ameliam1 01.09.05, 12:21 Na usg wyszła ilośc wód przy dolnej granicy tzn. 6( normy 5-20). Jestem w 34 tc. Czy ktoś miał lub ma podobny problem. Boję się, co będzie, jeśli ta wrtość jescze się obniży. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: mało wód - kto jeszcze? 01.09.05, 13:51 Ja miałam. Kosztowało mnie to kolejne USG po 3 tygodniach, na którym lekarzowi wyszło, mimo prawidłowych przepływow, ze dziecko nie przybrało na wadze (kosci urosły), więc do tego doszła kontrola KTG co drugi dzien i pewnego dnia tęstno kilka razy spadło do 109, więc dla spokoju mego i swojego sumienia lekarz mnie skierował na patologię ciąży, gdzie miałam KTG 3 razy dziennie i nawet trafiło się jedno USG,a n którym tamtejszy badający stwierdził, ze wsyztsko jest w najlepszym porzadku i on wcale nie rozumiem, czemu mój lekarz tak się przejął faktem, ze AFI w dolnej granicy normy (młody był i prywatny, to moze dlatego). Na patologii dotrwałam do porodu, zacżął sie 3 dni przed terminem, Mała miała 2600 g i dostała 10 pkt. Teraz ma 5 miesiecy i jest kawałem kluska. A ty się nie martw. Jesli wartosc sie obnizy, to wezmą cie na obserwację najpierw, może spróbują jakos tę ilosc zwiększyc, a jak bedzie dramatycznie mało, to wywołają poród. Ja z tą swoją mała iloscią wód chodziłam grubo ponad miesiąc, prawie półtora. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadove Re: mało wód - kto jeszcze? 01.09.05, 15:31 U mnie wyszło AFI 8a w 31 tyg. Dziecko o właściwych wymiarach. Lek. kazał mi więcej pić i polegiwać na lewym boku. W 33 sprawdzono mi poziom wód - nie zmienił się. Dziś znów idę do gina - 35 tydz. - no i zobaczymy. Trochę się boję! Odpowiedz Link Zgłoś
ameliam1 Re: mało wód - kto jeszcze? 01.09.05, 16:12 Dziękuję za wypowiedzi. Może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia. Póki co, mam chodzić na ktg co tydzień. Dziecko z wymiarów jest 2 tyg. mniejsze, co też nie napawa mnie optymizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
tulf Re: mało wód - kto jeszcze? 01.09.05, 17:57 Ja tydzień temu byłam w podobnej sytuacji. Na badaniu USG w miniony piątek lekarz stwierdził że dziecko jest mniejsze o pięć tygodni niż wedłóg wyliczeń. Wody płodowe podopno też zmniejszone. Przelękłam sie nie na żarty. Poszłam dzisiaj ponownie na USG tylko zmieniłam lekarza i stał się cud. Dziecko z wagi 1900 wskoczyło na 2280, tygodnie ciąży tez się zgadzały a nawet niektóre wyniki przewyższały o kilka dni. A jestem w 34 tygodniu więc normalne jest że byłam załamana słysząc żę dziecko wygląda na 28 tydzień. Dla spokoju też tego spróbuj, bo każdy się może pomylić. Wieże że napewno u Ciebie też wszystko będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: mało wód - kto jeszcze? 01.09.05, 19:45 Dwa tygodnie tolerancji w wymiarach są OK, mój lekarz mówił, że nawet trzy. Poza tym, USG wyskalowane jest na przeciętną ciążę i tam dziecko powinno przy porodzie osiągnąć wagę około 3,5 kg. Jeśli dziecko jest "zaprogramowane" na mniejszy rozmiar, to dla maszynerii będzie ono młodsze. Popytaj mame i teściową, czy rodziły duże dzieci, to jest w znacznej mierze dziedziczne. Odpowiedz Link Zgłoś
zaisa Re: mało wód - kto jeszcze? 02.09.05, 02:30 Kilka miesięcy temu bei, chyba raczej na forum "Trudna ciąża" niż tym, opisywała jak radziła sobie z takim problemem. Spróbuj znaleźć, może coś pomoże. Odpowiadała wtedy na czyjegoś posta. Odpowiedz Link Zgłoś