Dodaj do ulubionych

Kielecki tramwaj - cd.

IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.04.05, 23:19
"Argumenty o zaletach budowy linii tramwajowej nie przekonują jednak Mariana
Parafiniuka, wiceprezydenta Kielc. - Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy
w ogóle jest potrzebny - podkreślił. - Myślę, że dyskusja rozstrzygnie się
dopiero podczas sesji rady miejskiej - mówi Grzegorz Banaś, przewodniczący
gospodarki komunalnej."

Czy tramwaj w Kielcach jest potrzebny? Zależy, jak postrzegamy przyszłość
miasta i jaką kreślimy dla niego strategię. Decyzja w tej sprawie będzie
pewnie bardziej znamienna niż niejedno opracowanie pt. "Strategia dla....".

Cieszę się, że jednak temat zostanie oficjalnie przedyskutowany, bo
nieoficjalnie został on już chyba dostatecznie dokładnie omówiony :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Robi Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 80.48.119.* 12.04.05, 08:09
      Co się stało, że ktoś z klity Wojtka L. jest przeciw? A po drugie? Chyba Marian
      P., czyżby proces już umorzyli??
    • Gość: nor Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 08:14
      TRZEBA SIĘ ZASTANOWIĆ CZY TAKI V-CE PREZYDENT JEST NAM POTRZEBNY.
      • ksionc Re: Kielecki tramwaj - cd. 12.04.05, 08:27
        Tramwaj jest nam poprostu nie potrzebny. Nooo chyba tylko dla niektórych jest to
        cel aby się mogli pochwalić że w Kielcach jest linia tramwajowa i zaleczyć w ten
        sposób swoje kompleksy.
        • Gość: zork Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 20:06
          Masz rację. Mieszkałem kilka lat w Krakowie i wiem jaki jest to problem. Dobrym
          wyjściem pomysł z Hanoveru, gdzie w centrum miasta tramwaj schodzi pod ziemię.
          Inne rozwiązanie to po prostu głupota.
          • Gość: miasto ślichowice ślichowice - cedzyna IP: 213.199.193.* 15.04.05, 20:21
            czy sa wogóle jakieś 'plany' rozbudowy miasta czy to jest hałtura - ślichowice
            bo niby dlaczego jest tylko jedna droga dla 60(?)tyś mieszkańców
            'problem' przerósł hałturników - wiadukt do częstochowskiej - łódzkiej
            a ponim to nawet tramwaj mógłby jeżdzić nawet do cedzyny - jedyna trasa w
            kielcach mająca odpowiedni odstęp między jezdniami - łódzka,jesionowa,
            świetokrzyska - tymbardziej że bedzie budowana do cedzyny
            chałtura ż IV, CMs. ~urze; lm D. ~ur
            pot. «dodatkowa praca podjęta tylko dla szybkiego i łatwego zarobku, często
            wykonywana niedbale, bez ambicji twórczej lub zawodowej; produkt takiej pracy,
            twórczości»
            Chałtura piosenkarska.
            Uprawiać chałturę.
            Łapać chałtury.
            ros.
        • Gość: paranoik Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.dbln.cable.ntl.com 17.04.05, 22:40
          Wydaje sie, ze do leczenia kompleksow bardziej nadawaloby sie metro...
          • Gość: piotr Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.proxy.lucent.com 18.04.05, 08:32
            Wg mnie pol metra jest lepsze a pol litra najlepsze do tego celu ;-)
    • Gość: Brian Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 213.76.134.* 12.04.05, 08:28
      Ludzie, kto wybiera takich prezydentów. Róbcie wreszcie cos w tych Kielcach.
      Pewnie, że tramwaj jest potrzebny. Wogóle w planie strategii rozwoju miasta
      powinien sie znaleźć zapis aby linię tramwajową dociągnąć aż pod lotnisko od
      strony Dabrowy i Masłowa. Przecież i tramwaje i lotnisko sa nam potrzebne. Przy
      takiej inwestycji na pewno byłoby wsparcie z unii. A le przecież w tym mieście
      nie wiele osób myśli. Niektórzy uważają , że jak już tu mieszkają, to
      potrzebny jest tylko spokój, zieleń i nic więcej. A co z młodymi ludźmi, z
      perspektywą rozwoju? Jak ktoś chce spokoju to niech się wyprowadzi na wieś.
      • Gość: gollum Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 212.160.172.* 12.04.05, 09:15
        no gdyby linia trmawajowa bylo pociagnieta az do lotniska w maslowie to fakt
        tramwaj jest potrzebny :)
        ale tak po choler on nam?
        nie lepiej przeznaczyc pieniadze na rozwoj drog w miescie?
        bo jak do tej pory to jedynym "rozwiazaniem" na na przeladowane ulice sa
        preambuly i mijesca parkingowe na przelotowych/wyjazdowych ulicach!
        czy nie lepiej przedluzc ulice zelazna do skrzetli zamiast robic tramwaj? no
        chyba ze bedzie linia pociagnieta do lotniska to juz wtedy rozumiem sens
        dzialania ... ;)
        • Gość: re Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 09:29
          Przecież ten tramwaj powstanie za nie nasze pieniądze więc w czym problem? A
          ten Parafiniuk to chyba nie podejmie już żadnej decyzji bo jest skończony!
        • Gość: megadeth tramwaj tak, korki nie IP: *.pu.kielce.pl 12.04.05, 10:18
          Gość portalu: gollum napisał(a):

> no gdyby linia trmawajowa bylo pociagnieta az do lotniska w maslowie to fakt
          > tramwaj jest potrzebny :)

zapomniales o stadionie ;)))

> ale tak po choler on nam?
          > nie lepiej przeznaczyc pieniadze na rozwoj drog w miescie?
          > bo jak do tej pory to jedynym "rozwiazaniem" na na przeladowane ulice sa

tramwaj je rozladuje. tylko trza mentalnosc ludzi zmienic, i zakałe
          transportu miejskiego, bo przy jego kretyńskich rozkładach nikt o
          zdrowych zmysłach nie będzie czekał godzine na stado autobusów.
          mieszkałem kilka lat w łodzi, i mając tzw. migawkę jeździłem czym popadnie
          - tramwaje, autobusy. migawka - sieciowy bilet mpk - tańszy znacznie od
          kieleckiego, a układ komunikacyjny był w Łodzi przed "reformą"...

tylko u nas jaśnie pan w samochodzie MUSI jechać z Bocianka do Centrum,
          mimo, że zakała skopał rozkład to jest troche autobusów, stojąc w korku,
          szukając parkingu i klnąc, że kosztuje.... pieszo by szybciej zaszedł...

dobry rozkład mpk, centrum wyłączone z ruchu prócz komunikacji miejskiej
          - to jest nam potrzebne, a tramwaj w tym pomoże
          • Gość: xtrmntr Aplauz i aprobata! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 18:20
            pełne - jakiś rozsądny człowiek który gdzieś był i wie na czym polega idea
            komunikacji miejskiej.
      • Gość: Czerwony Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.interbit.com.pl / *.interbit.com.pl 12.04.05, 09:27
        Czlowieku z prawcica w ustach ochlon, bo chyba dawno w jape nie dostales, skad
        sie biora takie imbecyle, po co mi ten tramwaj no po co, zeby paczka zjesc,
        tutaj sa potrzebne fabryki, inwestycje w przemysl a nie w tramwaj, ale najpierw
        trzeba zrobic porzadki z liniami autobusowymi bo pozostawiaja duzo do
        zyczenia.I jeszcze jedno nie wiedzialem ze tramwaj daje mozliwosci rozwoju,
        ciekawe jakiego, a bedzie kurs w PUPie na drozniczego, rozwojowe bardzo.
        BUHAHAHHAHAHHAHAHAHAHHAH. Zostales wysmiany tak jak i twoj idol wojtus L. Linia
        do maslowa, przez pola przez laki pedza fasolki.Zart dnia.Czemu u nas nie ma
        terrorystow no czemu, chyba proste glupota nasza ich poraza.
      • Gość: czepiajacy sie Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 12.04.05, 15:47
        To swieta kielecka prawda, ze mlodym ludziom jest potrzebny tramwaj do
        czepiania sie. Reszta zgredow niech sie wyprowadzi na wies cicha i spokojna.
        Linie tramwajowa tak zaplanowac aby sie dociagnela do adabrowy i Maslowa i kolo
        Wisniowki az do Suchedniowa i Skarzyska a potem do Radomia.Kielce nareszcie
        pokaza Radomiowi na co je stac, prestiz stanie, wizjerunek sie poprawi,w aleji
        pomnikowej stanie pomnik pomyslodawcy czepiajacego sie unii o dotacje.
        Czepiajacy sie tramwaja.
      • Gość: xtrmntr Do rozwoju i perspektyw nie trzeba tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 18:27
        Trzeba inwestycji i nowych miejsc pracy. A tramwaj czy lotnisko to mogąa być
        tylko wynikiem rosnących potrzeb a nie mają kreować - bo nie mogą wykreować.
        Lepiej idź poczytaj bajki bo pisanie ci nie za bardzo wychodzi.
        A strategia to musi być podporządkowana planom rozwoju wyższego stopnia - czyli
        państwowym. A ten nie przewiduje tworzenia z Kielc centrum niestety.
        Ja kocham to miasto takim jakie jest - tylko rządzący powinni bardziej myśleć
        nad tym jak ściągnąć inwestycje z miejscami pracy a nie jak zrobić coś co widać
        chocby nie miało żadnego sensu...
        Może to fakt co piszesz:
        >przecież w tym mieście nie wiele osób myśli
        I ty do nich też się zaliczasz. Nie ma to jak samokrytyka.
    • Gość: Pele Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 09:47
      Na ch.. nam tramwaj, zapychający ciasne i tak ciągi komunikacyjne. Myślę, że
      wyśmiany przez kielczan pomysł budowy kolejki z Karczówki na skocznię trzeba
      poddać rzeczowej i konstruktywnej dyskusji, a wnioski wykorzystać przy
      projektowaniu nowej napowietrznej linii komunikacyjnej w naszym mieście. Na
      pierwszy rzut oka już widać, że budowa takowej byłaby o wiele tańsza od
      tramwaju, nie błaby uciążliwa dla ruchu kołowego i pieszego. O ekologii,
      walirach krajoznawczych i o reklamie dla Kielc już wspominać nie będę.
      • Gość: lilka Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 10:22
        Jak nie zaczną się szybko prace nad tramwajem to nic z tego nie
        będzie.Województwo tylko czeka aby w Kielcach się kłócili bo wtedy roztrwonią
        pieniadze z Unii na swoje zachcianki (np. 2 mosty na Wiśle za ponad 300 mln.
        zł.) które Kielcom nie są zbyt potrzebne a przynajmniej nie w pierwszej
        kolejności. Na razie planują aby Kielcom dać tylko 200mln. z puli 2,5 mld. zł.
        To jest prawdziwy skandal tym bardziej że godzą się na tą kwotę niektóre osoby
        z rady miasta.Prezydenci nie dajcie się oszukać - powinniście dostać
        przynajmniej połowę tych pieniędzy!!! Bez szybkiego rozwoju Kielc nie będzie
        argumentów za utrzymaniem województwa.Takich projektów jak tramwaj Kielce
        powinny zgłosic przynajmniej dziesięć - wtedy będzie szansa na przeprowadzenie
        przynajmniej kilku.Ludzie więcej odwagi i determinacji - całe społeczeństwo na
        was patrzy i ocenia negatywnie wasz brak zdecydowania w obronie interesów
        naszych Kielc!! A mosty na Wiśle mozna spokojnie budować ze środków NATO.
        • Gość: Nie wierze Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.interbit.com.pl / *.interbit.com.pl 12.04.05, 12:45
          Przeczytalem twoj post i nie wierze w to co napisalas, sory ale nawet nie nazwe
          cie blondynka to byla by obraza dla tych istot i to duza w stylu g.bush to
          kwasniewskiego witamy premiera polski z przed kilku miesiecy. Wiesz po co sie
          buduje mosty powiem ci zeby bezpiecznie przejsc na druga strone a nie plynac w
          plaw albo przeprawiac sie jakas barka - most to czesc infrastuktury
          transportowej wrecz priorytetowa, laczy dwa brzegi ciemniaku i wiedza to ludzie
          ktorzy podrozowali dawna trasa przez bialobrzegi do warszawy ze starym
          mostem.Nie wiem tez kto ci powiedzial ze da na to NATO.Na to musimy dac sami,
          albo polowe zasponsoruje unia. Po drugie w Kielcach jest jeden prezydent nie
          paru, choc ten jeden ze swoja uchinieta pomyslowoscia rozbawia mnie do bolu.A
          co do rozwoju Kielc to trzeba postawic na budowe infrastuktury komunikacyjnej
          nie lini tramwajowych, inwestycje w przemysl, sciagniecie inwestorow zeby
          budowali fabryki i to gwaranatuje rozwoj miasta i regionu, a nie poronione
          pomysly w stylu POMNIK WTC, POMNIK JEZUSA, TRAMWAJ moze zrobmy METRO
          lepiej.Wydaje mi sie ze najpierw trzeba pare osob zamknac w pewnym osrodku i
          tutaj jest potrzebna determinacja i odwaga zeby wreszcie wyplewic ten wrzod.
          • Gość: pax Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 213.199.233.* 12.04.05, 13:16
            wiedz tylko ze miasto nie daje ani grosza na budowe tego tramwaju, mozna to
            porownac do pojawienia sie duzego inwestora w Kielcach (ktorym jest spolka z
            Niemiec) inwestujacego w miescie i zatrudniajacego duza grupe ludzi

jest tez kilka minusow tej "fabryki", miasto moze nie czerpac zyskow gdyz
            spolka bedzie dzialac na rzecz miasta choc moze byc i tak , ze beda placic
            jakas kase
            nie wspomne o minusie ukladu linii po miescie
            • Gość: Ciekawski Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.interbit.com.pl / *.interbit.com.pl 12.04.05, 13:39
              "jest tez kilka minusow tej "fabryki", miasto moze nie czerpac zyskow gdyz
              spolka bedzie dzialac na rzecz miasta choc moze byc i tak , ze beda placic
              jakas kase"
              Prawda jest taka ze ktos szuka cieplej posadki po zakonczonej kadencji albo dla
              swoich zdolnych dzieci i nie wierze ze niemcy tak od sobie linie tramwajowa
              wybuduja widze raczej tutaj dobry przekret, trzeba komisje powlac z Romanem G
              na czele, a co do czerpania zysku to wydaje mi sie ze doplacimy do tego i to
              duzzzoooooo.Ciekaw jestem jakie oporcentowanie kredytu mamy na inwestycje w
              kielcach? Bardzo jestem ciekaw
          • Gość: lilka Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 18:30
            To co napisałeś to bzdury. Infrastrukturę drogową robi się razem z budową
            tramwaju i korzystając z pieniędzy na tramwaj. A więc budując tramwaj
            rozwiążemy problemy komunikacji indywidualnej.Miasto moze prowadzić politykę
            zwiększania potoków pasażerskich
            poprzez:
            Zamknięcie części centrum dla ruchu samochodowego lub jego
            części
            Budowę parkingów zbiorowych w odpowiednich miejscach aby kierowcy samochodów
            osobowych i ich pasażerowie przesiadali się na tramwaj celem dojazdu do
            centrum
            Odpowiednią politykę opłat za parkowanie sam. osobowych w centrum i poza
            nim
            A więc dla inteligentnych ojców miasta te sprawy nie powinny stanowić
            problemu i tramwaj może być efektywny
            ekonomicznie.
            Nie wspominam że za kilka lat paliwa naftowe nie tylko będą drogie ale po
            prostu niedostępne. Wystarczy że 10% chińczyków kupi samochody i wtedy zużyją
            całą dostępną na rynku światowym ropę.I to napewno wkrótce nastąpi.Na początku
            dyskusji kieleckiej o tramwaju ropa kosztowała 20 $ a teraz 65 $. Nastąpiło to
            w ciągu 10 miesięcy naszych sporów.Wystarczy tych argumentów czy podać jeszcze
            następne? Tramwaj w Kielcach to nie maniacki pomysł kilku inżynierów tylko
            bezwzględna konieczność!!!
    • Gość: Ja wiem Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.interbit.com.pl / *.interbit.com.pl 12.04.05, 10:02
      Tramwaj nazwijmy ku czci wielkiego wodza - tramwaj wojtka L. a cala linie jako
      trasa ofiar WTC. Oj panie Wojtku jestem ciekaw kiedy pan wytrzezwieje,
      wspolczuje dzieciom pana ze maja tate oszoloma.
      • Gość: ZEN Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.bigserwis.zabrze.pl / *.crowley.pl 12.04.05, 13:48
        Oj, długą historię ma ten kielecki tramwaj. Już, gdy był rozstrzygany konkurs
        na dzielnicę Zachód (II poł. lat siedemdziesiątych albo coś koło tego) jeden z
        projektów opierał się na okrężnej komunikacji tramwajowej łączącej dzielnice z
        centrum.
        Przez wiele lat plan zagospodarowania Kielc (ten co to już go nie ma)
        uwzględniał wprowadzenie w pasie drogowym tramwaju.
        Ale...
        No właśnie jest pewne ale. A jest nim stosunek kosztu do efektu. Tramwaj jest
        racjonalny tam, gdzie są duże potoki ruchu przez długi czas. Potoki do pracy, z
        pracy, do usług, do i z centrum, między skupiskami mieszkań. Szczególnie ważne
        jest, by te potoki się przestrzennie nakładały a czasowo równomiernie
        rozkładały. Tramwaj wymaga też dużego skoncentrowania użytkowników na trasie
        jego przebiegu. Kielce tych kryteriów nie spełniają (popatrzcie na mapę Kielc).
        Potoki ruchu do i z pracy (a te dają największe natężenia ruchu) są inne niż
        potoki popołudniowe.
        A poza tym czy słyszeliście o "prądach błądzących"? Są one generowane przez
        istniejace linie tramwajowe i trzeba ponieść spore koszty by ochronić się przed
        nimi. W przeciwnym razie zjedzą (dosłownie!) całą infrastrukturę podziemną!!
        A do tego przebudowa istniejących skrzyżowań tak by wprowadzenie tramwaju nie
        zakorkowało miasta.
        A jeśli tramwaj się popsuje to CAŁA linia stoi!! A do tego zajezdnia etc., etc.

Suma sumarum - dla podniesienia stołecznych ambicji nie trzeba wydawać tyle
        pieniędzy. Są miasta bez tramwaju które bardzo liczą wśród innych miast (np.
        Bielsko- Biała) i takie którym tramwaj niewiele daje (np. Grudziądz - choć samo
        miasto sympatyczne).
        Czy w Kielcach nie ma na co wydawać pieniedzy, nawet tych unijnych. A przecież
        Unia wszystkich kosztów nie pokryje. I na utrzymanie tej zabawki też nie da.
        Ja tam wolałbym kolejką bawić się w domu.

Pozdr.
        ZEN
        • Gość: megadeth Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 80.48.63.* 12.04.05, 15:37
          > Suma sumarum - dla podniesienia stołecznych ambicji nie trzeba wydawać tyle
          > pieniędzy. Są miasta bez tramwaju które bardzo liczą wśród innych miast (np.
          > Bielsko- Biała) i takie którym tramwaj niewiele daje (np. Grudziądz - choć samo
          >
          > miasto sympatyczne).

zły przykład. w Grudziądzu w wakacje z reguły nie jeździ tramwaj na osiedle
          Rządz. Zapełnienie w autobusach wtedy jest 300% - drałowałem kiedyś pieszo z
          centrum...
          • Gość: sdh Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 12.04.05, 16:00
            ja byłem w ostatnie wakacje w Grudziądzu i tramwaj jak najbardziej na Rządz jeździ
            • Gość: megadeth Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 80.48.63.* 12.04.05, 16:06
              ale pare lat temu co wakacje był tam remont...
            • ksionc Re: Kielecki tramwaj - cd. 12.04.05, 16:08
              A ja nigdy w Grudziądzu nie byłem ale jak będę to nasram motorniczemu do kabiny.
    • empire Tramwajek 12.04.05, 16:51
      A ja tam chcę, żeby w kielcach był tramwaj:)
      Jak do tej pory nikt z was jakoś nie zwrócił uwagi na to, że im na danej trasie
      więcej tramwajów, a mniej autobusów, tym czystsze powietrze:) bo tramwaje jak
      sobie chyba przypominacie nie wydzielają spalin:)
      Na dokładkę, każdy wagon tramwajowy ma o wiele dłuższą żywotność niż przeciętny
      autobus, wiec nie trzeba by tak często zmieniac taboru:)
      Tramwaj nie stoi też w ewentualnych korkach, tam gdzie trakcja przebiega
      środkiem pasa pomiędzy jezdniami.
      Zaś co do natęrzenia, to gdyby linia biegła od Ślichowic na Stok czy
      Świętokrzyskie, to byłoby wystarczające:)

A poza tym czy naprawdę chcielibyście sobie dobrowolnie odebrać przyjemność
      podróżowania tramwajem? Te nowe wagony (przecież nie kupimy starych gruchotów)
      są naprawdę bardzo ciche i podróż nimi jest o wiele przyjemniejsza niż autobusem...
      • Gość: zork Re: Tramwajek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 20:30
        Przy okazji ruch na ulicach spadnie, bo duża ilość pieszych zginie przechodząc
        przez ulicę do tramwaju, ponieważ torowisko będzie przebiegać środkiem ulicy.
        Jeżeli będą to emeryci to ZUS chętnie zostanie sponsorem. A może odkurzyć pomysł
        z gondolami na rzece?
    • Gość: Kakon Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.sympatico.ca 12.04.05, 17:41
      Co to za swialty gosci ten Mariana Parafiniuka i jakim cudem przy
      takim IQ dostal sie na taki stanowisko.
      Widac facent nie rozumie co to nowoczesny tramwaj.
      1. Mnej spalin w miescie
      2. Szybsza komuniekacja w korkach
      3. Wieksza przepustowsci
      ...

Opss, przepraszam moze on chce odrazu metro budowac
      Hmmm !? Kto to wie?
      Kakon.
      • Gość: zork Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 20:33
        Tak, tak. Szczególnie w korkach ma dużą siłę przebicia, jak nie wychamuje.
    • Gość: Crux No to potrzebny czy nie? IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.04.05, 21:08
      A ja myślałem, że temat ten, wielokrotnie dyskutowany już na forum, nie wzbudzi
      żadnych emocji. A jednak! Nie będę przytaczał kolejny raz argumentów, dla
      których uważam, że propozycja budowy linii tramwajowej jest bardzo dobrym pomysłem.

Moim zdaniem warto byłoby się skupić na innym aspekcie tej sprawy, a którą tak
      dramatycznie wyartykułował wiceprezydent Marian Parafiniuk :))) Czy Kielcom
      tramwaj jest potrzebny?

Nieprawdą jest jakoby tramwaj miał stać się motorem napędowym kieleckiej
      pomyślności. Opinie o tym, że tramwaj przyczyniłby się do wzrostu znaczenia
      Kielc, albo wzrostu inwestycji, należy raczej włożyć między bajki. Zresztą takie
      argumenty łatwo zbić, co zresztą czynią oponenci pomysłu. Nie mylmy przyczyn ze
      skutkami.

Rzeczywiście Kielce obecnie sobie całkiem nieźle radzą bez linii tramwajowej.
      Pytanie, jak będzie za kilka, kilkadziesiąt lat? Jeżeli myślimy o realnym
      rozwoju miasta, to musimy inwestować w przyszłość, w tym rozbudowę i poprawę
      komunikacji miejskiej, a nie za wszelką cenę utrzymywać stan obecny. Teraz
      pojawiła się kolejna możliwość stworzenia dobrego gruntu do dalszego rozwoju
      miasta. Może warto byłoby ją wykorzystać.

Tylko niestety, jak zresztą ktoś wcześniej zauważył, stratedzy naszego miasta
      nie widzą przyszłości Kielc w kategoriach wzrostu znaczenia, co zresztą pokazują
      kolejne przygotowane prze nich dokumenty. I w takiej sytuacji rzeczywiście
      tramwaj jest nam kompletnie niepotrzebnym wydatkiem i fanaberią. Tylko pytanie
      czy my chcemy takiej przyszłości Kielc? Czy chcemy dalszej marginalizacji
      znaczenia Kielc? Tylko od razu ubiegnę wszelkiej maści demagogów. Tramwaj to nie
      sposób wzrostu znaczenia Kielc. To warunek, aby duży organizm miejski mógł
      sprawnie funkcjonować.

Więc włodarze - skoro nie widzicie możliwości rozwoju tego miasta, to
      rzeczywiście pomysł budowy tramwaju jest do kitu, a wyłożenie 40 milionów na
      stadion piłkarski był strzałem w dziesiątkę. Za kilka lat Kielce będą kojarzyć
      się jedynie z tym. O tak, we Wronkach, Ostrowcu Świętokrzyskim i Kielcach to
      ładne stadiony mają... Z całym szacunkiem dla Wronek i Ostrowca
      Świętokrzyskiego, ale wydawało mi się, że chcielibyśmy, aby Kielce miały trochę
      większe znaczenie...
      • Gość: ala Re: No to potrzebny czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:38
        Bez tramwaju nasze miasto wkrótce przestanie się rozwijać. A my przy obecnych
        cenach benzyny zaczniemy chodzić piechotą bo MPK jeżdzi co godzinę.
        • Gość: megadeth Re: No to potrzebny czy nie? IP: 80.48.63.* 12.04.05, 22:30
          jeśli rozkłady tramwajów też będzie
          układał Zakała Transportu Miejskiego Sosnowski
          to też będą stada co godzinę ;)
        • Gość: yo Re: No to potrzebny czy nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 22:32
          na cholere na tramwaj..jest tylze zeczy do zrobienia w miescie, Sprawa
          priorytetowa jest poprawa bepieczenstwa w miescie..np kolejne kamery w miescie
          szczegolnie po za centrum..i wiele innych podobnych działan..
    • Gość: ano Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 22:31
      wy to juz żywcem rozum straciliście.Przecież ten tramwaj to jakiś kolejny wał!!!
      Ktos po prostu chce przyczepic na tym swoje nazwisko,że to niby taki wyczyn no
      i zawinac kaske!Ludzie jakie korki 15 min stania to taki dramat!Kilka
      inteligentnych rozwiązań drogowych i sie rozładują.nikt nie pomyśli że tramwaj
      to jest inwestycja ogromnych nakładów finansowych!jest milony innych rzeczy
      pilniejszych choćby brak normalnych dróg, zamiast klepisk na wielu osiedlach.to
      może od razu metro! Pieniądze przeznaczyć na zakup nowego taboru autobusowego,
      remont dróg, walke z rosnacym bezrobociem w tym mieście bez szans,aktywizacje
      młodzieży w ośrodkach kulturalnych i sportowych ect.a co z niżem demograficznym
      a kto wam będzie jeżdził tymi tramwajami jak młodzież wyjedzie z tego miast bez
      perspektyw gdzie ludzie znikaja z ulic o 19!!!
      • Gość: ZEN Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.bigserwis.zabrze.pl / *.crowley.pl 14.04.05, 08:45
        Temat tramwaju zdominował konflikt w "plastyku' ale ja jeszcze wrócę do tego
        tramwaju na chwilę...
        Tak na początek pytanko - czy ktoś z Was mieszkał w pobliżu linii tramwajowej?

Współczesny, nowoczesny tramwaj to - szybkość, ekologia, sprawność.
        Te cechy wymagają DUŻYCH nakładów i rozwiązań na poziomie XXI wieku!
        Dzisiejszy tramwaj (dzisiaj projektowany i budowany) to musi być rozwiązanie
        nowoczesne. Przywołany przeze mnie przykład malowniczego Grudziądza to przykład
        rozwiązania XIX wiecznego. Wiem, że niektóre z pomysłów na tramwaj w Kielcach
        właśnie taki tramwaj Kielcom fundowały.
        Dzisiejszy tramwaj to tramwaj szybki.
        Wydzielone torowiska, minimum kolizji z ruchem kołowym i pieszym (mosty,
        estakady, przegłębienia torów), przystanki z peronami (dojścia do peronów w
        miarę możliwości bezkolicyjne).
        Dzisiejszy tramwaj bardziej zbliża się do naziemnego metra.
        Tororowiska na elastycznych podbudowach, koła pojazdu z wkładkami z gumy itd.
        Czy Kielce na to stać? Jeśli nie - to ZAPOMNIJCIE O TRAMWAJU!!!
        Kielce dzisiaj nieco ponad 200 tysięczne miasto nie bedzie powiększało liczby
        ludności. i wcale nie musi być większe. Miasta do 250 tys. to miasta optymalne.
        Kielce większe nie będą! I całe szczęście.
        Pamiętajmy, że dzisiejsza ilość mieszkańców Kielc nie jest wynikiem naturalnego
        rozwoju a efektem arbitralnych decyzji w tym politycznych (XIX i XX wiecznych).
        Racjonalnie projektowany tramwaj (o ile ktoś poważnie myślący takie rozwiązanie
        będzie analizował) musi uwaględniać również podmiejskie gminy a przynajmniej te
        które mbędą generować ruch - tereny mieszkaniowe lub aktywna rekreacja. Trzeba
        również całkowicie przebudować schemat sieci linii autobusowych na takie które
        bedą dowozić pasażerów w pobliże przystanków tramwajowych. A przyszli
        pasażerowie muszą się liczyć z tym, że ilość przesiadek się może zwiększyć.
        Projekt musi uwzględniać całość systemu komunikacyjnego miasta - tramwaj,
        autobusy, busiki, rowery, ruch pieszy.

Co przedstawiam pod rozwagę rozentuzjazmowanym fanom tramwaju.

Pozdr.
        ZEN
        • Gość: re Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 09:02
          Ludzie do Kielc przyjadą i zamieszkają jeżeli będzie to stolica województwa z
          komunikacją także tramwajową!
        • Gość: re Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 09:02
          Ludzie do Kielc przyjadą i zamieszkają jeżeli będzie to stolica województwa z
          komunikacją także tramwajową!
          • Gość: ZEN Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.bigserwis.zabrze.pl / *.crowley.pl 14.04.05, 11:36
            Wierz mi, ludzie przyjadą wtedy, gdy będą mieli możliwość otrzymania w Kielcach
            pracy na miarę ich ambicji, satysfakcjonyjącej finansowo.
            A istnienie tramwaju nie ma tu nic do rzeczy.
            Z podobnych powodów kielczanie pozostaną w Kielcach.
            Ważna jest również atmosfera pracy. I to ona później współdecyduje czy ludzie w
            Kielcach pozostaną czy będzie to tylko w ich życiorysie epizod.
            Wierz mi że znam to z autopsji.
            A istnienie tramwaju nie ma tu nic do rzeczy.
            (co rzecz jasna nie znaczy, że komunikacja miejska ma być niesprawna)

Pozdr.
            ZEN
        • Gość: KOLEC Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 12:41
          Projekt musi uwzględniać całość systemu komunikacyjnego miasta - tramwaj,
          autobusy, busiki, rowery, ruch pieszy.
          I WŁASNIE O TO CHODZI. MOŻE WRESZCIE DOCZEKAMY SIE W KIELCACH ROZWIĄZAŃ
          KOMUNIKACYJNYCVH NA MIARE MIASTA WOJEWÓDZKIEGO
          • awa160 Re: Kielecki tramwaj - cd. 14.04.05, 12:58
            Czy tramwaj jest nam niezbędny ?
            Nie gdyż ciagi komunikacyjne w Kielcach sa mało przepustowe dla już istniejacego
            ruchu drogowego a dołozenie linii spoteguje dalsze kłopoty.
            /jak sa ulice wielopasmowe to robi się parkingi i żwęzki vide Warszawska,.../
            na dzień dzisiejszy brak solidnego opracowania dotyczacego układu
            komunikacyjnego miasta i jego obrzeży-co wyrabia się z 74 to jest prosty
            przykład .Miasto dusi się od ruchu tranzytowego i lokalnego-mozna to ogladać
            kazdego dnia i co .Nic i nic do tej pory nie zrobiono.Odciązenie ulicy
            Czarnowskiej miało być realizowane już 25 lat temu jak jest to widać !
            Tramwaj będzie tylko pomnikiem dla potomnych zbudowanym bez realnych
            prazesłanek przez "obecnych fachowców" !
            Czemu nie realizuje się drugiego pasma w ulicy Zagnańskiej ?
            Byłoby to odciązenie ul.Warszawskiej w ruch na północne osiedla i wylot na W-wę
            Czemu tranzyt z południowej polski na Lublin musi przebiegać przez miasto ?
            Dla tramwaju nie i jeszcze raz nie !
            • Gość: kaden Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:05
              Dzisiaj kielecka Rada Miasta zdecydowała o rozpoczęciu prac nad koncepcją
              komunikacji uwzględniającą równiez budowę tramwaju.
              • Gość: megadeth Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 80.48.63.* 14.04.05, 17:11
                i bardzo dobrze.

• Gość: ZEN Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.05, 18:05
                  Opracowanie koncepcji - słusznie. Ale czy RADA MIASTA, PREZYDENT wiedzą czego
                  oczekują?
                  Przed zleceniem koncepcji trzeba określić założenia do jej opracowania, bo w
                  przciwnym wypadku można wydać pieniądze "na marne". No, ale kto mógłby takie
                  założenia opracować?

Pozdr.
                  ZEN
                  • Gość: megadeth Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 80.48.63.* 14.04.05, 20:07
                    > przciwnym wypadku można wydać pieniądze "na marne". No, ale kto mógłby takie
                    > założenia opracować?
                    >
                    > Pozdr.
                    > ZEN

sądze, że jak byśmy siedli przy flaszce, nasze założenie byłyby (nie mylić z
                    kobyłybbb) znacznie lepsze :)))
                  • Gość: megadeth Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 80.48.63.* 14.04.05, 20:07
                    > przciwnym wypadku można wydać pieniądze "na marne". No, ale kto mógłby takie
                    > założenia opracować?
                    >
                    > Pozdr.
                    > ZEN

kobyłybbb) znacznie lepsze :)))
                    • Gość: ZEN Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.bigserwis.zabrze.pl / *.crowley.pl 15.04.05, 09:38
                      Gość portalu: megadeth napisał(a):
                      > kobyłybbb) znacznie lepsze :)))

Nie mam co do tego wątpliwości
                      :-0

Pozdr.
                      ZEN
                      • Gość: Chwdk Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 11:45
                        Kielce bedą tak miały tramwaj jak uniwersytet i telewizje regionalną
                        buhaaaaaaaaa
                        • Gość: keraj Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 213.199.233.* 15.04.05, 14:04
                          szkoda klawiatury na takie zaczepki ale w ramach edukacji kolego po podstawowce:

1. telewizja regionalna juz istnieje mimo braku zasiegu wiekszosci wojewodztwa
                          2. powolanie uniwesytetu jest na bardzo dobrej drodze i napewno sie doczekasz
                          3. tramwaj to tylko koncepcja a nie przesadzenie ze powstanie wiec sie nikt tym
                          tu nie podnieca tak jak ty jakims "buhaaaaaaa"
                          • Gość: chwdk Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 14:28
                            człowieku jak ja to pięć uniwersytetów skończyłem a ostatnim był kielecki
                            • Gość: prezio Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.globit / 195.117.63.* 15.04.05, 14:54
                              po co takie proste buraki o takim śmiesznym nicku chwdk się wpisują
                              • Gość: chwdk Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 15:06
                                miastowy się znalazł...szacunek dla tego pana następny prosze
                            • Gość: keraj Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 213.199.233.* 15.04.05, 15:07
                              bo te buraki nie sa nawet z naszego wojewodztwa tylko z mazowieckiego miasta
                              mlekiem plynącym a o miodzie nie slyszalem zeby tam mieli
                              • Gość: aaaaaaaaaaaaaaaa Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 15:13
                                człowieku wara od Radomia wiem zazdrościcie nam tradycji i historii bo wszyscy
                                wiedzą ze Kleryków to miasto bez historii to nędzna wichura zamieszkana przez
                                okolicznych tubylców
                                • Gość: look Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 17:06
                                  W dzisiejszej dyskusji w Radio Kielce wszyscy telefonujący słuchacze poparli
                                  ideę tramwaju.O dziwo przeciwny był tylko dyr. Sobolewski który nie wie że ta
                                  inwestycja ma poparcie większosci społeczeństwa i władz wojewódzkich.
                                  • Gość: WOLNY Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 17:43
                                    PO NAM TAKI SOBOLEWSKI. TO ON JEST DLA NAS NIE MY - SPOŁECZEŃSTWO DLA NIEGO.
                                    COS TYM PRZY WŁADZY MYLI SIE ICH ROLA.
                                    W DEMOKRACJI WŁADZA REPREZENTUJE SŁECZEŃSTWO.
                                    W TAKIM PRZYPADKU NALEZY POMINAĆ POSREDNIKA (WŁADZE)
                                    I DOMAGAĆ SIĘ BUDOWY TRAMWAJU.
                                    JA GORĄCO POPIERAM!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                • Gość: prezio Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.globit / 195.117.63.* 15.04.05, 18:02
                                  Jaka tradycja????? jaka historia??????
                                  radom to jedno wielkie dziadostwo i bida słyszałem że jaszcze 20 lat temu to w
                                  tym mieście świnie na balkonach hodowali na golebiowie czy jakos tam i
                                  sztucznie je zasiedlali ludzmi ze wsi i dlatego liczba ludności jest
                                  nieznacznie większa od Kielc to zawsze bylo miasto prostych robotników i nigdy
                                  nie nadawało się na stolicę regionu wszyskie urzędy regionalne od zawsze
                                  mieściły się w Kielcach i Radom pod nie podlegał to samo z firmami prywatnymi
                                  jeśli w Kielcach jest centrala to w radomiu oddział a myślenie ludzi z Radomia
                                  jest takie że wszystko nam się należy i wszyscy nas okradają (np Kielce). Swoje
                                  frustracje radomianie wyładowujecie między innymi w internecie bo u was zapewne
                                  nigdy nie powstanie np. linia tramwajowa czy wiele innych rzeczy.
                                  pozdrawiam radom.
                                • Gość: keraj Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 213.199.193.* 15.04.05, 18:35
                                  porownaj tempo ucieczki mlodych wyksztalconych ludzi z obu miast to wtedy
                                  bedziesz mial odniesienie ktore miasto to nedzna wichura

poza tym niczego wam nie zazdroscimy (moze podaj przyklad) bo historie i
                                  tradycje mamy fantastyczne
                                  • Gość: dfs Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 21:00
                                    jeżeli chodzi o te dwa miasta to i z Kielc i z Radomia ludzie nawiewają bo nie
                                    ma nic w tych ośrodkach co przyciąga młodych
                                    • Gość: keraj Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 213.199.193.* 16.04.05, 09:52
                                      tu chodzi o ilosc uciekajacej a nie o fakt, w Kielcach jest kilka "ośrodków" na
                                      poziomie europejskim ( np Kolporter, Nomi, Cersanit, Echo, Kerry, NSK,
                                      Poligrafia, Browar Belgia, Targi Kielce.. to tylko czesc) i mlodzi maja tam
                                      dosyc dobre warunki wiec nie jest chyba tak zle
    • Gość: AB Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 70.84.247.* 16.04.05, 08:34
      Parę uwag - pytań jakie się nasuwają gdy słyszy się o tramwaju:

1. Czy w miastach takiej wielkości jak Kielce można zapewnić dobrą obsługę komunikacyjną mieszkańców bez tramwaju?

2. Jest pewnie jakaś hierarchia ważności Kieleckich potrzeb inwestycyjnych - czy nie ma już w Kielcach pilnych potrzeb, na które można byłoby wydać kilkadziesiąt milionów złotych zamiast wydać je jako własny wkład przy budowie sieci tramwajowej?

3. Jak sieć tramwajowa wpłynie na ruch kołowy na części tras tramwajowych?

4. O ile musi zmniejszyć się komunikacja autobusowa?

5. Ile to wszystko i parę podobnych spraw będzie kosztowało budżet Kielc i ile będzie kosztowało mieszkańców?

............
      • Gość: keraj Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 213.199.193.* 16.04.05, 10:11
        > 1. Czy w miastach takiej wielkości jak Kielce można zapewnić dobrą obsługę
        komu
        > nikacyjną mieszkańców bez tramwaju?

uwazam ze mozna zyc bez tramwaju, ale przy dynamicznym rozwoju miasta za pare
        lat bedziemy miec korki nie tylko w ciagu XI Wiekow - Czarnowska ale i o wiele
        dalej, dlatego musi byc uwzgledniona perspektywa kilkudziesieciu lat do przodu
        >
        > 2. Jest pewnie jakaś hierarchia ważności Kieleckich potrzeb inwestycyjnych -
        cz
        > y nie ma już w Kielcach pilnych potrzeb, na które można byłoby wydać
        kilkadzies
        > iąt milionów złotych zamiast wydać je jako własny wkład przy budowie sieci
        tram
        > wajowej?
        jesli kwota planowana na tramwaj pochodzilaby z budzetu miasta to niewatpliwie
        przeciwnikow byloby trudniej przekonac do tej inwestycji, faktem jest ze
        zglosilo sie niemickie przedsiebiorstwo, ktore jest gotow ze swoich pieniedzy
        pokryc 25 % kosztow przy 75 %owym dofinansowaniu ze srodkow przyznanych na
        rozwoj wojewodztwa na lata 2007 2013, jest to szansa niewatpliwie, gdyz miasto
        nie bedzie ponosilo najwiekszego obciazenia finasowego

>
        > 3. Jak sieć tramwajowa wpłynie na ruch kołowy na części tras tramwajowych?

ma byc przgotowany do konca roku projekt tras przebiegu linii wraz z
        przystankami (wtedy tez beda rozwiazywane problemy kolizyjne tras)
        >
        > 4. O ile musi zmniejszyć się komunikacja autobusowa?

komunikacja autobusowa pewnie przezyje niemala rewolucje, wiadomo ze nie ma
        sensu aby rownolegle jechal autobus i tramwaj, to ze zmniejszy sie liczba
        autobusow na linii tramwajowej nie zmniejszy pewnie czestotliwosci jazdy
        pozostalych
        >
        > 5. Ile to wszystko i parę podobnych spraw będzie kosztowało budżet Kielc i
        ile
        > będzie kosztowało mieszkańców?

no wlasnie , clala inwestycja - finansowa nie bedzie nic kosztowala
        mieszkancow, ale nie bylbym taki pewien, gdyz trzeba dostosowac pewne odcinki
        tras i te wydatki pewnie beda po stronie miasta
      • Gość: mbm Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 10:23
        Miasto nie musi wydawać na tramwaj żadnych znaczących pieniędzy - nawet te
        brakujące 25% można pozyskać z firm zewnętrznych które odbiorą je sobie z
        zysków przyszłych okresów.Miasto musi mieć elektryczny system trasportowy ze
        względów strategicznych.Ta inwestycja jest będzie służyła w 1 etapie ok.100tys.
        mieszkańców a potem 99%.Bedzie ona żródłem kilkuset miejsc pracy dla ludzi
        młodych.Jej efektywność ekonomiczna jest udowodnona przez fachowców.Drogi nowy
        tabor można na początku zastąpić zmodernizowanymi wagonami które można otrzymać
        z Warszawy , Krakowa (pierwszy już otrzymaliśmy i stoi na ul. Winnickiej).Np. w
        Berlinie stoi do wzięcia 50 zestawów po głębokiej modernizacji które mogą
        jeżdzić jeszcze 15 lat.Jeżeli miasto zlekceważy możlwość uzyskania pieniędzy z
        urzędu marszałkowskiego to będzie to skandal.Zarząd Województwa jest przychylny
        dla tego projektu a mieszkańcy Kielc oczekują energicznych działań.Niektórzy
        proponują nawet żeby tramwaj kielecki nazwać nazwą związaną z wizytą Ojca
        Świętego w Kielcach.
      • Gość: megadeth jasne, że można bez tramwaju ale bez ZTM IP: 80.48.63.* 16.04.05, 11:56
        >
        > 1. Czy w miastach takiej wielkości jak Kielce można zapewnić dobrą obsługę komu
        >

oczywiście, że można, ale w ZTM pracują połidioci, a rozkłady jazdy układa
        ćwiercinteligent.
        W ZTM zatrudniono odpady z MPK, trzymające się jedynie kurczowo stołków. Stada
        autobusów, niedopasowane godziny krursów do typowych kieleckich pracodawców
        (szpitale, zakłady, urzędy) i szkół.

Jeśli na głównych ciągach puścić autobusy z odpowiednią częstotliwością (bez
        stad) w dni robocze, a w weekendy zlikwidować stada - tabuny 3-4 autobusów co
        nawet 2 godziny i "rozrzucić" je co 20 minut (np. 19, 20, 8, 28 i 4) to komunikacja
        będzie tańsza - mniej kursów pustych i sprawniejsza.

tak panie ZTM Sosnowski - czas się zastanowić nad zmianą pracy
      • Gość: megadeth jasne, że można bez tramwaju ale bez ZTM IP: 80.48.63.* 16.04.05, 11:56
        >
        > 1. Czy w miastach takiej wielkości jak Kielce można zapewnić dobrą obsługę komu
        >

oczywiście, że można, ale w ZTM pracują połidioci, a rozkłady jazdy układa
        ćwiercinteligent.
        W ZTM zatrudniono odpady z MPK, trzymające się jedynie kurczowo stołków. Stada
        autobusów, niedopasowane godziny krursów do typowych kieleckich pracodawców
        (szpitale, zakłady, urzędy) i szkół.

Jeśli na głównych ciągach puścić autobusy z odpowiednią częstotliwością (bez
        stad) w dni robocze, a w weekendy zlikwidować stada - tabuny 3-4 autobusów co
        nawet 2 godziny i "rozrzucić" je co 20 minut (np. 19, 20, 8, 28 i 4) to komunikacja
        będzie tańsza - mniej kursów pustych i sprawniejsza.

tak panie ZTM Sosnowski - czas się zastanowić nad zmianą pracy
        • Gość: zx Re: jasne, że można bez tramwaju ale bez ZTM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 22:52
          Tramwaj to niczym nie uzasadnione chciejstwo. I tyle.

No i ten "dynamiczny rozwoj miasta"... .

Ale forum przyjmie wszystko, bo nie sprawdza poziomu rozsądku wpisów.
          • Gość: Filip Re: zasysac pieniadz...dla regionu ! IP: *.169-96-207.sherb.mt.videotron.ca 16.04.05, 23:32
            Jak dlugo mozna tlumaczyc zalety tramwaju ?
            ....cenny czas kazdego z mieszkancow miasta,
            ... mniej spalin z kursujacych autobusow,
            ....wiecej miejsca na parkowanie w srodmiesciu,
            ....inwestycja oparta na nigdy nie przemijajacym zrodle zasilania niezaleznych
            od wachajacych sie na rynku cen paliw plynnych (ktorych ceny beda nieustannie
            wzwyzkowac)
            ....doplyw pieniedzy do regionu, bez wzgledu na to skad one beda pochodzic.

Nalezy sie tylko zastanowic czy nie ma innej mozliwosci wyeliminowania kosztow
            budowy tunelu....bo to jest wlasnie przyslowiowy "tunel" calego przedsiewziecia.
            • Gość: re Re: zasysac pieniadz...dla regionu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 00:34
              Wcale nie musi być tunel.Po prostu wiadukt kolejowy nad ul. Żytnią PKP musi
              wkrótce remontować i przy tej okazji trzeba go poszerzyć o kilka metrów aby
              zmieścić tramwaj w obie strony.Koszty minimalne i głównie po stronie PKP.
              • Gość: Thorez Re: zasysac pieniadz...dla regionu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 09:18
                bredzisz... jakie koszty po stronie PKP? Komu zalezy na tramwaju w tym miejscu
                Miastu czy PKP???? Myslisz, że PKP zrobi prezent i włąduje kilka milionów w
                taki interes?
    • Gość: tommi Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 14:21
      ha ha ha , w takiej wiosce jak kielce tramwaje, ale jaja
      • Gość: keraj Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.kielce.msk.pl 17.04.05, 15:33
        szanuje poziom wypowiedzi zazdrosnikow z innych miast (wiekszych), ale nic poza
        tym
        • Gość: psycho stress Re: > szanuje poziom wypowiedzi ...< IP: *.kielce.msk.pl 17.04.05, 16:37
          no comment
          • Gość: keraj Re: > szanuje poziom wypowiedzi ...< IP: *.kielce.msk.pl 17.04.05, 17:25
            bo zrozum kolego (znajacy super jezyk angielski) kazdy zlosliwiec przekona sie
            wkoncu ze nie ma racji, wiec trzeba uszanowac ich zazdrosc i pyche, bo tylko
            tak jestem w stanie na nich reagowac
            • Gość: psycho stress > szanuje poziom wypowiedzi ...< IP: *.kielce.msk.pl 17.04.05, 20:13
              I uszanować ich ludzką godność pomimo ich złych cech,
              uświadomić im, że się posiada siłę pozytywnej wiary - nie neguje się ich jako
              żródła zła ale motywuje do naprawy.

Ponieważ w ogólnym wymiarze całe spoleczeństwo 'jest współwinne'
              i dla własnego dobra powinno napiętnować złe uczynki.
              • Gość: Ania Re: > szanuje poziom wypowiedzi ...< IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 08:48
                Mam jedno pytanie. Skoro jest rozwazany pomysl powstania w Kielcach linii
                tramwajowej i centrum Kielc moze byc wylaczone z ruchu... to po co budowac
                parking wlasnie w samym centrum miasta??? Bede wdzieczna za wyjasnienia, bo
                jakos nic z tego nie rozumiem.
                • Gość: megadeth Re: > szanuje poziom wypowiedzi ...< IP: *.pu.kielce.pl 18.04.05, 09:15
                  bo jaśnie panowie ze szrotów z ciemnymi szybami
                  najchętniej wjeżdżaliby samochodami do sklepów i pubów
    • Gość: KRAKUS Tramwaj - cóż to takiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 12:10
      Drodzy Kielczanie zrozumcie jedno: sam tramwaj nie poprawi jakosci komunikacji
      miejskiej. Jeżeli ktoś z Waszych władz zdecyduje bezmyślnie, że pomiedzy
      obszarem A a obszarem B ze względu np. na korki od teraz zamiast autobusów beda
      jeździły tramwaje to decyzja ta wcale nie musi być słuszną i wcale nie musi
      polepszyć sytuacji komunikacyjnej Waszego pięknego miasta. Tworzenie linii
      tramwajowej od podstaw niesie za sobą olbrzymie koszta oraz może prowadzić do
      paraliżu całego systemu transportowego oszaru miejskiego.
      Większość transportowców z całego świata kieruje się zasadą, że linie tramwajowe
      tworzy się razem z rozbudową miasta tzn budowane są one jednocześnie z
      powstawaniem nowego terenu zurbanizowanego, a wtapianie linii tramwajowych w
      istniejący układ ulic jest rzeczą ryzykowną i żadko kiedy przynosi zamierzony efekt.
      Moim zdaniem Kielce powinny zwrócić się w kierunku innych rozwiązań, robiąc np.
      wydzielone pasy dla autobusów miejskich. Mam wrazenie, że ten tramwaj ma na Was
      jakiś duchowy wpływ, uważacie że mając tramwaj dołączycie do Wielkomiejskich
      Ośrodków (bzdura). Nie kierujcie się ambicjami tylko rozumem -jest to moja
      osobista opinia!!
      Pozdrawiam Piękne Kielce
      MZ
      • Gość: sd Re: Tramwaj - cóż to takiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 17:54
        Tramwaj w Kielcach jest projektowany od 1985 r. a więc główne ulice Warszawska
        i Grunwaldzka i dalej na Ślichowice są poszerzone i nie mają uzbrojenia
        podziemnego w osi tych ulic .Tak więc obawy poprzednika w dyskusji są
        nieuzasadnione.Po prostu wcześniej przewidziano w Kielcach budowę tego środka
        lokomocji i stworzono rezerwy terenu łącznie z zajezdnią.
        • Gość: patryk Re: Tramwaj - cóż to takiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 07:56
          ma nadzieję, ze w końcu decydenci przestaną debatować bo juz społeczeństwo
          KIELCE wystarczająco dobitnie dało im do zrozumienia, że chce tramwaju.
          DO DZIEŁA !!!!!
        • ksionc Krakus ma rację !!! 19.04.05, 08:31
          sd, patryk, jedna osoba która pisze bzdury. Chore ambicje wielkomiejskie
          przysłaniają co po niektórym zdrowy rozsądek.
          • Gość: krak Re: Krakus ma rację !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 09:07
            Krakus nie ma racji bo pisze rzadko przez"ż".A więc jak jesteś pewnie po
            zawodówce to nie zabieraj głosu w sprawach o których masz takie pojęcie jak o
            ortografii!!!
            • ksionc Re: Krakus ma rację !!! 19.04.05, 09:23
              Gość portalu: krak napisał(a):

> Krakus nie ma racji bo pisze rzadko przez"ż".A więc jak jesteś pewnie po
              > zawodówce to nie zabieraj głosu w sprawach o których masz takie pojęcie jak o
              > ortografii!!!

Ale deb. Załatwić leczonko na "Morawach" ??
              • Gość: kolo Re:Sluchajcie ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:51
                pisze to do wszystkich przeciwnikow tramwajow w Kielcach!!! Jezeli tramwaj na
                lini Stok- Slichowice nie jest potrzebny to zapraszam do autobusu 46 to sie
                przekonacie ze po gora 3 przystankach bedziecie stac na schodach albo wogole
                nie wejdziecie do autobusu Ja osobiscie mam dosc wracania ze szkoly z centrum w
                warunkach kiedy drzwi od autobusu przycinaja mi renke z powodu przepelnienia
                autobusu albo ludzie mdleja z powodu braku powietrza. Kurna dajta spokoj cos tu
                jest nie tak!!!!!
                • hamsterek Re:Sluchajcie ludzie 19.04.05, 16:03
                  Gość portalu: kolo napisał(a):

> pisze to do wszystkich przeciwnikow tramwajow w Kielcach!!! Jezeli tramwaj na
                  > lini Stok- Slichowice nie jest potrzebny to zapraszam do autobusu 46 to sie
                  > przekonacie ze po gora 3 przystankach bedziecie stac na schodach albo wogole
                  > nie wejdziecie do autobusu Ja osobiscie mam dosc wracania ze szkoly z centrum
                  > w
                  > warunkach kiedy drzwi od autobusu przycinaja mi renke z powodu przepelnienia
                  > autobusu albo ludzie mdleja z powodu braku powietrza. Kurna dajta spokoj cos tu
                  > jest nie tak!!!!!

Tom renke to ci bendom jeszcze długo pszycinać bo do szkoły mósisz jeszcze
                  troche pojeździć. ;-)
    • Gość: jam Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 212.160.172.* 19.04.05, 19:51
      Szanowni Kielczanie
      Obserwując po raz kolejny przymiarki do budowy linii tramwajowej i poczynania
      różnych instytucji w Naszym Mieście widzę wiele niekonsekwencji i
      nieprzemyślanych działań.

Oto moje niektóre spostrzeżenia:
      - brak rozwiązania tras wylotowych z miasta.
      - brak jest ciągów komunikacyjnych umożliwiających płynnie objechanie centrum -
      brak „małej pętli”
      - brak dobrego dojazdu do lotniska w Masłowie, Cmentarza w Cedzynie,
      - brak wjazdu na osiedle Świętokrzyskie od Radomskiej (co to za trasa wylotowa –
      wygląda jak uliczka osiedlowa)
      - wyłączenie jednego pasma na Warszawskiej zmniejszyło jej przepustowość,
      stwarzając dodatkowo zagrożenie.
      - brak drogi wyjazdowej przez Ślichowice – wygląda jakby była cały czas w
      trakcie budowy i kończy się na płocie.
      - brak drogi wylotowej w kierunku Morawscy.
      - niedokończony pomysł spięcia Dąbrowy z węzłem Skrzele przez Zagnańską i
      Witosa.(Zamiast zrobić drugą nitkę na Zagnańskiej stawiana jest tam stacja z
      gazem? Brak chodników przy Witosa.)
      - brak wyjazdu Żelazną do 1-go Maja
      - brak obwodnicy z prawdziwego zdarzenie wokół miasta – brak „dużej pętli”
      Rozwiążmy te problemy i zajmijmy się dopiero za rozważania nad tramwajem.

Pod względem ekologicznym uważam za dobry pomysł testy z „paliwem ekologicznym”
      w naszych autobusach. Ale nie kończmy na tym – trzeba to jeszcze dopracować.
      Może zamiast tramwajów wystarczą trolejbusy (jeżeli musi być coś
      elektrycznego). Nie trzeba będzie wydzielać specjalnego pasa dla tramwajów i
      układać szyn, wystarczy sama trakcja elektryczna. A i po naszych górkach, myślę
      lepiej spisze się od pojazdu szynowego.

Ponadto nie zaszkodzi przeanalizować rozkład jazdy i trasy autobusów MZK oraz
      podmiejskich kursów PKS.

Pozdrawiam
      Kielczanin na wygnaniu.
      • Gość: ZEN Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.bigserwis.zabrze.pl / *.crowley.pl 20.04.05, 08:21
        Kielczaninie na wygnaniu - słusznie prawisz.

Pozdr.
        ZEN
        (nie-Kielczanin na reemigracji)
        • Gość: Nie ma Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 09:33
          Nie ma się czego bać. Budowa tramwaju stworzy nowe miejsca pracy a więc
          przekładajmy tory budujmy nowe pasy ruchu itp. aby pracy było jak najwięcej dla
          młodzieży kieleckiej.To jedyny rozsądny projekt który po zrealizowaniu będzie
          pamiątką po naszych czasach dla przyszłych pokoleń kiedy zacznie brakować paliw
          naftowych.Bez tramwaju KIELCE przestaną się rozwijać!Ten pomysł ma poparcie
          prawie wszystkich decydentów poza nielicznymi wyjątkami (Parafiniuk ,któty
          jeszcze nie jest zdecydowany).
          • Gość: jam Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 212.160.172.* 20.04.05, 09:55
            Nowe miejsca pracy mogą być przy budowie tych inwestycji co wyliczyłem.
            Sprawy ekolokogiczne załatwią paliwa ekologiczne np. olej rzepakowy lub linia
            trolejbusowa. W tym przypadku są mniejsze koszty budowy.
            A po naszych czasach propunię zostawić inną pamiątkę - racjonalne i
            przyszłościowe myślenie.
            Prowadzone są różne badznia przez ŚCITT - kiedy i w jakim stopniu zostaną
            wdrożone.
            Zbudujmy korzystne warunki dla inwestorów zarówno małych krajowych (naszych
            świętokrzyskich) i dużych zagranicznych - grogi, ulgi podatkowe, adaptacje
            terenów po przemysłowych dla nowych potrzeb itd.

Pozdrawiam
            Kielcznin na wyganiu.

• Gość: bn Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:15
              Rzepaku można dodać tylko 30% do nafty a więc to nie rozwiązuje całego
              problemu.Natomiast trolejbus jest na ogół wycofywany z miast ze względu na
              awarie i blokowanie dróg. Należy więc i tak wydzielać pasmo dla trakcji
              elektrycznej.Po co więc nie budować docelowego modelu komunikacji?
              • Gość: jam Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 212.160.172.* 20.04.05, 11:06
                No ta gdzie jest ta dalekosiężna koncepcja i konkretne plany komunikacyjne.
                Nie jestem przeciwny samemu tramwajowi, ale działaniom ideologicznym - "... bo
                musimy mieć taramwaj ...".
                Przygotować trzeba wcześniej analizy i plany dalekosiężne. Rozważyć za i
                przeciw. Jeżeli więzej argumentów będzie za tramwajem to i ja podpiszę się podw
                tym pomysłem.
                Podkreślam jestem za mądrymi rozwiązaniami.
                Kielczanin na wyganiu
                • Gość: OLEK Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 13:59
                  TACY JAK TY SĄ PRZECIWNIKAMI KAZDEJ INWESTYCJI.
                  DLACZEGO JESTEs NA WYGNANIU?
                  • Gość: galla Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 21:50
                    Miasto nie zrobiło do tej pory porządnego planu i strategii komunikacyjnej na
                    kilka lat do przodu.Dlatego mamy do czynienia ze sprzecznymi wypowiedziami
                    prezydentów którzy ciągle zmieniają zdanie na temat tramwaju a Parafiniuk jest
                    zupełnie zdezorientowany.Najsmutniejsze jest to, że podważa koncepcję tramwaju
                    teraz kiedy jest wstępna zgoda Urzędu Marszałkowskiego, który oczekuje wniosku
                    z miasta. A przede wszystkim nie ma jeszcze oceny wykonalności inwestycji i jej
                    celowości.I znowu stracimy ogromne pieniądze które są w zasięgu ręki i szanse
                    na ściągnięcie unijnych pieniędzy z Niemiec.Po prostu jako mieszkance Kielc
                    robi mi się smutno.
                    • Gość: ZEN Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.bigserwis.zabrze.pl / *.crowley.pl 21.04.05, 13:36
                      A co z pomysłem trolejbusa? Umarl?
                      Jakbym poszukał to pewnie znajdę opinię p. prof. Keles-Krausa nt zasadności
                      wprowadzenia tego środka lokomocji w KIelcach.

Pozdr.
                      ZEN
                      • Gość: keraj Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 213.199.233.* 21.04.05, 13:47
                        poszukaj bom ciekaw
                    • Gość: Autor Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.mesko.com.pl / *.zeork.com.pl 21.04.05, 14:41
                      Zafundujmy bogatym obywtelom jeszcze jeden stadion, a może dwa, a jeśli dwa, to czemu nie trzy. To przcież jest przyszłość i teraźniejszość. Potrzeba nam miejsca dla igrzysk po wyjęciu zasikanej podpaski.
            • Gość: Autor Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.mesko.com.pl / *.zeork.com.pl 21.04.05, 14:36
              I znów nic dodać, nic ująć.
              Pozdrawiam.
      • Gość: Autor Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.mesko.com.pl / *.zeork.com.pl 21.04.05, 14:34
        Rzeczowe argumenty. W pełni się z nimi zgadzam.
        Zazdroszczę jednocześnie zimnej krwi.
    • Gość: miro PRECZ Z PARAFINIUKIEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 11:53
      i to jest gospodarz naszego miasta!!!!
      taka sznasa na historyczną inwestycję!!!
      PRECZ!!!!!
      • Gość: Wielki Docent Brawo Parafiniuk ! IP: 195.116.245.* 22.04.05, 10:50
        Nareszcie ktoś się zastanowił nad tym, czy tramwaj jest w Kielcech potrzebny,
        zamiast zachłystywac się bez sensu tym, że ktoś chce nam dać na to jakies
        pieniądze.
        • Gość: milo Re: Brawo Parafiniuk ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 13:35
          TY radomiaku!!!
      • Gość: kamil Re: PRECZ Z PARAFINIUKIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 18:32
        A moze spadnie ten Parafiniuk na glowe i cos mu sie poprzestawia
      • Gość: mika Re: PRECZ Z PARAFINIUKIEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:08
        przecz z wszystkimi politykami
      • Gość: OLO Re: PRECZ Z PARAFINIUKIEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:05
        POPIERAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
    • Gość: Autor Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.mesko.com.pl / *.zeork.com.pl 21.04.05, 14:30
      W całych Kielcach jest brud i nieporządek i to nie tylko po wiośnie. Dziurawe ulice... A łuni o tramwaju. Już se stadion z naszych podatków budują na pamiatkę swego pontyfikatu i pomniczek stawiają na pamiątkę naszych "przyjaciół" Amerykanów. Proponuję od razu metro Panowie. Jasne że za nasze pieniążki, ale bez pytania o nasze przyzwolenie. Przeca to władza. A każda pochodzi od Boga. Nieprawdaż? No, to nie trzeba pytać i liczyć się z tymi których się grabi na każdym kroku. I nie szkodzi, że słoma sterczy (nie mylić ze sterczem). Ty tyle (na razie). A wy ludziska pójdziecie i tak na wybory, bo przecież jak kogoś poklepią po plecach i powiedzą, że to równy chłop, to jak nie zagłosować. A to, że gościa się kompletnie nie zna i że przy okazji wybierze się paru innych swołoczy (taka ordynacja), i to bez możliwości wpływu na nich, a nawet ich odwołania, to już za trudne dla pomyślunku... Smutne.
      • Gość: keraj Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 213.199.233.* 21.04.05, 14:54
        w jakich calych Kielcach jest brud, jak jest brudno to posprzataj a nie
        uogolniaj, czego Ty sie czepiasz stadionu, masz swoje problemy to sie nimi
        zajmij. Wogole ten komentarz byl chaotyczny i nie mial nic wspolnego z
        czymkolwiek. Raczej wynikal z nudy...
        • Gość: ZEN Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.bigserwis.zabrze.pl / *.crowley.pl 22.04.05, 14:19
          Gość portalu: keraj 21.04 o 13.47 napisał(a):
          poszukaj bom ciekaw.

poszukałem

Proszę bardzo – materiały znalazłem, oto co w nich można wyczytać (m.in.):
          (dla ciekawskich)

Opracowanie ws wprowadzenia trakcji trolejbusowej (autor; prof. Kelles-Krauz,
          kwiecień 1995):
          „Pierwszą linię trolejbusową w Kielcach proponuje się wzdłuż obecnej (w 1995r.-
          dopisek mój) linii autobusowej nr 46. Linia ta łączy dzielnice południowe
          miasta z północnymi i przechodzi przez śródmieście (…) w pobliżu dworców PKP i
          PKS.”
          Wg obliczeń Pana Profesora zastąpienie autobusów trakcją trolejbusową daje
          oszczędności około 1000kWh na dobę.
          Oszczędność ekologiczną oszacowano na 4 tony rocznie (liczono chyba łącznie
          wszystkie emisje toksyczne w spalinach autobusów dla tej linii).
          Plusem trakcji trolejbusowej jest również to że trolejbusy są około 2 krotnie
          trwalsze niż autobusy.
          „Wadą trakcji trolejbusowej, choć nie przewyższającą podanych wyżej zalet, jest
          (…) konieczność konserwacji sieci trakcyjnej 600V oraz układu zasilania.”
          Co do trasy to jej długość – 10 km. Wg opracowania ulice nie wymagają żadnych
          robót drogowych. Modernizacji wymaga oświetlenie (dot. słupów które trzeba
          dostosować do rozpięcia trakcji tj. wymienić).
          Inwestycje:
          - 3-4 podstacje kontenerowe 1200A
          - linie zasilające podstacje
          - zamontowanie słupów
          - zamontowanie sieci trakcyjnej
          - ułożenie kabli zasilaczy 600V
          - przystosowanie zajezdni (istniejącej przy ul. Jagiellońskiej)
          - zakup 10-12 trolejbusów
          A koszt (szacunek z 1995r.) – sieć to 70 mld starych złotych (7 mln nowych),
          tabor to 40 mld (4 mln), przystosowanie zajezdni to 15 mld (1,5 mln). Razem
          jeśli dobrze przeliczyłem stare na nowe złotówki to wg cen z 1995 roku koszt
          ok. 13 mln PLN.

Tyle I część w drugiej trochę zimnej wody.

Pozdr
          ZEN
          • Gość: megadeth Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: 80.48.63.* 22.04.05, 18:51
            fakt - trolejbus nie jest głupim rozwiązaniem
            • Gość: Crux Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.kom / *.kom-net.pl 22.04.05, 18:59
              Fakt - trolejbus nie jest głupim rozwiązaniem. Jest bardzo głupim...

Pozdrawiam
              • Gość: Zosia Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 23:50
                Ludzie nie zmarnujcie tej jedynej okazji na budowę tramwaju.Młodzież kielecka
                wam tego nie wybaczy.
                • Gość: ZEN Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.bigserwis.zabrze.pl / *.crowley.pl 25.04.05, 07:32
                  Pisałem o zimnej wodzie - oto ona.
                  (dedykuję "Młodzieży Kieleckiej" co to nie wybacza)

W marcu 1996 roku odbyło się spotkanie ws wyboru docelowego środka przewozowego
                  komunikacji zbiorowej dla Kielc. Spotkanie odbyło się z okazji prezentacji
                  opracowania IGPiK O. Kraków pn.: „wybór środka przewozowego komunikacji
                  zbiorowej.

Opracowania nie mam wprawdzie, ale mam kopię autorskiego streszczenia +
                  protokół z tego spotkania.

I co niego wynika?
                  1. przywołano aktualną (wówczas) politykę komunikacji publicznej na lata 1995-
                  2000 i kierunki rozwoju po 2000 roku w Polsce, sprowadzającą się do dwu
                  wniosków (w przedmiotowej sprawie);
                  - „nie przewiduje się istotnego zwiększenia zakresu stosowania trolejbusu w
                  miastach polskich. Zalety trolejbusu takie jak – cicha praca, nie wydzielanie
                  spalin w miejscu eksploatacji, zdolność pokonywania wzniesień ; są niwelowane
                  takimi wadami jak – konieczność budowy kosztownej sieci trakcyjnej i systemu
                  zasilania, zawodność układu zasilania, brak elastyczności ruchowej, wysokie
                  koszty taboru, wyższe koszty eksploatacyjne”,
                  - „w porównaniu z programami z lat 1970-1980, mimo niewątpliwych walorów
                  komunikacji szynowej, jej rozwój będzie ograniczony. W miastach nie
                  eksploatujących tramwaju, które planowały jego budowę szanse realizacji nowych,
                  kosztownych systemów (tramwajowych) są jeszcze mniejsze, w związku z czym w
                  zasadzie zrezygnowano z zamiarów wprowadzania komunikacji szynowej”

Opracowanie z 1996 roku wskazuje na trudny (wręcz niemożliwy)do oszacowania
                  koszt wprowadzenia trakcji tramwajowej w Kielcach.
                  Na koszt mają wpływ następujące czynniki:
                  - pozyskanie terenu
                  - konieczne wyburzenia
                  - przebudowa istniejącej infrastruktury technicznej (na całym obszarze sieci
                  tramwajowej)
                  - przebudowa skrzyżowań, zmiany organizacji ruchu, systemów sterowania ruchem
                  - budowa torowisk, trakcji
                  - urządzenie przystanków
                  - budowa zaplecza technicznego warsztatów, zajezdni (postępowanie decyzyjne,
                  wykup i przygotowanie terenów)
                  - koszty eksploatacji i utrzymania
                  - zakup taboru (tramwajów, wozów technicznych itp.) (to dodałem od siebie bo
                  autorzy oprac, tego w tej wyliczance nie wymienili)

cd nastąpi niebawem - będzie o pieniądzach

POzdr.
                  ZEN
                  • Gość: Zosia Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 08:02
                    No to nie róbmy nic i nie dajmy szans młodzieży na pozostanie w Kielcach.Te
                    wywody sa przykładem że nikomu nie chce się pracować i dać szans na pracę.Takie
                    prostackie myślenie , które wybiórczo podaje przykłady na nie zdaje się że
                    pochodzi ze środowisk decydenckich.Dlatego Kielce są po prostu żałosne w braku
                    pomysłu na pracę i egzystencję mieszkanców.Dlaczego jest inaczej w innych
                    miastach które się rozwijają???
                    • Gość: ZEN Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.bigserwis.zabrze.pl / *.crowley.pl 25.04.05, 08:38
                      No to Zosiu Kochana jeszcze trochę tego "prostackiego" myślenia.

Dla rozeznania IGPiK podał koszt 1 km nowej trasy tramwajowej w Krakowie – 4
                      000 000 PLN
                      Dla realizacji trasy trolejbusowej szacują ze może to być ok. 2 000 000 PLN
                      (ale brak jest odniesienia do rzeczywistej realizacji)

Koszty eksploatacyjne są ciekawe a przedstawiają się tak (wg Biuletynu
                      Informacyjnego Izby Gospodarczej z 1994 roku):
                      Tramwaj:
                      Kraków – 2,14 PLN; Poznań -2,70 PLN; Łódź – 2,25 PLN; Gdańsk – 1,99 PLN
                      Autobus:
                      Kraków – 1,50 PLN; Poznań – 1,70 PLN; Łódź – 1,30 PLN; Wrocław – 1,40 PLN;
                      Gdańsk – 1,50 PLN
                      Trolejbus:
                      Słupsk – 2,80 PLN; Tychy – 1,70 PLN; Gdańsk – 2,20 PLN; Lublin – 1,90 PLN

Wnioski:
                      „Sporządzenie analizy ekonomicznej wielu hipotetycznych środków przewozowych,
                      przy istniejących i planowanych potokach pasażerskich w Kielcach jest
                      praktycznie niemożliwe ze względu na fakt, że wielkość potoków i ich korzystny,
                      dość proporcjonalny rozkład nie daje podstaw do dokonania:
                      - racjonalnego wyboru trasy dla nowego środka przewozowego
                      - rozdziału obciążeń pomiędzy środki przewozowe
                      - ustalenia marszrut i częstotliwości kursowania, obliczenia zapotrzebowania na
                      tabor.”

Żeby wszystko był jasne:
                      Koszt (wg szacunków 1996) 10 kilometrowej trasy tramwaju będzie kosztował ok.
                      40 mln złotych + tabor + zaplecze techniczne.
                      Koszt (wg szacunków 1996) 10 kilometrowej trasy trolejbusowej będzie kosztował
                      od 7 mln do 20 mln + tabor + zaplecze techniczne.
                      Koszt biletów tramwaju powinien być od autobusowych wyższy o 30 – 70%.
                      Trolejbusowych o jeszcze więcej.

No to teraz sami decydujcie.
                      Powodzenia.
                      Jeśli cała przyszłość Kielc, szansa na utrzymanie w mieście młodzież która bez
                      tramwaju uciekcie z miesta gdzie pieprz rośnie, jeśli to szansa na pracę i
                      egzystencję i wszystko zależy od tego czy w mieści jest tramwaj czy go nie ma -
                      to zróbcie to a "Zosie" jak dorosną będą płacić.

:-)

Pozdr.
                      ZEN
                      • czerwony_borsuk Re: Kielecki tramwaj - cd. 25.04.05, 09:17
                        od kiedy droga Zosiu przyszłosc miasta i mieszkanców jest uzalezniona od
                        tramwaja ??
                      • Gość: megadeth Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.pu.kielce.pl 25.04.05, 09:22
                        koszty jak zwykle z sufitu
                        • Gość: ZEN Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.bigserwis.zabrze.pl / *.crowley.pl 25.04.05, 12:23
                          Raczej z podłogi, bo wszak pieniadze na ulicy leżą.
                          Kto szuka ten znajdzie.

Ja tam żeby było jasne nie jestem przeciw tramwajowi wogóle. Fajne to
                          urządzenie, jak jedzie to trzęsie jak cholera, jak hamuje to słychać na 500
                          metrów wokół, a tnie jak przecinak. Kto nie wie ten niech wie.
                          A jak się zatnie (wykolei, prądu zabraknie bo np. rachunki nie zapłacone,
                          rąbnie pojazd w coś lub w niego coś walnie) to całe miasto stoi. No, ale jest o
                          czym pogadać na przystankach.
                          Acha, a na podjazdach to piachu co niemiara (bo musicie wiedzieć, że taki
                          tramwaj piachem sypie jak się po "glajzach" ślizga) a z góry to oj wolniutko
                          jedzie, wolniutko.
                          A na skrzyżowaniach to trzeba mieć głowę "na okrągło" i to nie u kierowcy,
                          piesi też. Tramwaj nie przepuszcza gapiostwa. Ciach i po sprawie.

Pozdr.
                          ZEN
                          • ksionc Tak trzymaj Maniek ! Jesteśmy z Tobą ! n/t 25.04.05, 13:49
                            Jesteśmy z Tobą !
                            • Gość: miko Re: Tak trzymaj Maniek ! Jesteśmy z Tobą ! n/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 17:13
                              Głupi Kielczanie jak nie chcecie tramwaju to my w powiatach wydamy te pieniadze
                              bardzo
                              szybko.
                              PSL
                              • Gość: kielczanin Re: Tak trzymaj Maniek ! Jesteśmy z Tobą ! n/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 17:53
                                Wydymać to se możesz własną babę! Wieśniaku.
                          • Gość: monika Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 18:12
                            czy przy okazji remontów-modernizacji
                            dróg w kielcach nie można przygotowywać ich już
                            pod tramwaj?
                            • Gość: DO Moniki Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 21:43
                              Masz rację Monisiu ,przy okazji tramwaju można zmodernizować układ drogowy nie
                              wydając dodatkowych pieniędzy.Niestety Parafiniuk myśli o stonce ziemniaczanej
                              a nie o rozwoju miasta.Wszystkie pomysły i inicjatywy prawdziwych Kielczan są
                              mu najwyrażniej niepotrzebne.To prawdziwa tragedia dla nas wszystkich,którzy
                              chcą rozwoju naszego miasta.
                              • Gość: mondry Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 12:38
                                A na C.H.U.J nam ten tramwaj ??!!
                              • Gość: minister Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 12:39
                                a na Ch.u.ja nam ten tramwaj !!??
                                • zielonejapko Re: Kielecki tramwaj - cd. 30.04.05, 14:48
                                  tramwaj jest potrzebny tam, gdzie w godzinach szczytu centum stoi pare godzin.
                                  np w Kraku to jedyny sposob na przemieszcznie sie w centrum w godzinach
                                  popoludniowych. z calym szaczunkiem dla Waszego miasta Kielcom to nie grozi :)
                                  tramwaj i ruchome schody to nie jest oznaka wielkomiejskosci. pozdrawiam.
                                  • Gość: Ja Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:47
                                    Na sesji Rady Miasta Kremmer przedstawił informację ,że rząd Saksonii
                                    przeznaczył 50 000 Euro dla Kielc na opracowanie wstępnej dokumentacji układu
                                    komunikacyjnego z funduszy unijnych.Podobnie rząd Hiszpanii przeznaczył 550 000
                                    Euro na dokumentację nowego lotniska koło Warszawy.Warszawiacy to na pewno
                                    wykorzystaja - a co zrobi Zarzad Miasta w Kielcach? Do tej pory nic o tym sie
                                    nie mówi.Kto moze nam coś blizszego napisac?
                                    • Gość: jurek Re: Kielecki tramwaj - cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:54
                                      Jak będzie społeczny nacisk na budowę tramwaju to mysle ze odpowiednio to
                                      wykorzystają!
                                      • diabelrokita Re: Kielecki tramwaj - cd. 13.05.05, 08:02
                                        a w kielach zginą te pieniadze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka