Dodaj do ulubionych

mało wód - kto jeszcze?

01.09.05, 12:21
Na usg wyszła ilośc wód przy dolnej granicy tzn. 6( normy 5-20). Jestem w 34
tc. Czy ktoś miał lub ma podobny problem. Boję się, co będzie, jeśli ta
wrtość jescze się obniży.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: mało wód - kto jeszcze? 01.09.05, 13:51
      Ja miałam.
      Kosztowało mnie to kolejne USG po 3 tygodniach, na którym lekarzowi wyszło,
      mimo prawidłowych przepływow, ze dziecko nie przybrało na wadze (kosci urosły),
      więc do tego doszła kontrola KTG co drugi dzien i pewnego dnia tęstno kilka
      razy spadło do 109, więc dla spokoju mego i swojego sumienia lekarz mnie
      skierował na patologię ciąży, gdzie miałam KTG 3 razy dziennie i nawet trafiło
      się jedno USG,a n którym tamtejszy badający stwierdził, ze wsyztsko jest w
      najlepszym porzadku i on wcale nie rozumiem, czemu mój lekarz tak się przejął
      faktem, ze AFI w dolnej granicy normy (młody był i prywatny, to moze dlatego).
      Na patologii dotrwałam do porodu, zacżął sie 3 dni przed terminem, Mała miała
      2600 g i dostała 10 pkt. Teraz ma 5 miesiecy i jest kawałem kluska.

A ty się nie martw. Jesli wartosc sie obnizy, to wezmą cie na obserwację
      najpierw, może spróbują jakos tę ilosc zwiększyc, a jak bedzie dramatycznie
      mało, to wywołają poród. Ja z tą swoją mała iloscią wód chodziłam grubo ponad
      miesiąc, prawie półtora.
      • kasiadove Re: mało wód - kto jeszcze? 01.09.05, 15:31
        U mnie wyszło AFI 8a w 31 tyg. Dziecko o właściwych wymiarach. Lek. kazał mi
        więcej pić i polegiwać na lewym boku. W 33 sprawdzono mi poziom wód - nie
        zmienił się. Dziś znów idę do gina - 35 tydz. - no i zobaczymy. Trochę się boję!
        • ameliam1 Re: mało wód - kto jeszcze? 01.09.05, 16:12
          Dziękuję za wypowiedzi. Może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia. Póki co, mam
          chodzić na ktg co tydzień. Dziecko z wymiarów jest 2 tyg. mniejsze, co też nie
          napawa mnie optymizmem.
          • tulf Re: mało wód - kto jeszcze? 01.09.05, 17:57
            Ja tydzień temu byłam w podobnej sytuacji. Na badaniu USG w miniony piątek
            lekarz stwierdził że dziecko jest mniejsze o pięć tygodni niż wedłóg wyliczeń.
            Wody płodowe podopno też zmniejszone. Przelękłam sie nie na żarty. Poszłam
            dzisiaj ponownie na USG tylko zmieniłam lekarza i stał się cud. Dziecko z wagi
            1900 wskoczyło na 2280, tygodnie ciąży tez się zgadzały a nawet niektóre wyniki
            przewyższały o kilka dni. A jestem w 34 tygodniu więc normalne jest że byłam
            załamana słysząc żę dziecko wygląda na 28 tydzień.
            Dla spokoju też tego spróbuj, bo każdy się może pomylić.

Wieże że napewno u Ciebie też wszystko będzie dobrze.
          • mika_p Re: mało wód - kto jeszcze? 01.09.05, 19:45
            Dwa tygodnie tolerancji w wymiarach są OK, mój lekarz mówił, że nawet trzy.
            Poza tym, USG wyskalowane jest na przeciętną ciążę i tam dziecko powinno przy
            porodzie osiągnąć wagę około 3,5 kg. Jeśli dziecko jest "zaprogramowane" na
            mniejszy rozmiar, to dla maszynerii będzie ono młodsze.
            Popytaj mame i teściową, czy rodziły duże dzieci, to jest w znacznej mierze
            dziedziczne.
    • zaisa Re: mało wód - kto jeszcze? 02.09.05, 02:30
      Kilka miesięcy temu bei, chyba raczej na forum "Trudna ciąża" niż tym,
      opisywała jak radziła sobie z takim problemem. Spróbuj znaleźć, może coś
      pomoże. Odpowiadała wtedy na czyjegoś posta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka