.10.04, 18:33 moge tez prosic o te przepisy?? nie spotkalam jakos takiego mleka yula@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lis Re: ich74 blagam o przepisiki!!! 11.10.04, 19:12 Bardzo proszę o przepis ))))) magda_lis@interia.pl a co do tych jajek (preparat zastępczy) to jest na soi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wroc.aga Re: mleko ryżowe i owsiane 11.10.04, 23:06 To ja też poproszę))) Łącznie z tym sojowym, chyba, że zasada ta sama. Chyba, że wrzucisz to tutaj? Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: mleko ryżowe i owsiane 12.10.04, 09:30 ja tez bardzo poprosze na patyk5@wp.pl lub na gazetowy - jak Ci latwiej. dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
tubielka Re: mleko ryżowe i owsiane 12.10.04, 10:03 Jeśli ti nie kłopot, tomteż poproszę o przepis na: rozalina@neostrada.pl Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
anetanie proszę o przepis 12.10.04, 13:33 Bardzo proszę o przesłanie przepisu na agres gazety albo anetanie@poczta.onet.pl Dziękuję i pozdrawiam Anetanie Odpowiedz Link Zgłoś
agasza16 Re: mleko ryżowe i owsiane 11.10.04, 20:20 poprosze o przepisy agasza16@gazeta.pl Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: mleko ryżowe i owsiane 11.10.04, 23:39 Ja też poproszę o przepis! monia_lisa@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lilajnaa Re: mleko ryżowe i owsiane 11.10.04, 22:40 ja też baaardzo proszę o ten przepis na mleko Lilajnaa@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: mleko ryżowe i owsiane 12.10.04, 07:32 Analogicznie mozna robic mleko z pszenicy i soczewicy. Nie robilam, ale ostatnio znalazlam w ksiazce sposob robienia. Pozniej zostalo wykorzystane zamiast mleka krowiego, np. dodawali do deserka owocowego. Kiedys probowalam robic to mleko z soi ale mi sie przypalilo. W koncu znalazlam drugi latwiejszy sposob, ktory jednak nie wyprobowalam. Moge rowniez przy okazji podac. K. PS. To chyba juz nie powinno sie nazywac 'mleko' ? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: mleko ryżowe i owsiane 12.10.04, 09:42 Podaj proszę. A ja ze swej strony, najpóźniej na poczatku przyszłego tygodnia (mam nadzieję, że nic się po drodze nie wydarzy) - podeslę wam stronkę do przetestowania. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: mleko ryżowe i owsiane 12.10.04, 11:01 hurrrra! a bedzie mozna tylko popatrzec, czy swoje przepisy juz wpakowac? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: mleko ryżowe i owsiane 12.10.04, 11:05 Najpierw testy - bo może trzeba będzie jeszcze coś poprawić aby się lepiej z tego korzystało, a potem już wstawianie. Oj, czeka mnie robota czeka )) Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: mleko ryżowe i owsiane 12.10.04, 11:09 ile masz przepisow? w razie czego Ci tu pomozemy, spoko! Odpowiedz Link Zgłoś
anetanie prośba o przepis 12.10.04, 13:37 Bardzo prosze o przesłanie przepisu na adres gazety albo anetanie@poczta.onet.pl Dziękuję i pozdrawiam Anetanie Odpowiedz Link Zgłoś
lch74 Re: mleko ryżowe i owsiane 12.10.04, 16:08 Widzę, że zainteresowanie jest duże Mogę nie nadążyć z wysyłaniem, a nic mi nie szkodzi wrzucić przepisy na forum Oto one: Mleko Owsiane 1 1/2 szkl. wody 1/4 szkl. miodu 1/2 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: wszystkie składniki gotować przez 20 minut często mieszając, a następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2 szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę. ----------------------- Mleko Ryżowe - 4 szkl.wrzątku (woda musi być gorąca!) - 1 szkl.ugotowanego gorącego ryżu (biały lub brązowy) - 1 łyżeczka wanilii - 1 łyżka miodu - 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito lub gazę. ---------------------- Mleko Jaglane 2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 1 szkl. wody Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę. ---------------------- Mleko Kukurydziane 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder 4 szkl. wody 1 szkl. ugotowanej mąki kukurydzianej (1/2 szkl. mąki na 1 szkl. wody - gotować przez 10 minut) 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito. --------------------- Mleko Sojowe Namoczyć 1/2szkl. soi w 3szkl. wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać. Taką soję można użyć do zrobienia mleka lub zamrozić (niektórzy wolą smak mleka zrobionego z soi mrożonej). Zmieszać: - 1szkl. namoczonej (lub mrożonej) soi - 1szkl. wody - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka wanilii - 1/2 łyżeczki soli - kilka kropel oleju Wszystko zmiksować blenderem ok.3min i dodać 4szkl. wody. Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni. Oczywiście zależnie od rodzaju alergii należy zmodyfikować przepisy odnośnie miodu (posłodzić czymś innym), wiórek kokosowych (nie dawać a dać więcej płatków ale smak na 100% będzie inny), wanilii (nie dawać), migdałów (nie dawać ale nie wiem jaki będzie smak). Życzę smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: mleko ryżowe i owsiane 13.10.04, 08:07 No to dorzuce swoje. Pochodza z ksiazki kucharskiej dla osob z AZS i alergikow. Mleko orkiszowe (pszenne) ------------------------- Mielic 100g orkiszu do bardzo drobnej maki. Dodac 200g wody, mieszac, i postawic te mase na 2 godziny do lodowki. W tym czasie od czasu do czasu mieszac. Nastepnie mleko przededzic przez gaze. To nalezy robic dokladnie, bo szczegolnie koncowka jest najcenniejsza. Mleko migdalowe --------------- Zamoczyc 100 g migdalow w wodzie przez godzine. Nastepnie osuszyc i mielic w mlynku (tu pisze w mlynku do migdalow ?) 2 razy. Uzyskana make zmiksowac z 200g wody i postapic analogicznie jak w przypadku mleka orkiszowego. Mleko z soczewicy ----------------- Mielic w mlynku (do zboz) 100g soczewicy az uzyskuje sie drobna make, potem analogicznie do mleka orkiszowego. Te wszystkie mleka zastepcze sa surowe i dlatego moga stac w lodowce nie dluzej niz 24 godzin. Mleko sojowe ------------ Zamoczyc 500g zoltej soi w 3 l wody przez 10-12 godzin. Odlewac wode i umyc soje pod biezaca woda. Zagotowac 3l wody i nagrzac piekarnik do 100 st. Zmiksowac soje (im drobniej tym lepiej). Te mase dodac do gotujacej sie wody ciagle mieszajac a nastepnie ustawic na maly ogien. Przez kolejne 10 min. utrzymac temp. tego mleka ok. 80 st. Przecedzic mleko przez gaze. Wlac mleko do sloikow/butelek, pokrywki polozyc na nie, wszystko postawic do piekarnika i zostawic tam przez godzine. Po tej godzinie wyjmowac sloiki i od razu zakrecac. W zamknietej butelce to mleko moze byc przechowane w lodowce przez 10 dni. Aby polepszyc smak przed uzyciem mozna dodac na 1 l mleka 3g soli i 20g oleju sojowego. Zastosowania ------------ Ciasta, chleb, buleczki, zupy, muesli, dodatek do warzyw, sosy, napoje mleczne, lody. Sposob przygotowania jest tak prosty, ze nie trzeba je przechowac wiecej niz jeden dzien. Z mleka sojowego mozna zrobic tofu. Lody ---- 100g gruszki lub 100g jablka lub 100g banana zmiksowac z 1 lyzka wody lub 1 lyzka mleka orkiszowego, wypelnic ta masa pojemniki. Zamrozyc na 6-8 godzin. Muesli z kielkow ---------------- Z ok. 120g zboz (pszenica, orkisz, jeczmien, zyto, ew. mieszanka) uzyskac kielki (2-3 dni). Scierac 3 jablka, 3-4 marchewki, 5-6 lyzek zielonego groszku (mrozonki), wszystko mieszac. Dodac 1/2 - 1 kubka mleka zastepczego. Kasza ze zboz ------------- Ok. 3 lyzek zboza grubo mielic, dodac 2-3 lyzek wody i zostawic na noc, albo przynajmniej 1/2 godz. w temp. pokojowej. Scierac 1 male jablko, rozgniatac banan. Dodac do masy zbozowej, dodac rowniez troche mleka zastepczego. Nastepnie kroic w male kostki 1/2 banana, 1/2 jablka, 1/2 gruszki i dodac. Posypac gryka. Mam tu rowniez przepis na Chleb orkiszowo-zytni, i 'Kartoffelauflauf' (to takie zapiekane ziemniaki). Kerstin Odpowiedz Link Zgłoś