Dodaj do ulubionych

Ranking krakowskich przedszkoli

25.08.05, 16:32
Co prawda jest zestawienie przedszkoli w krakowskim dodatku GW - ale nie ma
tam miejsca nawrażenia spostrzeżenia rodziców.
z kolei na forum przedszkola dominują placówki stołeczne, dlatego może warto
zrobić takie zestawienie - z plusami i minusami placówek, ewentualnymi
uwagami, radami, przestrogami dla nowych rodziców, watpliowsciami i
spostrzeżeniami i pytaniami?
Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • mgosz Jestem za!!! 25.08.05, 20:09
      Witam,
      Jestem bardzo zainteresowna takim "rankingiem", sama powoli zaczynam sie
      rozgladac za przedszkolem dla mojego syna. Bede powoli odwiedzac kolejne
      przedszkola i moge pozniej podzielic sie swoimi uwagami.
      Fajnie by bylo, gdyby dziewczyny, ktorych juz dzieci chodza do przedszkola
      poprostu w kilku slowach opisalo swoje przedszkole.
      pozdrawiam
      Magda
    • e-go Re: Ranking krakowskich przedszkoli 01.09.05, 13:10
      cześć smile
      to ja zacznę - oto nasze przedszkole:
      www.przedszkole82.aplus.pl
      przedszkole nr 82 ns ulicy Głowackiego - poczytajcie sobie smile

mój synek trafił tam jak miał 3 latka i od tej pory jest to jego drugi dom smile
      teraz już jest w najstarszej grupie...
      nie będę zachwalać pań wychowawczyń ani pani kierowniczki - napiszę tylko, że
      dzieci nie chcą wychodzić do domu smile
      w zasadzie wszystko, co jest opisane na stronie www jest jak najbardziej zgodne
      z prawdą i naprawdę czujemy się tam bardzo dobrze i dzieci i rodzicesmile
      a najważniejsze, że synek bardzo lubi tam przebywaćsmile
      ma dużo zajęć plastyczno-muzyczno-teatralnych i ogród w tórym można dać upust
      nadmiarowi energii... organizowane są zajęcia z rodzicami, typu wspólne
      robienie stroików świątecznychsmile
      rodzice biorą czynny udział w życiu przedszkola (jeśli tylko mają na to
      ochotęwink
      to tak ogólnie, bo pisać można by było bardzo dużo
      gorąco polecam
      odpowiem na wszzystkie pytania w miarę moich możliwości
      mama Filipka
      • totet7 Re: nr 82 na Głowackiego 01.09.05, 16:48
        To przedszkole to koszmar. Moja córcia trafiła tam w marcu 99' mając 2 latka i
        10 mcy. Być może od tamtegoi czasu coś sie zmieniło nha +, ale moje
        doświadczenia są niestety jak najgorsze. Po przerwie wakacyjnej posłalismy pon
        ownie Olę do tego przedszkola i począwszy od wrzesnia dop grudbnia 99'
        zaliczyła 4 kuracje antybiotykowe, ospę a co najgorsze złapała tam glistę
        ludzką, którą zwalczaliśmy pół roku w Prokocimiu. Przedszkole jest brudne ( dla
        podreperowania finansów wynajmuje się pomieszczenia na różne kursy itd. a więc
        przewija się tam sporo obcych ludzi), grupy są przeładowane i panie nie mają
        czasu dla wszystkich dzieci. Praktycznie co drugi dzień wręczano mi zabrudzoną
        bieliznę mojej małej z komentarzem, że znowu nie zdążyła, a nigdy wcześniej nie
        miała problemów z załatwianiem swoich potrzeb. Zawstydzano w ten sposób na
        szerszym forum młodsze dzieci przed starszymi. Do dziś widzę te koszmarne
        plakaty napisane szerwonym flamastrem i powieszone na głównych drzwiach: " W
        przedszkolu panuje owsica. Prosimy o kontrolę dzieci na własny koszt"... Nie
        kontrolowano u dzieci mycia rąk, wspólne zabawki załatwiały resztę. Od nowego
        roku posłałam małą do innego przedszkola, które natychmiast polubiła. I do dziś
        pamiętam, jak w drodze do przedszkola na skrzyżowaniu krzyczała, żebyśmy nie
        jechali do starego przedszkola, tylko skręcali do nowego. Przedszkole
        faktycznie ma ogródek, ale znajduje się on praktycznie na środku skrzyżowania
        Głowackiego z Bronowicką, gdzie ruch jest ogromny. Cóż to więc za przyjemność
        spędzać wolny czas w spalinach?
        A miało być tak pięknie... Obiecywano mi, że w związku z bliskością WSP
        praktykanci realizuja nowe, kreatywne programy z dziećmi, grupy sa małe, itd.

A o pani kierowniczce mogę powiedzieć tylko tyle, że od marca do grudnia
        widziałam ją zawsze w tej samej jednej granatowej bluzce i czarnych
        spodniach...

totet
        • anulla1 Re: nr 82 na Głowackiego 02.09.05, 13:38
          Co do tego przedszkola na głowackego, miałam tam praktyki, jestem absolwentką
          akademi pedagogicznej- nie dajcie sie zwieść reklamie, że praktyki syudenckie
          to na korzyść dzieciom, wiadomo studenci muszą sie uczyć. Wiadomo że
          przykładają siedo zajęć robią piękne pomoce nukowe. Ale prwda jest taka że to
          są obce osoby, dzieci sie ich mogą bać, do tego nie mają doświadczenia śa
          zdenerwowni- bo zawsze praktyki student jest obserwowany przez Nauczyciela i
          resztę grupy. I tudno żeby student wdrażał nowe metody naucznia gdy ma jedne
          zajęcia w semestrze w danej grupie wiekowj...
          A swoją drogo mnie to przedszkole sie nie podobało, dla mnie sprawiało wrażenie
          zaniedbanego w porównaniu do innych w których miałam praktyki i gdzie
          pracowałam- to było 2lata temu więc mogło sie coś tam zmienić.
        • jeangrey Re: nr 82 na Głowackiego 04.09.05, 08:23
          > A o pani kierowniczce mogę powiedzieć tylko tyle, że od marca do grudnia
          > widziałam ją zawsze w tej samej jednej granatowej bluzce i czarnych
          > spodniach...

To straszne. uncertain

Mam wrażenie, że w tym momencie się czepiasz. Nie każdy ma szafę pełną ubrań.

JG
        • e-go Re: nr 82 na Głowackiego 12.09.05, 21:58
          jestem zaszokowana Twoją opinią....
          to, że dziecko choruje w przedszkolu, to przecież standard - niestety
          ale to w zasadzie wina rodziców, bo przyprowadzają chore dzieci do przedszkola -
          kaszlące, siąpające noskiem, niedoleczone... i jedynym efektem tych poczynań
          jest zarażanie innych dzieci
          ale glista ludzka z przedszkola ??!! skąd ta pewność ??
          przedszkole jest sukcesywnie remontowane - ostatnio zakończono remont holu, bo
          był rzeczywiście okropny - ale budynek ma prawie 100 lat, więc nie można
          porównywać go z nowymi przedszkolami np. na hucie
          sale są czyste i ich wystrój zależy od inwencji nauczycielek....
          no i jest rok 2005 a nie 1999
          ogród jest oddzielony od ulicy wysokim parkanem który chroni od kurzu i hałasu
          i nie ma praktykantek z wsp
          a poza wszystkim - czasami nawet w najwspanialszym przedszkolu nasze dziecko
          moze nie czuć się dobrze, więc trzeba go jak najszybciej przenieść do innego
          a nie doprowadzać do histerii sad

a nam się tam podoba i już smile
          trafiliśmy na mądre panie nauczycielki i najważniejsze, że mały czuje się tam
          dobrze
          • edziecko_ulcik Re: nr 82 na Głowackiego 13.09.05, 07:57
            e-go - moje dziecko też tam chodzi ..za chwilę zacznie chodzić też drugie .. i
            jestem również bardzo zadowolona smile wg mnie jest fajnie .. nie chciałabym
            zresztą żeby moje dziecko chodziło do plastkiowego i sterylnie czystego
            (nowoczesnego ) przedszkola .. a poza wszystkim opieka Pań przedszkolanek jak i
            Dyrekcji .. jak dla mnie BOMBA !!!!
            • bomba001 Re: nr 82 na Głowackiego 21.02.06, 08:31
              moje dziecko tez tam chodzi! jest super! nie mam wiekszych zastrzeżeń. fajny
              ogródek, choć blisko ulicy, bardzo fajne panie. nie czepiają się, moj synek
              zaczął chodzic jak miał 2,5 roku i od razu sie zaaklimatyzował. dobre jedzenie
              (tak mówi mój syn totalny niejadek). wyglądowo: takie sobie, ale robia w nim
              remont- to nie ich wna, tylko braku funduszy od miasta. mały bardzo sie dobrze
              w nim rozwija, fajne zajecia. a ten plakat etc: taka jestprawda, dzieci mają
              wszawicę ostatnio, owsice etc pewnie też. przecież to nie wina przedszkola! a
              dyskretne szeptanie do ucha dowielu rodziców nie przemawia. jak wam sie nie
              podobało, todzieci przenieśliście. z moich spstrzeżeń: wiekszość dzieci,
              przenoszonych przez rodzicówz przedszkola do przedszkola to sie po prostu do
              przedszkola jeszcze nie nadaje. algordzice maja na...e wgłowie. polecam ich
              stronkę:www. przedszkole82.aplus.pl. jest duzo dzieci innych kultur,
              dwujęzycznych
        • bomba001 do totet7 21.02.06, 08:37
          jeszcze jedno. to, że dziecko histeryzowało i chorowało: to wina dziecka, a nie
          przedzskola. wszystkie dzieci zaczynają chorowac jak ida do przedszkola,
          rodzice powinni byc na to przygotowani. a z tymi kursami to bzdura: żadnych
          kursow nie ma! mieszkam obok, to bym wiedzaiła! w mieście wszystkie przedszkola
          sa przeładowane. maja obowiązek zapisac 25 dzieci, z tego chodzi ok 18. mycie
          rąk: ja nie jestem maniaczką, ale moj syn nauczył sie w przedszkolu myc je co
          chwilę! twoje dziecko po prostu (podobnie zresztą jak ty) nie było przygotowane
          do nauki w przedszkolu. pewnie, w prywatnych jest inaczej.ale to inna para
          kaloszy. okropne oskarżenia, na bardzo niskimpoziomie,
    • cesarus Re: Ranking krakowskich przedszkoli 01.09.05, 21:09
      a ja zapisałam dziecko do zwykłego przedszkola, najbliżej mnie i mały jest
      bardzo zadowolony. w maju i czerwcu poszedł na próbę i spodobało mu się. w
      związku z tym nie szukałam już niczego nowego. Panie są bardzo miłe, mnóstwo
      zabawek, klocków, układanek. Sale duże, bardzo jasne (na dwóch ścianach same
      okna) i czyste. Nikt dzieci do niczego nie zmusza, są dodatkowe zajęcia
      (włącznie z jogą dla dzieci starszych) - przynajmniej w tamtym roku, jedzenie
      dostosowane do potrzeb - moje dziecko jest alergikiem i gotują czasem specjalnie
      dla niego. Nie zmuszają dzieci do spania, panie pomagają w jedzeniu,w łazience i
      ubikacji. Przebierają gdy jest taka potrzeba. Duży ogród do harców. Może jedyny
      minus to mało zabawek na placu zabaw, ale za to wiele drzew, piękna zieleń,
      pagórki, daleko od drogi, w środku osiedla. A co najważniejsze, to to, ze małemu
      się podoba i zawsze płacze gdy po niego przychodzę i mówi "mama idź!"
      to jest przedszkole samorządowe 112 w hucie.
      pozdrawiam
      ania
    • martamaria10 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 02.09.05, 15:56
      A czy ktoś może napisać na temat przedszkoli na ul. Rajskiej i Dużej Górze, ew.
      SS. Urszulanek na Starowiślnej?
      Pzdr, Marta
      • bea-sjf Re: Ranking krakowskich przedszkoli 02.09.05, 23:16
        Przedszkole na Rajskiej jest mocno zachwalane przez moich znajomych - starsza
        ich córeczka właśnie je ukończyła i wraz z całą grupą z przedszkola "przeniosła
        się" do pobliskiej szkoły .Popytam dokładniej jak tam jest smile
        • mamaadama4 Re: Przedszkole 105 oś.Spółdzielcze 03.09.05, 12:56
          Adaś zaczął tam chodzić rok temu. I nie było najmniejszych problemów z
          adaptacją - zasługa w tym niewątpliwa świetnych opiekunek. Myślę, że
          najwazniejszą rolę w tym, że przedszkole jest na medal odrgrywa pani dyrektor -
          bradzo się stara a co najwazniejsze jest efektywna.
          Przedszkole ma duży teren zielony wokół, oprócz tego za ogrodzeniem jest drugi
          plac zabaw, alejki, trawniki itp. Ulice są w znacznym oddaleniu. Można zapisać
          tam dziecko alergiczna i ustalić dietę (Adaś jest alergik pokarmowy, mają też
          dziecko z celiaklią). Nad dziećmi i z dziećmi się pracuje. Adaś był noga z
          rysowania, a na koniec roku dostałam piękną samodzielnie narysowaną laurkę.
          Panie potrafiły znaleźc "system motywacyjny" który mobilizował dość niesforną
          grupę. Dzieci się nie nudzą, jest dużo twórczych zajęć. Można dziecko zapisać
          na zajęcia dodatkowe - taniec, angielski, ceramika.
    • goelka Przedszkole nr 77 07.09.05, 09:58
      Moja córka od początku września chodzi do przedszkola nr 77. Na razie nie mogę
      za wiele sama powiedzieć o nim, ale wrażenie jakie odniosłam po kilkudniowym
      kontakcie jest bardzo pozytywne. Moje dziecko chodzi do najmłodszej grupy, w
      której niestety ciągle trwa kryzys i płacz zostwianych maluchów. Ale mam
      nadzieję, że szybko się skończy.
      O samym przedszkolu słyszałam dobre opinie, odnoszące się zarówno do sfery
      opiekuńczej jak i dydaktyki przedszkolnej. Poza tym w przedszkolu jest
      czyściutko, swieżo odnowione i kolorowe sale są dobrze wyposażone. Przy
      przedszkolu znajduje sie duzy ogród - plac zabaw, do którego dzieci codziennie
      wychodzą na spacer.
      Więcej napiszę, kiedy moje dziecko na dobre się zaadaptuje i bliżej poznamytę
      placówkę.
    • uffa1 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 07.09.05, 22:19
      Moja coreczka chodzi do przedszkola na ul. Kobierzynskiej. Jest to prywatne
      przedszkole prowadzone metoda Waldorfska. Ola jest baaardzo zadowolona i nam
      jako rodzicom rowniez sie ono bardzo podoba.
      Nie ma tam plastikowych zabawek, natomiast jest masa drewnianych zabawek
      (bardzo czesto robionych przez dzieci i wychowawcow) i wszystko czym chcialyby
      sie bawic dzieci.
      Dzisiaj moja corka z wypiekami na twarzy opowiadala jak to gotowali wspolnie
      kompot (chyba nikt jeszcze nie opowiadal mi z takimi emoacjami jak to myl
      sliwki), czwartek to dzien pieczenia buleczek (zaczynaja od zmienielnia
      ziarna smile).
      I jeszcze jedno, niewazne jaka pogoda, 1,5h dziennie spedzaja na ogrodzie. Na
      deszczowe dni maja zakupione takie kombinezony, ktore nie przemakaja.
      • anna.michal Re: Ranking krakowskich przedszkoli 07.09.05, 23:07
        Możesz dać bliższe namiary na to przedszkole - Kobierzyńska jest dość długa. smile
        Napisz coś więcej - cena, spanie, posiłki, zajęcia dodatkowe.
        • beata214 Rajska 08.09.05, 10:06
          Moje dziecko tam chodzi ale zeby jakos chetnie pedzilo to nie powiem, chociaz
          to juz 3 rok. Dwa razy zlapalam opiekunke jak ja szarpala, a raz odebralam
          calkiem chore dziecko z 39C goraczki bo zadna z pan nie zauwazyla!Znajoma
          wypisala corke gdyz panie kompletnie zastraszone przez p. dyrektor (owszem
          bardzo obrotna)kazaly malej po powrocie z choroby (grupa maluchow)uzupelniac
          braki w ksiazeczkach podczas gdy inne dzieci sie bawily. Jest czysto, ciekawe
          zajecia ale i gloryfikacja rodzicow ktorzy potrafia wiele "zalatwic". Zreszta
          slyszalam takie opinie ze do przedszkola sa przyjmowane dzieci "dobrze
          pracujacych rodzicow". Moje dziecie nadal tam chodzi i pewnie chodzic bedzie z
          uwagi na lokalizacje. A poza tym nie wierze ze jakakolwiek placowka jest w
          stanie zastapic dziecku pobyt w domu.
        • uffa1 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 08.09.05, 22:01
          Jest to przedszkole od 9.00 do 14.00. Miedzy 11.00 a 12.00 jest posilek (jest
          to cos pomiedzy sniadaniem a obiadem, zawsze cieple). Nie ma zajec dodatkowych,
          ani spania. Koszt 340zl. Moim zdaniem bardzo warto, bo jeszcze nie spotkalam
          ludzi, ktorzy to przedszkole prowadza z takim zapalem i fajnym podejsciem
          pedagogicznym.
          Przedszkole jest na ul. Kobierzynskiej 174a, jak dla mnie jest to ul.
          Spychowicza (wjezdza sie w ta ulice i na koncu tej uliczki jest ten budynek).
          • asa_32 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 09.09.05, 15:11
            A czy ktoś ma jakieś doświadczenia z przedszkolem na ul.Bema ?
          • anna.michal Re: Ranking krakowskich przedszkoli 12.09.05, 23:16
            dzięki
            • pilocik2 Re: Nr 23 na skotnickiej 13.09.05, 08:33
              Może ktoś ma doświadczenia z przedszkolem nr 23 na skotnikach.Posłałam tam
              dziecko i osobiście jestem chwilowo zadowolona.Zobaczymy jak będzie dalej i czy
              dużo sie nachodzimy czy więcej przechorujemy.
              Przedszkole jest ładne, czyste, kolorowe.dzieci jedzą w oddzielnej sali,panie
              jak do tej pory -miłe.
              Może jednak ktoś ma więcej doświadczenia z tą placówką.Będę wdzięczna za jakieś
              informacje( oby pozytywne)
              • marzek2 Re: Nr 23 na skotnickiej 13.09.05, 11:27
                Jeśli ktoś byłby zainteresowany informacjami nt przedszkola integracyjnego na
                ul.Ludwinowskiej koło hotelu Forum chętnie służę, piszcie na priv. Mam tam
                dziecko już 2 rok i jestem bardzo zadowolona.
          • paula919 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 23.09.15, 19:18
            Witam
            Moje dziecko chodziło cztery lata do Przedszkola Bajka na Skośnej, byłam bardzo zadowolona, Mały też, różnica w przedszkolu prywatnym, a państwowym jest kolosalna, jeszcze raz bym wybrała prywatne, dzieci jeżdzą na wycieczki, mają bogaty wachlarz zajęć dodatkowych, Bajka na Skośnej dopasowywuje się do rodzica, jeśli jest dziecko z alergią, kuchnia ustala diete, nie ma z tym problemu, dzieci duzo czasu spędzaja na powietrzu, maja ogromny ogród, gdzie dzieci bawia się bezpiecznie.
      • k1w0 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 14.09.05, 11:16
        uffa1 nie napisałaś tylko, że to nie jest przedszkole przeznaczone dla
        normalnie pracujących rodziców. Działa od 9.00 do 14.00.
        • uffa1 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 14.09.05, 17:26
          k1w0, owszem napisalam w drugim poscie.
    • kartoflanka Re: Ranking krakowskich przedszkoli 14.09.05, 10:32
      Czy ktos cos wie o przedszkolu muzycznym na ul.pilotów 1? Ciekawa jestem czy to
      prawda, ze jesli chce się posłac dziecko do szkoły muzycznej dobrze jest
      zapisać je do tego przedszkola.

Moja córka chodzi teraz do przedszkola Jasia i Małgosi na os.Teatralnym. Jest
      to malutkie prywatne przedszkole, polecam. Panie sa bardzo mile a dzieci
      zadowolone. Jak na przedszkole prywtne ceny tez nie sa zbyt wysokie. Wady to:
      mala powierzchnia przedszkola i plac zabaw ogolnodostepny, ale bardzo blisko.
      • pilocik2 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 14.09.05, 21:12
        otworzyli filie na zamiejskiej.ładnie mają w srodku a cenowo 390 zł
        miesięcznie.plac zabaw w ogródku, bo przedszkole jest w duzym domu.dopiero sie
        rozkręcali.
        • asa_32 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 14.09.05, 23:41
          Posłałam syna do przedszkola na ul.Bema. Mam maluszka także pierwsze dni to
          horror. Mój syn po drugim dniu pobytu w przedszkolu zaczął żalić się, że pani
          nakrzyczała na niego, bo nie chciał zjeść obiadku. Nie należę do osób, które
          łatwo poddają się ale chyba daruję sobie to przedszkole.

• tallita samorządowe nr 44 (ul. Żuławskiego - Nowy Kleparz) 15.09.05, 10:25
            Bardzo sobie chwalimy smile
            Córcia chodziła tam kilka miesiecy w zeszłym roku i teraz od wrzesnia.
            Ogladałysmy tez inne w okolicy i tam spodobało nam się najbardziej.

5 grup, nie są przepełnione

Jest osobna sala do gimnastyki (poniewaz jest na dole, tam zbierają sie dzieci,
            gdy rano przychodzą - zeby nie siedziały po 1-2 w salach)
            Osobna jadalnia smile
            Maluchy mają osobne sale do zabaw i do spania (lezakowania)
            Sale są duże, przestronne.

Przedszkole miesci się w kamienicy, dzieci wychodzą na wewnetrzne podwórko (nie
            jest to może najlepszy pomysł, ale z przedszkoli w centrum to chyba i tak
            najlepsze rozwiazanie)

Bardzo miłe sa zarowno panie nauczycielki, jak i tzw. woźne.
            Nie zmuszają do jedzenia, ale pytają i gdy rodzice się zgodza to wtedy dopiero
            pomagaja dzieciom jeść. Mówią czy zjadło czy nie.
            Pilnują mycia rąk.
            Zwracają uwagę na to, jak dziecko adaptuje się w nowej grupie, rozmawiają z
            rodzicami.

Co do programu na ten rok i współpracy z rodzicami w organizowaniu róznych
            imprez (grupa 4-latków) bede mogła napisać za jakiś czas.

Zdarzały nam się przeziębienia itp. ale nic z poważniejszych chorób. Zobaczymy
            jak bedzie jesienią, na razie jest OK

Jedyny problem, gdy przyjdę po dziecko zbyt wcześnie wink bo nie chce wracać do
            domu.

Chętnie odpowiem na pytania
            • amb25 Re: samorządowe nr 44 (ul. Żuławskiego - Nowy Kle 15.09.05, 15:35
              Czy możesz napisać jakie macie np. zajęcia dodatkowe, czy są jakieś wyjścia ,
              jak prowadzone sa zajęcia? o i jakie sa koszty tego przedszkola (wszystkie
              opłaty, łącznie z zajęciami dodatkowymi)? Ile dzieci jest w grupie? Czy były
              probley z przyjęciem (więcej chętnych niż miejsc)?
              W tym roku posłałam mojego dzidziusia do prywatnego - bo najbliżej i nie
              chciałam go nigdzie wozić, a wiadomo jaka sytuacja jest z przedszkolami na
              Ruczaju. Ale na przyszły rok zastanawiam się nad przeniesieniem go do jakiegoś
              państwowego przedszkola, bo do takich mam jednak większe zaufanie. Tylko, że on
              jest spokojny i dzieci wszystko mu zabierają.
              Jakie jeszcze przedszkola w Centrum odwiedzałaś i dlaczego Ci nie odpowiadały?
            • sylwinka_b Re: samorządowe nr 44 (ul. Żuławskiego - Nowy Kle 10.08.06, 15:09
              Czy mozesz podac jakis prywatny kontakt. Chsialabym znac wiecej szczegolow o
              tym i o innych przedszkolach w okolicy, ktore ogladalas. Jak mozezsz prosze o
              kontakt na priva: spbinki@op.pl. Z gory dzieki
    • nemezis9 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 15.09.05, 21:24
      witam, za rok chce poslac core do przedszkola, najblizej mam Krasnoludki na
      Turniejowej, czy mozecie cos o nim napisac?
      • sowa_hu_hu a jakie przedszkole w okolicach prądnickiej??? 15.09.05, 22:00

• sowa_hu_hu ile przed musze zapisać dziecko? rok? pół roku? 15.09.05, 22:00

• tallita nr 44 i ogólne wskazówki ;-) 16.09.05, 09:48
          Zapisy do przedszkoli samorządowych są od 1 kwietnia (na nastepny rok szkolny)

Koszt przedszkola samorządowego (na przykładzie przedszkola nr 44):
          1. czesne 101,70 zł (przy jednym dziecku, 100% odpłatnośc)
          2. stawka zywieniowa - 4,50 dziennie (na Żuławskiego), w razie nieobecności zwrot
          3. komitet rodzicielski - 70 zł na rok (ale można zadeklarować mniej lub więcej
          w zaleznosci od mozliwości)
          4. "wyprawka" - 40 zł na rok
          5. ubezpieczenie 37 zł za 12 miesięcy (dziecko bedzie ubezpieczone równiez przez
          okres wakacji, do końca wrzesnia 2006)
          6. w praktyce obowiązkowa rytmika - 7 zł na miesiąc

dodatkowo (nieobowiazkowo)
          - religia (4 latki jeszcze nie mają)
          - angielski 150 zł semestr
          - zajecia plastyczne dla 5 i 6 latków - nie wiem za ile
          - w budunku przedszkola działa "Preludium" studium umuzykalniające - zajecia po
          południu

W przedszkolu samorządowym moze byc do 25 dzieci w grupie, tam jest ok. 20. Nie
          ma problemów z przyjeciem, jest np. sporo mam niepracujących co w innych
          przedszkolach byłoby dyskwalifikujące. (Ale wolne miejsca to cecha wszystkich
          chyba przedszkoli w centrum, bo mało tu dzieci)

Ogladałam też przedszkole przy Ul. Westerplatte - nie podobał mi sie ogródek
          przy ulicy, dzieci musza wyjsc z budynku, isc chodnikiem i przejsc przez ulice,
          zeby do niego dojść.
          Przedszkole przy ul. Kopernika - nie mam konkretnych zastrzeżen, po prostu przy
          Żuławskiego bardziej się nam podobało smile
          Przy ul. Mazowieckiej (chyba) - jest duzy ogródek (chociaz ogladałam go w marcu
          i wyglądał ponuro), ale dla nas to za daleko
          • sowa_hu_hu Re: nr 44 i ogólne wskazówki ;-) 16.09.05, 10:35
            kurcze - nawet nie wiem gdzie są te ulice...

a co do zapisów to mam rozumieć że aby mały mógł pójść w przyszym roku to będe
            go musiała zapisać w kietniu 2006? czy trzeba było zapisywac tej wiosny???
            ale tępa jestem smile
            • tallita zapisy 16.09.05, 11:14
              żeby iść teraz (we wrześniu 2005) zapisać trzeba było w kwietniu 2005 (zapisy w
              kwietniu, potem są przydzielane miejsca - u nas nie było problemu, przyjeto
              wszystkich chętnych)

Zwiedzałysmy przedszkola w marcu. Mankamentem dla mnie było to, ze w branych
              przez nas pod uwage przedszkolach były tzw. dni otwarte, ale dopiero w lecie,
              czyli faktycznie już dla zdecydowanych rodziców i zapisanych dzieci sad

Nam się udało, ponieważ były miejsca, dołączyć do grupy w trakcie roku szkolnego
              (od kwietnia własnie)

W kwietniu 2006 będą (tak myslę) zapisy na rok szkolny 2006/2007, czyli od
              wrzesnia 2006 do czerwca 2007
              smile)

Powodzenia !! smile))
          • sowa_hu_hu a jakieś przedszkole blisko prądnickiej-narutowicz 16.09.05, 13:11

• goelka Re: a jakieś przedszkole blisko prądnickiej-narut 16.09.05, 13:56
              Sowa spójrz moze tutaj, cała lista przedzkoli samorządowych:
              miasta.gazeta.pl/krakow/1,35801,2539602.html
              i prywatnych
              miasta.gazeta.pl/krakow/1,35803,2540532.html
            • gruszka72 Re: a jakieś przedszkole blisko prądnickiej-narut 17.09.05, 20:56
              Witaj, mieszkamy na Żabińcu, moje dwie córcie chodzą do przedszkola nr 83 przy
              ul Lekarskiej (praktycznie przecznica z Prądnickiej), w przyszłym roku powędruje
              tam też pewnie mój najmłodszy synek. Generalnie jestem z tego przedszkola
              zadowolona (atutem jest duży ogród, przedsiębiorcza i dbająca o rozwój miejsca
              dyrektorka). Dużo zależy od tego, na jaką panią trafi dziecko. Moja starsza
              córcia ma bardzo udany zestaw pań (jedna jest wręcz idealna - bardzo serdeczna i
              wspierająca dzieciaki, łączy mądre podejście z ogromną pomysłowością).
              Natomiast młodszą Madzię przeniosłam do innej grupy, bo jedna z pań budziła moje
              duże obawy co do delikatnie mówiąc umiejetności radzenia sobie z własną
              agresją... Teraz to przedszkole niestety mocno się zagęściło , ponieważ w
              wakacje szatnię przerobiono na dodatkową salę. No cóż finanse...
              Najlepszą opinię wystawiają same dzieciaki - moja 4,5 letnia Julka co rano
              dopytuje kiedy pójdziemy do przedszkola, 3,5 letnia Madzia teraz startuje z
              chodzeniem, więc jeszcze przeżywamy, nieuniknione pewnie w jakimkolwiek miejscu
              bóle rozstania.
              pozdrawiam, Aga
      • moni73 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 16.09.05, 12:24
        nemezis, ja tez mam tam blisko ale nie zdecydowalam sie 3 letniej corki tam
        poslac w tym roku. Napalilam sie na to przedszkole- bo nowe, czyste, ladne, ale
        po 2 wizytach tam odpuscilam...
        Ciasno, dzieci nie maja wlasnego placu zabaw, chodza na osiedlowy, panie
        sprawiaja wrazenie niekompetentnych i znudzonych. Naszlam je znienacka- po
        prostu weszlam do grupy do korej mialaby chodzic moja corka i zastalam dwie
        mlode osoby siedzace w kacie na dywanie, i bawiace sie komorkami, a dzieci w
        tym czasie tlukly sie po glowach, czesc ryczala przy stoliku. Zareagowaly
        dopiero jak weszlam....
        Wiem ze sa rodzice zadowoleni z tego przedszkola, ale ja dalam spokoj...
        Zapisalm mloda w efekcie koncowym do najstarszej grupy zlobkowej.
        Tam bedzie przez rok, potem pojdzie do przedszkola prowadzonego przez siostry
        nazaretanki (niestety jest dopiero od 4 lat)Chodzil tam moj syn 3 lata i uwazam
        ze jest swietne. Przedszkole miesci sie niedaleko petli autobusowej, przy
        klasztorze
        • moni73 Krasnoludki na Kurdwanowie 16.09.05, 12:25
          Moj poprzedni post dotyczyl tegoz wlasnie przedszkola
          • nemezis9 Re: Krasnoludki na Kurdwanowie 17.09.05, 21:07
            Moni, dziekuje, chyba zrezygnuje w takim razie, a to przedszkole u nazaretanek
            (nota bene vis a vis mojego bylego liceumwink) jest od 4 r ż? a nie wiesz czy sa
            jakies grupy dla maluchow? albo zajecia z rodzicami?
        • nataszat Re: Ranking krakowskich przedszkoli 16.09.05, 16:59
          Moja córka 3latka tez jest w najstarszej grupie żłobkowej na Kurdwanowiesmile
          • asa_32 a jakie przedszkole na Ugorku ? 18.09.05, 22:46
            Chciałabym posłać mojego 3-letniego synka na parę godzin. Jak pisałam wcześniej
            próbowałam na Bema. W przedszkolu panie ze starszych grup robiły na mnie bardzo
            miłe wrażenie ale dla maluchów mają dwie bardzo głośno mówiące wręcz krzyczące
            na dzieci panie. Czy zmuszanie krzykiem do jedzenia małych dzieci jest normalne
            w innych placówkach ? Pomóżcie proszę! Zależy mi żeby gdzieś blisko zapisać
            syna.
            Pozdrawiam
            Aga
            • dorose Re: a jakie przedszkole na Ugorku ? 19.09.05, 09:18
              W okolicy jest jeszcze przedszkole prowadzone przez siostry. Slyszalam dosc
              dobre opinie na temat tego przedszkola.
    • ewa1008 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 19.09.05, 14:20
      Witam,
      czy któraś z mam wie coś na temat prywatnego przedszola na ul. Pachońskiego.
      Moja córeczka zaczęła edukację w tym przedszolu i jestem ciekawa opini innych
      mam.
      EWa
      • tallita Krasnoludki, ul. Wysłouchów - proszę o opinie ... 16.02.06, 21:29
        Koleżanka chce posłać tam córkę. Zbiera opinie Mam.
        Ślicznie proszę o pomoc...

Z góry dziekuję
        • gosiawitek Re: Krasnoludki, ul. Wysłouchów - proszę o opinie 17.02.06, 09:24
          witam ja tez szukam przedszkola na kurdwanowie jestem ciekawa opini na temat
          przedszkola przy ul.Bujaka, ul.Przykopy10(wola duch.), ul.łuzycka71"smerfy"
          z tego co słyszałam to o krasnoludkac sle sie mówi, sama zastanawiałam sie nad
          posłaniem tam dziecka ale przedewszystkim uwazam ze są tam za małe sale! no i
          ten brak placu zabaw.

prosze o jakies opinie na tema t w/w przedszkoli
          • mopek1 Montessori w Krakowie 17.02.06, 11:00
            A ja szukam opinii mam na temat tych przedszkoli - tzn. ul. Smoleńsk i ul.
            Prochowa.
            Ewentualnie jak ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia w temacie samej metody
            Montessori albo o przedszkolach Waldorfskich to tez proszę!
            • kssia Re: Montessori w Krakowie 18.02.06, 12:17
              Mogę się wypowiedziec na temat przedszkola na ul. Prochowej, mieszakm na tyłach
              tego przedszkola więc moge obserwowac zabawy dzieci w ogródku.
              Dla mnie ogród jest słabo zabezpieczony. Jest połaczony z wejściem do
              przychodni Wad wieku rozwojowego, ogrodzony jedynie nizutkim płotkiem. Ogród
              jest w kształcie literki L. Nauczycielki stoja zazwyczaj tak że nie widza
              części ogrodu za zakrętem i dzieci tam sie bawiące sa zupełnie pozbawione
              opieki.Wystarczy ze ktos z ulicy wejdzie przez wiecznie otwarta furtkę
              przeniesie dziecko przez nizutki płotek i juz go nie ma. W dzisiejszych
              niebezpiecznych czasach dla mnie to bardzo niepokojące.
              Po dodatkowych rozmowach z mamą dziewczynki która tam chodzi nie zdecydowałam
              sie tam posłać córki.Metoda nieograniczania dziecka powoduje niestety że potem
              sobie mozna z własnym dzieckiem w domu nie poradzic.smile)
              pozdrawiam
              Kasia
              • xemu Re: Montessori w Krakowie 21.02.06, 09:06
                Mopku Drogi smile
                Na Smoleńsk nie ma - jest teraz na Szwedzkiej (blisko mnie smile)))
                Oczywiście nie mam doświadczeń (będziemy tam chodzić od września do Klubu) ale
                byłam i rozmawiałam z jedną z nauczycielek - bardzo sympatyczną - przedszkole
                małe, na razie jedna grupa + klub.
                Nie wiem czy widziałaś już:
                www.psmontessori.plUściski,
                Monika
                • weronka77 Re: Montessori w Krakowie 23.02.06, 02:09
                  Ja juz wybrałam-Rainbow na Zapolskiej.www.rainbow.krakow.pl
                  Sprawdzalam Montessori ale ilosc dzieci w grupie lekko mnie zdenerwowała
                  • xemu Rainbow 23.02.06, 11:01
                    Też się zastanawiałam - ale otwarte tylko do 16.00 - to raczej dla
                    niepracujących mam .... lub niani ale dla nas za daleko na odbieranie przez
                    osoby trzecie wink
                • kasia1302 Do Xemu 23.02.06, 12:40
                  Witaj,
                  Zapisałaś już swojego malucha? W jakim wieku jest dziecko? Mam 2 letnią córkę i
                  też się zastanawiam nad Klubem. Chętnie posłałabym ją od razu do przedszlola.
                  ale podobno jest za młoda-) Na razie tylko dzwoniłam, zamierzam się tam wybrać.
                  Jakie sa Twoje wrażenia po wizycie w przedszkolu? Dziękuję
                  • xemu Re: do Kasia 1302 24.02.06, 14:55
                    Mój synek też ma 2 latka i będziemy do klubu chodzić od września. Jeżeli chodzi
                    o przedszkole to się jeszcze zastanawiam nad innym ale mam nadzieję, że klub
                    spełni dobrą rolę adaptacyjną smile Rozmawiałam z Panią z tego przedszkola przez
                    chwilę i sprawiała bardoz miłe wrażenie. Do przedszkola zapisy są od marca i
                    raczej na ten rok nmoże już nie być miejsc bo zostaję te dzieci które tam
                    chodzą + dzieci, które już są w klubie i mają pierwszeństwo. Jeżeli chodzi o
                    2007/2008 to jest jeszcze szansa smile
                    M.
                    • kasia1302 Re: do Kasia 1302 24.02.06, 15:48
                      Tak, wiem, że miejsc do przedszkola nie ma. Natomiast do kluby jak najbardziej.
                      Widziałaś sale?
            • agneza7 Re: Montessori w Krakowie 18.09.15, 19:03
              Proszę was o opinię o Montessori House w krakowie, znajoma mieszkająca w Wieliczce mówiła, że w oddziale Montessori house w wieliczce działy dziwne rzeczy, krzyczenie na dzieci, szarpanie i przemoc… Pani która była oskarzona o te rzeczy dalej pracuje i ma być przeniesiona do innego odziału. Co prawda planuje zapisać swoją Angelike w przyszłym roku, ale boje, że to dziwne środowisko, czy ta Pani pracuje w Krakowie?
              • mapet1111 Re: Montessori w Krakowie 24.05.16, 22:15
                Montessori House w Krakowie nie ma nic wspólnego z Montessori School w Wieliczce. To dwa zupełnie inne miejsca, dwa zupełnie inne przedszkola z kompletnie inną kadrą.
                I owszem, Wieliczki nie polecam, sytuację która miała tam miejsce również znam, za to polecam bardzo Montessori House w Krakowie. Mam tam dwójkę dzieci. WARTO, naprawdę.
                • yawwn Re: Montessori w Krakowie 19.11.18, 09:09
                  Czy możecie napisać, o którą dokładnie szkołę w Wieliczce chodzi i co to za sytuacja? Bo brzmi to trochę nieprawdopodobnie.
    • mopek1 A prywatne na Dywizjonu 303 ? 23.02.06, 12:34
      Czy jest tu mama jakiegoś dziecka z tego przedszkola?
      • weronka77 Kangurek 23.02.06, 23:50
        MOże ktoś coś napisać o tym?
        Gdzie się mieści,adres www i ceny?
        dziekuje
        • joazuza Re: Kangurek 22.08.06, 20:17
          Sa dw prywatne "Kangurowe Przedszkola" - na Hofmana (okolicr kopca i królowej
          Jadwigi)i na Olszańskiej (róg Badurskiego) - właśnie rusza - obie wille z
          ogrodami, więcej na stronie www.kanguroweprzedszkole.edu.pl

i oprocz tego zajecia dodatkowe - tworcze myslenie i dzialanie -
          www.kangur.edu.pl

nie pisze opinii, bo choc moje dziecko jes tam zapisane... jestesm z tymi
          przedszkolami zwiazana zawodowo
          oczywiscie chętnie je zachwalę... ale chcę byc uczciwa
          zapraszam na stronę, do telefonu odwiedzin
      • mama_dominiki Re: A prywatne na Dywizjonu 303 ? 24.02.06, 12:23
        Też jestem zainteresowana tym przedszkolem, ew. Prywatnym
        Przedszkolem "Bajeczka" na os. II Pułku Lotniczego - może któraś z mam ma
        jakieś (najlepiej pozytywne) doświadczenia z którąś z tych placówek confused? A
        A może ktoś poleca w tej okolicy inne publiczne przedszkole? - będę wdzięczna
        za wszelkie informacjesmile
        • mik04 Re: A prywatne na Dywizjonu 303 ? 24.02.06, 12:57
          Mogę polecic Przedszkole 177 os. Kombatantów 13
          www.przedszkole177krakow.neostrada.pl/
    • itajasmina Re: Ranking krakowskich przedszkoli 03.08.06, 22:02
      Ciekawa jestem czego oczekujecie od przedszkola jako rodzice? Jeśli tworzyłabym
      przedszkole to musiałoby byc nie tylko przyjazne dla dziecka, ale i dosyc
      nowoczesne- dzisiaj start zaczyna się wcześnie, nie myslicie że czasami trochę
      infantylizują nam dzieci???
      • beba2 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 08.08.06, 11:58
        Infantylizowanie dzieci? To trochę jak masło maślane. Infant=dziecko.
        Infantylny dorosły ( nie mało ich ), to rozumiem, ale jak może zdziecinnieć
        dziecko?
        Gdybym teraz była dzieckiem, to wołałabym głośno, zeby nie zabierano mi
        dzieciństwa. Dziecko ma być dzieckiem, a nie małym-starym. Najbardziej nie
        lubię takich niedziecinnych dzieci.
        A że przedszkola róznią się od siebie poziomem i dydaktyką to prawda. Jednak w
        Krakowie każdy znajdzie coś dla siebie i swojej pociechy.
        I jak najbardziej zgadzam się z tym, że dzieci powinny się uczyć, ale przez
        zabawę i w sposób dla ich wieku i możliwości intelektualnych adekwatny.

Co prawda moja dziecina idzie teraz do drugiej klasy, ale polecam przedszkole,
        które skończył: nr 77 na ul Jadwigi z Łobzowa w Bronowicach.
        • sylwinka_b Re: Iskierka na Staffa 10.08.06, 15:17
          Czy ktos ma jakies doswiadczenia z tym przedszkolem. Zastanawiam sie, bo
          slyszalam dobre opinie. Mozecie potwierdzic?
          • joazuza Re: Iskierka na Staffa 31.08.06, 19:41
            To raczej dobre rzedszkole, już tu na forum ale nie wiem, czy w tym wątku
            więcej pisałam o tym, poszukaj.
    • kaskazkrakowa Re: Prywatne na Pachońskiego 16.08.06, 15:01
      Po pierwsze jest otwarte od 6-tej do 20-tej, wiec jak cos sie stanie w pracy tio nie trzeba leciec na łeb i na szyje, pani sa bardzo miłe i moja córka naprawde sie tam duzo nauczyła. Chodzi juz tam rok i czasem jest płacz jak wychodzi, nigdy rano. Naprawdę polecam.
    • mama_szymonka Re: Ranking krakowskich przedszkoli 22.08.06, 22:38
      Ciekawa jestem opiniio "Tęczowej krainie " na Turniejowej .Podoba mi się to
      przedszkole i mam blisko , ale czy warte jest tak wysokiego czesnego ? Czy ktoś
      miał tam dziecko i czy był zadowolony ?
    • bakocia Re: Ranking krakowskich przedszkoli 25.08.06, 18:55
      witam.
      Ja posłałam synka od kwietnia do przedszkola na Ul. Westerplatte. Teraz od
      września też będzie tam chodził. Zależało mi głównie żeby przedszkole
      znajdowało się blisko domu. Jestem bardzo zadowolona z Pań zajmujących się
      maluchami- miłe serdeczne, przytulają dzieci, zabierają od rodziców gdy nie
      chcą odejść, dokarmiają kiedy nie chcą jeść. Przedszkole to nie ma placu zabaw-
      obok jest ogródek no i planty. Zajmuje dwa piętra- na parterze są maluszki a na
      1 piętrze średniaki i starszaki. Mają bardzo fajne warunki. Jest też retmika i
      j. angielski. Organizują wycieczki.Wadą jest to że jest w kamienicy, zaraz przy
      ulicy, i że nie ma placu zabaw. Poza tym wszystko jak najbardziej wporządku.
      Godne polecenia.
      • agazuza2 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 28.08.06, 12:21
        witam, moze ktos potrafi powiedziec cos o przedszkolu nr 67, na ul.Obrońców
        poczty Gdańskiej, lub tez filii tego przedszkola , przy ul pRaskiej??? będę
        bardzo wdzięcznasmile)
    • ankar5 Re: Przedszkole przy ul.Emaus 27.08.06, 22:27
      Jakie są wasze opinie na temat przedszkola na ul.Emaus? Czy polecacie?
    • liszok008 Re: Ranking krakowskich przedszkoli 24.03.19, 19:19
      Najwięcej doświadczeń miałam z Fair Play jeśli chodzi o Kraków, bo dwoje dzieci tam posyłam i od siostry też tam chodzi. Pod każdym względem polecam. Dla nas najważniejsza była możliwość ustalenia diety i jakość posiłków, bo to przecież kilka lat w sumie żywienia poza domem. No i dużą ilość zajęć sportowych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka