Dodaj do ulubionych

Decyzja sądu - zarządca przymusowy

16.11.04, 13:54
Witam,

rozważam poniższą sytuację i proszę o Wasze opinie i relacje z doświadczenia.

Jeden z właścicieli we wspólnocie mieszkaniowej posiada licencję zarządcy
nieruchomości. Zamierza on, ponieważ jest szereg przesłanek i uznajmy, że
zostaną one przyjęte przez sąd, złożyć do sądu wniosek o ustanowienie
zarządcy przymusowego. Właściciel ten posiadając licencję, chce wskazać na
siebie jako zarządcę przymusowego.
Jak widzicie szansę ustanowienia przez sąd zarządcą przymusowym właśnie tego
właściciela???

Dzięki.
Obserwuj wątek
    • babczyk Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 16.11.04, 14:44
      skaluz napisała:

> Witam,
      >
      > rozważam poniższą sytuację i proszę o Wasze opinie i relacje z doświadczenia.
      >
      > Jeden z właścicieli we wspólnocie mieszkaniowej posiada licencję zarządcy
      > nieruchomości. Zamierza on, ponieważ jest szereg przesłanek i uznajmy, że
      > zostaną one przyjęte przez sąd, złożyć do sądu wniosek o ustanowienie
      > zarządcy przymusowego. Właściciel ten posiadając licencję, chce wskazać na
      > siebie jako zarządcę przymusowego.
      > Jak widzicie szansę ustanowienia przez sąd zarządcą przymusowym właśnie tego
      > właściciela???
      >
      > Dzięki.

Składając wniosek o zarzadcę przymusowego, jest zalecane aby wnioskodawca podał
      jakąś swoją propozycję. Oczywiście proponowana osoba musi o tym wiedzieć i się
      zgodzić.
      Po drugie, jaką macie pewnośc że owa proponowana przez Was osoba będzie tą o
      jakiej marzyliście. Dobrze było by z tą osobą tak szczegółowo porozmawiać jak
      owa osoba to widzi, przemyśleć a potem zdecydować się lub też nie.
      Dodam od siebie że lepiej dmuchać na zimne i warto zabezpieczyć się w miarę
      szczegółową umową o administrowanie. Dobrze by było a żeby to Wy mieliście
      ostatnie zdanie a nie skończyło się to przewlekłymi rozprawami w sądzie.
      Jeśli nie macie wzorów takich umów o zarzadzanie, chętnie podeślę.

Pozdrawiam
    • dozorca1 Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 16.11.04, 14:58
      We wniosku o powołanie zarządcy przymusowego wnioskodawcy proponują określoną
      osobę na to stanowisko. A więc szanse na "swojego" zarządcę przymusowego macie
      taką samą, jak i na pozytywne rozpatrzenie przez sąd wniosku. Przechodzi jedno,
      to i drugie też przechodzi (oczywiście pod warunkiem, że spełnia on wymogi
      formalne).
      • skaluz Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 16.11.04, 21:14
        dozorca1 napisał:

> We wniosku o powołanie zarządcy przymusowego wnioskodawcy proponują określoną
        > osobę na to stanowisko. A więc szanse na "swojego" zarządcę przymusowego
        macie
        > taką samą, jak i na pozytywne rozpatrzenie przez sąd wniosku. Przechodzi
        jedno,
        >
        > to i drugie też przechodzi (oczywiście pod warunkiem, że spełnia on wymogi
        > formalne).

Jakie wymogi formalne masz na myśli, rozwiń proszę swoją myśl.

Dzięki.
        • dozorca1 Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 17.11.04, 09:30
          Ja jestem w trakcie tej procedury, która jeszcze jest nie zakończona (czekam
          dopiero pół roku na odzew „wysokiego” sądu), więc nie chcę podawać mylnych
          informacji. W każdym bądź razie jeśli Wasz kandydat na zarządcę przymusowego:
          1) ma odpowiednią licencję
          2) jest jednym z właścicieli we wspólnocie,
          3) wy go proponujecie we wniosku, czyli ma Waszą akceptację -
          to nie widzę powodu, dla którego sąd miałby nie przyjąć tej kandydatury lub
          dlaczego miałby ją odrzucić.
          To po pierwsze. A po drugie szukałem swojego czasu w przepisach procedury
          wyboru zarządcy przymusowego przez sąd. Nie znalazłem nic takiego. Więc albo
          zrobiłem to niedokładnie, albo cała ta procedura jest nieunormowana i jako taka
          bardzo subiektywna i narażona na różne manipulacje, czy wręcz przekręty (np.
          oddanie zarządu przymusowego przez sąd komuś zaprzyjaźnionemu i wyznaczenie
          abstrakcyjnie wysokiej stawki za te czynności zarządu sądowego, aby było czym
          się podzielić).
          • babczyk Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 17.11.04, 13:40
            dozorca1 napisał:

>A po drugie szukałem swojego czasu w przepisach procedury wyboru zarządcy
            przymusowego przez sąd. Nie znalazłem nic takiego. Więc albo zrobiłem to
            niedokładnie, albo cała ta procedura jest nieunormowana i jako taka bardzo
            subiektywna i narażona na różne manipulacje, czy wręcz przekręty (np.oddanie
            zarządu przymusowego przez sąd komuś zaprzyjaźnionemu i wyznaczenie
            abstrakcyjnie wysokiej stawki za te czynności zarządu sądowego, aby było czym
            się podzielić)<

Sam też swego czasu jak i teraz jeszcze sporadycznie szukam wiadomości w tym
            temacie.
            Chyba w tym przypadku jesteśmy zdani na własne siły i łaskę lub niełaskę sądu.

Myślę że po zakończeniu procedur o powołanie zarządcy sądowego, wymienimy sie
            wiadomościami jakie kryteria zastosowały sądy powołując zarządcę sądowego.
            Będzie to napewno z wielką korzyścią dla forumowiczów.

Pozdrawiam
            • dozorca1 oby nam starczyło cierpliwości 17.11.04, 14:27
              Myślę że po zakończeniu procedur o powołanie zarządcy sądowego, wymienimy sie
              wiadomościami jakie kryteria zastosowały sądy powołując zarządcę sądowego.
              Będzie to napewno z wielką korzyścią dla forumowiczów.

tak jest, zdecydowanie
    • serafin666 Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 16.11.04, 18:35
      sąd wezwie do udziału w sprawie wzsystkich właścicieli - i ich opinię weźmie
      pod uwagę ; gada głupoty Babczyk o jakiejś umowie - to sąd wyznaczy sposób ,
      zakres i termin działania przymusowego zarządcy ( wiem , co i jak - bo takim
      zarządcą byłem )
      • babczyk Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 16.11.04, 18:58
        serafin666 napisał:

> sąd wezwie do udziału w sprawie wzsystkich właścicieli - i ich opinię weźmie
        pod uwagę ;

Niestety. ale nie wezwie tylko będą obecni członkowie zarządu. I proszę nie
        wciskać bajeczek bo mam to akurat na tapecie.A gdyby wspólnota liczyła osiemset
        osób?

gada głupoty Babczyk o jakiejś umowie - to sąd wyznaczy sposób ,
        > zakres i termin działania przymusowego zarządcy ( wiem , co i jak - bo takim
        > zarządcą byłem )
    • serafin666 Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 16.11.04, 19:38
      miły Babczyku - gadasz głupoty ponownie ;
      sąd musi wezwać do udziału w sprawie wszystkich członków wspólnoty - zarząd ma
      plenipotencje tylko w zakresie zwykłego zarządu ; po prostu nie wierzę , iż sąd
      uznał w takiej sprawie za wystarczającą reprezentacje wspólnoty jej zarząd -
      który z mocy prawa w momencie ustanowienia zarządcy przymusowego przestaje być
      zarządem ; a jeżeli tak - to który sąd ( miejscowość , nr wydziału SR ,
      nazwisko sędziego ) ? ; jeżeli tak - to natychmiast skragę do departamentu
      sądów ministerstwa sprawiedliwości ;
      • skaluz Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 16.11.04, 21:11
        Dziękuję za pomoc.
        Korzystając z Waszego doświadczenia proszę jeszcze o informację w jaki sposób
        wyznaczana jest stawka za zarządzanie dla zarządcy przymusowego. Czy jeżeli sąd
        wyznaczy kokretnego zarządcę to czy ustala też stawkę?

Dzięki.
        • serafin666 Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 16.11.04, 22:02
          sąd ustala stawkę - przeważnie w zł/miesiąc - po konsultacji ( zapytaniu ) tej
          osoby
        • serafin666 Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 16.11.04, 22:03
          dodaję - powinna to byc w odniesieniu do m2 stawka degresywna
      • babczyk Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 17.11.04, 07:49
        serafin666 napisał:

> miły Babczyku - gadasz głupoty ponownie

Szanowny serafin666, nie mam się zamiary z Tobą droczyć o coś co nie ma sensu.U
        mnie jest fakt taki że to tylko zarząd jest wezwany do sądy i przy okazji
        zarządca. przecież zgodnie z Art. 26
        1. Jeżeli zarząd nie został powołany lub pomimo powołania nie wypełnia swoich
        obowiązków albo narusza zasady prawidłowej gospodarki, każdy właściciel może
        żądać ustanowienia zarządcy przymusowego przez sąd, który określi zakres jego
        uprawnień oraz należne mu wynagrodzenie. Sąd odwoła zarządcę, gdy ustaną
        przyczyny jego powołania.

Jest tu wyraźnie powiedziane że .....każdy.

Pozatym zdaniem NSA, stosownie do treści art. 21 ust. 1 ustawy z 24 czerwca
        1994 r. o własności lokali, sprawami wspólnoty mieszkaniowej kieruje zarząd i
        reprezentuje ją na zewnątrz. Jednakże przepis art. 22 ust. 1 ogranicza
        działanie zarządu do kwestii zarządu zwykłego, przy czym ust. 3 wymienia
        przykładowo wiele czynności przekraczających zwykły zarząd. Uregulowanie to nie
        daje jednoznacznej odpowiedzi, co oznacza sformułowanie, iż zarząd reprezentuje
        wspólnotę na zewnątrz, a w każdym razie nie wyklucza ono działania członków
        wspólnoty mieszkaniowej na zewnątrz w obronie własnych praw mieszkaniowych.

Nic dodać nic ująć. Stronami w takim procesie sądowym są tylko wnioskodawca o
        zarządcę sądowego i oskarżany zarząd. Wnioskodawca musi zaznaczam musi
        uudowodnić że ten zarząd łamie prawo. I na konie s taka sentencja wyroku Sądu
        Najwyższego:

W wyroku z dnia 11 grudnia 1998 roku ( sygnatura SN III KKN 461/98 ) Sąd
        Najwyższy stwierdził , iż :
        " W sprawie o przestępstwo niegospodarności względnie nadużycia zaufania
        niezbędne jest poczynienie następujących ustaleń:
        - czy konkretne osoby dopuściły się zaniedbania obowiązków bądź nadużycia (
        przekroczenia ) uprawnień,
        - czy było to działanie zawinione ( umyślne bądź nieumyślne ) ,
        - czy to właśnie działanie wyrządziło szkodę (udowodnienie związku
        przyczynowego),
        - jaka jest wysokość szkody wyrządzonej tym właśnie działaniem .
        Podkreślenia też wymaga, że przy przyjęciu winy umyślnej skutek w postaci
        szkody musi być objęty zamiarem sprawcy.” SN w wyroku z 01.04.1955 ( III CR
        1063/54 ) zaliczył „czynności potrzebne do prawidłowego i korzystnego
        użytkowania , do pobierania z niej pożytków i prowadzenia spraw , które przy
        wykonywaniu zarządu okażą się potrzebne , do zakresu zwykłego zarządzania
        nieruchomością” .

Pozdrawiam
        • skaluz Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 17.11.04, 15:00
          dozorca1 napisał:

> We wniosku o powołanie zarządcy przymusowego wnioskodawcy proponują określoną
          > osobę na to stanowisko. A więc szanse na "swojego" zarządcę przymusowego
          macie
          > taką samą, jak i na pozytywne rozpatrzenie przez sąd wniosku. Przechodzi
          jedno,
          >
          > to i drugie też przechodzi (oczywiście pod warunkiem, że spełnia on wymogi
          > formalne).

Jakie wymogi formalne masz na myśli, rozwiń proszę swoją myśl.

Dzięki.
      • babczyk Do serafin666 ... 18.11.04, 13:54
        Nie wiem czy słowa Przepraszam będą dla Pana właściwe ale jestem zmuszony przez
        swoją niewiedzę jak i nie słuchanie innych je wypowiedzieć.

Będąc dzisiaj w sądzie za zaleceniem Mistrza bohdan 8080 w celu sprawdzenia akt
        okazało sie że Pani sędzia odstąpiła od planu jaki miała zaplanowany na 22
        listopada. W biurze tym dowiedziałem się dzisiaj że nie ma rozprawy
        zaplanowanej na owy dzień tylko.............na koniec roku zostaja wezwani
        Wszyscy współwłaściciele we wspólnocie. I się przyznam, zarobiło mi się głupio
        w stosunku do Pana.

Wiec w zwiazku z tym mam pytanie ...czego lub też jakich pytań zadanych można
        oczekiwać ze strony sądu.

Pozdrawiam
        • beastad Re: Do serafin666 ... 19.11.04, 12:53
          babczyk napisał:

> Nie wiem czy słowa Przepraszam będą dla Pana właściwe ale jestem zmuszony
          przez
          >
          > swoją niewiedzę jak i nie słuchanie innych je wypowiedzieć.

Miło czytać takie słowa na tym forum. Mało kto potrafi przyznać sie do błędu, a
          przecież mylić sie to rzecz ludzka.
          Pozdrawiam i życzę pozytywnego i szybkiego zakończenia sprawy.
    • serafin666 Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 17.11.04, 16:17
      dodam tylko , że zarządcą przymusowym może być osoba bez licencji ; w
      szczegolności dotyczy to osoby , która jest członkiem wspólnoty mieszkaniowej
    • dozorca1 Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 17.11.04, 18:18
      Czy ktoś się spotkał z aktami prawnymi na temat zarządcy przymusowego innymi
      niż UoWL ? Stwórzmy taką listę.
      Gzie jest napisane, że zarządca przymusowy nie będący członkiem wspólnoty nie
      musi mieć licencji ?
    • babczyk Re: Decyzja sądu - zarządca przymusowy 17.11.04, 20:47
      Dodam tylko że legitymacja do żądania ustanowienia przez sąd zarządcy
      przymusowego, na podstawie art. 26 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności
      lokali (t.j. Dz.U. z 2000 r. nr 80, poz. 903), przysługuje każdemu z
      właścicieli lokali wyodrębnionych w przypadku, gdy zarząd nie został w ogóle
      powołany albo zarząd powołany przez właścicieli nie wypełnia swoich obowiązków
      lub narusza zasady prawidłowej gospodarki.
      Mimo że ustawa o własności lokali nie reguluje tej kwestii, powszechnie
      przyjmuje się w praktyce i doktrynie, iż wniosek o ustanowienie zarządcy
      przymusowego rozpatrywany jest przez sąd w trybie nieprocesowym z zastosowaniem
      przepisów art. 611–616 kodeksu postępowania cywilnego (zarząd związany ze
      współwłasnością i użytkowaniem) oraz odpowiednio, na mocy odesłania
      przewidzianego w art. 615 k.p.c., przepisów o zarządzie w toku egzekucji z
      nieruchomości (931–941 k.p.c.)
      Jeśli zarząd wspólnoty mieszkaniowej nie został w ogóle powołany albo zarząd
      powołany nie wypełnia swoich obowiązków lub narusza zasady prawidłowej
      gospodarki, każdy z właścicieli lokali wyodrębnionych może wystąpić z wnioskiem
      o ustanowienie przez sąd zarządu przymusowego.
      Wniosek o wyznaczenie zarządcy przymusowego w trybie art. 26 ustawy o własności
      lokali należy wnieść do sądu rejonowego właściwego miejscowo ze względu na
      miejsce położenia nieruchomości (budynku wspólnoty mieszkaniowej). Wniosek
      powinien spełniać wymogi przewidziane dla pisma procesowego, powinien zawierać
      dokładne określenie żądania (w tym przypadku będzie to żądanie ustanowienia
      zarządcy przymusowego) oraz dowody uzasadniające żądanie.
      W tej najistotniejszej merytorycznie części wniosku należy podać i w miarę
      możliwości skrupulatnie udowodnić dostępnymi wnioskodawcy środkami dowodowymi
      podstawę uzasadniającą ustanowienie zarządcy przymusowego – w omawianym
      przypadku chodzi o przedstawienie dowodów potwierdzających fakt niepowołania
      zarządu wspólnoty. Dodatkowo, co oczywiste, w treści wniosku powinno znaleźć
      się oznaczenie sądu, do którego sprawa jest kierowana (czyli wymienienie nazwy
      sądu), oznaczenie wnioskodawcy i zainteresowanych, podpis wnioskodawcy i
      wymienienie dołączonych do wniosku załączników.
      Skutkiem przychylenia się przez sąd do racji wnioskodawcy będzie ustanowienie
      zarządcy przymusowego połączone z określeniem jego uprawnień oraz należnego mu
      wynagrodzenia.
      Odwołanie zarządcy może nastąpić na wniosek lub z urzędu, jeżeli tylko ustaną
      przyczyny uzasadniające jego powołanie.

Pozdrawiam
      • mieszkanie.i.wspolnota Będzie tak, jak się sądowi spodoba 17.11.04, 21:54
        dozorca1 napisał:
        Chyba w tym przypadku jesteśmy zdani na własne siły i łaskę lub niełaskę sądu.

Chyba?
        To pewne jak dwa razy dwa cztery.
        Dziwi mnie tylko, że dojście do tej konkluzji zabrało Panom cały miesiąc.
        • dozorca1 Re: Będzie tak, jak się sądowi spodoba 17.11.04, 22:05

> Dziwi mnie tylko, że dojście do tej konkluzji zabrało Panom cały miesiąc.

W moim przypadku parę lat. Ale nie upadam na duchu...
          • kaja99 Re: Będzie tak, jak się sądowi spodoba 18.11.04, 00:06
            dozorca1 napisał:

>Ale nie upadam na duchu...

Tak trzymać!
        • babczyk Re: Będzie tak, jak się sądowi spodoba 18.11.04, 08:10
          mieszkanie.i.wspolnota napisał:

> dozorca1 napisał:
          > Chyba w tym przypadku jesteśmy zdani na własne siły i łaskę lub niełaskę sądu.

Tak jest niestety smutna rzeczywistość.

> Dziwi mnie tylko, że dojście do tej konkluzji zabrało Panom cały miesiąc.

Panie Witoldzie,lepiej późno niż wcale. Po prosty wszyscy sie uczymy,niestety.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka