Dodaj do ulubionych

Światło w nocy: tak czy nie

15.04.05, 10:51
Witam
Mam 8 miesięczną Wikunie i nadal śpimy przy zapalonej lampce, prosze
napiszcie czy wasze dzieci też śpią przy zapalonym świetle i czy może
powinnam juz je gasić na noc, boje sie że mała w przyszłości będzie się bała
ciemności a chcę temu zapobiec więc myślę juz o gaszeniu lampki.
Proszę napiszcie jak wasze dzieciaczki śpią ze swiatłem czy juz nie.
z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

pozdrawiam
Kasia i Wikunia(8m-cy)
Obserwuj wątek
    • driadea Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 11:02
      Moja córka nigdy nie spała przy świetle.
    • izia30 Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 11:06
      moja córka od zawsze miała gaszone świarło. teraz ma 22mce i zaczęły się lęki
      nocne, boi się cieni na suficie więc śpi przy malutkiej lampeczce.
      myślę że to bład ze cały czas od 8 mcy śpi przy świetle, bo to właśnie uczy
      lęków. teraz już możesz mieć problem z oduczeniem jej od tego.
    • lola211 Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 11:08
      Corka do 3 lat spala w ciemnosci.Az zaczela sie jej bac i nadal, majac 6,5roku
      zasypia przy właczonym swietle.Ale potem je gasze.
    • creative_m Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 11:08
      Moje dziecko spalo przy zapalonym swietle tylko w szpitalu (bo polozne nie
      pozwalaly go wylaczyc). W domu od samego poczatku bylo ciemno w nocy.
    • lolka11 Re: Światło w nocy - nie !!!! 15.04.05, 11:51
      Proponuje ten watek

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=16898455&a=17057690.
      Dorota
    • triss_merigold6 Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 11:59
      Ja nie potrafię zasnąć przy świetle więc odpowiedź jest jasna.wink Syn (5
      miesięcy) zasypia przy lampce a potem lampka jest gaszona.
    • aniask_mama Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 12:11
      My mamy takią maleńka lampeczkę dającą niewielkie światło - wprost przy
      kontakcie, czasem mały prosi, jak zasypia, by mu je właczyć, w nocy gaszę
      • karolcia111 Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 12:15
        oglądałm program w telewizji, w którym lekarz wypowaiadał się żeby małe dziecko
        nie spało przy zapalonej lampce, dlatego że wtedy oko nie odpoczywa i dodatkowo
        stymuluje się jego wzrost tak jak w dzien, co z kolei wpływa na wadę wzroku.
    • mamamarka Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 12:21
      małe dziecko powinno spaćw całkowitych ciemnościach bo światło jakoś tam
      upośledza prawidłowy rozwój oka.
      • karolcia111 Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 12:35
        popieram o to mi chodziłosmile))
        • qpiska Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 12:44
          Dziecko nie powinno spać przy łączonym świetle, bo w ten sposób nie potrafi
          odróżnić dnia od nocy...
    • amb25 Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 12:59
      Odkąd dowiedziałam zię, że spanie przy zaświeconym swietle sprzyja wadom
      wzrosku (gałka oczna szybciej rośnie w kierunku światła) śpimy przy zgaszonym,
      nawet bez małej lampeczki. Zasypiamy tez bez - mamy 27 miesięcy. A bez świtała
      śpimy od ok. 14 miesięcy.
    • limes1 Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 13:05
      Sama kiedyś założyłam taki wątek. Rozmawiałam ze specjalistą w dziedzinie
      okulistyki: wiadomo, że stuwatowa żarówa świecąca w oczy dziecku zaszkodzi, ale
      nie demonizujmy: mała lampka nocna, ustawiona nie nad dzieckiem, tylko gdzieś w
      kącie i osłonięta od strony maluszka, na pewno nie upośledzi jego siatkówki. A
      półmrok będzie taki, żeby mama rozróżniła, co się z dzieciątkiem dzieje.
      Myśmy spali przy lampce do 4 m-cy. Teraz są absolutne ciemności, ale
      zauważyłam, ze kiedy mała się w nocy obudzi, wcale się nie boi i po ciemku
      rozróżnia moją twarz, bo się uśmiecha do mnie. Ja do niej też i tak się
      uśmiechamy po ciemku, aż wreszcie mała znów zaśnie.
      • beatale Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 15:49
        My spalismy przy lampce przez 1-szy miesiac tylko.
    • m-a-y-a Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 19:18
      A my śpimy cały czas przy lampeczce, Maja ma 5 m-cy, i popieram nie demonizujmy! Mała zaczęła bardzo często wybudzać się w nocy -ząbki, i łatwiej jest zobaczyć dzidzie smile poprostu
      Olka
    • martaurb Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 19:47
      My nigdy nie spalismy przy swietle. W szpitalu nie bo zostawialysmy z kolezanka
      z ktora bylysmy w sali po prostu odsloniete okna - miasto wokol wiec ilosc
      swiatla z latarni, neonow itp wystarczajaca. W domu tez na poczatku nie
      zaslanialismy okna wiec wszystko widzialam. Od polowy listopada Julia spi sama
      w swoim pokoju - na poczatku zostawialam okno odsloniete do polowy zebym
      widziala cokolwiek jak przychodzilam w nocy ja karmic, teraz rolety musza byc
      CALKOWICIE spuszczone - najmniejsza szparka jest mi natychmiast wytykana przez
      dziecko (chodzi spac o 19 wiec jeszcze jest jasno) - az sie boje o bedzie jesli
      kiedys zamieszkamy w mieszkaniu bez rolet! wink
    • anieszka76 Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 20:05
      Od urodzenia Misio śpi po ciemku, tylko do przewinięcia jak był niemowlaczkiem
      zapalałam lampke nocną, teraz już od dawna nie zapalamy, śpi sam w swoim pokoju
      (ma 13 m-cy)
      • justimic Re: POLECAM światło "Philips 2 in 1 Lighting"!!! 15.04.05, 22:43
        Witam!
        Moja 5-letnia córeczka śpi od dwóch lat w swoim pokoiku (wcześniej spała w
        osobnym łóżeczku ale w tym samym pokoju co my).
        Gdy Olunia była maleńka zostawiałam na noc włączoną taką lampkę do kontaktu a
        gdy już przestała wstawać do karmienia spaliśmy w ciemnościach. I wtedy i
        obecnie są to ciemności całkowite, bo mamy założone rolety nieprzepuszczające
        światła.
        Odkąd Ola śpi bez pieluchy (czyli od dwóch lat) zostawiam Jej na całą noc
        zapalony kinkiet z żarówką "Philips 2 in 1 Light", która daje "bursztynową
        poświatę" (świeci wtedy mocą 1 watt, światło jest specjalnie przeznaczone do
        snu, nie pobudza gałki ocznej do wzrostu). Żarówka świeci też normalnym
        światłem pobierając 9 watt a świecąc jak żarówka 40 watt.

Firma Philips wyprodukowała żarówkę Philips 2 in 1 specjalnie do dziecięcych
        pokoików z myślą o dzieciach śpiących przy świetle (ze strachu, czy też dla ich
        bezpieczeństwa np.trafienie na nocnik itp.) dbając o ich zdrowy rozwój.
        Żarówka kosztuje ok.30 zł, ma duzy gwint. Producent zapewnia o jej żywotności
        przez 6 lat (świecąc 3 godziny dziennie).

Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem takiej żarówki to służę radą i informacją.
        Proszę pisać na adres gazetowy (justimic@gazeta.pl).
    • aluc Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 22:50
      niemowlak tylko i wyłacznie w kompletnej ciemności - to element nauki
      odróżniania dnia od nocy, po paru tygodniach nie zapalałam nawet na karmienie

trzylatek ma włączonego "duszka" z Ikei
      www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10101&storeId=19&productId=46953&langId=-27&parentCats=10106*13756
    • aluc Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 22:52
      niemowlak i małe dziecko tylko i wyłącznie w kompletnej ciemności - to element
      nauki odróżniania dnia od nocy, po paru tygodniach nie zapalam nawet na
      karmienie

starszy trzylatek ma włączonego "duszka" z Ikei
      www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10101&storeId=19&productId=46953&langId=-27&parentCats=10106*13756

duszek daje jedynie leciutką niebieską poświatę w pokoju - wystarczy, żeby w
      razie potrzeby Gruby trafił do nocnika
      • utalia Re: Światło w nocy: tak czy nie 15.04.05, 23:51
        Spalysmy przy lamce kiedy byla noworodkiem. Denerwowalam sie poczatkowo nie
        znajac jeszcze jej odglosow, ze nie widze co sie z nia dzieje a uwazalam ze
        czeste zapalanie i gaszenie bedzie gorsze. Pozniej spalismy przy zgaszonym
        swietle az do momentu kiedy przeprowadzila sie do wlasnego pokoju (miala 1 rok
        i 10 mies). Ale kiedy w nocy zapalakala i zagladalam c do niej to nic
        oczywiscie nie widzialam a nie chcialam jej budzic zapalaniem wiec teraz pali
        sie cala noc malutka lampeczka. Ale zdarzylo sie pare razy ze zgasilismy
        swiatlo i dla niej nie mialo to wielkiego znaczenia. Nadmienie, ze spi teraz
        bardzo dobrze. Od zasniecia cala noc (ma 2 latka i 3 mies.) Utalia.
    • steffa Re: Światło w nocy: tak czy nie 16.04.05, 01:00
      Moje dziecko nigdy nie spało przy świetle. Noc to noc. Nie ma co zaburzać
      naturalnych procesów w organizmie.
    • olsak Re: Światło w nocy: tak czy nie 18.04.05, 11:42
      Dziękuję wszystkim dziewczynom za podjecie tego wątku.
      Od piątku(15-04) śpimy przy zgaszonym świetle, mała zasypia przy lampce później
      zmieniam na taką malutką w kontakcie a jak juz sama się kładę to całkiem gaszę
      światło.
      Powiem szczerze że mała nie miała problemu z tym że w nocy jest całkiem ciemno
      i na szczęście nie budzi sie z krzykiem bo nagle jest ciemno(a tego sie bałam )
      tak naprawdę to chyba ja też muszę na nowo przywyknąć do ciemności bo jakoś mi
      tak dziwnie smile [no i oczywiście żaluzje odsłaniam bo tak to bym juz całkiem nic
      nie widziała a nad ranem zasłaniam]

Pozdrawiam wszystkie mamy
      Kasia
    • asientos Re: Światło w nocy: tak czy nie 18.04.05, 17:42
      Emilka na początku spała przy nocnej lampce. Mieszkamy z nią w jednym pokoju.
      Kiedyś marudziła to zgasiliśmy jej światło, a ona o dziwo szybciutko zasnęła.
      Wychodzi na to, że światło jej przeszkadzało...
      • aneta-mama Re: Światło w nocy: tak czy nie 19.04.05, 11:28
        wedłóg najnowszych badań dzieci od 0-3lnie powinny spac przy zapalonym świetle
        bo powodyje to krótkowzroczność(nie pamiętam w jakim procęcie)moi synowie śpią
        bez światła,kiedy Konrad miał okres gdy się tego domagał zostawiałam nie
        zasłonione okno ,panował w tedy półmrok.
        mama Konrada(5l)i Alka(8m)
    • pni Re: Światło w nocy: tak czy nie 19.04.05, 11:42
      Co wy macie za problemy ludzie, każdy śpi jak lubi jeśli zauważyłaś że twoja
      pociecha lubi zasypiać przy lampce nocnej to ją zostaw zapaloną jeśli jej nie
      przeszkadza ciemność to zgaś. Ja zawsze pytam moją córkę ma 2 lata czy zgzsić
      światło, czasem powie nie to zasypia przy zapalonym, w między czasie ja też
      zasnę i pali się do rana nikt nie zgłasz sprzeciwu chba że się obudzi zrobić
      siusiu to sama lampkę zgasi, albo odwrotnie zaświeci . Specjalnie lampka jest
      zamontowana na ścianie tak aby mała sobie mogła sama radzić. Cieszcie się że
      macie zdrowe dzieci i nie przesadzajcie nie szukajcie problemu każd dziecko
      jest inne.
    • mamakrzysias Re: Światło w nocy: tak czy nie 20.04.05, 14:39
      Witam. Mój Krzys ma obecnie 21 miesiecy i nigdy nie spal w nocy przy wlaczonym
      swietle. Od samego przyjazdu do domu po urodzeniu spal przy zgaszonym swietle.
      Moze juz pora abys pomalu przyzwyczajala mala do spania bez lampki, bo czym
      bedzie starsza tym trudniej bedzie ci ja oduczyc.Pozdrawiam i zycze powodzenia.
    • maadzik3 Re: Światło w nocy: tak czy nie 20.04.05, 15:29
      Moj syn nigdy nie spal przy zapalonym, swietle. jak w nocy zawola i wstaje do
      niego to zapalam swiatlo w przedpokoju zeby cos widziec, potem oczywiscie
      gasze. Spanie przy swietle powoduje wieksze zagrozenie krotkowzrocznoscia, no a
      poza tym jako malenki brzdac spal w naszym pokoju a ja przy swietle naprawde
      nie umiem spac. Dzis ma 22 miesiace i ani jedenj nocy przy zapalonym swietle na
      koncie smile))
      M.
    • magda_zakop Re: Światło w nocy: tak czy nie 27.04.05, 21:56
      nie widzę nic złego w tym że dziecko spi przy zapalonym świetle. Mój 11
      miesięczny synek od zawsze ma w pokoju włączona małą lampkę bo zawsze gdyby się
      w nocy obudził będzie mu razniej. Myślę że każda mama wie co dla jej dziecka
      jest najlepsze i jezeli twoja córcia woli spać przy zapalonym świetle to daj
      jej to poczucie komfortu i nie zgaszaj lampki.Jeżeli w przyszłości zobaczysz
      jakiekolwiek oznaki tego że mała się boi ciemności to zapalaj tą lampke.
      Przeciez nigdzie nie jest powiedziane że dziecko musi spać po ciemku. To moje
      zdanie a ty jako matka zrobisz jak dyktuje ci serce. Pozdrawiam
    • paola_ola_ola Re: Światło w nocy: tak czy nie 27.04.05, 22:02
      slyszalam ze od spani przy oswietleniu psuja sie oczy...
      • justimic Re: Światło w nocy: tak czy nie 27.04.05, 22:35
        ........ przy nieodpowiednim na pewno......
        • paola_ola_ola Re: Światło w nocy: tak czy nie 27.04.05, 23:00
          ...a nie mowilam...
      • krzysiowamama Re: Światło w nocy: tak czy nie 27.04.05, 22:53
        Napewno gaś światło,bo to psuje dziecku wzrok !!!!oglądałam w tv program
        własnie o dzieciach śpiących przy świetle gdzie lekarze mówili ,że jest to
        również jedna z przyczyn wad wzroku-dziecko cały czas ma rozszerzone zrenice,
        oko nie odpoczywa co w przyszłości może objawić sie róznymi problemami ze
        wzrokiem!pozdrawiam Krysia
    • sakada NIE 27.04.05, 23:01
      A w jakim celu? Niemowlę nie boi się ciemności. Mój syn od zawsze śpi bez
      światła. Po co ma się czegoś nierealnego bać gdy będzie starszy?
      • justimic światło światłu nierówne! 28.04.05, 12:13
        ..... moim zdaniem większość mam na pewno jeszcze zmieni zdanie (myślę o tych,
        które są przeciwne światłu w nocy).....
        moje dziecko też spało po ciemku przez ponad 3,5 roku...... potem nastąpiła
        przeprowdzka...... własny pokoik...... koniec spania z pieluchą...... i nocne
        eskapady na nocnik..... przy szczelnych roletach..... które muszą być
        zasłonięte, bo od 5.00 rano świeci słonko prosto w oczy (a to gorsze od każdego
        światła)....
        więc musieliśmy wybrać.... światło na noc....

i wybraliśmy SPECJALNĄ ŻARÓWKĘ "PHILIPS LIGHTING 2IN1", wyprodukowaną i
        skonstruowaną przez potentata źródeł światła na całym świecie specjalnie dla
        dzieci do spania....
        żarówka jest dopuszczona przez światowy instytut okulistyki, który stwierdził
        że nie szkodzi (nie powoduje rozrostu rogówki ani innych skutków ubocznych) i
        można ją stosować u dzieci w pokojach na noc, czyli zgodnie z jej
        przeznaczeniem....

z doświadczenia wiem, że prawie nikt nie zna tej żarówki, nie ma jej na stronie
        internetowej philipsa, można ją kupić tylko w bardzo dobrych hurtowniach...

wszystkim mamom świecącym światło dzieciom w nocy polecam tę żarówkę, bo jest
        ona w 100% bezpieczna dla waszych dzieci....

a jeśli chodzi o mamy nie świecące to wszystkim życzę by przeświadczone o
        swojej słuszności nigdy nie musiały świecić, chociaż ze statystyk jest to
        bardzo mało prawdopodobne, gdyż tylko 1 dziecko na 10 w wieku 5 lat zasypaia i
        śpi przy zgaszonym świetle....

poza tym na pewno każa mama chce dobrze dla swojego dziecka a przede wszystkim
        dla jego zdrowia i tak się składa że jedna będzie przeświadczona o świeceniu a
        druga wręcz przeciwnie..... ale trzeba też wząaść pod uwagę inne czynniki.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka