Dodaj do ulubionych

dzieki lampce solnej u nas super jest!!!

20.04.05, 12:15
dziewczyny, huraaa, u nas sliczna skorka!! pierwszy raz w zyciu! mam
nadzieje, ze to nie zbieg okolicznosci, ocencie:
czytalam o jaskiniach solnych, stoi tam na srodku taka olbrzymia elektryczna
lampa solna, no i wymyslilam, ze zapale moja lampke solna, palilam przez trzy
dni, skora coraz gladsza, nawet gladziutka i taka chlodna, zostaly tylko
najwieksze podraznienia, ktore dlugo juz lecze.
Ale jakos tak zapomnialam na trzy dni, i skora wracala do zlego stanu.
Zalamka, ale przypomnialam sobie ze moze to jednak to i dzis na noc zapalilam
lampke i rano skora od razu i szybciutko sie poprawila, i co myslicie?
Obserwuj wątek
    • patyska Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 20.04.05, 12:17
      szybko gadaj co to za lampka, jak sie obsluguje i ile kosztuje! wink))
      • mamajulitki Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 20.04.05, 12:33
        to jest taka bryla solna, w srodku jest miejsce na swieczke tzn tea light,
        kosztuje ok 50 pln chyba zalezy od rozmiaru. ta swieczka ogrzewa bryle soli i
        sol uwalnia sie do powietrza, powietrze sie jonizuje dodatnio i jeszcze ma inne
        dobroczynne dzialanie. Sa tez takie lampki z zarowkami w srodku ok 100 pln, ale
        nie mam zaufania do elektrycznych wynalazkow
        • ada.dobra Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 20.04.05, 12:36
          A GDZIE TO MOŻNA W W-WIE KUPIĆ????????
          • mamajulitki Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 20.04.05, 12:44
            nie jestem z wwy ale lampki sa w sklepach z upominkami, no nie wiem moze z
            gadzetami roznymi, takimi indyjskimi , chinskimi itd
        • patyska Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 20.04.05, 12:43
          dzieki! a powiedz mi jeszcze, czy to ma byc jakas specjalnosc, to znaczy z
          jakiejs specjalnej soli, czy kazda lampka solna jest ok? czy ma byc z
          klodawskiej albo nie? wink))
          ja tez bym wolala na swieczke, tyko czy ta swieczka jak sie spala to nie
          szkodzi w jakis sposob?
          • mamajulitki Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 20.04.05, 12:47
            chyba swieczki nie szkodza co? jesli nie sa zapachowe
            ja mam pierwsza lepsza lampke, ale znajomi kupili w wieliczce z ichniejszej
            soli, to pewnie z jakis tam rodzajow soli sa
    • kruffa Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 20.04.05, 13:31
      Nie napisze co sądzę o jaskiniach i lampkach, kiedyś ktoś pokazał mi
      dokumentację smile))
      W każdym razie mam taką w domu - dostałam od teściowej, a moja córka bardzo
      lubi ją zapalac i gasić. Jedyny jej plus jaki mam w domu, to rzeczywiście ładne
      światło - czasami w nocy zostawiam zapaloną, bo dy idę w nocy do sypialni nie
      zabijam się na zakrętach smile)). Tesciowa ma dom nimi obstawiony, szwagierki
      też, a AZS jak hulał tak hula. U teściowej to jeszcze rozumiem, bo nie zmieniła
      nigdy diety, choć i tak nie jada źle. Szwagierce też zupełnie nie pomogło, a
      już zdrowiej żyć niż ona to robi nie można smile)
      Ale może ja niedowiarek jestem. smile) Może u was to dzieła.

Kruffa
      • ladiwa Do kruffy 21.04.05, 00:14
        Nie napisze co sądzę o jaskiniach i lampkach, kiedyś ktoś pokazał mi
        > dokumentację smile))
        Czy w tej dokumentacji były jakieś skutki ujemne? Może pamiętasz, jakiś czas
        temu zastanawiałam się nad jaskiniami solnymi, a pytałaś może o to swoją panią
        dr? Moja stwierdziła, że spróbować można ale jakoś jescze nia zaczęłam.
        • kruffa Re: Do kruffy 21.04.05, 07:36
          Zapomniałam spytać alergolog, bo wcześniej spotkałam 2 osoby (w tym lekarza) z
          którymi rozmawiałam na ten temat, jedna z nich pokazała mi opracowania na ten
          temat. Kolejny powod, żeby wydać pieniadze. sad
          Ja jestem bardzo sceptyczna do tego rodzaju wynalazków - typu jaskinie, terapie
          tlenowe, meridiany itp. Jak idę do kosmetyczki i robię sobie masaż twarzy to też
          bardziej wierzę, że moja twarz lepiej wyglada od masażu i nawilżania niż od
          rewelacyjnych kosmetyków. smile))

Kruffa
          • xxxinkaxxx Re: Do kruffy 21.04.05, 08:25
            a ja pytalam "kruffowej" alergolog...:

"przeciwskazan nie ma, traktowac raczej ajko rozrywke- nie oczekiwac
            spektakularnych efektow..... uwazac na osoby zainfekowane...."

z tym ze my mamy wylacznie problemy skorne....

pozdr
            • kajaa27 Inne wynalazki? 21.04.05, 11:30
              1.A co myślicie na temat cudownej wody z AVENE? Jest cały artykuł na ten temat w
              ostatnim numerze "RODZICE". Dwie dziewczynki przeszły kuracje leczenia wodą
              termalną w ośrodku we Francji i rodzice twierdza że są efekty. Wyjazd jest
              kosztowny 3 tyg. kuracja 1500-2000 zł, bez kosztów noclegów i wyzywienia. Moze
              ktoś wie czy np. w Warszawie można kupić taka wodę?

2. Słyszałam tez o tabletkach do prania ALERGOFF, które zabijają roztocza, w
              aptece powiedziano mi, że mogą mi to sprowadzic, pytanie tylko czy warto, może
              ktoś stosuje?

3. I jeszcze jeden wynalazek, może ktoś zna, bo ja obecnie tego poszukuję. Maść
              do smarowania pochodząca z Ukrainy o nazwie MUMIJO. Dowiedziałam sie o tym jak
              lekarz ortopeda-traumatolog, polecił to mojemu ojcu(z tym że w tabletkach), w
              celu zwalaczania gronowca złocistego, umiejscowionego w kościach. Lek powstaje
              ze związków organicznych, wody deszczowej w wysokich partiach gór Uralu. Smiać
              mi sie chciało jak tata mnie poprosił o poszukanie tego leku. Przez znajomych
              sprowadziłam opakowania wystarczjące na dwie kuracje. I jest o niebo lepiej.
              Wyciek sie zamyka i kosć sie szybciej zrasta. Szperając w internecie na ten
              temat doszukłam się informacji, że jest maśc na AZS m.in. Do stosowania u dzieci
              powyzej 3 miesięcy. Jestem bardzo sceptyczna jezeli chodzi o takie wynalazki,
              ale to srodek pochodzenia naturalnego i chciałabym spróbować, problem w tym, ze
              moi znjomi juz nie jeżdżą na ukrainę. Może ktos o tym słyszał i wie gdzie to
              można kupić w Polsce?
    • xxxinkaxxx Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 27.04.05, 16:17
      no wiec, poniwaz postanowilam, ze wyprobuje wszystkie mozliwosci pomocy mojemu
      dziecku, nawet te najbardziej zdumiewajace- zakupilam lampe solna (elektr)
      i .... co prawda nie zauwazylam zadnych zmian jesli chodzi o moja mala, ale na
      mnie podzialalo rewelacyjnie- nie kicham, nie mam kataru, oczy nie lzawia- a
      brzoza w szczycie pylenia!!! podzialalo od pierszej nocy!

tak wiec to chyba kolejny dowod- co jednym sluzy, innym niekoniecznie

szkoda ze mojej malej nie pomaga....sad ale moze przydluzszym stosowaniu, ktoz
      to wie? w kazdym razie nie sadze abym jej zaszkodzila....

pozdr

INKA
      • mamajulitki Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 27.04.05, 18:08
        INKa, napisz czy bylas kiedys np nad morzem i tamtejszy klimat tez ci pomogl,
        ciekawi mnie czy Julii nie zabrac nad morze jesli tak jej to sluzy
        • agata9991 Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 27.04.05, 18:10
          Włączacie tą lamkę tylko na noc tam gdzie śpicie, czy jak?ile kosztuje owe cudo?
          • mamajulitki Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 27.04.05, 18:13
            lampke pale cala noc tam gdzie Julia spi, tylko ze my spimy z nia w pokoju,
            same dzidzi z lamka moze to byc niebezpieczne w nocy, w dzien tez palimy jak
            nie wietrzymy pokoju
            • xxxinkaxxx Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 27.04.05, 18:59
              ja wlaczam lampke na noc, spimy w jednym pokoju z mala...

nad morzem bylam smile ale nigdy w okresie pylenia (wzielo mnie od 2 lat....) z
              tym ze mi to napewno by pomoglo- uczulona jestem na leszczyne, olche i brzoze a
              nad morzem mamy w wiekszoci lasy sosnowe smile....

co do wyjazdu z maluchem- to na forum sporo jest wypowiedzi mam, ktore ten
              pomysl bardzo chwala, ja z mala wybieram sie na caly czerwiec....
              • karolcia801 Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 05.05.05, 15:11
                Co do jaskini solnej jestem bardzo za!od 1.03.05 chodzimy do jaskini solnej w
                warszawie.poszłam tam bo córka (3lata)odkąd zaczęła chodzić do żłobkachorowała
                co 1.5 tyg,chodziłysmy na początku 2razy w tyg.seanstrwa 50min.na drugi dzień
                kaszel mijał całkowicie a przy wiekszym po paru dniach.katar też po paru
                dniach. do tej pory chodzimy tylko 1 w tyg.impreza kosztowna bo karnet na
                10wizyt kosztuje 140zł(za mnie bo dzieci do 3lat mają zadarmo),ale na leki w
                lutym wydałam znacznie więcej...od lutego córka nie choruje.oststni wpis w
                książecce zdrowia -28,02,2005 zdolna do żłobka-. Pani dr jak nas spotyka pyta
                się o grotę...mnie przez tydzień bolałą głowa, zatoki.przez 2 tygodnie miałam
                spływający katar, zatoki mi się oczyściły...córka ma alergię-jeszcze niewiemy
                na co dopiero idziemy do alergologa-objawia się kaszlem i suchą skóra na
                łokciach.po grocie kaszel mija, przesypia spokojnie noc!!!wierzcie lub nie ale
                ja w to wierzę...u nas są rezultaty...pozdrawiam
    • kasia9641 Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 05.05.05, 18:21
      A gdzie w Warszawie jest ta jaskinia solna?
      Lampki widziałam np. w Sadyba Best w sklepie z ekologiczną żywnością, stały
      sobie wysoko na chłodziarkach, chyba nie dekoracja wink Ceny niestety nie znam sad
      • mamajulitki Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 19.05.05, 18:34
        nie wiem gdzie ale poszukaj przez wyszukiwarke, te jaskinie maja swoje strony.
        Dzis czytalam wlasnie, ze dobrze dzialaja na alergie, zapalenia skory i egzemy!
        Dlatego mam pytanie do Krufty, pls napisz dokladnie jesli wiesz cos wiecej na
        temat badan nad lampkami solnymi i co mialas na mysli? pozdrawiam
    • jamila Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 19.05.05, 23:35
      I ja potwierdzam, ze lampka solna to nie jest kolejny wymysl. Szkoda, ze kruffa
      tak to deprecjonuje, bo chyba zbyt pochopnie.

Od przynajmniej dwoch stuleci rozne uzdrowiska (!) byly tam, gdzie sa solanki
      (ze nie wspomne o leczniczych kapielach w Mozru Martwym!). To sie nie zmienilo
      do dzis, podobnie jak wciaz propagowane kuracje nad morzem. Wiec chyba jasne
      jest, ze to musi dzialac.

My mamy od niedawna lampke solna (elekrtyczna). Doslownie po kilku minutach po
      zapaleniu powietrze w calym pomieszczeniu sie zmienia - robi sie lekkie,
      oddycha sie o wiele lepiej, a do tego czlowiek sie zaczyna swietnie czuc!
      Jest stwierdzone, ze (podobnie jak swieczki) lapmka jonizuje powietrze UJEMNIE,
      co jest szczegolnie korzystne dla zdrowia (w naturze wystepuje to wysko w
      gorach, a takze np. po burzy oraz nad morzem).

Wkleje maly fragment opisu dzialania lamp solnych:

"Nasze samopoczucie i sprawność w bardzo dużym stopniu zależą od składu
      powietrza, jakim oddychamy. Zawiera ono cząsteczki naładowane dodatnio i
      ujemnie - zwane jonami. Ich równowaga konieczna jest do tego, aby nasze
      samopoczucie było dobre.

Wszystkie otaczające nas urządzenia elektryczne:
      Telewizory
      Radioodbiorniki
      Grzejniki
      Klimatyzatory
      Monitory komputerów itp.
      są źródłem nadmiaru jonów dodatnich, tworząc tzw. smog
      elektryczny

LAMPA wykonana Z KRYSZTAŁU SOLI:

- naturalnie jonizuje powietrze (wzbogacając je w jony ujemne) i tym samym
      przeciwdziała niekorzystnej dla naszego organizmu jonizacji dodatniej. To
      sprawia, że jesteśmy lepiej dotlenieni.

Pomaga osobom cierpiącym na:
      -schorzenia tarczycy
      -schorzenia dróg oddechowych (angina, astma, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc)
      -bezsenność
      -reumatyzm
      -nadciśnienie tętnicze
      -choroby serca

Ma także właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze, dlatego też
      jest tak bardzo przydatna w domach alergików i palaczy

-działa odprężająco

-wycisza i łagodzi napięcie

-poprawia koncentrację

-Zmniejsza aktywność żył wodnych

Przypomne jeszcze, ze nie na darmow niektorzy lekarze ( wtym alergolodzy) radza
      robic dzieciom inhalacje z soli przy kaszlu i katarze (w tym alergicznym).

Osobiscie jestem zadziwiona dzialaniem tej lampki, bo jest natychmiast
      odczuwalne. Musze tylko zaczac je zapalac na noc (jeszcze tego nie robilam)
      Pozdrawionkasmile
    • agnieszka-i-oskar Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 20.05.05, 11:16
      Więc teraz wiem dlaczego przy telewizorze mama każe mi stawiać figurkę z bryłki
      soli z solanki w Ciechocinku.
      Sami mają lampkę o której piszecie od ok 30 lat (też przy telewizorze).
      Widziałam je w sprzedaży w Karpaczu w Jaskini solnej ale były kosmicznie
      drogie.
    • agata9991 Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 20.05.05, 11:45
      a ja swoją kupiłam w Reducie, na stoisku z "pierdołami".Kosztowała 62 zł-jest na
      prąd.
      • filipinka51 Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 22.05.05, 22:17
        Lampki solne mozna także kupić na Allegro; są dostępne w różnych wielkościach.
        Nie próbowałam jej jednak włączać na noc. Muszę spróbować !
        • mamajulitki Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 23.05.05, 09:12
          zobaczcie co znalazlam:
          Naukowcy opisując oddziaływanie atmosfery groty solnej na organizm ludzki
          przyjmują, że w naturalny sposób aktywuje ona układ neurosekrecyjny podwzgórza
          i kory nadnerczy, podobnie jak przedłużona terapia sterydowa, tyle, że
          pozbawiona szkodliwych skutków ubocznych.
          a tu jest jeszcze wiecej:
          www.counsellor.pl/waloryl.php
          no ale chcialabym zeby Kruffa sie wypowiedziala, bo troche to
          metne: "naukowcy..przyjmuja" )
          • mamajulitki Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 23.05.05, 09:23
            Oryginalna sól z Morza Martwego, którą nasycana jest woda w tężni i kaskadzie
            solnej odpowiada za efekty jakie uzyskujemy w leczeniu schorzeń
            dermatologicznych. Minerały osadzają się na skórze, po czym przenikają do
            komórek. Zniszczony naskórek złuszcza się, skóra staje się gładka, jędrna,
            lepiej ukrwiona. Dlatego taka metoda terapii zalecana jest w łuszczycy,
            atopowym zapaleniu skóry, trądziku.
            to tez analazlam
    • tomgorczynski Re: dzieki lampce solnej u nas super jest!!! 23.05.05, 13:21
      Obawiam się że autosugestia to silne narzędzie. Jeżeli uważasz że pomaga to OK,
      jednak najgorsze są niestety rozczarowania...Alergia jest tak naprawdę bardzo
      tajemniczą chorobą i jesli to Twoje lekarstwo to tylko się ciesz ,że udało
      sie. Ja jednak w takich przypadkach jestem sceptykiem. Cóż niewierny Tomasz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka