IP: *.* 08.08.02, 13:35
Byłam w Anglii, i rozmawiałam z moją koleżanką, która ma dwójkę dzieci. Opowiadała mi, jak wygląda jej tydzień. Zajęć miała mnóstwo. Wszystkie opierały się na spotkaniach z innymi mamami. A to śpiewały dziecoiom piosenki, a to szły na spacer do parku, albo spotykały się i urządzały "plac zabaw" dla starszych pociech. Generalnie chodziło o to, żeby mamy z danego rejonu mogły się spotkać, pogadać przy kawie i ciastkach, a dzieci żeby miło spędziły czas w towarzystwie innych maluchów. Bardzo mi się spodobał ten pomysł, i pomyślałam sobie, a może by tak zorganizować takie tygodniowe spotkania w Warszawie??? Czy ktoś byłby chętny?
Obserwuj wątek
    • Gość: joannaz Re: Klub mam IP: *.* 08.08.02, 13:50
      Hej Sylwia- pomysł super. Nawet pewne elementy tego pomysłu dziewczyny realizują już w realu. Np. niektóre mamy spotykają się w Łazienkach w czwartki o 11. Jest jednak mały problem. Jak sądzę w Anglii te mamy mieszkające w sąsiedztwie mieszkają najczęściej w jakiś domkach z ogródkami, w których dzieci mogąś się bawić, gdy mamy spokojnie piją kawkę i dzielą się doświadczeniem. Większośc mam warszawskich ( i nie tylko) mieszka chyba w blokach i to nie zawsze na dużym metrażu, a przed ich domami są atrakcyjne place zabaw.PozdrawiamJoanna
      • Gość: sylwiastep Re: Klub mam IP: *.* 09.08.02, 09:49
        Mamy wynajmowały świetlicę. Składały się po kilka funów i już. Zastanawiałam się długo nad tym, i jakoś nic mi nie przychodzi do głowy w sprawie świetlic, bo to chyba nie w Warszawie... Ale przecież chyba możemy coś wymyślić? Coś, co się da zastosować u nas...
        • Gość: Bea Re: Klub mam IP: *.* 10.08.02, 15:39
          Jeśli chodzi o świetlicę to mogę się dowiedzieć czy byłoby możliwe coś "wynająć " po południu- znam pewną miłą panią ,która prowadzi niewielkie prywatne przedszkole -na Kabatach .A gdyby nie to zapraszam do siebie - miejsca dużo (a na środku pokoju wielka zjeżdżalnia ) .Bea
    • Gość: squbi1 Re: Klub mam IP: *.* 08.08.02, 20:00
      VCześć!Pomysł jest faktycznie super, a emamy z Kabat już go realizują. Spotykamy się w każdy czwartek już od wiosny i jest naprawdę świetnie. Dzieci są w różnym wieku (niemowlęcym, bo starszych jakoś nie poznałyśmy), więc mamy o czym rozmawiać. Jeśli ktoś jest chętny to zapraszamy, ale chyba dopiero we wrześniu, bo teraz przez okres wakacjyjny nie spotykamy się już z taką intensywnością. Pozdrawiam bardzo serdecznie, zapraszam,Kasia mama Adrianki
    • Gość: asia_t Re: Klub mam IP: *.* 09.08.02, 09:54
      Hej Sylwia!ja probuje zorganizowac Klub Blizniaka! i nic mi nie wychodzi... jakos mamy chyba za duzo zajec??? sama nie wiem... sporo mamus juz pracuje i nie ma czasu w tygodniu, ja sama wracam za 1,5 miesiaca do pracy i wtedy nie bede miala czasu na spotkania... chcialam sie pospotykac w Parku Skaryszewskim, bo na Ursynow/Kabaty mam za daleko... i NIC...a taka bylam chetnapozdrawiamasiaT
    • Gość: Bea Re: Klub mam IP: *.* 09.08.02, 12:52
      Kiedyś taki "klub" współtworzyłam z koleżankami ,gdy mieszkałam we Wrocławiu ,a moja Sara miała w tym czasie 1-3,5 roku .Spotykałyśmy się 2 razy w tygodniu u tych z nich ,które miały domki ( nawet w zupełnie odległych miejscach miasta )- było i śpiewanie i rysowanie i przygotowywania do różnych świąt (pieczenie ciastek ,robienie ozdób i kartek )i nauka literek i gry i zabawy .Za każdym razem dwie z nas przygotowywały program (np. o wiośnie ).Chodziłyśmy z dziećmi po Starówce ,pływałyśmy statkami po Odrze ,ze starszymi w parku graliśmy w podchody i rysowaliśmy kredą po chodnikach.Był dzień mamy i dzień taty i urodzinowe przyjęcia- takie mini przedszkole .Z czasem -gdy dzieci się przyzwyczaiły ,zostawały z nimi dwie mamy a reszta coś tam załatwiała na mieście .Było super -myślałam jak to przenieść do Warszawy ,ale nie mam tu wielu znajomych ,a całe mnóstwo mam pracuje a w soboty gdzieś wyjeżdża . Klops .Ale jeśli znajdę grupę zapaleńców to biorę się do dzieła .Sara rusza do szkoły ,w domu dwuletni Jędrek czeka na chętnych do zabawy .Pozd.Bea ps.na razie wciąż jesteśmy na Kabatach .
      • Gość: heldom Re: Klub mam IP: *.* 09.08.02, 13:06
        Witajcie,Zgłaszam się jako zapaleniec z doświadczeniem.Dwa miesiące temu spędziłam miesiąc z moją prawie 2 letnią córeczką w Irlandii, w Dublinie. Muszę powiedzieć, że dzięki wspaniałej organizacji osiedlowych mam nie mogłam się nudzić. Lokalne mamy zawiązują tam swego rodzaju organizacje tzw. "Parents" and Toddlers" Groups". Spotykają się na świetlicach, w bibliotekach (niestety w przeciwieństwie do naszych, doskonale przystosowanych do tego), składają się po pare Euro, piją kawkę, rozmawiają a dzieci cudownie się bawią. Pod koniec każdej z takich sesji dzieci dostają instrumenty i śpiewają, tańczą, itp.Istnieje również coś takiego jak "Mother Link". W każdy poniedziałek mamy spotykają się u jednej z nich w domu, na kawkę i ciasto (również się składają) a dzieci bawią się. Niestety tam wszyscy mieszkają w domkach z ogródkami co ułatwia sprawę, ale czwórka czy piątka dzieci zmieściłaby się nawet w moim M4.Ja mieszkam na Ursynowie i chętnie skontaktuję się z innymi mamami, które chciałyby się spotykać.Ps1- bardzo podobały mi się pomysły mojej przedmówczyni.Pozdrawiam Dominika.
        • Gość: Bea Re: Klub mam IP: *.* 09.08.02, 13:46
          Nie pozostaje nam nic innego tylko się umówić i...działać .Ja nie pracuję i nie zamierzam na razie .Ale w niedzielę wyjeżdżam na dwa tygodnie , więc po 25.08 się zamelduję .Bea
        • Gość: Yoanka Re: Klub mam IP: *.* 09.08.02, 20:02
          Ja też mieszkam na Ursynowie, a mój synek w grudniu kończy 2 latka. Mieszkamy tu od niedawna, nikogo nie znamy i z wielką ochotą przyłączylibyśmy się do klubu.Niestety nie dysponujemy zbyt dużym mieszkaniem - M3 - i wielkich perspektyw na większe, póki co, nie mamy :-(Pozdrawiam, :bic:Joanka
    • Gość: monikaka Re: Klub mam IP: *.* 09.08.02, 13:11
      Ja też!!! Tylko, że ja mieszkam z drugiej strony miasta - w Białołęce :(, ale chętnie pomoge w organizacjismile
    • Gość: nebeska Re: Klub mam IP: *.* 09.08.02, 23:01
      Chętnie bym się do Was dołączyła, tyle że w weekedy (w tygodniu pracuję). Jeśli udało by się zorganizować coś również w soboty lub niedziele to byłoby super Mieszkam na Kabatach ale ewentualnie mogłabym dojeżdżać.Ewa
    • Gość: nebeska Re: Klub mam IP: *.* 09.08.02, 23:07
      Oczywiście mogłabym dojeżdżać a nie ewentualnie.Mogłybyśmy na razie dopóki jest ciepło spotykać się w jakimś parku najlepiej w Centrum, żeby był lepszy dojazd.Tylko trzeba ustalić dzieńPozdroEwa
      • Gość: Yoanka Re: Klub mam IP: *.* 11.08.02, 22:14
        Więc, może dopóki jest ciepło, :benetton: wykorzystajmy to i spotkajmy się na jakimś ciekawym placu zabaw.Proponuję Park Morskie Oko, w którym znajduje się aż pięć placów zabaw (każdy inny). A sam park znajduje się niemalże w centrum Warszawy, :sol: jest piękny, zielony, no i dojazd do niego jest też dosyć wygodny, z każdego punktu miasta.:love: W jakim wieku są wasze dzieci??? :love:Mateusz w grudniu skończy 2 latka.Pozdrawiamy,Joanka i Mateusz
    • Gość: Gooh Re: Klub mam IP: *.* 10.08.02, 14:03
      hej dziewczyny,ja MARZĘ :-) o takich spokaniach, naprawdę..mieszkam na Białołęce i ... pracuję (dla urozmaicenia na Ursynowie :( )ale z Brunem lubimy podróżować weekendami :-)czekamy więc na propozycje spotkaniapozdrawiamy gorącoGooh i Bruno:hello:
    • Gość: Aluc Re: Klub mam IP: *.* 10.08.02, 15:05
      Mieszkamy z Maksiem we Włochach (na Włochach? ciągle nie wiem, jak się powinno mówić :lol:) ale możemy dojeżdzać w jakieś fajne miejsce, codziennie jeździmy na Pole Mokotowskie na spacery na przykład :D do końca roku siedzę z Maksiem w domu, potem tylko weekendy niestety, ale do stycznia przecież jeszcze kupa czasu :D
      • Gość: Bea Re: Klub mam -pomysł IP: *.* 10.08.02, 15:34
        Chodzi mi po głowie pomysł na "prawie już jesienne przyjęcie " czy może "pożegnanie wakacji ", wiecie :łąka (może polana w lesie kabackim ), koce , koszyki z owocami i placek z dyni ,wino????, 31 dzień sierpnia ,sobota ,słońce (na zamówienie),piłki ,latawce ...otwarcie klubu ...Ale jutro wyjeżdżam na wieś i nie wiem jak się ten pomysł rozwinie (wracam 25 .08 ).Może jedna by się udało ...Bea
        • Gość: Aluc Re: Klub mam -pomysł IP: *.* 10.08.02, 15:42
          hmmm czemu nie? zwłaszcza, że na wakacje wyjeżdżamy 13 września :D
        • Gość: asia_t Re: Klub mam -pomysł IP: *.* 11.08.02, 21:55
          a czemuz wy wszystkie mieszkacie na Ursynowie????? :-) no, prawie wszystkie... ja mieszkam na Saskiej Kepie, niestety. Niby jestem zmotoryzowana, ale tak tylko troche. :-) i mam dwojke do targania. Ale pisze sie na spacerki!!! Niestety, od pazdziernika wracam do pracy.... wiec moze zacznijmy JUZ dzialac???pozdrowionkaasiaTPS. Robilam kiedys imprezke imieninowa z emamami i edziecmi, bylo SUPER!!! U mnie w domu miesci sie 10 babeczek i 7 dzieci, to na pewno, bo wyprobowane! :-)
          • Gość: sylwiastep Re: Klub mam -pomysł IP: *.* 12.08.02, 08:34
            Cześć wszystkim.Kilka dni przerwy, i tyle odpowiedzi!!! Bardzo się cieszę z tak wielkiego odzewu. To potwierdza fakt, że mamy chcą się spotykać! I rzeczywiście, czy tylko mamy z Ursynowa korzystają z forum???Ponieważ padło wiele pomysłów, ale nie konkretne terminy (z wyjątkiem pikniku 31 sierpnia, ja się piszę na to!!!), to ja proponuję spotkanie np. 19 sierpnia, poniedziałek (bo teraz będzie dłuuuuugi weekend, i może gdzieś wyjeżdżacie :)), o godzinie 13, w parku saskim (chyba tak się nazywa, to ten koło Placu Bankowego). Oczywiście jeśli pogoda dopisze. Nie wiem tylko jakie charakterystyczne miejsca tam są (żeby się w takim spotkać), więc proszę o poradę. I mam nadzieję, że do zobaczenia!!Sylwia.
        • Gość: heldom Re: Klub mam -pomysł IP: *.* 11.08.02, 22:27
          Ja reflektuję na 31 sierpnia w lesie Kabackim. (Również wyjeżdżam teraz bo teściowa złamała nogę. Ach te teściowe, hi, hi, hi). Trzeba tylko poczekać aż Bea wróci z wakacji bo ona zna dokładnie teren. Kto jeszcze?Pozdrawiam, Dominika i Helenka.
        • Gość: Bea Re: Klub mam -pomysł na piknik IP: *.* 27.08.02, 11:06
          Piknik już postanowiony - sobota najbliższa ,godzina do ustalenia - 11 lub 15 ,poważnie myślę o polanie w lesie kabackim ,bo nie w każdym parku można rozłożyć się z kocami ,zabieram ciasto ,soki ,owoce wszelakie ,koc ,dzieci (lat 7 i 2 ),piłki, kartki i kredki ,bańki mydlane .Kto chętny ? Ustalimy dokładnie godzinę .Bea
          • Gość: heldom Re: Klub mam -pomysł na piknik IP: *.* 27.08.02, 15:04
            Cześć Bea,Ja jestem bardzo chętna ale tylko na godzinę 11, później jedziemy do teściów. Przyjdę z 2-letnią Helenką i jakimś pysznym jedzonkiem. Gdzie jest dokładnie ta polana? Bliżej od Kabat (strona Ursynowska), czy od Powsina?Pozdrawiam, Dominika
            • Gość: Bea Re: Klub mam- piknik w sobotę IP: *.* 27.08.02, 22:59
              Samochodem najłatwiej dojechać Nowoursynowską (przedłużenie Rosoła )- przed lasem jest "parking" na łączce ,potem trzeba szerokim traktem w lesie przejść -mijając plac zabaw i leśniczówkę -około 500 metrów i po prawej stronie jest polana ( na lewo widać korty tenisowe i "hotel"(?)). Godzina 11 chyba będzie odpowiedniejsza .Usadowimy się pod drzewem z balonikiem ( dla lepszego rozpoznania !).Hej !Bea
              • Gość: heldom Re: Klub mam- piknik w sobotę IP: *.* 30.08.02, 09:06
                Bea,Ja z Helenką (2 lata) będziemy a czy ty będziesz na pewno? Otworzę nowy wątek to może jeszcze ktoś się dołączy.Do zobaczenia, Dominika.
      • Gość: olaaaa2 Re: Klub mam IP: *.* 13.08.02, 15:33
        Ja z prawej strony Wisły, ale jako zmotoryzowana moge przyjechać gdziekolwiek.19.08.02 - bardzo mi odpowiada - ola
    • Gość: kowcia Re: Klub mam IP: *.* 12.08.02, 08:37
      hej hejczy są jakieś "praskie mamusie" - ciągle mi się tu Ursynów i Kabaty przewijają a ja jestem z Bródna. Może wyjazd na piknik do Kabat zapoczątkować gdzieś na Bródnie, zebrać się tam i razem uderzyć zwartą grupą na Kabaty albo na Morkie Oko albo może na Pola Mokotowskie żeby spotkać się z drugą stroną Wisły. Co Praskie Mamusie na to?
      • Gość: asia_t Re: Klub mam - prawa strona Wisly IP: *.* 12.08.02, 09:08
        Ja jestem z Saskiej Kepy, czyli po tej drugiej stronie Wisly!!!! I caly czas szukam tutejszych mamusiek! :-) 19 sierpnia moze byc, ale moze na 14, co???????? bo ja mam do 13 nianie i nijak sie na pierwsza nie wyrobie... pozdrowionkaasiaTPS. a ja 31 bede w Chelmie i nie bede sie mogla spotkac!!!! BUUUUUUU
        • Gość: kowcia Re: Klub mam - prawa strona Wisly IP: *.* 12.08.02, 09:21
          na 14?????? ja pracuję do 14. może na 15?? i gdzie w końcu???
        • Gość: asia_t Re: Klub mam - prawa strona Wisly IP: *.* 12.08.02, 09:33
          Mnie pasuje 15 jeszcze bardziej! a moze jak dla Pragi to Park Skaryszewski??? Albo niech juz beda te Pola Mokotowskie... jazde autobusem z wozkiem blizniaczym mam dopracowana.:-)asiaT
          • Gość: kowcia Re: Klub mam - prawa strona Wisly IP: *.* 12.08.02, 09:41
            Asia ile mają twoje bliźniaki?? mój Mati ma rok i trzy m-ce.i gdzie w końcu? która strona wisły? a jak reszta Warszawy się zapatruje na spotkanie 19 sierpnia o 15.00 w miejscu bliżej nieokreślonym???
            • Gość: Aluc Re: Klub mam - prawa strona Wisly IP: *.* 12.08.02, 09:49
              dla mnie 19 o 15 jest OK w obojętnie jakim miejscu :D
      • Gość: monikap Re: Klub mam IP: *.* 27.08.02, 12:41
        jam jest z Bródna.I przyłączymy się , ja i Wiktoria (2 lata) z przyjemnością !Monikap
    • Gość: Angelika2 Re: Klub mam IP: *.* 12.08.02, 09:48
      Drogie mamy! A może byście pomyślały o mamach pracujących :-)))Kończę pracę o 17.30 i absolutnie nie uda mi się żaden spacer czy spotkanie w tygodniu :-((((Ale w sobotę lub niedzielę to bardzo, bardzo chętnie. Jeśli są na forum mamy pracujące to może sie umówimy !Czy bywają tu mamy z Bielan lub Żoliborza?Bardzo chętnie się spotkam.pozdrawiamAngelika
      • Gość: kowcia Re: Klub mam - 19.08.02 -15.00 IP: *.* 12.08.02, 10:09
        no dobra, to może zrobimy tak: poniedziałek 19.08 godz 15.00 pola mokotowskie. może pod lolkiem???? Kto jest chętny?? albo wersja druga: 25.08 15.00 Pola Mokotowskie - dla mam pracujących (osobiście chętnie zalicze dwa spotakania)wersja trzecia: Połączyć dwie wersje wcześniejszeCO WY NA TO??
      • Gość: dotty Re: Klub mam IP: *.* 12.08.02, 16:26
        Tutaj bardzo początkująca mama z Bielan ;-) To super pomysł z tym spotykaniem się :-) Możebyśmy znalazły również jakiejś miejsce bliżej naszego rejonu? A jeśli chodzi o to spotkanie 19.08. to może uda mi się na nie przybyć ;-)PozdrawiamDotty
      • Gość: AniamamaOli Re: Klub mam-do Angeliki2 IP: *.* 14.08.02, 14:22
        ... właśnie chciałam napisać o mamach pracujących :(Ja również pracuję i na żadne spotkanie nie mam szans dotrzeć :( Może byśmy stworzyły klub mam pracujacych i ... spotykających się od czasu do czasu w weekendy ?:hello:PozdrawiamyAnia i mała Ola (dziś kończy roczek :) z Ursynowa
        • Gość: Angelika2 Re: Klub mam-do Angeliki2 IP: *.* 14.08.02, 14:45
          Gorące całuski dla Oli. Ja i mój mały Franio (11 mies.) (może starszy Michaś również - 6 lat) chętnie się w Wami spotkamy. Niestety nie posiadamy samochodu co nieco utrudnia poruszanie się na większe odległości ale bardzo chętnie się umówimy. Myślę, że 24-25.08 bedzie doskonały. Skontaktujemy się po długim weenendzie.pozdrawiamAngelika
        • Gość: nebeska Re: Klub mam-do Angeliki2 IP: *.* 14.08.02, 21:51
          Cześć,Ja też jestem mamą pracującą, więc spotkania w ciągu tygodnia niestety odpadają (praca conajmniej do 17-tej). Natomiast 25.08 odpowiada mi.Mam w takim razie propozycję do wszystkich mam pracujących i nie tylko. Może zrobimy również spotkanie 25-tego o godz. 15-tej na Polach Mokotowskich.Odkąd wróciłam do pracy bardzo brakuje mi kontaktów z innymi mamami i chyba najwyższy czas by to zmienić.PozdrawiamEwa z 8-mio miesięcznym Bartkiem
          • Gość: AniamamaOli Re: Klub mam-do Angeliki2 IP: *.* 15.08.02, 08:50
            Hej :)U nas również raczej pasuje 25 sierpnia, bo 24 mamy impreze urodzinowa Oli :) Co do godziny to jeszcze uzgodnimy (nie wiem jak Ola bedzie spała).PS Ewa, w jakiej dzielnicy mieszkacie ??:hello:PozdrawiamyAnia i mała Ola
    • Gość: Monika_D Re: Klub mam IP: *.* 12.08.02, 17:56
      witam wszystkie mamyBardzo chętnie się dołączymy. Jesteśmy z Kabat i nie proponujemy wyprawy do lasu ze względu na komary. Myślę, że Pola Mokotowskie są ok ze względu na dobry dojazd. Nam pasuje każdy dzień oprócz 14-stego.A wszystkie ursynowskie, i nie tylko, mamy zapraszam na nasze czwartkowe spotkania na Kabatach. Będzie nam bardzo miło. więcej informacji znajdziecie tutaj:http://forum.edziecko.pl/view.php?site=edziecko&bn=edziecko_regwaw&key=1025499547&first=1027926402&last=1026831995pozdrawiamMonika Z Olą (10 miesięcy)
    • Gość: Kleo Re: Klub mam IP: *.* 12.08.02, 19:35
      HEj ja jestem z Jelonek i mam 3 miesieczna MIchasie- chetnie tez sie pospotykamcleo
      • Gość: Monika25 Re: Klub mam IP: *.* 12.08.02, 23:05
        Postaram się do Was dołączyć 19.08 o 15.00 na Polach Mokotowskich. Będą ze mną przynajmniej bliźniaki.Do miłego zobaczenia Monika
    • Gość: Kryszka Re: Klub mam IP: *.* 13.08.02, 11:19
      Chetnie dołączę do spotkań, ale tych week-endowych (praca ...). My mieszkamy na Zaciszu, czyli Praga i okolice. W moim M nie pomieści się zbyt dużo osób, ale gdyby były chętne to zapraszam. Z przyjemnością weźmiemy udział w spotkaniach w innych częściach miasta. Moja Olucha ma 2 latka.
    • Gość: ljaworo Re: Klub mam IP: *.* 14.08.02, 09:49
      Ja też pracuję więc spotkania w tygodniu odpadają, ale chętnie spotkam się w weekend. W którymś z postów padła data 25.08 dla mnie OK. Mieszkam na Bródnie, ale jestem zmotoryzowana więc miejsce spotkania w zasadzie obojętne.Pozdrawiam,Ludek z Dianą 18 mies.
    • Gość: bati Re: Klub mam IP: *.* 20.08.02, 23:41
      My też jesteśmy baaaardzo chętne na spotkania. Pasują nam weekendy i popołudnia (pracuję do ok.16.30 - 17.00). Teraz dni są długie i wieczory ciepłe, więc może jakieś mamy reflektują na spotkanie w tygodniu np. ok. 17.30 - 18.00 np na placu zabaw. Mieszkamy na Ursynowie - Natolinie, Natalka ma 17 miesięcy i najlepiej czuje się na dworzu ganiając na własnych nóżkach.PozdrawiamBasia i Natalka
      • Gość: 100089 Re: Klub mam IP: *.* 28.08.02, 18:47
        cześć,byłyśmy na wakacjach i dopiero teraz przeczytałam posty. Jak było? Coś opowiedzcie. Jak wygląda nasza, polska organizacja kobieca? W.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka