Dodaj do ulubionych

opinia i pozytywna opinia IMiD

28.08.05, 01:25
Na niektórych produktach napisane jest, że posiadają opinię IMiD, a na
innych, że posiadają pozytywną opinię. Niektóre jeszcze mają znaczek: IMiD
poleca. Czy jest między nimi istotna różnica? Szczególnie chciałabym
wiedzieć, czy jest możliwe, ze produkt nie uzyskał pozytywnej opinii, ale
zamieszcza na opakowaniu info typu opinia IMiD, co ma nam sugerować, że jest
OK.
Obserwuj wątek
    • penelina Re: opinia i pozytywna opinia IMiD 28.08.05, 15:12
      Według oficjalnych danych, ze strony internetowej IMiD - są dostępne dwa rodzaje znaczków .

Myślę, że znaczek z logo IMiD może podać producent, który uzyskał opinię ( już
      w założeniu pozytywną, skoro się tym chwali ) - czyli spełnia wszystkie surowe
      kryteria. Natomiast znaczek z napisem "Produkt polecany ... " - hmmm ... myślę,
      że to jest po prostu swojego rodzaju podpórka ( pewnie zresztą słono
      kosztująca ) marketingowa dla danego producenta. Czyli tak - dany produkt
      uzyskał opinię, ma znaczek, ale zależy mu na lepszej sprzedaży - wtedy zwraca
      się do IMiD, zawiera z nim odpowiednią umowę - na mocy której może swój produkt
      zachwalać jako "polecany przez IMiD".
      Swoją drogą - uważam, że to jest dobre rozwiązanie ( oczywiście, o ile moje
      dywagacje są słuszne ) - bo dzięki temu IMiD dostaje zastrzyki finansowe (jakże
      potrzebne w tej dziedzinie ! ) - a producent w sposób szczególny pilnuje
      jakości ( pewnie IMiD częściej bada dany produkt, sprawdza itd. ). Czyli tym
      lepiej dla naszych dzieci.

Nie przypuszczam natomiast, by odważył się którykolwiek z producentów umieścić
      znaczek IMiD ( obojętnie - logo, napis ) - nie mając do tego prawa ( czyli bez
      faktycznego opiniowania produktu i bez zawarcia umowy z IMiD ) - bardzo szybko
      sprawa zakończyłaby się w sądzie; oczywiście wygrałby IMiD, a nieszczęsny
      producent płaciłby spore odszkodowanie.

To są moje przypuszczenia smile

Mogę się mylić.

Ale Pani Ewa z pewnością odpowie wyczerpująco i dokładnie smile
      • ewa.m.kaminska Re: opinia i pozytywna opinia IMiD 08.09.05, 16:23
        Napis "pozytywna opinia IMiD" oraz "Opinia IMiD" jest równoznaczny i świadczy o
        tym, że kosmetyk ma taką opinię. Różnica w tych sformułowaniach wynika z
        różnego okresu, w jakim firma mogła je od nas uzyskać. Natomiast logo lub
        rekomendację instytutu mają tylko niektóre kosmetyki, których producenci
        zawarli z IMiD taką umowę. I tu ma rację Penelina, pisząc że jest zastrzyk
        finasowy na działalność instytutu, a firma rzeczywiście musi bardzo uwazać na
        jakość swoich produktów, która jest przez nas monitorowana. Tylko raz zdarzyło
        się, że firma, która nie wykonała u nas badań, powoływała się na opinię
        instytutu, ale już tego nie robi.
        • ewa.m.kaminska Re: opinia i pozytywna opinia IMiD 29.01.06, 14:10
          Dziękuję Peneliniesmile))
          • brroger Re: opinia i pozytywna opinia IMiD 30.01.06, 15:19
            czyli nie bardzo mozecie byc wiarygodni, skoro za badania trzeba zaplacic smile
            • penelina Re: opinia i pozytywna opinia IMiD 30.01.06, 19:14
              brroger napisał:

> czyli nie bardzo mozecie byc wiarygodni, skoro za badania trzeba zaplacic smile

Nie, no ... doprawdy sad

Czy Ty uważasz, że IMiD, jako placówka naukowa - to instytucja charytatywna ?
              Ciekawe zatem, czy ekspertyzy Centralnego Laboratorium Kryminalistycznego - na
              przykład - też uznasz za niewiarygodne, bo też się za nie płaci ?
              W dodatku - za te badania płacimy my - podatnicy.

Czy masz pojęcie, ile kosztują badania naukowe ?

A może wskaż mi instytucję ( renomowaną placówkę naukową ), która opinie i
              ekspertyzy wydaje za friko, co ? big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka