Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Raport: Polacy to brudasy.

13.09.05, 15:38
    We wczorajszych Faktach czy Informacjach-nie pamiętam, był raport o tym, że
    Polacy to jednym słowem brudasy. Ponad 1/3 Polaków nie myje codziennie zębów.
    15% kąpie się tylko raz w tygodniu, a 30% rzadziej niż raz dziennie. Na
    pytanie, jakie ciuchy i dlaczego preferują - większość odpowiadała, że
    ciemne, bo nie widac brudu. Jakaś Pani-specjalista opowiadała, że robiła
    badania nad czystością Polaków i nawet eleganciki w garniturkach śmierdzą,
    gdy jechała tramwaje. Młodzioeży w gimnazjach nie pozwala się używać
    dezodorantów, bo do szkoły nie wypada... Kurczę, a myślałam, że mieszkańcy
    północy to czyścioszki, a południowcy to brudasy. Czym to wytłumaczycie?
    Obserwuj wątek
      • chinka_czikulinka Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 15:45
        tego się chyba nie da wytłumaczyć :p brudasem się po prostu jest :p
        czesto zastanawia mnie, czy ludzie nie czują tego, że śmierdzą?!?!?
        Mam tego pecha, że codzienie dojeżdżam do szkoły autobusem i nie raz, siedząc
        obok jakiejś na pierwszy rzut oka wypielęgnowanej paniusi, az mnie skręca gdy
        czuję zapach potu/dawno nie pranych ciuchów/nieświezego oddechu. :-/
        • bez_mapy Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 15:51
          A próbowałaś komuś powiedzieć, dyskretnie, że nieprzyjemnie pachnie? Myślę, że
          te osoby napewno by się bardzo oburzyły, mimo, że przecież to, po pierwsze dla
          ich dobra, że ktoś im dyskretnie zwróci uwagę, a po drugie, skoro płacisz za
          bilet masz prawo do jazdy w normalnych warunek, z rakiej racji masz się
          męczyć???
          • jpar nadmiar przyjemnego zapachu? 13.09.05, 18:55
            a co powiedziec komus, kto sie w autobusie wyprefumowal tak, ze glowa peka i tez
            za bilet zapalacilam i mam prawo jechac bez gratis bolu glowy...
      • chinka_czikulinka Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 15:56
        wolę już nie próbowac, po tym, jak kiedyś delikatnie zwróciłam uwagę znajomej.
        Efekt był taki, że przestała się do mnie odzywac. Może to i lepiej :)
        • guerlainn Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 16:40
          Pomijajac kwestie obcych ludzi w srodkach lokomocji :/ to przyklad moge podac
          na mojej przyjaciolce - jest naprawde wspanialym czlowiekiem, ale nie czuje
          potrzeba codzinnego mycia sie! Kiedys z nia o tym rozmawialam, powiedziala ze
          jest zbyt zmeczona, zeby myc sie wieczorem. Ok, to niech myje sie rano, prawda?
          Niestety wtedy nie ma czasu bo budzi sie na 15 minut przed wyjsciem z domu i
          musi zrobic tapete, rzecz nadrzedna.
          Czasem zdarza mi sie u niej nocowac, wiec bylam w szoku, gdy rano obudzila sie
          z makijazem ... podobno nigdy wieczorem nie zmywa twarzy, bo jej sie w glowie
          kreci od tego! A ja tego juz pojac zupelnie nie moge, jak mozna polozyc sie
          spac w pelnym makijazu???
          • bez_mapy Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 16:46
            Straszne...
            A już zupełnie nie rozumiem, jak można nie myć codziennie zębów. Ja wystarczy,
            że zjem jabłko, to mam potrzebę umycia zębów. Generalnie cokolwiek zjem, od
            razu myję zęby, bo inaczej źle się czuję. Nie mówiąc o ich myciu rano i
            wieczorem. Nigdy nie pocałowałabym się z facetem, który coś zjadł i nie umył
            zębów. A może jestem przewrażliwiona???
            • hermina5 Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 17:15
              Nie, ale niedługo możesz mieć problemy ze szkliwem i przyzębiem. Mycie zębów
              częsciej niż 5 razy dziennie, a już szczególnie mocne szorowanie twardymi
              szczotkami drastycznie wpływa na odsłanianie szyjek zębowych i ścieranie
              szkliwa. Moj dentysta ma mnóstwo takich pacjentek własnie - mania szorowania
              zebów 15 razy dziennie i katastrofa po dwóch latach...Nadwrazliwośc, odsłoniete
              szyjki i ból przy kazdym kęsie. Nie przesadzać- to też istotne!!!!!
              • aputnam Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 18:04
                Sluchaj ,moze nie zrozumialam czegos ale to lekka przesada o czym piszesz .Myje
                zeby ok 8-12 razy dziennie ,ale nie mam cierpliwosci stac 3min nad zlewem
                zajmuje mi to ok 1min.Myje szczoteczka elektryczna ,a poza domem zwykla.Mam 28
                lat i do tej pory ani jednej dziury w zebie do dentysty chodze nawet nie raz na
                pol roku a raz na rok bo zawsze slysze to samo,ze to nie mozliwe .Mysle ze w
                duzej mierze zawdzieczam to przykladaniem wagi do higieny jamy ustej.
                • hermina5 Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 18:35
                  Szczoteczki elektryczne mają regulację nacisku. Przy szorowaniu normalnie
                  zachaczasz o krawędzie i odsłaniasz dziąsła. Dobrze słyszałam - jedną z
                  przyczyn nadwrażliwości jest nadmierne, nieumiejętne szorowanie zebów przy
                  szyjkach - odsłania sie kanalik przy zębie, opuszcza w dól dziasłoi już.

PS. Masz po prostu zdrowe zeby- gdybyś miała próchnicę gwarantuję, że samo
                  mycie niewiele by dało- choćby 30 razy dziennie.
                • milou8 Re: Raport: Polacy to brudasy. 19.09.05, 13:03
                  Wg mnie zawdzięczasz to głównie genetyce. Mam w pracy kumpla (33 lata), myje
                  zęby dwa razy dziennie i wszystkie ma zdrowe. Podobnie jak jego ojciec i
                  dziadek. Ten ostatni na pewno nie przykładał się do codziennego szczotkowania
                  zębów ;) Żeby nikt mnie źle nie zrozumiał - nie popieram mycia zębów od
                  wielkiego święta ;)
      • agnieszka_ka Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 16:51
        "Młodzioeży w gimnazjach nie pozwala się używać
        dezodorantów, bo do szkoły nie wypada"

PIERWSZE SLYSZEEEE

Perfum, to moze i nie wypada, bo potem jak sie wszystkie w klasie wymieszaja to
        moze sie czlowiekowi niedobrze zrobic od tej przesyconej mieszaniny zapachow.
        Ale DEZODORANT??? Przeciez to NIJAK NIE PACHNIE!! A nawet te pachnace wietrzeja
        po godzinie.
      • magdzik1 Re: Raport: Nie tylko Polacy to brudasy. 13.09.05, 16:58
        W Anglii też zrobili podobny raport i wyniki niestety też były podobne -
        najwięcej osób rezygnowało z porannego mycia zębów, w zamian żuli gumę. Nie
        wspomnę o porannym prysznicu - dla wielu to strata czasu, wolą pospać 15 minut
        dłużej.
      • foamclene Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 17:20
        phi,
        a niech robia co chca
        :) co mi tam
      • teofilka Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 17:38
        Ale bzdura! najlepszy był fragment o zakazie dezodorantów w gimnazjach. Uśmiałam
        się do łez...
        Często jeżdżę autobusem/tramwajem/metrem i nie zauważyłam, żeby jakoś strasznie
        śmierdziało.
        co do kąpieli raz w tygodniu, wydaje mi się to oczywiste z powodu pośpiechu. Kto
        ma czas, zeby codziennie moczyć się w wannie? WSZYSCY BIORĄ PRYSZNIC.

Są też i śmierdziuchy, ale to się zdarza na całym świecie niezależnie od nacji...
        • tierieszkowa Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 17:58
          Wydaje mi sie, ze autorzy raportu prysznic podciagneli pod kapiel. Nie wiem czy
          akurat Polacy to wyjatkowe brudasy, bo pewnie nie wylamujemy sie ze sredniej.
          Tu gdzie obecnie mieszkam tez sie tacy zdarzaja, wiec nie ma co uoglniac.
          Natomiast pamietam jak ok. szesciu - siedmiu lat temu (jeszcze w PL) czasami
          zaczynalam prace o 7 rano. Dojezdzalam wtedy ze Sluzewca (zanim sie
          przeprowadzilam spowrotem do Srodmiescia) i zapachy bijace od wspolpasazerow
          potrafily powalic slonia. Nie sadze wiec, zeby raport byl przeklamany.
        • bez_mapy Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 18:18
          To nie ja to wymyśliłam, tak mówili w Faktach.
      • super.kinia Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 17:47
        witaj bez_mapy, gdzie ty sie dziewczyno podziewałaś tyle czasu?
      • aputnam Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 18:11
        Z tym mydlem to niekoniecznie musi byc tak ze jego zakup spadl w odniesieniu do
        lat poprzednich .Kiedys duze zakupy mydla robily zaklady pracy i kazdy pracownik
        dostawal przydzial.Nie wiadomo czy liczono inne srodki do mycia bo ja wlasciwie
        mydla uzywam tylko do mycia rak ,a poza tym preferuje plyny,zele do mycia ciala
        ,i srodi do mycia twarzy .Mysle ze wiele osob ,zwlaszcza mlodych nie uzywa mydla
        do mycia twarzy w zamian kupuje inne do tego przeznaczone preparaty.Jak wiele
        prawdy jest w tym raporcie nie wiem i nie chcialabym sie dowiedziec ale kilku
        brudasow w moim otyoczeniu znam.
        • charade Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 18:31
          Wyniki raportu są zapewne miarodajne, co czuć w środkach komunikacji miejskiej.
          Pocieszę Cię jednak, że na Ukrainie śmierdzi o wiele bardziej (o ile to jakieś
          pocieszenie, hehe).

• kalinakalina mgliscie pamietam ale tez ogladalam... 13.09.05, 18:40
        polak kapie sie 3 razy ( na tydzien(
        nastepnie francuz 3,5 razy...niemiec 4 razy ( moze nie ta kolejnosc, zaznaczam
        ze mgliscie...)
        nie jest tak zle...tylko 0,5 % w roku co to znaczy...

• kalinakalina kurcze , nie % ;) 13.09.05, 19:07
      • aire1 Re: Raport: Polacy to brudasy. 13.09.05, 19:26
        Kurczę, a myślałam, że mieszkańcy
        > północy to czyścioszki, a południowcy to brudasy. Czym to wytłumaczycie?

Swiatopogląd jak jakaś wsiowa baba...wstyd!
      • kasiastel Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 06:58
        a jak można chodzić po 2 tygodnie albo dłuzej w jednym ubraniu?
        • tilly Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 09:01
          Niestety z przykroscia stwierdzam ze mozna. Ostatnio wracalam z Krakowa busem do
          domu ( a kazdy kto nimi jezdzi wie, ze jest scisk i slaba rotacja swiezego
          powietrza ). Siedzialam sobie wygodnie ,a nad moja glowa wisiala lapa pewnego
          pana ktory nie dosc ze sie nie myl pewnie od tygodni to dodatkowo napewno nie
          pral swoich ubran od miesiecy. Chyba nikt nie ma watpliwosci ze nie byla to
          podroz mojego zycia , mialam poprostu odruch wymiotny i bylam poprostu filetowa
          bo staralma sie nie wciagac tego obrzydliwego smrodu do pluc ale pan nie
          zwazajac na mnie raczyl mnie swoimi zapachami spod pachy. Istny koszmar!!
          • minkair Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 09:16
            Donoszę,że w Warszawie mają wprowadzić klimatyzowane autobusy.Czy to zda jakiś egzamin to okaże się "w praniu".
            Nie zgodzę się jednak z takim ogólnianiem sprawy,że wszyscy Polacy to brudasy. Napewno pewna część nie myje się i nie dba o higienę ale nie można odnieść tego do ogółu.
            Chcę jeszcze zwrócić uwagę na pewien problem,otóż ktoś pisał o jakieś paniusi w autobusie od której śmierdziało. Czasami przy dietach oczyszczających skóra wydziela nieprzyjemny zapach ( efekt oczyszczania organizmu z toksyn).Tak więc jak coś nam zaśmierdzi nie oceniajmy pochopnie,że ktoś się nie myje bo to może być krzywdzące;-)
            • jazza.nova Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 09:39
              Szczerze mowiac, chcialabym wierzyc, ze wiekszosc smierdzacych wspolpasazerow
              jest na diecie oczyszczajacej ;-}... Niestety, najczesciej sa to odory
              niepranych swetrow, tej samej pary skarpet zakladanej przez tydzien i dluzej
              ale takze np. smrod prztrawionego czosnku z alkoholem i rozne tego typu
              historie. Pamietam swoje podroze komunikacja miejska w Warszawie, szczegolnie w
              porze letniej, kiedy bylo bardzo upalnie. Nie polecam.
              Nie polecam rowniez porannego tloku w londynskim metrze, bo wsrod wypachnionych
              i upranych koszuleczek i bluzeczek, zawsze znajdzie sie jakis 'wczorajszy'
              agent, psujacy powietrze. Dla mniej zorientowanych dodam, ze londynskie metro
              nie posiada klimatyzacji i w przeciwienstwie do warszawskiego znajduje sie
              bardzo gleboko pod ziemia. Jest tam ZAWSZE goraco i wszelkie mozliwe smrody po
              prostu sie kisza. FUUUJ.
              • minkair Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 09:47
                ja tylko sugerowałam,że dieta może być przyczyną
                ( jedną z wielu) przykrego zapaszku;-)
                • jazza.nova Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 09:49
                  wiem, wiem, to moje czcze zyczenie, bo to sie przynajmniej da usprawiedliwic
                  ale niepranego od miesiaca (oby tylko!!) swetra nie bardzo ;-)))
                  • minkair Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 10:04
                    ja mam wrażenie ,że ludzie nie piorą czarnych polarów.Wiem,że do czarnego się wiele "czepia" ale mam jakąś awersję jak widzę te czarne polarki,które wylegają na ulice..wg mnie sprawiają wrażenie brudnych;-)
                    • jazza.nova Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 10:18
                      oj wiem o co chodzi, ja mam awersje do 'tureckich' sweterkow, takich burych w
                      kolorze najczesciej z zielonym rzucikiem. A jeszcze dobija mnie flanelowa
                      koszula w krate pod takim sweterkiem. Grrrrr
                      • gosiaqus Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 10:24
                        o tak, flanelowa koszula nigdy nie sprawiala wrazenia czystej, moze to przez to, że jest uzywana przez robotnikow jako odziez robocza, dlatego nawet czysta i wyprana wydaje się byc nadal brudną.
      • gosiaqus Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 09:31
        -Jasiu, jaki to czas- ja się kąpie, ty się kąpiesz oni sią kąpia...
        -sobota wieczorem

heh, niestety okazuje się to nadal powszechnym zwyczajem. nie zgodzę się z tym,ze polski naród jest brudny, ale brudasków nie brakuje. Nie brakuje ich zarówno wśród ludzi bogatych i wykształconych jak i tych biednych. po prostu brudasem się jest, wynosi się to z domu, potęguje to lenistwo, ogólna abnegacja, a może oszczędność??
        bo np w mieście x cena wody jest bardzo wysoka, a koszty utrzymania kanalizacji jeszcze wyższe. w związku z tym cała rodzinka używa tej samej wody do kąpieli, pózniej myje nią podłogę a na koniec używa do spłukiwania toalety- przez cały dzień kisi się taki żur w wannie...- to jest sytuacja autentyczna...
        albo chcialam kiedyś z moim chlopakiem- zamieszkałym w mieście x wziąc prysznic, w sobote popoludniu, heh, ale wody nie bylo, bo cala okolica używa, żeby w niedzielę być czystym w kosciele, a coz z tego, kiedy w brudnym garniturze??

tak niestety jest, i zarówno na wsi, w mieścinie jak i aglomeracji...brudaski sa wszędzie, tacy, którzy nie slyszeli jeszcze o antyperspirantach, a także tacy, którzy skropieni drogimi perfumami tuszują higieniczne zaniedbanie.
      • priceless Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 10:29
        ...ja niestety znam bardzo dużo osób nikle dbających o higiene osobistą. Nawet
        w najbliższym otoczeniu.Ojciec i bracia. Wstyd mi za nich niemiłosiernie.
        Nienawidze wracać do domu [studiuje w innym mieście] bo czuję sie tu brudno
        zaraz po przekroczeniu progu mieszkania. Oczywiście mama próbuje jakos
        zapanowac nad wiecznym bałaganem w domu i ich czystością ,ale jak mozna zmusić
        starego faceta do dbania o siebie/??? Zanim wyjechałam na studia,żyłam w małej
        miesjcwości, gdzie los meżczyzn z mojego domu podziela powiedzmy 1/4
        mieszkańców miasta. Dopiero po wyjeździe stamtąd uwierzyłam,ze sa jeszcze
        normalni ludzie na tym swiecie. Wstyd sie przyznać, ale w Polsce faktycznie
        jest pełno brudasów. Ja na szczęscie wyrosłam na wręćz pedantyczną osobę, chyba
        na przekór temu wszystkiemu co doświadczałam w domu.
        Wstydze sie domu,wstydze się osób z mojego miasteczka, że tak bardzo o siebie
        nie dbają. Jeden wielki wstyd.
      • kate-gun Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 11:44
        a niemcy to geje, dunczycy sa perwersami, angole cpunami, finowie pijakami,
        ukrainki to prostytutki, amerykanie to grubasy, wlosi i hiszpanie to
        maminsynki...
        ...czyli generalizowac mozna tez w inne strony
        • kate-gun Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 11:48
          ach zapomnialabym dodac do wyliczanki - przeciez polki sa ozieble :]
        • minkair Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 11:49
          a szwedzi to blondyni:-D

• tina84 Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 23:13
            a francuzi sie znaja na modzie i sa najlepiej ubrani... ;)
        • vaupee Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 11:55
          Myślę że problem higieny sięga daleko głębiej... Można dbać o swój wygląd
          zewnętrzny, wyglądać i pachnieć cudnie, ale to co sie dzieje u niektórych w
          domu to jest dopiero koszmar. Brudna pościel, brudne firany, zasłony, oblepione
          tłuszczem kuchnie. Nie trudno odpierdzielić sie na wyjście, zrobić makijaż
          spryskać sie perfumami, trudno być czystym na codzień, wtedy kiedy jest się
          zmęczonym, w zwyczajnych sytuacjach.
          • jazza.nova Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 12:08
            Oj tak, zgadzam sie. Mnie przeraza widok brudnych muszli klozetowych, jakby
            ludzie nie wiedzieli do czego sluzy stojaca obok szczota! Pamietam, jak
            pracowalam w agencji reklamowej w UK, panienki wypindrzone od stop do glow,
            perfumy najdrozsze, natomiast jak sie weszlo do wspolnej toalety, to baaaardzo
            rzadko nie bylo tam 'pamiatki' po poprzedniczne. Zatanawialam sie, czy u siebie
            w domu tez tak zostawialy. Skonczylo sie wywieszeniem kartki 'zostawiaj toalete
            w takim stanie, w jakim chcialbys ja zastac'. Wielokrotnie tez zwrocilam uwage,
            ze babki nie myly rak...
          • minkair Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 12:08
            Można podejrzewać ,że jak ktoś nie dba o porządek wokół siebie i
            jeżeli nawet jest odpicowany to jest to powierzchowne a tym samym złudne.Miałam kiedyś sterylną wręcz koleżankę , która nic nie robiła tylko sprzątała ( mieszkanie niczym laboratorium .Ale jak szła z papierochem po ulicy nie patrzyła gdzie rzuca peta;-).Podobnie jej dzieci poza domem śmieciły i nic nie szanowały.
            Nie sztuka wg mnie dbać tylko o swoje.Prawdziwego czyściocha można poznać np po tym że nie gasi wspomnianego papierosa gdzie popadnie, schyli się żeby podnieść śmieć etc....
      • sineira Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 12:02
        Smutne, ale prawdziwe. To się czuje w tramwajach i autobusach, a już zwłaszcza
        latem. Zastarzały pot śmierdzi zupełnie inaczej niż swieży, a sporo pasażerów
        roztacza wokół siebie woń świadczącą o "wydłużonym terminie braku kontaktu z
        mydłem". Zresztą furda mydło, bo jeśli świeżo wykąpany człowiek założy
        wczorajsza koszulkę (a co dopiero koszulkę sprzed tygodnia!), efekt jest taki,
        jakby wcale się nie mył.
        Zdażają się ludzie, teoretycznie na poziomie, niby wykształceni i z dobrych
        rodzin, którzy uważają, że codzienne zmienianie bielizny to przesada.
        Są też tacy, którzy uważają, że magiczne słowo "alergia" może usprawiedliwić
        smród...
        I tacy, którzy się nie myją w ramach swoiście pojętego "ekologicznego trybu
        życia".
        I tacy, którym się nie chce.
        Makabra.
        I to - o dziwo - nie jest domena prostych robotników czy staruszków. Zresztą
        robotnik ma poniekąd prawo być nieświeży, zwłaszcza gdy wraca z pracy, bo
        łaźnie i prysznice w większości fabryk dawno polikwidowano. Ale śmierdzą też
        młodzi!
        No cóż, kiedyś w szkołach był przedmiot "higiena", dziś go nie ma, a
        higienistkom nie wolno zwracać uwagi uczniom, bo urażają ich uczucia.
        I skąd mają "młode damy" wiedzieć, że tapetę trzeba bezwzględnie zmyć? Przecież
        bohaterki filmów i seriali się nie myją. Nie zmywają makijażu. Wstają już
        umalowane. A piosenki dla dzieci w rodzaju "Szczotka, pasta, kubek, ciepła
        woda" są dziś wykpiwane jako zabytki komuny.
        • francuzeczka22 Re: Raport: Polacy to brudasy. 14.09.05, 18:43
          moi sasiedzi maja kupe kasy do tego stopnia ze maja sprzataczke ktora
          przychodzi dwa razy w tygodniu niestety maja tylko jedna zmiane firan na caly
          dom....;/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka