Dodaj do ulubionych

Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy

IP: *.coig.katowice.pl 07.09.05, 14:25
proszę dokładniej okreslić gdzie to jest i jak tam dojechać z Katowic
Obserwuj wątek
    • akuropka Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 08.09.05, 15:27
      Super miejsce, godne polecenia. Polozone nad pieknym jeziorem. Pałac i tereny
      zielone stanowią idealne miejsce do wypoczynku dla całej rodziny. Warto
      umieścić to miejsce w planach swoich weekendowych (rowerowych) wypadów.
      • ballest Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 08.09.05, 23:14
        To sa moje strony o Plawniowicach:

www.gliwiczanie.pl/Albumy/Ballest/index1.html
        www.gliwiczanie.pl/Rodzinny/Ballestrem/index1.html
        www.gliwiczanie.pl/Rodzinny/index1.html
        a duzo o Gliwicach i okolicy znajdziesz tu

www.gliwiczanie.pl/:
        • ballest Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 08.09.05, 23:16
          Tu jak dojechac!
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=26348138&v=2&s=0
        • emarx Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 14.09.05, 17:07
          Jakie funkcje pełni obecnie pałac? Czy możliwe jest jego zwiedzanie?
          Pzdr,
          Marek
    • Gość: greg Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: 157.158.30.* 12.09.05, 13:34
      Bardzo ciekawe miejsce, wybieram się tam ponownie, a można dopłynąć Kanałem
      Gliwickim... Ballestremowie to kreatorzy przemysłu w okolicy, trochę historii i
      bardzo fajna przyroda.
      pozdrawiam
      gsmolnik@o2.pl
      • pet5 Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 12.09.05, 19:56
        Dopłynąć Kanałem Gliwickim? Na kajaku? Wpław? No chyba,że ma się dojścia lub
        wyjątkowe szczęście załapać na rejs 18.09 w ramach III Gliwickich Dni
        Dziedzictwa Kulturowego ( www.muzeum.gliwice.pl )
        • meg_s Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 17.06.06, 18:20
          pet5 napisał:
          > Dopłynąć Kanałem Gliwickim? Na kajaku? Wpław? No chyba,że ma się dojścia lub
          > wyjątkowe szczęście załapać na rejs 18.09

otóż jesteś niedoinformowany - dla chcącego nic trudnego - właśnie dwa dni temu
          odbyliśmy wspaniały rejs
          reportaż z rejsu lada dzień na stronie www.gliwiczanie.pl
    • Gość: ubert Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: *.kapelusz.pl / 194.126.167.* 12.09.05, 22:51
      to wlasnie tu przezylem najwspanialszą chwile życia! ślub z moją perełką.
      naparwde polecam to miejsce wspaniała organizacja wszystko dopiete na ostatni
      guzik, dzieki temu zapamientam ten dzien jako najwspanialszy w zyciu. poprostu
      bajka. jest to cos dla kazdej pary ktora chce czegos innego ... polecam!
      • Gość: ubert to moj meil fryderykus@gazeta.pl IP: *.kapelusz.pl / 194.126.167.* 12.09.05, 22:52
    • Gość: Lavina Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: 80.53.156.* 13.09.05, 17:43
      Miejsce wydaje się być urocze ale pojęcia nie mam gdzie dokładniej się
      znajduje :)
    • elsierzantos Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 14.09.05, 15:08
      jeśli cenicie sobie spokój i piękno historii to baaaardzo polecam to miejsce
      ...jeśli jesteście zmęczeni zgiełkiem codzienności to miejsce jest dla Was!

pozdrawiam
      ...elsierzantos
    • Gość: Basieńka Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: 213.227.71.* 15.09.05, 10:55
      To coś bajkowego! Byłam , widziałam i nigdy nie zapomnę!
    • Gość: Barbarka Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: 213.227.71.* 15.09.05, 11:07
      Coś bajkowego! Byłam , widziałam i nigdy nie zapomnę! baja63@interia.pl
    • Gość: Mariusz Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: 213.227.71.* 15.09.05, 11:09
      To coś godnego najwyższego polecenia! mario64@interia.pl
    • rzok-piotr Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 19.09.05, 12:20
      Wędrując przez ziemie Górnego Śląska warto wybrać się w jego zachodnie rubieże.
      Tuż przy autostradzie A4, jeden zjazd przed Kleszczowem od strony Opola, lub
      zjazd za Kleszczowem od strony Katowic znajdziemy się w świecie sztucznych
      jezior. Jeziora te powstały po wyrobisku piasku podsadzkowgo. Najciekawszym z
      nich jest 250 ha Jezioro Pławniowickie przyciągające turystów głównie w celach
      rekreacyjnych. O czystości wód mogą świadczyć żyjące w tych wodach raki i
      małże. Lecz nie tylko krystaliczna woda, łagodny klimat w okresie lata powinien
      zwrócić uwagę przybywających tu ludzi. Rozkładając leżak na północnym brzegu
      jeziora, zwraca uwagę górująca nad taflą wodną i linią drzew – wieża. Jest to
      wieża jednego z najciekawszych pałaców Górnego Śląska mogąca rościć sobie prawo
      do miana Wersalu Górnego Śląska. Widok ten powinien rozbudzić w nas ciekawość i
      chęć poznania tego miejsca. Warto objechać jezioro od strony zachodniej i udać
      się do Pławniowic. W samej miejscowości należy odbić lekko w prawo na most
      przecinający 65-letni Kanał Gliwicki służący dawniej do transportu węgla i
      stali z Gliwic do koryta Odry. Po lewej pojawi się nam w całej okazałości
      eklektyczna (mieszanina stylów) budowla wzniesiona w 1885 roku dla rodziny
      niemieckich przemysłowców i przedstawicieli polityki Ballestremów. Wszystko tu
      jest neo, czyli wzorowane na stylach poprzednich epok. Spotykamy tu
      strzelistości wieżyczek i okien naśladujących styl gotycki, bogate zdobienia w
      stylu barokowym, a po dodaniu nieco złota objawia się nam nawet odrobina
      rokoko. Wszystkie te piękności skryte są za murem. Samochód można pozostawić na
      parkingu mieszczącym się na wprost bramy wjazdowej na teren pałacowego parku.
      Wjeżdżając na parking ukaże się nam unikatowy trzykondygnacyjny spichlerz – sam
      w sobie warty uwagi. Wychodząc z parkingu na lewo dojrzymy budynek wybudowany w
      podobnym stylu co pałac. Jest to historyczny Dom Kawalera mieszczący obecnie
      jednostki użyteczności publicznej. Na wprost niego dojrzymy wkomponowaną w mury
      parkowe kaplicę ze spisem mieszkańców poległych w pierwszej wojnie światowej.
      Prawdziwa uczta dla oka czeka nas za murami parkowymi. Po lewej dojrzymy
      wspaniałą wozownię. A przed nami ukarze się wspaniały pałac najokazalej
      prezentujący się od strony frontu. Przylega do niego kaplica pełniąca rolę
      kościoła parafialnego. Natomiast od strony niewielkiego parku pałac prezentuje
      zupełnie inne oblicze. Jeszcze mniej symetryczności, śliczne arkadowe
      podcienia. Dziedziniec ten zwany jest maryjnym od figury Matki Boskiej
      wznoszącej się na kolumnie. Patrząc od tej strony na park zobaczymy popiersie
      Fryderyka II von Ballestrem – najznamienitszego przemysłowca tego regionu,
      twórcy kopalń Rokitnica w Zabrzu, czy Wawel w Rudzie Śląskiej. I można
      powiedzieć, że dzięki kapitałowi zgromadzonemu przez jego rodzinę możemy
      podziwiać tą rezydencję, która wymagała po okresie PRL-u wiele pracy i środków
      finansowych. Pałac ten udało się doprowadzić do obecnej świetności dzięki
      Diecezji Gliwickiej i darczyńcom głównie z terenu Śląska i Niemiec. Dla
      miłośników przyrody a głównie drzew jest tu niewielki acz bogaty park.
      Zapraszam wszystkich w to miejsce. Sam pojawiam się tutaj od wielu lat
      obserwując rewitalizację pałacu i parku. Dojechać tu można wspomnianą
      autostradą A4 bądź drogą od strony Pyskowic kierując się na Bycinę, Taciszów,
      Strzelce Opolskie. Jest to też wspaniałe miejsce na eskapady rowerowe.
      Najlepiej z Gliwic Łabędy początkowo między Kłodnicą i Kanałem Gliwicim,
      później wzdłuż Jeziora Dzierżno przez Rzeczyce do Pławniowic. Można by też
      rozważyć uruchomienie stałego połączenia barką lub statkiem z Portu Gliwice do
      Pławniowic przy okazji pokazując najwyższą śluzę wodną w Dzierżnie.
      Piotr Rzok
      • eichendorff Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 20.09.05, 11:41
        Bardzo ciekawy opis. Gratuluję!
        Mam tylko drobną uwagę.

rzok-piotr napisał:

> (...) jednego z najciekawszych pałaców Górnego Śląska mogąca rościć sobie
        > prawo do miana Wersalu Górnego Śląska.

Śląski Wersal był tylko jeden i znajdował się w Świerklańcu.
    • Gość: danuta Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: *.katowice.pik-net.pl 22.09.05, 14:11
      W tym pałacu przebywałam 20 lat temu na oazie . Wtedy remontowali ten obieg, a
      ja oprócz zajęć duchowych ze znajomymi wciąż go sprzataliśmy, ale miło to
      wspominam. Mieszkaliśmy w prawdziwym pałacu i to się liczyło. Wtym czasie
      pałacem zarządzał ksiądz Bonifacy. Nie wiem czy wciąz tam przebywa, ale Go
      serdecznie pozadrawiam.
    • Gość: danuta Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: *.katowice.pik-net.pl 22.09.05, 14:23
      W tym pałacu przebywałam 20 lat temu na oazie . Wtedy remontowali ten obieg, a
      ja oprócz zajęć duchowych ze znajomymi wciąż go sprzątaliśmy, ale miło to
      wspominam. Mieszkaliśmy w prawdziwym pałacu i to się liczyło. W tym czasie
      pałacem zarządzał ksiądz Bonifacy. Nie wiem czy wciąż tam przebywa, ale Go
      serdecznie pozdrawiam.
      Danuta.Multaniak@rafako.com.pl

• marbrabek Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 22.09.05, 18:17
      Dlaczego głos na Pławniowice? Większość z Nas mieszkańców Śląska na słowo pałac
      reaguje stwierdzeniem Pszczyna, a Pszczyna to jeden z ponad 100 pałacy w
      obecnym województwie śląskim.

Pławniowice są piękne, a co szczególnie cieszy za ogrodzeniem pałacu kolejne
      budynki poddawane są renowacji. Właściciel pałacu Kuria Gliwicka spisała się na
      medal.

Równie piękny pałac jest w Krowiarkach, Większycach i w wielu śląskich
      miejscowościach.

Korzystając z okazji pozdrawiam wychowanków i wychowawców Domu Dziecka w
      Ciasnej (przykład, iż pałac nie muszą być tylko muzeami)

Pławniowice - trasa z Gliwic na Strzelce Opolskie nr E40
      • ballest Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 23.03.07, 10:10
        "Pławniowice są piękne, a co szczególnie cieszy za ogrodzeniem pałacu kolejne
        budynki poddawane są renowacji. Właściciel pałacu Kuria Gliwicka spisała się na
        medal."
        O nie, nie Kuria Gliwicka, a Dr.Worbs i zmarly w styczniu 2006 Graf Valentin
        Ballestrem, ktory postaral sie o srodki na renowacje w niemieckim rzadzie.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34281
        • myha1 Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 23.03.07, 10:19
          ballest napisał:

> "Pławniowice są piękne, a co szczególnie cieszy za ogrodzeniem pałacu kolejne
          > budynki poddawane są renowacji. Właściciel pałacu Kuria Gliwicka spisała się
          na
          >
          > medal."
          > O nie, nie Kuria Gliwicka, a Dr.Worbs i zmarly w styczniu 2006 Graf Valentin
          > Ballestrem, ktory postaral sie o srodki na renowacje w niemieckim rzadzie.

witaj ballest :))
          • sss9 Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 23.03.07, 10:21
            to znowu ten, który tu nawet nie zagląda? musi się pomylił.:)))
            swoją drogą, ciekawe, że 7.10.05 nie miał na ten temat nic do powiedzenia. ;)
            • ballest Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 23.03.07, 13:10
              " ciekawe, że 7.10.05 nie miał na ten temat nic do powiedzenia "

liczylem na to, ze "gliwickie mieszczanie" sami na fehlery uwage zwrocom, a tu
              nic, wiec wiesniak musi Was poprawiac;)
              • sss9 Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 23.03.07, 14:26
                widocznie dla gliwiczan, to równie istotne jak rozmiar twojego buta. :)
                a tak przy okazji:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=30165103&a=30165103
                no i kolejny raz z gęby cholewa. :)
                • ballest Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 23.03.07, 19:25
                  SSSiu uzurpatorze, to Forum my stworzyli, tys se tu tukej yno przykulnou!
                  Czymu wyrzucono wpis Cirana?
      • cirano [...] 23.03.07, 13:45
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • marbrabek Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 22.09.05, 18:24
      Polecam Pławniowice! Piękny pałac przy trasie E40 z Gliwic do Strzelec
      Opolskich. Wlaściciel Kuria Gliwicka spisała się na medal, a co ciekawe, tuz za
      płotem pałacu są równie piękne obiekty.

Mieszkańcy Śląska w granicach naszego województwa jest ponad setka pałacy i
      dworów. Przepiękne są Krowiarki, Większyce, itp.

Korzystając z okazji pozdrawiam wychowanków i wychowawców z Domu Dziecka w
      Ciasnej (przykład, iż pałac mogą służyć nie tylko celom muzealnym, ale także
      społecznym)
    • Gość: silesia Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 08:28
      Bylwm wczoraj na rowerku w Pławnowicach .. to naprawdę pieknie odrestaurowany
      pałac,piękne otoczenie.Może uchodzić za najciekawsza atrakcje turystyczną
      Śląska.Droga rowerem z Bytomia wybierając szlaki turystuczne, rowerowe to 75 km
      w obie strony .Spokojna w miare płaska trasa.PO drodze można zobaczyć śluzę na
      kanale gliwickim, jeżioro duże Dzierżno, pięknie położone wioski.Była piekna
      pogoda, normalne lato .. tylko pływać juz nie można ....
    • Gość: magda Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 18:48
      Palac w plawniowicach to cudowne miejsce na niedzielne spacery. Palac jest
      otoczony zadbanym parkiem ze starymi okazami drzew. W glebi parku polozony jest
      niewielki, zarybiony staw. W czesci palacu znajduje sie kaplica, w ktorej
      odpowiane sa msze. Po drugiej stronie ulicy znajduje się warty obejrzenia
      spichlerz wraz z dawnymi zabudowaniami gospodarczymi. Dodatkowa atrakcje
      stanowi kanal gliwicki, ktory jest polozony w poblizu zabytkowego palacu.
      magda@wita.internetdsl.pl
    • Gość: Krzysztof Kuc Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: 81.210.17.* 26.09.05, 13:01
      Szkoda że nie można głosować na jedyną kopię Wersalu w Europie, który u nas był
      w Świerklańcu ale równie piękny pałac jest w NakleŚląskim przypominający
      Disneyland
    • Gość: zbyszek Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 09:21
      zbyszek@eos.pl
    • anna413 Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 05.10.05, 14:30
      uroki zespołu pałacowo-parkowego dosłownie jak w bajce przepiękny widok
      szczególnie nocą w świetle reflektorów, być tam to marzenie.
    • bartoszcze Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 07.10.05, 21:44
      Właściwie mógłbym się tam wybrać..
      • ballest Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 07.10.05, 22:17
        A nie byues tam Faryzeuszu ?
    • Gość: Marlena Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 13:58
      Jest tam naprawde fajnie!Mam blisko tego domek.A czasami grajom tam pienkne
      koncerty.Zachecam,aby tam pojechac!
      • uruk-hai Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 17.06.06, 14:32
        Nie wiem czy ktoś o tym pisał ale w czasie ostatniej wojny światowej ulokował
        się tam Koniew ze swoim sztabem
    • ballest Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 18.06.06, 00:27
      Pialismy 100 razy, ze tam Koniew byl, sa nawet inne historyjki na temat Koniewa
      i Plawniowic w necie!
      Tak powaznie kim byl Koniew do Ballestremow ?
      • betoniarz-zbrodniarz Podobno tu nawet nie zaglądasz? 18.06.06, 19:51
        Jak tam z mówieniem prawdy i dotrzymywaniem słowa? Jak zawsze abo?
        • meg_s Re: Podobno tu nawet nie zaglądasz? 18.06.06, 23:51
          betoniarz-zbrodniarz napisał:

> Jak tam z mówieniem prawdy i dotrzymywaniem słowa? Jak zawsze abo?

no coś Ty - przecież to mafia perfidny spisek uknuła i znienacka przeniosła
          wątek skądinąd z ballestem w środku ;))))
    • Gość: krystian z witten Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: 87.139.111.* 21.12.06, 11:16
      zamek i park jest poprostu super.jezeli ma sie wolno niedziele to najliepij
      jechac tam na caly dzien. bylismy tam z moja dziewczyna przed dwoma laty i
      dzieki proboszczowi moja dziewczyna tez o wszystkim sie dowiedziala (ksiadz
      mowi tez po niemiecku!)
      dojaz jest bardzo latwy A4 zjaz pyskowice-lany
      • Gość: wel12 Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 18:52
        Tu spotkają się za miesiąc nasze polityczne znakomitości-nieźle!
    • henrix2 Re: Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy 02.04.07, 20:59
      Z Katowic jedziesz pociągiem do gliwic kolo dworca się mieści się dworca PKP
      mieści się dworzec PKS lub autobusem PKM o numerze 840 lub 870 lub 6 gdzie
      wysiadasz na placu piasta w Gliwicach i musisz się udać na dworzec PKS a na
      dworcu PKS wsiadasz do autobusu do Pławniowic lub do Rudzińca przez Pławniowice
      następnie wysiadasz w Pławniowicach koło samego pałacu w Pławniowicach i
      wchodzisz na teren parku pałacu i zwiedzasz a w okresie letnim możesz się udać
      nad piękne jezioro Pławniowice gdzie możesz sobie wypocząć i poopalać się w
      letnim słońcu na plaży
    • Gość: jozek Pławniowice - zespół pałacowo-parkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 19:03
      bardzo piekny zamek ,tylko niewiem kiedy mozna go w srodku zwiedzic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka