Dodaj do ulubionych

do Sigvaris - mogłabyś wyjaśnić?

18.09.05, 15:34
1. W każdym laboratorium mówią mi inaczej : jak często mam oddawać kał na
lamblie co drugi dzień czy co dzień? Laborantki twierdzą, że "świeżość"
próbki kału (tzn. czy był pobrany 2 dni temu czy w dniu oddania) nie ma
znaczenia.
2. Ile trwa cykl rozwoju lamblii. Ile dni muszę oddawać próbki,żeby mieć
pewność, że dobrze sprawdziłam?
3. Czy to prawda,że w trakcie leczenia lamblii nadchodzi kryzys i dziecko
wymiotuje po lekach?
4. Czy przyjmowanie przez dziecko leków np. Zyrtec, Cropoz G może utrudnić
znalezienie cyst?
5. Czy może się okazać, że moje dziecko zamiast alergii ma lamblie czy może
być tak, że lamblie "tylko" nasilają alergię u dziecka ( mała reaguje skórą i
kupami źle na prawie każdą rzecz, niedługo 2 lata i jest coraz gorzej).
Możesz mi wytłumaczyć o co chodzi z tym nasilaniem: wiem ,że jest to związane
z toksynami.
6. Lekarka powiedziała, że lamblie mogą powodować anemię.Potwierdzasz?
7. Jeśli pisałaś gdzieś o tym wszystkim lub znasz jakąś rzetelną stronę
internetową to daj proszę namiar.
Bardzo dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: do Sigvaris - mogłabyś wyjaśnić? 18.09.05, 21:15
      Ad. 1 - na podstawie bardziej obserwcji: świeżość próbki ma znaczenie. Dlatego
      laboratoria, które miewają wyniki w szukaniu cyst lamblii albo życzą sobie
      świeże próbki, albo takie, które przechowywane są w lodówce. Częstotliwość
      zbiorów: nie wiem, czy ma jakieś znaczenie. Do metody porównawczej
      (mikroskopowej) pewnie ma. Do testu Elisa raczej chyba nie. Ale świeżość próbki
      ma znaczenie na pewno. Spotkałam się nawet z takim laboratorium, tu na forum,
      które dało matce tester z płynem do domu i zaraz po pobraniu próbki prosiło o
      włożenie jej do pojemnika z płynem i jak najszybsze doniesienie do laboratorium.
      Nasze laboratorium, prosiło o trzymanie próbki w lodówce i zbiory co drugi
      dzień (badają metodą mikroskopową-porównawczą).

Ad 2. Cykl lamblii - nie wiem. Ale przy dużej lambiozie (w robaczycach też)
      trudno mówic o cyklu. Co i rusz, jakieś "pokolenie" ma swój "miot".

Ad 3. Czasami tak się zdarza. Może wymiotować. Może mieć temperaturę, bóle
      brzucha i inne niepokojące objawy (plamy, świąd itp.). Nawet dorośli miewają
      takie objawy (ja wymiotowałm przy metronidazolu, strasznie). Jednak nie musi
      tak być, zależy od osobnika... Czasami pogorszenie przychodzi po leczeniu (moja
      córka wylądowała w szpitalu) - każdy organizm reaguje inaczej na usuwanie
      toksyn.

Ad 4. - Nie wiem. Ale raczej (piszę raczej, bo nie mam dostatecznej wiedzy)nie.
      Na samo produkowanie cyst lamblii raczej Zyrtec nie przeszkadza. Zwłaszcza
      jeśli ten Zyrtec jest podawany dłużej. Może dla ich znalezienia Zyrtec i inne
      leki mogą "przeszkadzać"/ "utrudniać" laborantom ich wykrycie, ale tego nie
      wiem. Nigdzie nie znalazłam nic na ten temat.

Ad 5. Może byc, że zamiast alergii jest lamblia. Albo że lamblia (poprzez
      wydalanie swoich odchodów, czyli toksyn) potęguje alergię. Zatruty toksynami
      organizm wojuje w ciemno sam ze sobą, czyli zachowuje się dokładnie tak, jak
      przy alergii! Może to byc także tylko alergia, ale bez wykluczenia pasożytów
      tego nie wiesz.... Nasilanie się... każdy organizm, który długo z czymś wojuje,
      reaguje co raz gorzej. Jest co raz słabszy, bo ileż można wojować. A wroga przy
      lamblii nieleczonej nie ubywa, wręcz przeciwnie - i tu patrz pkt. 6

Ad. 6 - Lamblie mogą powodowac anemię. TAK, a także awitaminozę, łysienie,
      odwapnienie i inne choroby. Lamblia wydziela, jak wiesz nie jaja, ale cysty.
      One przechowują się w jelitach. Dokładnie lepią się do kosmków jelitowych,
      niszcząc je. Czasami oklejają przewód pokarmowy tak szczelnie (przy długiej
      lambiozie), że nic się nie wchłania do przewodu pokarmowego! Żadne składniki
      odżywcze. Stąd anemie, awitaminozy, wypadanie włosów... A zniszczone kosmki to
      znów bóle brzucha, fatalne kupy, czasami zaparcia (osobniczo), czasami biegunki
      (osobniczo), śluz... i inne.

Ad. 7 w google wrzuć hasło lamblia. Będziesz miała przekrój wiedzy. Szukaj
      zwłaszcza opracowań parazytologicznych.
    • ka12 Re: do Sigvaris - mogłabyś wyjaśnić? 19.09.05, 14:01
      Dziekuję za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka