rutkam 26.10.04, 11:57 Witam Proszę o interpretację wyniku obciążenia 50g glukozy : glukoza na czczo 4,3 mmol/l po 60 min. 8,8 mmol/l Czy to jest podwyższony ,a jeśli tak to co mnie czeka ,pomóżcie wizyta u gin.za 2 tyg.????? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiuncia25 Re: Wynik obciążenia glukozą-interpretacja????? 26.10.04, 12:06 Najlepiej zrobisz jak zadzwonisz do swojego gina i zaytasz przez telefon. Ja miałam robione te badania ale wynik był w innych jednostkach a ja sie kompletnie na tym nie znam. Ja dzwonie do swojego gina jak tylko mam jakieś pytanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aska_22 Re: Wynik obciążenia glukozą-interpretacja????? 26.10.04, 12:22 Pierwszy wynik masz dobry, ale ten drugi nie mieści się w normie. Nie martw się na zapas. To jeszcze nie oznacza cukrzycy ciężarnych. Twój lekarz na pewno zleci Ci powtórzenie badania, ale z wiekszą dawką glukozy. Dopiero wtedy można coś stwierdzić. Ja miałam po godzinie( z obciążeniem 50 g) wynik 9 mmol/l, natomiast po godzinie (z obciążeniem 75 g glukozy) wynik 9,1 mmol/l. Moja ginka się tym nie martwi i powiedziała, że po ciąży przejdzie. Ja uważam, że powinno się ograniczyć słodkości. Pozdrawiam. Aska Odpowiedz Link Zgłoś
hanka13 Re: Wynik obciążenia glukozą-interpretacja????? 26.10.04, 12:18 Witaj rutkam, na wyniku badania, oprocz moich wynikow, mialam tez z boku podane max wartosci (prawidlowe) - napisano, ze: na czczo- max 6,4 mmol/l obciazenie 50 g glukozy po 1 h - max wynik to 7,8 mmol/l Wyglada wiec na to, ze masz troche za wysoki wynik po obciazeniu glukozy; O ILE SIE ORIENTUJE, oznacza to, ze Twoj organizm wytwarza troche za malo insuliny i zrobia Ci dodatkowe badania tolerancji glukozy (zeby dokladnie to sprawdzic)> ALE -to nie sa informacje naukowe, - moze Twoj wynik jest OK - serio lepiej nie czekaj 2 tyg i zadzwon do lekarza....zeby miec pewnosc. pozdrawiam, hanka Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Wynik obciążenia glukozą-interpretacja????? 26.10.04, 13:32 Rzeczywiście górna granica to 7,8 więc masz trochę zawyżony cukier. Na razie za mocno się nie przejmuj, lekarz prawdopodobnie da ci skierowanie na obciążenie 75g glukozy wtedy wszystko sie wyjaśni. Ja po 50g miałam 8,1 mój gin powiedział, że to w normie i się nie przejął. Natomiast przypadkiem trafiłam z tarczycą do pani endokrynolog, która zajmuje się cukrzycą ciężarnych i ona kazała mi jednak powtórzyć test z obciążeniem 75g. No i niestety okazało się, że mam nietolerancję glukozy. Co niekoniecznie musi się przydarzyć u Ciebie. Na wynik ma wpływ dużo czynników, m.in. stres. Więc za mocno się nie martw, na razie wrazie czego ogranicz cukry, białe pieczywo i tłuste sery. Pozdrawiam Jennifer Odpowiedz Link Zgłoś
aska_22 Re: Wynik obciążenia glukozą-interpretacja????? 26.10.04, 14:40 Jennifer czy w związku z nietolerancją glukozy lekarz Ci coś zalecił, bo mi też wychodzi nietolerancja, ale mój lekarz nic mi nie mówił. Czytałam jednak w internecie, że nawet w takim przypadku powinno się stosować dietę. To ja już nie wiem. Ginka ucieszyła się, że to nie cukrzyca a reszta ją nie obchodzi. Stwierdziła, ze samo przejdzie po ciąży. Pozdrawiam. Aska Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Wynik obciążenia glukozą-interpretacja????? 26.10.04, 16:37 Ja musiałam przejść na dietę, dostałam tez do domu glukometr i muszę mierzyć cukier 4x dziennie 1 godzinę po posiłku. Od kiedy stosuje ten glukometr to widzę jaki zgubny wpływ na poziom cukru miały u mnie poszczególne posiłki (z pozoru niewinne). Na szczęście na razie obyło się bez insuliny. Zastanawiam się co teraz powie mój gin jak mu powiem o tej nietolerancji... Wiesz zauważyłam, ze przeważnie ginekolodzy podchodzą do tego tak lekko. Może wychodzą z założenia, że kiedyś tego cukru się nie mierzyło i wszystko było ok. Sama nie wiem, ja dla wszystkiego wolę dmuchać na zimne, 2 miesiące diety mi nie zaszkodzi, przynajmniej będę miała mniej kg do zrzucenia po ciąży. Czego sie w końcu nie robi dla swojego maleństwa. Pozdrawiam Jennifer Odpowiedz Link Zgłoś
aska_22 Re: Wynik obciążenia glukozą-interpretacja????? 26.10.04, 17:51 Co mi w takim razie radzisz robić? Ja nie zostałam nigdzie skierowana . Mogę dietę stosować na własną rękę, tylko co mam jeść a czego unikać. A jaki miałaś wynik po obciążeniu 75 g glukozy? Pozdrawiam Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Wynik obciążenia glukozą-interpretacja????? 26.10.04, 18:39 Trudno mi coś radzić w tej sytuacji. Najlepiej gdyby jakiś lekarz dał Ci skierowanie na to badanie z obciążeniem 75g, jeśli nie gin to może lekarz rodzinny. Ostatecznie można samemu zapłacić, ja właściwie prawie za wszystkie badania w ciąży płacę bo do gina chodze prywatnie. Albo porozmawiaj ze swoim ginem, że się jednak tym martwisz i wolałabyś sprawdzić. Tym bardziej, że nie zawsze, ale taka cukrzyca ciążowa może mieć jakieś nieciekawe konsekwencje. Ja miałam przy obciążeniu 75g po jednej godzinie 176 mg/dl a po dwóch 141 mg/dl, czyli dokładnie na granicy. Póki co za mocno się tym nie martw. Pozdrawiam Jennifer Odpowiedz Link Zgłoś
aska_22 Re: Wynik obciążenia glukozą-interpretacja????? 26.10.04, 18:44 ja miałam robione badanie z obciążeniem 75 glukozy. wynik po godzinie to 9,1 mmol/l, czyli 163,8 mg/dl. cukrzyca jest jak przekroczy 180 mg/dl. Aśka Odpowiedz Link Zgłoś