Dodaj do ulubionych

jest Pan dla Ślązaków bezlitosny;)

18.06.05, 22:16
Wielki Ślązak opisuje Ślązaków jako naród hipokrytów i alkoholkiów, a niemiecki Śląsk był nikczemny czyżby ostateczny cioś dla pruskiej legendy;)

''W "Cholonku" jest Pan dla Ślązaków bezlitosny. Opisał ich Pan jako hipokrytów, nałogowych alkoholików.

- Bo tacy właśnie byli. Zalewali się bimbrem, płodzili nieślubne dzieci, a potem szli do kościoła i wszystko było w porządku. Mój przyjaciel pisarz Horst Bienek opisywał Śląsk z zupełnie innej perspektywy - z punktu widzenia małego mieszczanina, który wychowywał się w cywilizowanej rodzinie. On, gdy dorósł, zrozumiał to, co dla mnie było jasne, gdy byłem małym chłopcem: że Śląsk był nikczemny, ale przez to barwny i piękny.

Jak zareagowali na "Cholonka" wysiedleni ze Śląska Niemcy?

- Byli wściekli. Za książkę zmieszali mnie z błotem. Twierdzili, że wszystko było na odwrót, że Śląsk był rajem na ziemi - i byłby, gdyby im go nie odebrano. Nie przejmowałem się tym.
Miał Pan polskich kolegów?

- Nie. Rodzice izolowali mnie od Polaków. Chodziło o bezpieczeństwo rodziny. Gdybym, nie daj Boże, nauczył się mówić po polsku i ktoś doniósłby o tym na gestapo, wtedy jako Polaków wysłano by nas do obozu koncentracyjnego.

Ślązacy w latach 30. popierali nazistów?

- Niestety. Bardzo wielu gorliwie popierało Hitlera i nowe porządki. Jeden z moich nauczycieli powiedział na przykład podczas wojny, że zostanę zagazowany, bo jestem zbyt cherlawy. Inni chowali głowę w piasek, usiłowali jakoś przeczekać, przeżyć. Oporu nie było. Ślązacy zresztą nigdy nie protestowali przeciwko władzy. Nawet mój ojciec usiłował się wkręcić do nazistów. Został nawet członkiem SA. Dostał mundur, pałkę, ale po tygodniu został biedak wyrzucony z organizacji. Nie mam pojęcia za co. W domu to był temat tabu. Pewno jak zwykle ojciec przesadził z piciem.''
Obserwuj wątek
    • arnold7 Re: jest Pan dla Ślązaków bezlitosny;) 18.06.05, 23:31
      I uo to sam uazi, bo to niy jes dlo goroli ani dlo niymcow:)))
      My momy richtig piastowsko myntalnosc - chlac i dupic, a rowno!
      • arnold7 Re: jest Pan dla Ślązaków bezlitosny;) 18.06.05, 23:41
        No i co wielkipolskislasku, jestes Slazakiem, takim cholonkowym, jak jo abo
        Janosz?

Wom zas trza uopatologitschnie - Slonzoki poradzom durs lachac sie ze sia, wom
        jes to mocka uobce, Dojczom zza Uodry tysz.
        • rodak3 Re: jest Pan dla Ślązaków bezlitosny;) 18.06.05, 23:45
          arnold7 napisał:

> No i co wielkipolskislasku, jestes Slazakiem, takim cholonkowym, jak jo abo
          > Janosz?
          >
          > Wom zas trza uopatologitschnie - Slonzoki poradzom durs lachac sie ze sia,
          wom
          > jes to mocka uobce, Dojczom zza Uodry tysz.

Co to za idiota z ciebie
        • Gość: ! Re: jest Pan dla Ślązaków bezlitosny;) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.05, 00:35
          arnold7 napisał:
          > Wom zas trza uopatologitschnie - Slonzoki poradzom durs lachac sie ze sia,
          > wom jes to mocka uobce, Dojczom zza Uodry tysz.

nie obrazaj Niemcow aus Krappitz O/S!
          • arnold7 Re: jest Pan dla Ślązaków bezlitosny;) 19.06.05, 00:43
            Gość portalu: ! napisał(a):

> arnold7 napisał:
            > > Wom zas trza uopatologitschnie - Slonzoki poradzom durs lachac sie ze sia
            > ,
            > > wom jes to mocka uobce, Dojczom zza Uodry tysz.
            >
            > nie obrazaj Niemcow aus Krappitz O/S!

Jo niy ta Uodra miou na mysli:)
            • Gość: ??? Re: jest Pan dla Ślązaków bezlitosny;) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.05, 01:22
              ?
              nie ta odra?
        • wielkipolskislask Re: jest Pan dla Ślązaków bezlitosny;) 19.06.05, 07:09
          arnold7 napisał:

> No i co wielkipolskislasku, jestes Slazakiem, takim cholonkowym, jak jo abo
          > Janosz?
          >
          > Wom zas trza uopatologitschnie - Slonzoki poradzom durs lachac sie ze sia, wom
          > jes to mocka uobce, Dojczom zza Uodry tysz.

To, że nie chleję i jestem abstynetem to zaraz nie jestem Gorolem abo Ślązakiem;) choć z tego co słyszałem najlepsi w chlaniu z Słowian są Ruscy;)
          Dupcyć dupczę to pewnie jestem półgorolem-półślązakiem;)))
    • arnold7 Re: jest Pan dla Ślązaków bezlitosny;) 18.06.05, 23:49
      Hehe:) I co na to poradzicie? Niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiic!!!!! Nawet sie zalogowac
      jako arni niy umisz:)))

• Gość: ballest Arni jestes teros czezwy???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 23:51

--
        Pyrsk
        Ballest
        • arnold7 Re: Arni jestes teros czezwy???? 18.06.05, 23:55
          Zaloguj sie jako Ballest, ale chyba nie jestes taki mocny w tym temacie
          (logowania) podciepie:))
          • Gość: ballest Re: Arni jestes teros czezwy???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 23:57
            Niy moga sie logowac,bo gorole zmieniyuy mie chasuo

--
            Pyrsk
            Ballest
            • arnold7 Re: Arni jestes teros czezwy???? 19.06.05, 00:00
              Gość portalu: ballest napisał(a):

> Niy moga sie logowac,bo gorole zmieniyuy mie chasuo

Nie buduj zdania w ten sposob, od razu wychodzi ktos Ty:)

>
              > --
              > Pyrsk
              > Ballest
              • Gość: slezan To gorol! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 00:04
                • arnold7 Re: To gorol! 19.06.05, 00:06
                  brawo, moze teraz wilym abo silesia7?
                  • Gość: gizd Wilym und Silesia to chyba jedno i to samo:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 00:07
                    • arnold7 Re: Wilym und Silesia to chyba jedno i to samo:-) 19.06.05, 00:10
                      Ozywiscie i nie tylko:)))))

W sumie to tylko tu jest jeden z nas, reszta nie ma dostepu do
                      internetu:))))))))))
                      • Gość: ! Re: Wilym und Silesia to chyba jedno i to samo:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 00:11
                        ja Arni, mosz recht!
                        • arnold7 Re: Wilym und Silesia to chyba jedno i to samo:-) 19.06.05, 00:14
                          W pewnym sensie tak:)))
            • builder Re:wypad =i to szybko! 19.06.05, 01:32
              Gość portalu: ballest napisał(a):

> Niy moga sie logowac,bo gorole zmieniyuy mie chasuo
              >
              > --
              > Pyrsk
              > Ballest

wypad s`mieszny czlowieczku,
            • sloneczko1 Re: podroba to je a niy Ballest 19.06.05, 01:50
        • reden6 Re: Arni jestes teros czezwy???? 18.06.05, 23:58
          www.republika.pl/kollmann/mw.jpg
          • Gość: reden5 Re: Arni jestes teros czezwy???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 00:03
            roh hozuf miszcze!
            • reden6 Re: Arni jestes teros czezwy???? 19.06.05, 00:22
              www.republika.pl/kollmann/mw2.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka